Gyerekprogramok hétvégére – márc. 9-10.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ezen a hétvégén a tavaszi virágok, a barlangok, a múzeumi programok és a zene kerül a középpontba. Több családi kirándulást, múzeumi családi napokat, művészeti foglalkozásokat, diafilmet, meseösvényt és koncerteket ajánlunk nektek.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Virágba borultak az erdők

Megjelentek a tavasz első hírnökei. Íme néhány jó kirándulás nem csak erre a hétvégére, amelyek között találtok szervezett túrákat és szabadon bejárható helyszíneket is.

Barlangok hónapja – országszerte

Országszerte kedvezményekkel, illetve különleges programokkal várnak benneteket a barlangok. A budapesti Szemlő-hegyi barlang akár kerekesszékkel és babakocsival, a Pál-völgyi barlang pedig 5 éves kortól látogatható. Mondjátok be a jelszót, iratkozzatok fel hírlevelükre a helyszínen, és munkanapokon 30% kedvezményben részesülhet a belépőjegy árából. Részletek itt. Az ország többi barlangja is meglepetésekkel készül, melyet megtaláltok a nemzeti parkok oldalain.

Állati csetepata – premieres film

Létezik egy kis falu az erdő mélyén, ahol bárányok és farkasok békében és szeretetben élnek együtt. Nem volt ez mindig így, ám egy bátor ordas segítségével sikerült elsimítani a több évszázados nézeteltéréseket és miután a farkasok sem tekintettek már lakomaként a bárányokra, a két törzs rájött, nem is különböznek olyan sok mindenben és együtt boldogabb az élet. Egy napon aztán két váratlan vendég jelenik meg a kis közösségben, kiknek érkezése nagy veszélyt rejt magában. A két fajnak össze kell fognia, mert csak így győzhetik le a fenyegetést. 6 éves kortól ajánlott.

MÁRCIUS 9., szombat

Palotaműhely – Magyar Nemzeti Galéria, szombaton 10:00-13:00

Zenével átszőtt mesés tárlatvezetéssel, táncházi hangulattal, nyomozós játékkal és alkotással várnak családokat és egyéni látogatókat a Magyar Nemzeti Galéria negyedéves családi napján. Részvételi díj: 1000 Ft/fő felnőtteknek, 500 Ft/fő 18 év alattiaknak, ingyenes 2 éves kor alatt. Jegyvásárlás: elővételben vagy a helyszínen.

Kiskalász 10. születésnapi koncert-zsúr – Marczibányi Téri Művelődési Központ, szombaton 10:00

Az együttesnek a 10 év alatt 5 lemeze jelent meg, melyből három Bartos Erika megzenésített verseit tartalmazza, az utolsó kettő pedig már saját dalszövegekre íródott. A 10 éves szülinapi bulin elhangzanak majd a legnagyobb Kiskalász slágerek és meglepetésekben sem lesz hiány. Belépő: 1400 Ft/fő.

Gyerekprogramok a Vajdasági nap keretében a Hagyományok Házában – Budai Vigadó, szombaton 10:30-tól (ingyenes)

A Hagyományok Háza március 9-én a felújított Budai Vigadóban rendezi meg a Vajdasági napot, ahol a Délvidék kultúrája, táncai, dalai mutatkoznak be. Gyermekprogramokkal kezdődik a programsorozat, délelőtt 10:30-tól kézműves foglalkozásokkal készülnek: nemezelő népi játszóházas kézműveskedést tart Lévay Zsófia, nemezoktató. Itt a különböző nemeztárgyak készítése közben a gyerekek mondókákat is tanulhatnak majd. A foglalkozás mellett vajdasági gyermekdalok tanításával és játékokkal várnak benneteket a Kiscimbora táncosai. Csonti Melinda, a Népművészet Ifjú Mestere tojásfestéssel készül emellett pedig hangszerbemutató, mesék és muzsikaszó is szórakoztatja majd a kicsiket. Közreműködik a Kiscimbora táncegyüttes, vajdasági meséket mond Lőcsei Antal mesemondó, és muzsikál a Juhász zenekar. A napközbeni gyerekprogramok és a teljes rendezvény ingyenes, az esti gálaműsor kivételével.

