Gyerekprogramok hétvégére – nov. 9-11.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szuper Márton-napi programokat, sok kirándulós ötletet, meseösvényt, társasjáték ünnepet, koncerteket, könyvbemutatókat, zöld és erdei vásárt is találtok a hétvégi ajánlóban.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Szent Márton Újborfesztivál és Libator – Szentendre, Skanzen, november 10-11.

Gasztronómiai különlegességekkel, kézműveskedéssel, koncertekkel és táncházzal várnak mindenkit a szentendrei Skanzen hagyományos szezonzáró rendezvényére. A normál múzeumi jegyárak érvényesek mindkét napra (a rendezvényes napokra vonatkozó kedvezményekkel). Mindkét nap közlekedik a Skanzen Vonat, óránkénti indulással, igény szerint sűrített járatokkal. Kisszekér, bicikli, roller bérelhető az információs pultnál. A parkolás napi díja 900 Ft.

Földtudományos Forgatag – Természettudományi Múzeum, november 10-11.

A kisebbeket geojátszóházak, az érdeklődő ifjakat és felnőtteket ismeretterjesztő filmek, előadások várják, ahol megfoghatóan ismerkedhetnek meg az évmilliók tör­ténetével. Az Utazó Planetárium pedig mindenkit elrepít a Marson át az Univerzumunk határáig. Múzeumi belépővel látogatható!

Márton-napi Liba Buli – Holnemvolt Vár, Városliget, az Állatkert szomszédságában, november 10-11.

November 10-11-én minden a liba körül forog! Lesz itt igazi libaterelés, libalegelő vetés Gőgös Gúnár Gedeonnak és persze sok-sok-sok játék! Állatkerti belépővel ez a helyszín is látogatható, amúgy 1000 Ft/fő.

Piczinke Vadnyugat – Piczinke Póniudvar, Normafa közelében, november 10-11.

Lovagold meg a rodeó bikát, hajíts patkót, vess lasszót. Öltözz jelmezbe, zsebeld be az aranytallért, és vedd birtokba western udvart. Belépőjegy: 2000 Ft/fő (2 éves kor alatt ingyenes).

Társasjátékok ünnepe – Lurdy Ház, november 10-11.

A Társasjátékok Ünnepén jelen van szinte az összes magyar társasjáték-kiadó és -forgalmazó, így a látogatók nem csak ízelítőt kaphatnak a társasjátékok világából, de könnyebben igazodhatnak el a hatalmas kínálatban. Az ovisoknak külön teremmel készülnek. Családi jegy: 3960 Ft.

NOVEMBER 9., péntek

Játszóház ovisoknak – Alfa Generáció Labor, Pázmány Péter Sétány 1/C, pénteken 17:00-18:30 (ingyenes, regisztrációs)

Az ELTE Alfa Generáció Laborjában azt kutatják, hogy hogyan hat a gyerekekre a mobilozás és tabletezés: fejlődnek-e a kicsik készségei vagy pont ellenkezőleg, rossz hatással van-e rájuk. A foglalkozáson a gyerekek kipróbálhatják magukat különböző ügyességi és logikai játékokban. Lesz digitális és valóságos szappanbuborék-pukkasztás, memóriajáték, szín sudoku és még sok más izgalmas játék. Amíg a gyerekek játszanak, a szülők beszélgethetnek a kutatókkal a digitális világ gyerekekre gyakorolt hatásáról. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Dániel András és a Kuflik –  FSZEK Pestszentimrei Könyvtár, XVIII. ker., Vasút utca 48., pénteken 17:30 (regisztrációs)

A könyvtár következő vendége mindenki nagy kedvence: Dániel András, a Kuflik írója, rajzolója, kitalálója. Ha van esetleg saját készítésű rajzod, képed, kavicsod, bábod, könyved, vidd magaddal! Regisztráció: fszek1801@gmail.com, illetve az 1/291-2392-es telefonszámon.

Régészkalandok Pizsamaparti – Magyar Nemzeti Múzeum, pénteken 19:30-szombat 08:30 (regisztrációs)

Az ottalvós program során a gyerekek játékos feladatok során fedezik fel a régészeti kiállítást az őskortól egészen a vaskorig. Javasolt életkor: 7-13 év. Ár: 8000 Ft/fő.

NOVEMBER 10., szombat

Holli, a hős – interaktív könyvbemutató gyerekeknek – Bookline webáruház (Mórzicz Zsigmond körtér), szombaton 10:00-11:00 (ingyenes)

November 10-én Al Ghaoui Hesna Bookline kiadónál megjelent Holli, a hős című könyvét fogják feldolgozni óriástársasjáték-bátorság próbán. A programot a 3-11 éves korosztálynak ajánlják. Ingyenes!

