Gyerekprogramok hétvégére – október 17-18.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lotte és az eltűnt sárkányok

Ezen a hétvégén vár benneteket a Margó Fesztivál online és élőben remek könyves programokkal, ajánlunk még filmet, lemezbemutató koncertet, Lada találkozót, múzeumi programokat, őszi kirándulásokat és diafilmeket. Ha pedig nincs kedvetek kimozdulni, akkor is találtok kedvetekre való eseményeket a legjobb gyerekprogramok között.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Margó Fesztivál – október 15-18., Várkert Bazár és online (ingyenes, regisztrációs)

Az idei év eddigi legizgalmasabb magyar könyvújdonságai mellett virtuális tárlatvezetésekkel, slam esttel, zenés gyerekprogrammal, sőt színházi előadással is készültek a Margó Fesztiválra. Emellett 3 kiállítást szerveztek a PIM, Capa Központ és Fortepan közreműködésével. A gyerekeknek szóló könyvbemutatók szombaton lesznek részben online, részben a Várkert Bazárban (ide előzetes regisztráció szükséges, regisztrációs linkeket az egyes programok alatt találtok). Ingyenes!

OKTÓBER 17., szombat

Ferihegyi „LADA 50” Találkozó – Aeropark, szombaton 9:00-18:00

Egy nap, ami nemcsak a történelmi repülőgépekről, hanem a keleti blokk legismertebb autójáról szól. Járműcsodák, élményautózás, Zsiguli szépségverseny és számos izgalmas program vár rátok október 17-én az Aeropark repülőmúzeumban. Részletes program itt. Aeropark belépővel látogatható!

Legkisebbek mozija: Lotte és az eltűnt sárkányok – lett-észt animációs mesefilm – Puskin Kuckó, szombaton 10:00

Lotténak, a minden lében kanál kutyalánynak kishúga születik. Barkácsfalvára tudósok érkeznek: Karl, a mosómedve, és Viktor, a hal egy nagy népdalgyűjtő verseny résztvevőiként a világ legősibb állatfaja, a legendás tűzfújó sárkányok után kutatnak. A verseny fődíját ugyanis az nyeri, akinek sikerül felvennie a sárkányok énekét. Lotte és Roosi csatlakoznak az expedícióhoz, és ezzel hihetetlen kalandok sora veszi kezdetét. Korhatár nélkül megtekinthető! Jegyár: 900 Ft.

Dan Brown: Vad Szimfónia – Margó Fesztivál, Várkert Bazár, Nagyszínpad, szombaton 10:00 (ingyenes, regisztrációs)

A New York Times többszörös bestseller szerzője első gyerekkönyvével debütál, ami tele van vidámsággal, zenével és szórakozással! A könyv nemrég érkezett meg hozzánk is, úgyhogy hamarosan részletsebben is írunk róla. A könyvbemutatóra itt tudtok regisztrálni. Ingyenes!

Világjáró Gyerekek: Lengyelország – Deák17 Galéria Fb oldalán, szombaton 10:00 (ingyenes, online)

Az online eseményen megismerkedünk az országgal, meséivel és zenéjével! Az országismertető után egy izgalmas zenés elődadásban lesz részetek, majd készíthettek velünk medvét, erdőt, sőt egy egész naprendszert is! A Deák 17 Galéria Facebook-oldalán minden videót elérhettek október 17-én, szombaton 10 órától. Később vissza is nézhetitek a felvételeket YouTube-csatornájukon. Ingyenes!

Bartos Felicián: Andris és a fehér démon – Margó Fesztivál, Várkert Bazár, Kisszínpad, szombaton 10:15 (ingyenes, regisztrációs)

Hogyan és miért kezd írni 48 évesen egy filozófia szakot végzett informatikus? Mihez kezdhet egy kiskamasz a dühével? Számos izgalmas kérdést boncolgat a szerzővel Dóka Péter, a könyv szerkesztője. Regisztráció itt. Ingyenes!