Emlékmontázsok – családi színező készítése avantgárd művészekkel – Kassák Múzeum, szombaton 10:00-13:00

Vigyétek el legkedvesebb (papíralapú vagy digitális) családi fotóitokat és indulhat a játék! Pauszpapírokkal bűvészkedhettek, hogy rajzmontázsokként egymás mellé varázsoljátok a képeket. A foglalkozás végén összeállíthatjátok saját színezőfüzeteket, a fénymásológépet is megdolgoztatva. De vajon hogyan befolyásolják a fényképek az emlékezetünk működését? Miért emlékszünk máshogy ugyanarra? Erről is megtudhattok néhány érdekességet a bevezető előadásból. (A fényképekről készült fénymásolatokkal dolgozhattok, így az eredeti képekben nem tesztek kárt.) A foglalkozást Barna Orsolya képzőművész vezeti. A program nincs korhatárhoz kötve. 12 órától Szeredi Merse Pál tart tárlatvezetést az „Aktív ábrák. Kapcsolatépítési stratégiák az avantgárd hálózatokban” című kiállításában. Belépő: 800 Ft/fő, családi jegy: 1800 Ft (legfeljebb 2 szülő és 2 vagy több kiskorú gyermek). Lehetőség van csak a tárlatvezetésen is részt venni, ez esetben elég a múzeumi belépőjegyet megvásárolni. A múzeum és a tárlatvezetés látogatása az óbudai lakosok számára ingyenes.

Neonkréta • Tér-Test-Táj elrejtő Dobozterek készítése – Galeria Neon, szombaton 10:00-11:30 (ingyenes, regisztrációs)

Test, tárgy, térben és tájban, de hol a határ? Hol kezdődik az egyik, meddig tart a másik? Bernát András grafikáin felfedezhető testek, tárgyak, objektumok, képződmények, csatornák és építmények, árkok, gödrök és alagutak sokszor azonos hátteret, és anyagot vesznek fel, mint a táj, amiben léteznek. Ezzel a kamuflázshoz, rejtőzéshez hasonló jelenséggel fogtok kísérletezni ezen a foglalkozáson. A program 6-10 éveseknek ajánlott, csak a gyerekek vehetnek részt a foglalkozásokon. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció: március 7-ig a schenerildi@gmail.com címen.

Családi délelőtt – Ludwig Múzeum, szombaton 10:30 (regisztrációs)

Festeni sokféleképpen lehet. Most egy olyan érdekes festményt vizsgálhattok meg, ami több stílust is elegyít. A műtárgy megismerése után ti is elkészíthetitek saját festményetek. A foglakozás alatt David Hockney: Ellenfény francia stílusbancímű különleges festményét elemezhetitek. A gyerekek olyan ruhában menjenek, amiben kényelmesen tudnak alkotni, és nem sajnálják a szülők, ha az alkotás nyomai rajta maradnak. A részvételi szándékot a programot megelőző napon 14.00 óráig jelezzétek a dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen! A Családi Délelőttre érvényes programjegy ára 600 Ft/fő.

Cérnahangversenyek nagyóvodásoknak és általános iskolásoknak – Bartók Emlékház, szombaton 11:00-12:30

Ősi zene Mongóliától a Kárpát-medencéig. ALEXANDER HORSCH évtizedek óta őseink zenéit kutatja, 33 féle hangszeren játszik, melynek többségét maga készítette. Belépő: 1600 Ft, diákjegy: 800 Ft. 6 éven aluli gyerekeknek a belépés díjtalan.

Cirkuszi élményóra – INspirál Cirkuszközpont, szombaton 13:00-15:00 (regisztrációs)

Most egy élményóra keretében, játékos és szórakoztató formában, részesei lehettek a cirkusz különleges világának! Teljesen biztonságos körülmények között, profi oktatóval, kipróbálhatjátok a légtorna és a zsonglőrködés művészetét. A foglalkozást vezeti: Gallyas Veronika, a Magyar Zsonglőr Egyesület alapítója és vezetője. Ára: 3200 Ft/fő, páros kedvezmény 2 főnek 5800 Ft!

