Gyerekprogramok hétvégére – október 5-6.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Őszi kirándulások, Állatok Világnapja események, rolleres felvonulás, nordic walking nap, Piros Lábos Fesztivál, Könyves Vasárnap, csillagles, Design Hét, múzeumi foglalkozások és számos remek program vár benneteket október első hétvégéjén.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Őszi kirándulások, Állatok Világnapja és Európai Madármegfigyelő Napok

Nézzétek meg, hogy mennyi jó programmal várnak benneteket az őszi színekbe boruló erdők és mezők. Könnyű kirándulásokat és bringás ötleteket is találtok ajánlónkban, de ezen a hétvégén lesz az Állatok Világnapja és az Európai Madármegfigyelő Napok is sok szuper eseménnyel, amit szintén megtaláltok ebben a válogatásban!

Benti programok a hétvégére + esőprogramok borús napokra

Nézzétek meg legújabb összeállításunkat, hiszen elindultak azok a hétvégi programsorozatok, melyeket nem befolyásol az időjárás sem. Frissítettük esőprogram válogatásunkat is, amiben újdonságokat is találtok!

Mi újság, kuflik? – új egészestés magyar animáció a mozikban

Október 3-án Mi újság, kuflik? címmel új magyar animációs film kerül a mozikba, amely a 2017-ben bemutatott Egy kupac kufli című film folytatása. Az egész estés kufli film a KEDD Animációs Stúdióban készült a népszerű magyar mesesorozat, a Pagony kiadásában megjelent Kufli-mesék alapján.

Állatszeretet Fesztivál és Szüreti Mulatság – Állatkert és Holnemvolt Vár, október 4-6.

A hétvégi rendezvény sok látnivalót, érdekes és szórakoztató programokat kínál! Természetvédelmi játékos foglalkozások, mesés előadások, újrahasznosított anyagokból kézműveskedés, Trópusi vihar a Pálmaházban, ökohangszer bemutató. A csúcs pedig egy gyermekeknek szóló előadás: Föld körüli utazás „Bogárháton”. Az Állatkert részeként működő Holnemvolt Várban ezen a hétvégén „Szüreti Mulatsággal” köszöntik az őszt: bemutatják a ház körül élő állatokat, a falvakban ilyenkor szokásos szüreti teendőket. A kisgyermekeket színházi produkciók, táncos mulatság élményforgataga várja. Állatkerti belépővel látogatható vagy a Holnemvolt Vár külön belépővel.

Design Hét – városszerte, október 13-áig

2019-ben, fennállásának 16. évében a Design Hét Budapest egy több, mint százötven eseményt magában foglaló eseménysorozat, mely a társadalmi hasznosságon túl a design gazdasági jelentőségére is kiemelt hangsúlyt helyez.

OKTÓBER 5., szombat

Rajzol együtt Richard Huck Scarryvel! – Hatszín Teátrum, szombaton 10:00

Bár Richard Scarry 1994-ben elhunyt, Tesz-Vesz város tovább él fiának, Ifjabb Richard „Huck” Scarrynek köszönhetően, aki a szerző születésének 100. évfordulóján, október 4-6. között a magyar gyerekekkel is találkozik. Pécs és Győr mellett, szombaton a Hatszín Teátrumban vár benneteket. Belépő: 600 Ft, érdemes előre megvásárolni!

Baba-mama-papa találkozó – Óbudai Egyetem, szombaton 9:00-14:45 (ingyenes, regisztráció ajánlott)

A Három Királyfi Három Királylány Mozgalom immár negyedik alkalommal rendezi meg Baba-mama-papa találkozóját, melyre klubok, kisgyermekes közösségek képviselőit, kisgyermekes családokat várnak. A programon az Eszter-lánc gyerekkoncert mellett, játszóház és kézműveskedés várja a gyerekeket. A szülőket szólítják meg előadásokkal, beszélgetésekkel. A program ingyenes és nyitott, de a szervezők a gyerekfelügyelet és a fogadócsomagok miatt kérik az előzetes regisztrációt. Helyszíni regisztráció is lehetséges.