Családi nap Királyréten: Fák és levelek. Színek és formák – Királyrét, Hiúz Ház, szombaton 11:00 és 14:00 (regisztrációs)

Az októberi erdőben a levelek már a talajra hullottak. Mihez hasonlítanak? Milyen a színük? Vajon milyen állatot lehet kirakni belőlük? Regisztrációs szükséges: kiralyret@dinpi.hu. Vízálló cipőt, bakancsot mindenképp vigyetek! Jegyár: 5000 Ft/család. Nézzétek meg az új Vár-hegy kilátót is, ha arra jártok, amit a múlt hétvégén a Minimatiné Fb oldalán ajánlottunk!

Finy Petra: Bodzaszörp – Várkert Bazár, Kazamata színpad, szombaton 11:00 (ingyenes, regisztrációs)

A nagyszülők olyan szeretetet tudnak adni, melyet senki más, mégis méltatlanul kevés történet szól róluk. Ők lehetnek a támaszok egy válásnál, csúfolásnál, egy barát költözésénél. Erről lesz egy jó beszélgetés a szerzővel. Regisztráció itt. Ingyenes!

Hej, Dunáról – Streamelt gyerekkoncert-sorozat az A38 Hajón, szombaton 11:00 (ingyenes)

A Hej, Dunáról zenés-mesés sorozat hétvégente, tizenhét alkalommal jelentkezik élőben az A38 Hajó Kiállítóteréből és a Panorámastúdióból, összesen 51 koncertet, valamint 34 felolvasást bemutatva gyerekeknek. Itt éritek el az online programot. Ingyenes!

Élő történelem – Családi nap – T9 – Az első bástya, szombaton 11:00 és 13:00

Október 17-én, szombaton 11.00 és 13.00 órától a török hódoltság mindennapjaiba kalauzolják a látogatókat „Az első bástya” kiállítás izgalmas helyszínén. Találkozhatunk 17. századi hadmérnökkel, aki beavat minket a várépítészet és haditechnika rejtelmeibe, megismerhetjük a korszak étkezési szokásait, és bepillanthatunk a katonákat kísérő nők kézműves tevékenységébe is. További részletek itt.

Mesék kicsikről – nem csak kicsiknek – diafilmvetítés – Mesemúzeum, szombaton 11:00

Amit szombaton délelőtt vetítenek: Babszem Jankó, Hüvelyk Matyi, Iciri-Piciri, Kicsi dió, Pöttöm Panna. Ajánlott korosztály: 4-9 éves korig. Részletek itt.

Diridongó – Válogatás 70 év legszebb verseiből óvodásoknak – Móra Kiadó Fb oldalán, szombaton 10:30 (ingyenes, online)

A Diridongó születéséről, arról, vajon hogyan változott a gyerekvers, és a gyerekek versekhez való viszonya az elmúlt 7 évtizedben beszélget a kötet szerkesztője, Szlukovényi Katalin és Mészáros Márton irodalomtörténész, a Károli Gáspár Református Egyetem adjunktusa, akinek egyik kutatási területe a kötetben is szereplő Kovács András Ferenc költészete. Megnézhetitek a Móra Kiadó Fb oldalán! Ingyenes!

Takács Mari: Bingaminga a nagyhírű varázsló –Margó Fesztivál, Várkert Bazár, Nagyszínpad 11:15 (ingyenes, regisztrációs)

Takács Mari számtalan könyv illusztrálása után, ezúttal szerzőként debütál! Bingaminga a nagyhírű varázsló annak próbál a végére járni, hogy vajon mitől szabadultak el a világ egyensúlyáért felelős babkák. Valter, Jinga és Biloba segítenek neki megszabadulni a rájuk mért varázslattól, és megküzdeni a gonosz Morfióval. Regisztráció itt. Ingyenes!