MÁRCIUS 10., vasárnap

A szárnyas farkas meseösvény – Kiscelli Múzeumban és parkjában, vasárnap 9:30-tól (előzetes regisztráció)

Az itt található izgalmas terekhez és szimbólumokhoz egy Heves megyében lejegyzett magyar népmesét találtunk: A szárnyas farkas meséjét. A mese után szánjatok időt arra is, hogy tüzetesebben megismerkedjetek az egykori kolostor és kastély további kincseivel is, mint például az egyedülálló cégérgyűjteménnyel, a nyomdagép-kiállítással vagy a pesti Arany Oroszlán patikával. A programra a múzeum+meseösvény kombinált belépő díja 4 év feletti gyermekeknek és a felnőtteknek egységesen 1800 Ft. 4 év alattiak részére ingyenes. Előzetes regisztráció szükséges minél előbb, mert hamar betelik a program.

Családi vasárnapok – Az égig érő mesefa első virága – Medveének – Óbudai Kulturális Központ, vasárnap 10:00

„Valamikor réges-régen, amikor a Nap és a Hold még égi kunyhójában lakott, elindult a bocs, hogy megismerje a földi világot. A sztyeppék bokrosában ott sompolygott az ezüstróka, a zúzmarás cirbolyafenyők fölött vijjogott a fehérfejű halászsas, és a jeges folyókban fickándozott a tokhal, a vizek fejedelme. S hogy miként lelt közöttük barátokra a mi kis mackónk? Erről szól a mesénk!” Jegyár: 1400-1600 Ft.

Diavetítés – Csipi és a többiek – 65 éves a Diafilmgyártó Kft. – Art & Cinema (volt Örökmozgó), vasárnap 11:00-12:00

Egyik legnagyobb grafikusunk, Zsoldos Vera munkáiból válogatnak a vasárnapi vetítésre. Weöres Sándor, Tamkó Sirató Károly, Kormos István egy-egy műve, két népmese és a művésznő egyik saját meséje kerül levetítésre. Belépő: 600 Ft/fő.

Bozsik Yvette Társulat: Bogarak (budapesti bemutató) – Nemzeti Táncszínház, vasárnap 11:00

Az előadásban a bogarak tréfás mozgása, tulajdonságai, viselkedésük, életük elevenedik meg a játékos mozgás és a tánc eszközeivel, színes, puha térben, játékos jelmezekkel. A szereplőket, a katicabogár testvérpárt, valamint a szemtelen poloskát, a virgonc ganajtúrót és az akrobatikus pókot a Bozsik Yvette Társulat táncosai keltik életre táncszínházi eszközökkel, kreatív ötletekkel és humorral ábrázolva. A nemrég átadott Nemzeti Táncszínházba már csak néhány jegy kapható itt, 1700 Ft/fő.

Handabanda – Budapest Jazz Club, vasárnap 11:00

„Zenekarunk lelke, Szabó Zselyke célkitűzése, hogy megismertessük és megszerettessük a gyerekekkel az élő zenét, valamint kaput nyissunk a magyar irodalom kincsestára felé.” Jegyár: 1500 Ft/fő, 4800 Ft/család (2 felnőtt, 2 gyerek)

Fényesebb a láncnál a kard – Magyar Nemzeti Múzeum, vasárnap 11:00 (regisztrációs)

Játékos, drámapedagógiai elemekkel átszőtt fegyvertörténeti foglalkozásra invitálnak kicsiket és nagyokat egyaránt! A programu kortól, nemtől és előképzettségtől függetlenül mindenkinek széles ívű áttekintést ad az 1848/49-es hadviselésről és fegyverekről és bepillantást nyerhetnek a XIX. század magyar katonai zsenijének, Görgei Artúrnak életébe is. Ajánlott korosztály: 6-99 éves korig. A program regisztrációhoz kötött (ezen a linken a bal felső sarokban). Belépő: Az ismeretlen Görgei c. kiállítás belépőjegye.

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni!

Era kedvencei: virágos kirándulások, Barlangok hónapja, művészeti foglalkozás a Kassák Múzeumban, családi nap a Magyar Nemzeti Galériában, meseösvény a Kiscelli Múzeumban
Rozi kedvencei: művészeti foglalkozás a Kassák Múzeumban