Nordic Walking nap – Szépjuhászné állomás, szombaton 9:00-17:00 (ingyenes)

Itt van az ősz, de ez nem azt jelenti, hogy mostantól bekuckózva kell üldögélni otthon! Tudjatok meg mindent a nordic walkingról. Hosszabb és rövidebb túrákkal, tanácsadással is várnak benneteket egész nap. Ingyenes!

Legkisebbek mozija: Mirjam kalandjai – Puskin, szombaton 10:00

Észtország egyik legnagyobb és legrégebbi bábanimációs stúdiója, a Nukufilm stúdió népszerű Mirjam-sorozatának kisfilmjei jelennek meg a nagyvásznon. Az 5-6 perces bájos bábanimációk Mirjam és kisöccse kalandjairól nemcsak a gyerekek, hanem szüleik számára is szórakoztatóak. 3 éves kortól. Jegyár: 800 Ft.

VI. Piros Lábos Fesztivál – Szigetmonostor, szombaton 10:00-23:30 (ingyenes)

Nagy kedvencünk ez a fesztivál és persze a helyszín is! Nyitott porták, helyi finomságok és kézműves termékek, bolhapiac, gyerekprogramok és egy szuper kis falu, Szigetmonostor vár rátok! Ingyenes!

Dinnyési Madárkavalkád – Dinnyés, szombaton 10:00-16:00 (ingyenes)

Ezen a hétvégén fontos cél, hogy a lehető legtöbb ember figyelje Európa szerte a madarakat. Ez által egy európai versenyen is részt veszünk. Magyarország rendszerint előkelő helyen szerepel mind a résztvevők, mind a megfigyelt madarak számát tekintve. Dinnyésen emellett jó programok is várnak rátok. Ingyenes!

Tűzzománc ékszerkészítés – gyerek és felnőtt workshop – Minurka, szombaton 10:00-12:30 (regisztrációs)

tuzzomanc_minurka

Ha szeretsz saját készítésű ékszereket viselni, akkor tűzzománcozz a Minurkában! A Szilaj Tűzzománc alkotójának segítségével gyönyörű ékszerekkel és egy különleges élménnyel lehettek gazdagabbak! Ára: gyerek 5000 Ft, felnőtt 8000 Ft. Jelentkezés: minurkainfo@gmail.com e-mail címen, a jelentkezés az előleg befizetésével válik véglegessé!

10 éves a Két Egér: Színes egér – Két Egér Könyvesbolt, szombaton 11:00

szineseger

Táblafestés, -rajzolás: figyelmeztetés, tájékoztatás…Készíthettek vicces és komoly táblákat. Rajzolhattok és írhattok (a kisebbeknek segítenek). Ha sosem gondoltál még arra, hogy táblát készíts, most itt a lehetőség, hogy kipróbáld. Belépő: 500 Ft (levásárolható, kísérőknek ingyenes).

Hollókői Szüreti Mulatság – Hollókő, szombaton 13 órától

Október első szombatján a falu fiataljai díszes népviseletbe öltözve vonulnak fel a faluban, hirdetvén, hogy véget ért a szüret, és biztosított a jövő év bora. Számot adnak az év jeles történéseiről is mondókákkal, vidám falubeliekről költött fricskás versikékkel. A rendezvényen kézműves kirakodó vásár és kézműves foglalkozások várják az érdeklődőket. A bor készítésének első lépéseit is megismerhetik vendégeink, mint a szőlő préselést és a friss mustot meg is kóstolhatják.

Ostromséta – vezetett túra – Hadtörténeti Intézet és Múzeum, szombaton 14:00-16:00 (ingyenes, regisztrációs)

A résztvevők az eredeti helyszíneken, a korszak kutatója, dr. Számvéber Norbert alezredes vezetésével ismerkedhetnek meg az 1944/45-ös ostrom eseményeivel. Az Ostromséta keretein belül a látogatók Dr. Számvéber Norbert alezredes vezetésével járhatják körbe az eredeti helyszíneket és ismerkedhetnek meg a másfél hónapos harcok eseményeivel. Regisztráció szükséges, ingyenes!