Inspiráló példaképek, valódi mesehősök – Margó Fesztivál, Várkert Bazár, Nagyszínpad 11:45 (ingyenes, regisztrációs)

Egyik kedvenc sorozatunk, híres emberek életét mutatja be. Miért fontos, hogy a kisebbek is megismerjenek értékes példaképeket, találkozzanak inspiráló életutakkal? A Naphegy Kiadó életrajzi sorozatában a gyerekek olyan híres magyarokat ismerhetnek meg, mint Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő, Bartók Béla, Kós Károly építész, Balázs Júlia csillagász és Szabó Magda. A legutóbbi kötet szerzőjével, Kertész Edinával Szécsi Noémi beszélget a Margó fesztiválon. Regisztráció itt. Ingyenes!

Zöldülő családi nap – Klebelsberg Kultúrkúria, szombaton 15:00 (ingyenes)

Környezettudatos rendezvény a család minden tagjának a Földünkért Világnap tiszteletére. 15:45-től Az elveszett királyság címmel a Délibáb Társulat előadását nézhetitek meg, majd 17órától fellép a Hahó együttes, de lesz még Környezettudatos játszóház is. Ingyenes!

OKTÓBER 18., vasárnap

Rutkai Bori Banda lemezbemutató koncert – Marczi, vasárnap 11:00

A Fonogram-díjas Rutkai Bori Banda zenekar negyedik, gyerekeknek szóló mesealbuma a Zsebtenger partján található Kukutyin városkába kalauzol el bennünket, ahol jó szomszédságban élnek a mesebeli és a valóságos lények. A koncerten számos vendégzenész és énekes barát közreműködik, illetve Bori festményeiből készült vetítés is kíséri a zenés bemutatót. AZ ÁPRILIS 19-ÉN ELMARADT KONCERT PÓTLÁSA. A MEGVÁLTOTT BELÉPŐK ERRE AZ IDŐPONTRA ÉRVÉNYESEK!

Múzeumok Őszi Fesztiválja a T9-ben, vasárnap 10:00-16:00 (ingyenes, a tárlatvezetés regisztrációs)

A Múzeumok Őszi Fesztiválja alkalmából október 18-án egész nap ingyenes programokkal, kézműves foglalkozásokkal és tárlatvezetésekkel várják a látogatókat a T9 – Az első bástya kulturális és közösségi helyszínén! Részletek itt.

Rubik Ernő: A mi kockánk – Margó Fesztivál, online beszélgetés, vasárnap 11:00 (ingyenes, online)

A mi kockánk – mely a világ számos pontján a magyar kiadással egy időben jelenik meg – tanulságos utazásra invitálja az olvasót a matematika, a pszichológia, az oktatás, a képzőművészet, a design, az építészet és a popkultúra területén. Elgondolkodtató, magával ragadó, álomszerű kirándulás ez modern korunk egyik legkülönlegesebb kreatív elméjével. A szerzővel Valuska Gábor beszélget. Facebook esemény itt. Ingyenes!

Szalóki Ági gyerekkoncertje – Óbudai Kulturális Központ, vasárnap 10:00

A Körforgás olyan útravaló, amit sokan és sokáig hallgathatnak, forgathatnak, s mindig találnak benne újat. Az előadás helyjegyes, jegyváltás 2 éves kortól. Jegyár elővételben: 1200 Ft és 1400 Ft, az előadás napján: 1500 Ft és 1700 Ft; családi jegyár elővételben személyesen: 4800 Ft és 5600 Ft, aznap a helyszínen: 6000 Ft és 6800 Ft.

Diafilm szemle 2. – bemutató vetítés – Art+Cinema, vasárnap 11:00

Felújított diafilmeket nézhettek meg ezen a vasárnap délelőttön: Egyszervolt komaság, Erdei lakodalom, Dr. Dolittle utazásai, A kanász. Belépő: 600 Ft/fő.

A legjobb gyerekprogramok időpont szerint a Napibontóban!

Nézzétek meg a legújabb őszi könyveket, amiket a kicsiknek válogattunk! Hamarosan pedig a kisiskolásoknak és a 9 év feletti korosztálynak is ajánlunk újdonságokat!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, az új helyekről szóló beszámolóinkat, aktualitásokat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni!