Gyerekprogramok hétvégére – okt. 5-7.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Igazán jó programokkal indul az október, hiszen hétvégén lesz könyves fesztivál, nyitott könyvtárak, Állatok Világnapjához kapcsolódó programok, múzeumi foglalkozások, elindult a Múzeumok Őszi Fesztiválja, és aki szeretné, kirándulhat is, hiszen még tart az Erdők Hete rendezvénysorozata és az Európai Madármegfigyelő Napok is országszerte.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Holnemvolt Gyermekkönyv Fesztivál – Holnemvolt Vár, az Állatkert mellett, október 4-7.

Nyolc könyvkiadó legnépszerűbb kötetei, interaktív könyvbemutatók, találkozás szerzőkkel, meseolvasás, báb-és papírszínház, játékok és kézműves programok. A csütörtöktől vasárnapig tartó rendezvény igazi családi programkavalkádot kínál a gyermekirodalom ifjú rajongóinak. Belépő: állatkerti belépő vagy csak a Holnemvolt Várba 1000 Ft/fő, 2 év alatt 200 Ft regisztrációs díj.

Nyitó hétvége a Hagyományok Házában – Hagyományok Háza, I. ker. Corvin tér 8., október 4-7. (a legtöbb program ingyenes)

Hagyományok Háza

Táncelőadásokkal, ingyenes képzésbemutatókkal, gyerekfoglalkozásokkal, építészek által vezetett épületbejárásokkal, új kiállításokkal, virtuális valóság installációval, fényfestéssel és esti táncházakkal keltik életre a Budai Vigadót, ahová szeretettel várnak kicsiket és nagyokat egyaránt! Pénteken 17 órától lesz gyerek táncház, szombaton 15:30-tól Bognár Szilvi koncertje, 17 órától pedig ölbeli játékok. Részletes program itt. A legtöbb program ingyenes!

Állatszeretet Fesztivál – Állatkert, október 4-7.

Idén is megrendezésre kerül az Állatszeretet Fesztivál, 2018. október 4-től 7-ig a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az eseménysorozat az állatok világnapja köré épül, amit világszerte október 4-én, az állatok védőszentjeként számon tartott Assisi Szent Ferenc napján tartanak. Állatkerti belépővel látogatható!

Erdők Hete – több helyszínen, október 7-éig

Ezen a hétvégén is tart még az Erdők Hete rendezvénysorozat. Többek között látványetetés lesz a Pákozd-Sukorói Arborétumban, családi programok Királyréten, és még számos program vár rátok. Részletek itt.

Országos Könyvtári Napok – országszerte, október 7-éig (ingyenes)

Rendezvényekkel készülnek ezen a hétvégén az ország több száz könyvtárában, ahol a programok mellett több helyszínen ingyenes beiratkozás is lesz, sőt vasárnap is nyitva tartanak. Részletes program itt.

Európai Madármegfigyelő Napok, országszerte, október 6-7.

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1993-ban. Az idei rendezvényre október 6-7-én kerül sor. A teljes programot itt olvashatjátok.

Múzeumok Őszi Fesztiválja – országszerte, november elejéig

Múzeumi foglalkozások, tárlatvezetések, családi napok, előadások. Idén is rengeteg programmal készülnek az ország múzeumai. Itt tudtok válogatni a bőséges kínálatból.

OKTÓBER 5., péntek

Nemzetközi Babahordozó Hét – Kossuth tér, pénteken 10:00

A Nemzetközi Babahordozó Hét alkalmából egy találkozóra hívják a budapesti hordozós közösséget.Találkozó 10 órakor a Kossuth téren a metrókijáratnál, lesétálnak a Duna-partra, ahol kendőláncot alkotnak, melyhez ha tudtok, vigyetek hordozókendőket!

Éjszakai kalandtúrák – Budakeszi Vadaspark, pénteken 17:50

A napnyugta után induló túrákon az érdeklődők megismerkedhetnek az éjszakai állatok „napjaival”, az életmódjukkal, viselkedésükkel és táplálkozásukkal, valamint újdonságként most a szakvezetések előtt a népszerű Állatijó Bemutató éjszakai madarakról szóló különkiadása is megtekinthető lesz. Előzetes jelentkezés szükséges!