Csiribiri őszköszöntő családi délután – Kultúrkúria, szombaton 15 órától

Ideje az ősznek – a Kiscsoport zenekar műsora, Mazsola és Tádé – a Fabula Bábszínház előadása és kézműves játszóház vár benneteket ezen a délutánon a Kultúrkúriában. Jegyár: 1000 Ft.

Csillagles másképp – Műszaki Tanulmánytár, szombaton 15:00-21:00

A Műszaki Tanulmánytár közel 16 000 darabos gyűjteményének csillagászati és navigációs eszközeit megismerve kémlelhetitek az eget. Naprendszerünk érdekességeit tárlatvezetések, előadások, könyvbemutató és alkotó programok keretében fedezhetitek fel.

III. Budapesti Rollerbike Felvonulás – indulás, Hősök tere, szombaton 15:30 (ingyenes)

Vérbeli deszkás vagy? Mindennap rollerrel közlekedsz, vagy kerékpárral szeled át a várost? Nem számít, hogy az első futóbiciklidet próbálgatod vagy már rutinosan kerülgeted a városi akadályokat, mindenkit megvárnak és mindenki számára tartogatnak kihívást. Az útvonal végállomása a Margitsziget. Ingyenes!

OKTÓBER 6., vasárnap

Barbár Családi Nap – Aquincumi Múzeum, vasárnap 10:00-18:00

Illeszkedve a múzeum Őskoros tematikus évéhez, az Aquincumi Múzeum romkertjét 2019. október 6-án 10.00 és 18.00 között őslakos kelta és germán harcosok, kézművesek népesítik be, akik bepillantást engednek a mindennapi életükbe. Az érdeklődők germán és kelta hagyományőrzők harci bemutatói és kézműves foglalkozások során ismerkedhetnek meg a Római Birodalmon kívül élő népek kultúrájával és szokásaival. Felnőtt jegy: 1900 Ft/fő, diák és nyugdíjas jegy: 950 Ft/fő. A belépés minden érvényes lakcímkártyával rendelkező III. kerületi lakos számára ingyenes!

Földi Javak Asztalunkon – Családi Nap és Vásár – Vácrátóti Botanikuskert, vasárnap 10:00-17:00

A Kastély körül őszi termények, növények, kézműves és helyi termékek vásárolhatóak. Folyamatos és alkalmi programok várják a gyerekeket és felnőtteket egyaránt: madarász séták, mesesarok, korongozás, gyertyafaragás, fotókiállítás, természetismereti  programok, Bonsai kiállítás és szabadtéri büfé. Részletek itt. Családi jegy: 2400 Ft (2 felnőtt + 2 gyerek).

Design Móka – kreatív workshopok gyerekeknek (Design Hét) – Lumen, vasárnap 10:00-17:00

Kreativitás, design, együttgondolkodás és fenntarthatóság: nem lehet elég korán kezdeni! A Design Hét Budapest kreatív workshopján kicsik és nagyok együtt alkothatnak újrafelhasználható alapanyagokból – így például a fesztivál korábbi éveinek zászlóiból, molinóiból, kiadványaiból is! (A regisztráció nem kötelező, azonban az egyes foglalkozásokon egy időben maximum 30 gyerek vehet részt, az előre regisztrált látogatók várakozás esetén soron kívül kerülnek beengedésre.)

Könyves Vasárnap, országszerte, vasárnap (ingyenes)

Október 6-án, a Könyves Vasárnapon a könyvtárak rendhagyó programokkal, zenés-játékos könyvtárnyitással, sokféle meglepetéssel várnak gyerekeket és felnőtteket egyaránt. A könyvbemutatók, irodalmi játékok, kiállítások, és különféle pályázatok között biztosan mindenki talál majd kedvére valót.