Legkisebbek mozija: Egy kupac kufli – Puskin, szombaton 10:00

Dániel András Egy kupac kufli című mesekönyve alapján készült animációs mesesorozat az 5-9 éves közönséget célozza meg, de kisebbeknek és nagyobbaknak is egyaránt garantált szórakozást ígér. Jegyár: 800 Ft.

Jazz játszótér – Zeneakadémia, szombaton 10:00

A Jazz játszótéren nincs hinta, nincs csúszda, nincs mászóka és nincs homokozó. Hogy akkor mivel lehet ott játszani? Gondolatokkal, érzésekkel és mindenekelőtt: hangokkal meg ritmusokkal. No és persze egymással, ahogy arra Dés András, Bacsó Kristóf és Fenyvesi Márton mutat példát. A három nagyszerű muzsikus együtt találja ki a gyerekekkel a rögtönzések témáját és együtt építik fel a zenét. 6-13 éveseknek ajánlott program. Jegyár: 1200 Ft.

A Nagyotmondó Obsitos – Budapest Music Center, szombaton 10:30

Kodály Zoltán gyönyörű zenéjével a magyar irodalom egy legszebb és legszórakoztatóbb meséjét kelti életre a zenekar az Operaház két ifjú csillagával a főszerepben. Gyerekjegy: 800 Ft, 14 év fölött: 1200 Ft.

Márton-napi kézműves foglalkozás – Cinkotai Tájház, XVI. Batthyány Ilona u. 16., szombaton 8:00-14:00

A Cinkotai Tájházban a Márton-naphoz kapcsolódó kézműves foglalkozásokkal készülnek. Ingyenes!

Szent Márton Napi Vigasság – Hollókő, szombaton 11:00-17:00 (ingyenes)

Szent Márton Napi Vigasság ismét elhozza Hollókőre a falu védőszentjének és vendégségének ünnepét, szokásait. Szent Márton legendás csodatételének felelevenítése, középkori és libás játékok, vitézi bemutatók, párviadalok várnak rátok. Ingyenes!

Tér-fényfestő műhely az Örökmozgóval – GYIK Műhely, Dísz tér 17., szombaton 14:30-17:30 (regisztrációs)

Ez alkalommal saját tereket, épületmaketteket készíthettek, amit rögtön át is változtathattok animált fényfestéssel! 3D-s makett-tereket építhettek habkartonból, és különféle technikákkal kelthetitek őket életre, projektor, rajzolóprogram, telefon, írás és diavetítő segítségével. 11-14 évesnek ajánlott. Jelentkezés és információ: orokmozgo.gyik@gmail.com. Részvételi díj: 6000 Ft, amellyel a GYIK-Műhely Alapítvány kutatómunkáját támogatjátok.

Hangszersimogató Klub – Óbuda, 3K, szombaton 16:00

Bársony Bálint és csapata ismét hangszersimogató foglalkozással vár benneteket az óbudai 3K-ban. Érdemes előre megvenni a jegyet, amely 1000 Ft/fő.

NOVEMBER 11., vasárnap

Erdei Piac-Kóstolj és kirándulj! – Hidegvölgyi erdei Pihenő és Parkoló, vasárnap 9:00-14:00 (ingyenes)

Ha friss levegőre vágysz esetleg kirándulnál egy jót és közben bevásárolnál, szétnéznél és finom termelői adalékanyagmentes enni és innivalót kóstolnál, akkor várnak az Erdei Piacon! Budakeszi felől Telki felé menet jobb kéz felé található (a Széna térről induló 794-es és 795-ös busz pont itt áll meg).

Zöldülők Vására – BB’z Bar & Grill, Király utca 15., vasárnap 10:00-18:00 (ingyenes)

Megtapogatnál egy intimkelyhet? Nem tudod, hogy luffa tököt vagy kefét válassz a mosogatáshoz? Ezer kérdésed van, de nem tudtad eddig senkinek feltenni? Ezért találták ki a Zöldülők Vásárát! A rendezvényen szeretnék összekötni a környezetbarát termékek gyártóit a „zöldülőkkel”, akik szeretnének kisebb környezeti terheléssel járó háztartást vezetni. Ingyenes!

