Gyerekprogramok hétvégére – november 15-17.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Baltazár Színház: Az üstökös – Baltazár Színház

Régi és új rajzfilmek, Zöldülők Vására, Öko-nap, újrahasznosító foglalkozások, ingyenes múzeumi programok,  workshopok, könyvbemutató és remek koncertek is szerepelnek a hétvégi ajánlónkban. Válogassatok a legjobb gyerekprogramok között! A kicsiktől a kamaszokon keresztül a felnőttekig mindenki talál majd kedvére való közös programot.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Országos Rajzfilmünnep – országszerte, november 15-17.

2019. november 15. és 17. között hetedik alkalommal rendezik meg az Országos Rajzfilmünnepet. Lövőtől Nyíregyházáig, Budapesttől Felpécig az ország legkülönbözőbb pontjain lesznek vetítések és egyéb családi programok Magyarország egyetlen országos szintű filmes eseményén. A budapesti programokat itt gyűjtöttük össze.

Baltazár Színház: Az üstökös – Baltazár Színház, 1031 Óbuda, Zsófia utca 7., november 15-17., 19:00

Újra látható Az üstökös / zenés önvizsgálat – nem csak kamaszoknak című előadás a Baltazár Házban, november 15-én, 16-án és 17-én. Vörös István drámájának középpontjában egy 16 éves kamaszlány áll, akit osztálytársai kiközösítenek, amiért a világot náluk jobban, a maga teljességében látja, és ezt nem fél nyers őszinteséggel a többiek tudtára hozni. Az előadást Kováts Kriszta rendezte, a Baltazár Színház színészei játsszák, a zenét Schneider Zoltán szerezte. Jegyet itt tudtok vásárolni. Jegyár: 2200-2800 Ft.

Nyisd ki a szemedet, csökkentsd a szemetet! – Európai Hulladékcsökkentési Hét – Fővárosi Állat- és Növénykert, november 16-24.

A kezdeményezéshez idén a Budapesti Állatkert is csatlakozott. A programokkal egyrészt arra szeretnék ráirányítani a figyelmet, hogy milyen sokféleképpen lehet hasznosítani, vagy újrahasznosítani a hulladékot, másrészt arra is, hogy kis odafigyeléssel magának a hulladéknak a mennyiségi is csökkenthető. A Főbejáratnál szemétszörny és cigarettacsikk akvárium érzékelteti az Állatkertben a látogatással összefüggésben keletkező hulladék mennyiségét, a Holnemvolt Várban pedig látványkomposztálóval és gallykomposzt demonstrációval mutatják be a kertészeti hulladékok felhasználását, ötleteket adva akár a kiskerttulajdonosoknak is. November 16-án és 17-én a Holnemvolt Várban további érdekes, játékos programok várják a családokat, közös kézműveskedéssel, újragondolt kreatív tárgyakkal, Öko-desing kiállítással. Idén tavasszal az Állatkert alapítványa csatlakozott a Jane Goodall Intézet „Passzold vissza, tesó!” című mobiltelefon-gyűjtési akciójához, úgyhogy a használt mobilokat is visszavihetitek. Állatkerti belépővel látogatható!

NOVEMBER 16., szombat

Öko családi nap – központban a fenntarthatóság – Egyszülős Központ, szombaton 10:00-13:00 (regisztrációs)

Ha téged is frusztrál a rengeteg kidobott pénz, a sok műanyag, a csomagolás és mindig is szerettél volna tenni a környezet védelme érdekében, de eddig nem tudtad hol tudnád elkezdeni, akkor az Egyszülős Központban a helyed. Akik ott lesznek velük: Antal Évi, a „Vászonzsákos lány”, aki fél év alatt csupán egy befőttesüvegnyi szemetet termelt; Fa Kinga, a Pénzügyi Őrangyal, aki segít, hogy hogyan spóroljunk a konyhapénzzel; Csigó Zita, a Morzsaparty c. könyv szerzője, aki bemutatja, hogy milyen finomságok készülhetnek konyhai maradékokból. Közben táskát festhettek, játszhattok és kézműveskedhettek a gyerekekkel. Egyszülős kártyával: díjtalan, egyszülős kártya nélkül: 2000 Ft/fő.

