Gyerekprogramok hétvégére – március 24-25.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Napsütéses hétvége vár ránk és természetesen jó programok a húsvéti készülődés, kirándulás, koncertek és mesék jegyében. Ültessetek tavaszi virágokat Csingilinggel, készítsetek húsvéti dekorációt, piknikezzetek Szentendrén, simogassatok hangszereket a Zene Háza hangműhelyében, vásároljatok a Mozgó Piacon Dobogókőn, menjetek dinós könyvbemutatóra a Két Egérbe és hallgassatok sok-sok zenét! Íme a hétvégi programajánló!

MÁRCIUS 24., szombat

Húsvéti kézműves foglalkozás a Belvárosi Közösségi Térrel – Aranytíz, szombaton 10:00-16:00 (ingyenes)

Idén is várják a családokat húsvéti kézműves foglalkozásra az Aranytíz Kultúrházba (V. ker Arany János u. 10.). Lesz tojásfestés, húsvéti tojástartó és dekoráció készítés, lufihajtogatás és arcfestés. Ingyenes!

Második Egy Sima – Egy Fordított Piknik – Szentendre, Vissza a Vadonba, Szentlászlói út 158., szombaton 10:00-15:00 (ingyenes)

„Jöjjön mindenki, aki alig várta már, hogy kimozdulhasson a hosszú tél után, jöjjön mindenki, aki nehezen talál akadálymentes erdőt, mezőt, aki bátortalanul látogat közösségi eseményeket, mert ezért vagy azért ő vagy a gyereke eltér az átlagtól. De jöjjön az is, aki örül, ha színes körülötte a világ, és szívesen tanítja meg a gyerekének, hogy ez bizony így jó, és így jó elfogadni is. Lesz tűzrakás, lesz főzés, és lesz mesélés a tűz körül, kertészkedni is fogunk, képességektől függetlenül, így vagy úgy, de megoldjuk. Tervezgetjük a Vadon új befogadó játszóterét, és fogunk csak úgy játszani, beszélgetni, lenni is. Ha fázunk bent, ha süt a nap, kint.” Részletek itt. Ingyenes!

Mozgó piac: Húsvétváró Ínyenc Sokaság – Dobogókő, szombaton 10:00-16:00 (ingyenes)

A Mozgó Piac és a Magyar Turista Egyesület szeretettel hív és vár minden kedves érdeklődőt egy vidám családi mókára, termelői piaccal, tojásfestéssel, nyúl simogatással és nyúl futó és akadály versennyel az Eötvös Loránd Menedékház parkjában. Ingyenes!

Mese Habbal – Jurányi, szombaton 10:00

Folytatódik a Mese Habbal programsorozat, amely egy egész délelőttöt átölelő kikapcsolódást nyújt a gyerekeknek és szüleiknek. Ezúttal a vidéki színházak gyerekelőadásai kerülnek fókuszba. A meseelőadást színes programok kísérik, melyek szorosan kapcsolódnak a színdarabhoz, drámajáték a SzínMűVeletekkel, zenés baba-játszószoba a Mocorgóval, kézműveskedés a Kisladikkal, a kávézóban pedig családbarát menü.

Szamóca tanoda: Csingiling és a tavasz virágai – Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15 (regisztráció)

Játékosan, észrevétlenül tanulnak a gyerekek, a növényekről, élővilágról a Szamóca Kiskertész-tanoda programján. Télen a kastélyban ültethettek és az üvegházakban sétálhattok. Ára 1800 Ft/gyerek (3-10 éves gyerekeket várnak). Bejelentkezés szükséges! A Füvészkertbe a felnőtt kísérő belépőjegy megvásárlásával tud bemenni. A foglalkozás időtartama 1 óra, melyre ott lehet hagyni a gyereket.

Bábtalálkozó – Csili MK, szombaton

Országos Bábtalálkozót tart a Csili Művelődési Központ (Csili). A nagyszabású eseményen hét bábtársulat mutatkozik be, a debreceni Vojtina, a zalaegerszegi Griff Bábszínház, a Ziránó Színház, a Magamura Alkotóműhely, Fabók Mancsi Bábszínháza, Hepp Trupp művészei és a LedPuppets Bábszínház. Délelőtt bábelőadásokkal és bábkészítéssel várják az érdeklődőket, délután pedig egy nem mindennapi előadást tartanak a társulatok Selyemakvárium címmel. Pogány Judit, a darab főszereplője és a társulatok közösen mesélik el egy pesterzsébeti idős hölgy történetét. Az előadást több kamera állásból élőben közvetítik a pesterzsébeti Kossuth Lajos utcán kihelyezett kivetítőn. FONTOS! A Vízvári-terembe hirdetett előadásokra – a nagy érdeklődésre való tekintettel – csak regisztrációval lehetséges helyet foglalni. Regisztráció: info@csili.hu.