OKTÓBER 6., szombat

Nyílt nap a Hungária villamos kocsiszínben – Brüll Alfréd utca 1.,szombaton 10:00-16:00 (ingyenes)

A BKV-s nyílt napokon megszokott módon láthatók lesznek járművek: villamosok, 611-es és 2624-es nosztalgia járművek, 7040-es számú mozdony (Muki), hógép, műszaki mentőszer, mentődaru, Unimog vontató is szerepel a kiállításban. A kisebbeket gyermekfoglalkoztatóval várják, valamint társasjátékokkal, kvízjátékkal. Ingyenes!

Aprajafalva Soroksárra költözött – Soroksári Botanikus kert, szombaton 10:00-14:00

Ezen a napon a családok játék keretében járhatjátok be a kertet, ismerkedhettek az itt található és éppen termőtestet hozó gombákkal. Részt vehettek több kézműves foglalkozáson, valamint logikai játékokat is kipróbálhattok. A rendezvény a botanikus kerti belépővel látogatható.

Igazi hősöket keresünk! Interaktív könyvbemutató gyerekeknek – Bookline Móricz, szombaton 10:00 (ingyenes)

Szeretnél te is valódi hős lenni? Akkor látogass el október 6-án 10.00-kor a Móricz Zsigmond körtéren lévő könyvesboltba, hiszen az interaktív gyerekprogram keretében nemcsak az 50 elszánt magyar nő című könyv szereplőit ismerheted meg, hanem te magad is egyike lehetsz a legendás hírességeknek! 6-10 éves korosztálynak ajánlott. Ingyenes!

Jazz játszótér – Zeneakadémia, szombaton 10:00 és 11:30

A Jazz játszótéren nincs hinta, nincs csúszda, nincs mászóka és nincs homokozó. Hogy akkor mivel lehet ott játszani? Gondolatokkal, érzésekkel és mindenekelőtt: hangokkal meg ritmusokkal. No és persze egymással, ahogy arra Dés András, Bacsó Kristóf és Fenyvesi Márton mutat példát. 6-12 éveseknek ajánlott. Jegyár: 1200 Ft.

Ötödik „Egy sima egy fordított” Piknik – Szentendre, Vissza a Vadonba, szombaton 10:00-16:00 (ingyenes)

Lesz tűzrakás, lesz főzés, és lesz mesélés. Lehet játszani, beszélgetni, homokozni, köveket pakolni a patakparton, és csak úgy lenni is. Részletek itt.

Állatok Világnapja a Vuk játszótéren – Bérc utca, szombaton 10:00-13:00 (ingyenes)

Madarász Ovi, Buboca Babaklub és Tanoda, Czvalinga Katalin mesemondó, solymász bemutató, lovaglás, kézműves műhely és állatsimogató is vár benneteket a Vuk játszótéren. Ingyenes!

Legkisebbek mozija: Vili a veréb – Puskin, szombaton 10:00

Verbéna, a verebek tündére, megelégelve, hogy Vili a védenceit üldözi, elhatározta, hogy megleckézteti a rosszcsontot. Vilit verébbé varázsolta. Ettől kezdve a veréb-fiú számtalan, izgalmas kalandot élt át…Jegyár: 800 Ft.

Kutatás a Föld hangja után – Mesemúzeum, szombaton 11:00

Zenés hangjáték foglalkozás Kliment Jankóval és Makkai Danival, a Panyigai Hangműhely vezetőivel. A Mesemúzeumban kialakított hanglaboratóriumban csoportos zenei kísérleteket végeznek, hogy felfedjék a különös, robotszerű szerkezet titkát.  De vajon kinek sikerülhet beindítania és mire lehet használni ezt a gépet? Ajánlott korosztály: 7-12 éves korig. Belépő: gyerek 400 Ft, felnőtt 600 Ft.

Nyolclábúak a Sas-hegyen – Sas-hegyi Látogatóközpont, szombaton 11:00 és 14:00

Az állatok világnapját 1931 óta ünnepeljük Szent Ferenc emléknapján, október 4-én. Ezen a jeles napon egy rejtélyes világba, a pókok népes, sas-hegyi birodalmába kalauzolják el a látogatókat. Belépő: családi 850 Ft/fő.