Hello! – design workshop gyerekeknek – Óbuda, Fő tér 1., szombaton 10:00-14:00 (regisztrációs)

Hello Wood gyermekprogramja novemberben is egy izgalmas hétvégi programmal jelentkezik. Próbáld ki, hogy mivel foglalkozik egy igazi DESIGNER! Formatervezés, grafika, divat/textiltervezés, film, animáció, ékszertervezés és fotó foglalkozásokkal várnak benneteket. Korosztály: 7-14 év. Ár: 5000 Ft/ gyerek (tesóknak 50% kedvezmény). Regisztráció szükséges itt.

CsodaCsaládi Nap – A koraszülöttek világnapja alkalmából – Csodavár, szombaton 10:00-14:00 (ingyenes)

Ismerkedjetek meg Lunával, a terápiás kutyával, teljesítsétek játékos akadálypályánkat, zenéljetek és kézműveskedjetek együtt és próbáljátok ki a Csodavár játszóházat. A szülőket beszélgetősarok várja, ahol a Csodavár gyógypedagógusai szívesen válaszolnak az egyéni kérdésekre. A programokon való részvétel ingyenes.

BonBon Matiné: BA-LU EUfórikusok: Ludas Matyi – MomKult, szombat 10:00

Háromszor veri ezt kenden Ludas Matyi vissza! A Bonbon Matiné pedig háromszoros élménnyel várja a gyerekeket: mese, zene és élő illusztráció. Mese: a mára klasszikussá vált, örök érvényű történet a gazdag főúrról és a szegény libapásztorról. Jegyár 1500 Ft.

Készítsd el saját titkos naplódat! Könyvkötés gyerekeknek – Minurka, szombaton 10:30-12:30 (regisztrációs)

Titkai mindenkinek vannak, na de titkos naplója? A Minden, ami papír Kreatív Alkotóműhely jóvoltából ismét könyvkötő workshop gyerekeknek a Minurkában, így most elkészíthetitek velük az idei év jegyzetfüzeteit. Ezúttal papír borítású könyvecskéket készíthettek 2 féle fűzéstípussal, tetszőleges borítóval. Részvételi díj: 4000 Ft. Kérik, hogy részvételi szándékodat jelezd a minurkainfo@gmail.com címen!

Neonkréta – Kortárs művészeti gyermekprogram – Galéria neon, Nagymező utca 47., szombaton 10:00 (regisztrációs)

Vajon ki lakik a maszk mögött: egy ókori színész, egy nagyhatalmú király, egy szegény koldus vagy a szomszéd bácsi? Mit akar üzenni nekünk rejtélyes vonásaival? Ha szeretnéd megfejteni Haász Katalin izgalmas alkotásainak titkát, és elkészíteni saját geometrikus maszkodat, tarts velük ezen a szombat délelőttön, ahol egy különleges kortárs képzőművészeti kiállítást fedezhettek fel, és képzeletben egy ókori görög színházba is ellátogathattok.
7-10 éves gyerekeknek ajánlott. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a hanna.tillmann@gmail.com címen tudtok november 15-ig.

Varázsszőnyeg – Magyar Nemzeti Galéria, szombaton 11:00 (ingyenes)

Szállj fel varázsszőnyegre és kalandozz a múzeumban, ahol mindig valami újat fedezhetsz fel. Egy játékos családi programra hívnak, ahol szülők és gyerekek együtt alkothatnak a kiállítótérben. A foglalkozás magában a kiállítótérben zajlik, így közvetlenül a művek nyújtanak inspirációt. A program minden hónap harmadik szombatján 11–12.30 között ingyenesen látogatható a múzeum 3. szombati kedvezményével (18 év alattiakat kísérő 2 felnőtt részére a belépő díjtalan az állandó kiállításokra).

Cipzár és PET-palack – újrahasznosítás Horváth Krisztivel – Két Egér Könyvesbolt, szombaton 11:00

Sok újrahasznosítós műhely volt már a Két Egérben, de cipzározható PET-palackok még nem. Készülhet tolltartó, táska stb. Próbáljátok ki. Hozhattok saját alapanyagot is (mármint egy-két különösen szimpatikus PET-palackot). Jegyár: 500 Ft (a boltban levásárolható).