Családi délelőtt – Éjszakai tájkép festés – Ludwig Múzeum, szombaton 10:30-12:30

A kiállítótérben egy kis drámajátékkal beleképzeljük magunkat az óriási tájba, majd elkészíthetitek Herman egyik tájképére alapozott, festett éjszakai tájképet. A programra a részvételi szándékot pénteken 14 óráig kell jelezni a dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen! Olyan ruhába menjetek, amin nem baj, ha az alkotás nyomai rajta maradnak. Jegyár: 600 Ft/fő.

Zene Háza Hangműhely – A38 hajó, szombaton 10:30 (ingyenes, de regisztráció szükséges)

ZeneHáza Hangműhely

A Magyar Zene Háza Hangműhelyében ismét lesz Hangszersimogató foglalkozás, ahol minden megfogható, kipróbálható és megszólaltatható, sőt hangszert is készíthettek, amit minden kis-hangszerkészítő hazavihet magával emlékbe. A részvétel ingyenes, a helyszín kapacitása azonban korlátozott, ezért kérik itt regisztráljatok.

VISU nyomdatervező workshop – egyedi kiránduló zsákok készítése – Minurka, szombaton 11:00-13:00

Itt a tavasz, indul a kiránduló szezon. Készítsd el velünk egyedi, saját magad tervezte nyomdákkal díszített kirándulós hátizsákod! 8 éves kortól ajánlott! Jegyár: 4.000 Ft, mely tartalmazza az összes alapanyagot és eszközt egy teljes szett egyedi nyomda elkészítéséhez.
A kézzel varrt zsákokkal kiegészítve: 5500 Ft vászontáska, 6500 Ft gymbag hátizsák. Regisztráció: minurkainfo@gmail.com.

Állati tojások – Mesemúzeum, szombaton 11:00

Ahogy a Halszem Meseműhelytől megszokhattátok, mese és családi alkotófoglalkozás vár benneteket. Egy héttel Húsvét előtt választ kaphattok olyan kérdésekre, hogy tojása csak a madaraknak lehet-e vagy más állatoknak is? Lehet a nyuszinak is? Vagy a krokodilnak? Mindez kiderül a meséből. 5 év alattiaknak szülői segítséggel ajánlott. Korosztály: 5-12 éves korig.

Bach Mindenkinek Fesztivál – családi játszóház – Aranytíz, szombaton 13:00-17:00

Szeretettel várják a gyerekes családokat a Bach Mindenkinek Fesztivál kézműves foglalkozásaira. A gyerekek a délután folyamán újrahasznosított alapanyagokból hangszereket készítenek. Az alkotás mellett pedig végig Bach muzsika szól majd.

Skandináv mesekörút – Két Egér Könyvesbolt, szombaton 14:00

Harisnyás Pippi bevezet bennünket az északi gyermekek mesevilágba, majd mindenkit meghív egy kakaóivó versenyre a kedvenc fánkja kíséretében. Részletek itt. Részvételi díj: 2800 Ft (4-14 év között gyerekek vehetnek részt az sétán, a Szülők a Fánkbárba kísérhetik el a gyerekeket).

Arctájkép – Múzeumpedagógiai foglalkozások gyermekeknek – Várkert Bazár, Testőrpalota  szombat 15:00

„A paraszti élet a természet és az ember szimbólumaként jelenik meg a vásárhelyi iskola alkotásain. A foglalkozás során megismerkedünk a kiállítás anyagával, megfigyeljük, milyen kapcsolatban vannak az ábrázolt szereplők környezetükkel, a tájképeken hogyan jelennek meg az évszakok, színek és formák, a természeti jelenségek. Alkotófeladatunkban a korábban megbeszélt műveket magunkra is öltjük. Megrajzoljuk maszkunkat, hogy elbújjunk a választott tájkép természetábrázolásában, mintha csak álarcként magunkra vennénk annak jellegét. A foglalkozás második részében zsírkrétával és pasztellkrétával dolgozunk, ezért ajánlatos játszós ruhában jönni.” A foglalkozást vezeti: Salgó Viktória művészettörténész, múzeumpedagógus. Maximum 20 fő tud részt venni a programon. 4-14 éves korig ajánlott. Jegyár: 1500 Ft/fő

Kihalni esélyes könyvbemutató – Két Egér Könyvesbolt, szombaton 16:00 (ingyenes)

Összetalálkoztál egy dinoszaurusszal? Semmi pánik! Most már itt a megfelelő szakirodalom. Kárpáti Tibor pixelképei és Várszegi Adél vicces versei minden szükséges információt tartalmaznak. Így már felkészülten vághatsz neki a dinók világának. Most egy dinószakértői vizsga keretében ismerkedhettek meg az új könyvvel, segítségetekre lesznek a szerzők, Várszegi Adél és Kárpáti Tibor. Ingyenes!