Liszt Ferenc Kamarazenekar – Óbudai Társaskör, szombaton 11:00

Liszt Ferenc Kamarazenekar

Szombaton 11 órakor indul a Liszt Ferenc Kamarazenekar és Simon Izabella zongoraművész gyerekkoncert-sorozata az Óbudai Társaskörben. A 4-11 éves gyerekeknek szóló hangversenyek meseillusztrációval, festményvetítéssel és meghívott fellépők közreműködésével teljesítik ki a zenei élményt. Belépő: 1000 Ft.

BSI Mozdulj babával! a 33. SPAR Budapest Maraton Fesztiválon – Lágymányosi Campus előtt, szombaton 13:00

A 33. SPAR Budapest Maraton fesztivál programjai között gyaloglás is szerepel, Győri Édes Gyaloglás Kicsiknek és Nagyoknak! Itt az idő, hogy közösen sétáljatok egyet (2,3km-t) az őszi Budapesten! Természetesen többfée távon is indulhattok a nagyobbakkal is. További részletek itt.

Zenelabirintus – Zeneakadémia, szombaton 15:00-16:00

A mintegy félórás vezetett túra során megismerhetitek az épület titkait, kipróbálhatjátok a Nagyterem világhírű akusztikáját, s még azt is megtudhatjátok, hol lakik a Zeneakadémián a zene szelleme. A séta végén minikoncerten vehettek részt, és megnézhetitek a húszezer kockából felépített LEGO-Zeneakadémiát is. Jegyár: 800 Ft.

Csiribiri családi délután – Kultúrkúria, szombaton 15:00

A beszélő fa – Az ESZME és a Mesebolt Bábszínház közös produkciója, Gesztenyefa palota – A Kalimpa Színház mesekoncertje és kézműves játszóház is lesz szombaton a Kultúrkúriában. Belépő: 1000 Ft/fő.

Hangszersimogató – Óbuda, 3K, szombaton 16:00

A Hangszersimogató célja a hangszerek hangjának megismertetése, az együtt zenélés és éneklés örömének átadása kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Közreműködik Bársony Bálint és zenekara. A foglalkozás vezetője: Korzenszky Klára énekes, gyermekpszichológus. Jegyár: 1000 Ft.

Kucok – Jurányi, szombaton 15:30 és 17:00

Kucokfalva lakói, vagyis a kiváló jazzmuzsikusokkal kiegészült Tünet Együttes, a gyerekek segítségét kérik az elveszett királylány felkutatásában és az éjszaka lidérceinek elűzésében. Szuper előadás, mi nagyon szeretjük. Ha az online felületen a szektorárak között legörgetés után nem látjátok a gyerekjegy feliratot, akkor az azt jelenti, hogy a gyerekjegyek elfogytak. Felnőtt (kísérő) jegyet még tudnak venni, de azzal gyerekek nem tudják az előadást megtekinteni, mert a gyermekjegyek száma korlátozott. Gyerekjegy: 1500 Ft, kísérő: 1200 Ft.

OKTÓBER 7., vasárnap

Állatok világnapja – Budakeszi Arborétum, vasárnap 9:00-18:00

Madárgyűrűzés, madáretető és madárodú készítés, természetismereti játékok, barkácsasztal: termésdíszek készítése gyűjtött, illetve az általunk is biztosított alapanyagokból. A játszótér is új elemekkel bővült. Vár benneteket a Budakeszi Arborétum!

Közös erdőnk, saját mítoszunk – GYIK Műhely ,Dísz tér 17., vasárnap 10:00-11:45 (regisztráció szükséges)

„Készítsünk elültethető műalkotást! Alkossuk meg saját mítikus lényeinket, formáljunk történetet velük egy kalandos utazás közben, ami a várostól az álmok és a varázslatok világán át vezet. Találkozzunk velük az árnyszínházban, aminek rendezői, készítői és szereplői is mi leszünk.” Havi két alkalommal, vasárnap délelőttönként együtt barangolhattok a GYIK Műhellyel a „közös erdőben” és fedezhetitek fel „saját mítoszotok”. 8-13 éveseket várnak a foglalkozásokra, amelyre regisztráció szükséges: evafreund0@gmail.com, tel.: 0630 5798052). Jegyár: 3000 Ft/gyerek és testvérkedvezmény 5000 Ft.