Íjászbemutató extrákkal – Természettudományi Múzeum, szombaton 10:00-14:00

Mint egy rendes antropológusnak, nektek is ki kell ásnotok a koponyákat a lelőhelyről – a játék keretében most homokból, mini hungarocell koponyákat. Készítsetek agyagtárgyakat, színezzetek honfoglalás kori tarsolylemezeket és hajfonatkorongokat. A program múzeumi belépővel látogatható!

Múzeumi szemezgető – Szépművészeti Múzeum, szombaton 11:00-12:30 (regisztrációs, ingyenes)

A családok számára meghirdetett játékos foglalkozásokon a Szépművészeti Múzeum mesterművei közül szemezgetnek, viszont egyszerre csak egy műalkotással ismerkedhettek meg. Azzal azonban alaposan, játékosan és kreatívan. A programra 6-12 éves korú gyermekeket várnak a hónap harmadik szombatján, amikor a 26 év alatti személyek, illetve a 18 év alatti közeli hozzátartozóját kísérő egy vagy két fő felnőtt az állandó kiállításainkat díjtalanul látogathatják. Ha már nincs hely a programra, akkor is érdemes barangolni a múzeumban, amelyről itt írtunk bővebben.

Időfutár 8. könyvbemutató és filmvetítés – Bartók Pagony, szombaton 14:00-17:00 (ingyenes)

14 órától a Szerelmes Shakespeare című filmmel, 16 órától beszélgetéssel (az Időfutár szerzőivel) várnak benneteket a Bartók Béla úti Pagonyban. Gyertek álarcban és időfutáros noteszt kaptok ajándékba! Lesz még reneszánsz fotófal, ahol szefizhettek is. Ingyenes!

Farkasházi Réka és a Tintanyúl koncert – KÖKI Terminál, szombaton 16:00 (ingyenes)

Egy szülinapi buliról a Tintanyulak sem hiányozhatnak! Ünnepeljétek együtt a KÖKI Terminál 8. születésnapját! Az új lemezről is mutatnak majd be számokat. Ingyenes!

NOVEMBER 17., vasárnap

Egy Csepp Világnap – Millenáris, vasárnap 10:00-18:00 (ingyenes)

Idén is ingyenes gyerekprogramok várják a családokat az Egy Csepp Figyelem Alapítvány rendezvényén november 17-én, vasárnap 10 és 18 óra között Budapesten, a Millenáris B épületében. Az Egy Csepp Világnapon népszerű televíziós sorozatok színészei és műsorvezetők – köztük Erős Antónia, Szellő István, Tokár Tamás, Solti Ádám – vezetik a színpadi műsort. A gyerekeket a Kicsi Gesztenye Klub, a Kolompos együttes és Kovácsovics Fruzsina koncertjei várják. Lesz ingyenes MOL-ugrálóvár, KiDS Birodalom speciális ugróiskolával és puzzle kirakással. A legkisebbek a Mesekert játékudvart próbálhatják ki, és egész nap nyitva lesz a Teddy Maci Kórház, ahol plüss macik „gyógyulnak” a gyerekek és az orvostanhallgatók segítségével. Ingyenes!

Kézműves foglalkozások – Városliget, Millenium Háza (volt Olof Palme Ház), vasárnap 10:00 és 11:00

Vasárnap 10 és 11 órától kézműveskedésre hívják a 7-12 éves gyerekeket az új Millenium Házába. Egy színes 3D képeslapot készíthettek a Millennium Házával, a Rózsakerttel és a Liget fáival. A szülők közben ihatnak egy finom kávét, de ha van kedvük, éppen ebben az időben részt vehetnek a Tárlatvezetésen vagy Háztörténeti sétán. Jegyár: 1000 Ft/fő.

Csíkoska és Pöttyöske és a bajba jutott kukák – Hatszín Teátrum, vasárnap 10:00

A mese különlegessége, hogy interaktív, ismert és kevésbé ismert mondókák, gyerekdalok és ritmikus versek kísérik. Az előadás a felhőtlen szórakozás mellett megtanítja a gyereknek, hogy miért fontos a szelektív hulladékgyűjtés, és a környeztet tudatos szemlélet. Jegyár: 1500 Ft.