Rászedett ördög meseösvény a Hármashatár-hegyen – vasárnap 10:00-13:00 (regisztrációs)

A Bailavidrum meseösvénye ezúttal a Hármashatár-hegy pompás őszi erdejébe hív benneteket. A regisztrációt autóval vagy tömegközlekedéssel a 11-es busz végállomásától 10 perc sétával éritek el. Ezúttal a meseösvény 1,5 kilométer hosszú lesz. Aki bírja, még megmászhatja az Árpád-kilátót is, mielőtt a Busz végállomásához visszaér. A mostani mesét is ötéves kortól ajánlják.Jegyár egységesen 1500 Ft/fő, 5 év alatt ingyenes!

Erdőajándéka családi túra a Remete szurdokba – gyülekezés: vasárnap 9:45, a Máriaremete kegytemplomnál (regisztrációs)

A túra során megismerkedhettek a Máriaremete kegytemplom zarándokhely történetével, az Ördög-árok élővilágával, a szurdok legendáival, meglátogatjátok a 15 barlang egyikét, gyönyörködhettek a mohos sziklák, a hatalmas fák és az őszi természet szépségeiben. A túra hossza: kb. 5 km. Részvételi díj: 2000 Ft/felnőtt, családi 1500 Ft/fő. Jelentkezés az erdoajandeka@gmail.com email címen vagy a 06 20 954 2252 telefonszámon.

Egy csepp világnap – Millenáris, vasárnap 10:00-18:00 (ingyenes)

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány családi egészségnapján az ingyenes szűrések mellett számos szórakoztató program várja az érdeklődőket. A nap folyamán fellép a Kolompos Együttes (12:40), Kovácsovics Fruzsina (11:00) és lesz meglepetés zenekar is, valamint előadást tart Szabó Gyuri bácsi (12:10), a bükki füvesember. Ingyenes!

Márton-nap – Budakeszi Arborétum, vasárnap 9:00-16:00

Az állatsimogató területén házi lúd és egyéb baromfit láthattok. A fedett tűzrakóhelyen libából készült harapnivalókat és finom borokat vásárolhattok. A gyerekeket népi játékok várják a tűzrakóhely fölötti köröndön, ahol Döbrögi úr is felbukkan! A tábortűz mellett megmelegedhettek és 15 órakor tombola is lesz. Arborétum belépővel látogatható! Részletek itt.

Márton-nap – Diósjenői Erdei Szabadidőpark, vasárnap 9:00-17:00

Márton napon különleges kézműves foglalkozásokkal, lámpás készítéssel, tök sütéssel és este tűzgyújtással várják a kirándulókat. Egyben ezzel a témanappal búcsúznak a 2018-as évtől, hiszen november 15-én a Park bezárja kapuit a téli időszakra.

Belvárosi Betyárok lemezbemutató – Budapest Jazz Club, vasárnap 11:00

Októberben végén jelent meg a Belvárosi Betyárok második lemeze „A Tündértó partján” címmel! A dalok újra izgalmas utazásra viszik a gyerekeket és az egész családot, rengeteg humorral és zenei különlegességgel. Ennek az utazásnak fontos állomása ez a lemezbemutató koncert, ahova a fiúk varázslatos vendégeket is magukkal hoznak: egy igazi tündért, a Buboréktündért, és két gyönyörű hangú énekesnőt, Tímár Sárát és Kárász Esztert. Jegyár: 1500 Ft/fő, 4800 Ft/család.

Gryllus Vilmos koncert – Bálint Ház, vasárnap 11:00

Családi koncerttel vár mindenkit ezen a délelőttön Gryllus Vilmos. jegyár: elővételben 2200 Ft, helyszínen 2500 Ft.

Hahó Együttes – Barabás Villa, vasárnap 11:00

Zene-móka, játszva tanulás kicsiknek és nagyoknak öko-tudatosan! A 2010-ben alakult Hahó együttes interaktív koncertjein a gyerekeknek a dalok közti játékos, rávezető beszélgetések során lehetőségük van kifejteni az elhangzottakkal kapcsolatos véleményüket. Jegy elővételben november 10-ig: 1200 Ft, a koncert napján: 1500 Ft.

 A Játék Éve 2. – Budapest Music Center, vasárnap 11:00 (ingyenes)

Lakatos György új, hatrészes ismeretterjesztő sorozata a Budapest Music Center könyvtárában sok-sok zenével és érdekességgel. Ingyenes! A helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni!

Era kedvencei: Zöldülők Vására, Földtudományos Forgatag
Rozi kedvencei: Zöldülők Vására, Földtudományos Forgatag, Rászedett ördög meseösvény a Hármashatár-hegyen