Állatok Világnapja – Noé Állatotthon, vasárnap 10:00-16:00

Természetesen most is elsősorban minden az állatok körül forog majd, de ehhez csatlakozik a környezettudatos szemléletformálás, a vegetarianizmus és az erőszakmentes szemlélet és életmód bemutatása. A belépő felnőtteknek 500 Ft, mellyel a NOÉ Állatotthon rehabilitációs kennelsorának építését támogatod! Gyerekeknek a rendezvény ingyenes!

Indiai Ízfesztivál – Lélek Palotája, Óbuda, Lehel utca 15-17.,vasárnap 10:00-17:00

Kóstold végig te is a több tucat ínycsiklandozó ételt, melyekből jó néhányat a szemed láttára készítenek el, a Lélek Palotája 7. vegán gasztronómiai fesztiválján! Jegyárak: felnőtt: 1350 Ft, nyugdíjas, diák: 950 Ft, 8 év alatt ingyenes!

Kaláka: Három székláb – Puskin, vasárnap 10:00

A kultikus zenekar gyereklemezeinek (A pelikán; Nálatok laknak-e állatok?; Ukulele; Az én szívemben boldogok a tárgyak; Bőrönd Ödön; Madáretető) legkedveltebb darabjaiból áll ez a műsor. Felhangzanak többek között Kányádi Sándor, Weöres Sándor, Tamkó Sirató Károly, Móra Ferenc, Hajnal Anna verseire írott dalok, és a gyerekek részletesebben megismerhetik a Kaláka különleges, érdekes hangszereit is. Jegyár: 2200 Ft.

Csicseri és Borsó – MOMKult, vasárnap 10:30

Vidám ismeretterjesztő gyerekkoncert, habkönnyű zenei finomságokkal, különleges instrumentumokra hangszerelve, kiegészülve játékos hangszerismertetőkkel. Melyik hangszer alkalmas a medve, a ló, a béka vagy a vidra hangjának utánzására? Kiderül a Csicseri és Borsó előadásából. Jegyár: 500 Ft, kísérő 300 Ft.

Eszter-lánc Virányoson a Méz és Lekvár Fesztiválon – Virányosi Közösségi Ház, vasárnap 11:00

Kárász Eszter és az Eszter-lánc mesezenekar interaktív mesekoncertje gyerekeknek és gyereklelkű felnőtteknek a Méz és Lekvár Fesztiválon.

Rejtett kincseink – Kiscelli Múzeum, vasárnap 15:00-17:00 (regisztrációs)

A múzeumpedagógiai foglalkozás során a könyv fejezeteinek mintájára a Kiscelli Múzeum és Fővárosi Képtár állandó gyűjteményének egy-egy érdekességét ismerjük meg. Bejárjuk a kétszázötven éve épült trinitárius kolostor és templom zegzugos épületét, a múzeum várostörténeti gyűjteményének segítségével pedig a századfordulós Budapest életébe is bepillantást nyerhetünk. Novokrescsenszkov Tamás vándornyomdász gyermekközpontú workshopján pedig megismerhetjük, hogyan működik a múzeum híres nyomdagépe. A részvétel regisztrációhoz kötött (max. 25 fő) a kapcsolat@kiscellimuzeum.hu címen. A részvételi díj egységesen 800 Ft/fő mellyel a Kiscelli Múzeum is megtekinthető.

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni!

Era kedvencei: Európai Madármegfigyelő Napok, Múzeumok Őszi Fesztiválja, GYIK Műhely foglalkozás, Gyerekkönyvfesztivál a Holnemvolt Várban
Rozi kedvencei: Európai Madármegfigyelő Napok, Kucok a Jurányiban,Rejtett kincseink foglakozás Kiscelli Múzeum