Zöldülők Vására – CEU, Nádor u. 15., vasárnap 10:00-18:00 (ingyenes)

Megtapogatnál egy intimkelyhet? Nem tudod, hogy luffa tököt vagy kefét válassz a mosogatáshoz? Ezer kérdésed van, de nem tudtad eddig senkinek feltenni? Ezért találták ki a Zöldülők Vásárát! A rendezvényen szeretnék összekötni a környezetbarát termékek gyártóit a „zöldülőkkel”, aki szeretnének kisebb környezeti terheléssel járó háztartást vezetni. Ingyenes!

A kolbász, az egér és a béka – Magyarság Háza, vasárnap 10:30 (regisztrációs, ingyenes)

Ha vasárnap, akkor ingyenes gyerekprogramok a Magyarság Házában. Az erdélyi Csernik Szende bábos mesemondó előadását kézműves foglalkozás követi. A belépés ingyenes, de a helyek korlátozott száma miatt regisztráció javasolt: magyarsaghazainfo@gmail.com (a regisztráció a Magyarság Háza elfogadó válaszlevelével aktiválódik).

BonBon Matiné: Szeder&Lóci – Újpest, UP rendezvénytér, vasárnap 11:00

Szeder-Szabó Kriszti és Csorba Lóci néhány évvel ezelőtt a Ki Mit Tube? versenyen mutatta meg duettjét, és az országos második helyezésig jutottak. Azóta mind a ketten szép eredményeket értek el külön-külön saját zenekaraikkal (Szeder és Lóci játszik), mégis egy közös missziót dédelgetnek régóta: egy olyan előadást létrehozni, ami közérthető nyelven mutatja be a könnyűzene nyelvét, sőt, együtt fedezik fel ezt a rendkívül sokszínű világot. Kriszti és Lóci egy interaktív 50 perces előadás során készíti el az idei év legnagyobb slágerét a gyerekekkel közösen, amiből az is kiderül, hogy ki mindenkiből lehet dalszerző? A programokat nagyobb iskolásoknak ajánlják. Jegyár: 1400 Ft.

Manó Ráadás 2. – Zene és természet – Concerto Zeneház, vasárnap 15:00

Zenevilág címmel mutatja be a zene és a minket körülvevő világ kapcsolatát a Concerto Budapest népszerű Manó programja, melynek házigazdája és művészeti vezetője idén sem más, mint az együttes ütőhangszeres művésze, Iván Gábor. Ahogy az elmúlt években, úgy ezúttal is állandó közreműködője, társszerzője a sorozatnak a Grand Prix-díjas pantomimművész, a színház, a tánc és a cirkusz világában egyaránt otthonosan mozgó Méhes Csaba. Jegyár: 1800 Ft.

Banyamosoda – Marczi, vasárnap 15:00

Bábos-énekes vásári komédia 5-8 éves gyerekeknek a Láthatáron Csoport és a Marczibányi Téri Művelődési Központ közös előadásában. Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy feketelelkű boszorkány, egy királylány, egy királyfi és a Pucerátor 2000. Jegyár: 1500 Ft.

3. Vizesgála – Duna Aréna, vasárnap 17:00-20:00 (kapunyitás 16:00)

November 17-én kerül sor az Ötpróba programsorozat szervezésében a vízi sportok legnagyobb hazai ünnepére, a harmadik Vizesgálára, ahol egyszerre több mint 40 olimpiai, világ- és Európa-bajnok mutatja meg tudása legjavát a sportszerető közönségnek. A látványos vízishow az olyan klasszikus sikersportágak bravúrján túl, mint a vízilabda, az úszás vagy a kajak-kenu, igazi csemegéket is kínál. A ritkábban látható szinkronúszás, SUP, kajakpóló és műugrás kiválóságai szintén vízre szállnak egy-egy bemutató, illetve barátságos összecsapás erejéig. A sárkányhajók legénységét pedig ismert hazai színészek, zenészek és hírességek alkotják majd. Jegyár: 3000 Ft.

Időpont szerint a Napibontóból tudtok válogatni!

Olvassátok el J. Kovács Judittal, a Kerekítő alapítójával készült interjúnkat, és játsszatok a Kerekítő Évkerék kötetért!

Era kedvencei: Szeder&Lóci, workshopok, ingyenes múzeumi látogatás szombaton a Szépművészetiben és a Nemzeti Galériában, Vizesgála
Rozi kedvencei: Hello! – design workshop gyerekeknek, Manó Ráadás 2. a Concerto Zeneházban