Dalolka Kárász Eszterrel – HellóAnyu, szombaton 17:00 (ingyenes)

Egy mesés történet elevenedik meg a dalok, hangszerek, bábok, zene és persze a gyerekek közreműködésével. Kirándulunk a sűrű erdőben, fákká, állatokká változunk. Ukuleleszó, gyerekdalok, népdalok versek és mondókák kísérnek minket utunkon. Ingyenes!

MÁRCIUS 25., vasárnap

Húsvétváró családi nap a Kecskevilágban – Törökbálint határában, vasárnap 10:00-17:00 (ingyenes)

A tavalyi nagyon szerettük a Kecskevilág húsvéti kincskereső játékát, ahol játék közben körbejárhattuk az istálló minden szegletét. Emellett 11:00 és 14:00 órától sajtkészítési bemutatóval is készülnek. Mivel elég hideg az időjárás, az állatokat nem tudják kihozni az istállóból, de bent lehet majd nyuszit és gidát is simogatni. Részletek itt. Ingyenes!

Kolompos Együttes: Tavaszköszöntő – Puskin, vasárnap 10:00

Az emberek megelégelték a telet, a szabadba vágynak, várják a mindent megújító tavaszt. Naphívogató, esőcsalogató dalokkal igyekeznek siettetni a természet újjászületését.  (Tavaszköszöntő dalok, Gergely-járás, naphívogató, esőcsalogató dalok, Kiszézés, Zöldág-járás a Kolompos együttes műsoránban. Jegyár: 1700 Ft/fő.

Palya Bea: Altatok – Óbudai Kulturális Központ, vasárnap 10:00

Izgalmas, egzotikus hangszerek, játékos dalok és csodálatos dallamok Palya Bea előadásában. A koncertet olyan interaktív darabok színesítik, mint a Szaladnak a madarak a tetőn, a Lába, lába, Lili lába, az Apa, nyomd a gázpedált, vagy az Így járják című dalok. Az előadás helyjegyes, jegyváltás kétéves kortól. Jegyár elővételben: 2000 Ft és 2200 Ft, az előadás napján: 2300 Ft és 2500 Ft. Családi jegyár elővételben, személyesen: 8000 Ft és 8800 Ft, aznap a helyszínen: 9200 Ft és 10.000 Ft

Liszt-kukacok Akadémiája: Felesleges karmester – Zeneakadémia, vasárnap 11:00

Mit csinál a zenekarban a brácsa, ha dallamot is ritkán kap, és a basszust sem ő játssza? Miért van szükség karmesterre, ha olykor nélküle is működik egy zenekar? Mi a szerepe a kottának a klasszikus zenében, ha számos zenekultúra (népzene, jazz, gregorián stb.) elvan és volt nélküle? Milyen feladatai vannak egy operarendezőnek, és vajon hiányozna-e az énekeseknek és a közönségnek, ha nem lenne? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Zeneakadémia ifjúsági sorozata, amelynek harmadik alkalmával a Zeneakadémia doktorandusz hallgatója, Dinya Dávid és a Divisi Kamarazenekar vezeti be a gyerekeket a karmesteri munka rejtelmeibe. 10-15 éveseknek ajánlott. Jegyár: 1400 Ft.

Mini Textúra – Magyar Nemzeti Galéria, vasárnap 11:00 és 15:00

Az elsősorban a 7-12 éves kisiskolás korosztálynak és szüleiknek szóló előadás idén új és nagyobb helyszínen – a Magyar Nemzeti Galéria A. épületének időszaki kiállítóterében –, és a tavalyi négy helyett öt jelenettel várja a nézőket. Az alapkoncepció változatlan: öt népszerű kortárs meseíró írt egy-egy rövid történetet, amelyet a Galéria gyűjteményében található műtárgy inspirált. Belépő (érvényes az előadásokra és a teljes állandó kiállításra): 1900 Ft.

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni!

Tartsatok velünk a jövő héten is, hiszen jönnek tavaszi szünetes, húsvéti és kirándulós válogatásaink a legjobb programokkal! Érdemes hírlevelünkre is feliratkozni itt.

Era kedvencei: Egy sima, egy fordított piknik Szentendrén, Mozgó Piac Dobogókőn, dinós könyvbemutató a Két Egérben
Rozi kedvencei: Mese Habbal a Jurányi házban, Skandináv mesekörút a Két Egér Könyvesbolttal