Játszik a család! – Várkert Bazár, vasárnap 10 órától

A modern társasjátékokban a főszerep már nem a hagyományos dobókockáé, a szerencse helyét is átveszik az egyéni képességek, készségek. A társasjátékok asztalánál játékmester segítségével, de akár önállóan is megismerkedhetnek a családok díjnyertes, népszerű társasjátékokkal, illetve idei társasjáték-újdonságokkal. Társasjátékozzatok együtt! A program a Szubjektív – Az Iparművészeti Múzeum új szerzeményei a Várkert Bazárban kiállítás kísérőprogramja. Jegyár: 1000-4000 Ft.

Rutkai Bori Banda – Csillagerdő – Sárkányos Gyerekkönyvtár, vasárnap 11:00 (ingyenes)

A Rutkai Bori Banda a Sárkányos Könyvtár visszatérő vendége. A Könyves Vasárnapon várnak benneteket interaktív, játékos, bábos koncertre. A koncert után 12 órától mesés állatbemutató is lesz meglepetésekkel. Ingyenes!

A nagy háború és akik otthon maradtak – múzeumpedagógiai foglalkozás, Várkert Bazár, vasárnap 11:00

Múzeumpedagógiai foglalkozás 80-90 percben, 12-14 éveseknek Hogyan élték meg az emberek az első világháború hétköznapjait kint a fronton, illetve a hátországban? Hány százalékban adtak le halálos lövéseket a katonák? Hány hét alatt érkezett haza a tábori posta? Hogyan változott a divat, az étkezés, a dísztárgyak és a harangozás a háború miatt? Hogyan vették ki a részüket a háborúból az állatok? Tényleg az amerikai propaganda volt a legkíméletlenebb? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre keresik a választ Veletek a Várkert Bazár első világháborús kiállításaiban. A programon való részvétel ingyenes, regisztrációs jegyhez kötött! Egy fő kísérő az Új világ született kiállítást 30% kedvezményre jogosult. A regisztrációs jegyek korlátozott számban érhetőek el.

Magyar Nemzeti Táncegyüttes: Csipkerózsika – Hagyományok Háza, vasárnap 11:00

A klasszikus mese története elevenedik meg a Magyar Nemzeti Táncegyüttes zenés-táncos produkciójában. A darab érdekessége, hogy az eredeti néptáncok mellett minden elhangzó szöveg és felcsendülő dallam a tradicionális magyar folklórból táplálkozik, és annak elemeit használja fel e közismert mesedarab színpadi megfogalmazásában. Jegyár: 1500 Ft.

Legyen holnap is! Családi Ökonap Budakalászon – Szentistvántelepi Általános Iskola, vasárnap 14:00-19:00 (ingyenes)

„A MA AJÁNDÉK, LEGYEN (A) HOLNAP IS!” szlogennel kerül megrendezésre az első családi ökonap Budakalászon, ahol számtalan ötlettel várnak, mit is tehetünk itt helyben külön-külön, és kisközösségi összefogással mindannyian a természetvédelem, ill. a teremtett világ égetően sürgető problémáival kapcsolatban. Ingyenes!

Új helyszínen a WAMP – Bálna, vasárnap 10:00-18:00

A Design Hét Budapest programjaként új helyszínen, a Bálna Budapestben nyitja meg az őszi szezonját a WAMP! Ezen a vasárnapon a gazdaságélénkítés, a flow, a környezettudatosság és a balti államok állnak az esemény középpontjában. A rendezvény gyerek-és kutyabarát!

Játsszatok velünk és nyerjétek meg az Anya, kérek még! című új szakácskönyvet, amelyről itt írtunk bővebben!

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni!

Era kedvencei: Piros Lábos Fesztivál, Rajzol együtt Richard Huck Scarryvel!, Európai Madármegfigyelő Napok
Rozi kedvencei: Barbár családi nap, Rajzol együtt Richard Huck Scarryvel!