Gyerekprogramok hétvégére – márc. 30-31.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kockásfülű nyúl - A robotnyúl

Március utolsó hétvégéjére friss magyar animációs filmeket, Hiúz napot, tavaszi kertészkedést, múzeumi programokat, a Bölcs Kavics workshopját, a Barka Tanya programjait ajánljuk nektek.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Állatsimi hétvége – Barka Tanya, Dunakeszi, március 30-31., 10:00-17:00

Sokak örömére márciusban – egy hétvége erejéig – ismét megnyitja kapuit a Barka Állatsimogató. Megsimogathatjátok, megölelgethetitek télen született kis bárányokat, felnőtt kecskéket, simogathattok lovat, szamarat, megnézhettek közelebbről egy zebut, lámát, szürkemarhát, libákat, csirkéket, nyuszikat,és akár lovagolhattok is. Belépő: 1100 Ft/fő. Az ár tartalmazza a Zoo Csemegét (egyéb élelmiszerrel az állatokat etetni TILOS). 4 éves kor alatt ingyenes. Nagycsaládos belépő: 2 felnőtt + 3 (4 évnél idősebb) gyermek esetén a belépőjegy: 850 Ft/fő.

Friss Hús Filmfesztivál / gyerekprogramok – Toldi mozi, március 30-31., szombaton és vasárnap 11:00-12:30

Már harmadik éve gondolnak a gyerekekre is a Friss Hús szervezői, akik egy kisfilmes válogatással készültek idén is a legfrissebb magyar animációkból. KippKopp a hóban, A kockásfülű nyúl kortárs folytatása, Szeiler Péter Hajótöröttek szériájának egy epizódja, Bab Berci kalandjai, Szupermalac és Űrpatkány szériájának Űrlecsó része, Boxi-sorozat és a Kuflik sem hiányozhatnak a vetítésekről.

Máté Bence természetfotós szabadtéri kiállítása – Szent István tér, április 1-ig (ingyenes)

2019-ben Máté Bence kiállítása országos turnéra indul, melynek első állomása a Szent István tér, ahol április 1-jéig megnézhetitek a szabadtéri kiállítást. Ingyenes!

Dumbo – premieres film

Csütörtökön érkezik a mozikba a Dumbó című film. Max Medici cirkuszigazgató a korábbi csillag, Holt Farrier és gyermekei segítségét veszi igénybe egy újszülött elefánt gondozásához, amit túlméretezett fülei nevetség tárgyává tesznek az egyébként is küszködő cirkuszban. Ám mikor felfedezik, hogy Dumbó képes repülni, a cirkusz élete hihetetlen fordulatot vesz, magára irányítva a meggyőző üzletember, V.A. Vandevere figyelmét is, aki varázslatos vastagbőrűeket gyűjt új, eddig sosem látott szórakoztató műsorához. Dumbó így új magasságokban szárnyalhat a bűbájos és lélegzetelállító légtornász, Colette Marchant oldalán, mígnem Holt megtudja, hogy a csillámporos külső mögött Dumbó új otthona sötét titkokat őriz.

Simaliba Várjátszóház – VII. ker., Eötvös u. 40.

Tudtátok, hogy Budapest belvárosában az Oktogon és a Nyugati tér között egy titkos várjátszóház rejtőzik? A Simaliba egy egyedülálló hely, melynek különlegességét egy monumentális, akadályokkal, csimpaszkodókkal, bástyákkal, függőalagúttal, láncos átjáróval teletűzdelt vár adja. A lányokat Hercegnő Lakosztály, a fiúkat Lovagi Terem várja, és felpróbálhatjátok sokféle jelmezüket is. A legkisebbekre is gondoltak, hiszen egy külön bébirészleget találtok matatófallal, labdatengerrel, minicsúszdával és libikókával. Hétköznaponként különböző foglalkozásokkal készülnek, hétvégén családi programokkal, és még szülinapot is szervezhettek hozzájuk. Íme a részletek! További információk a Simaliba honlapján és a Facebook-oldalán.

MÁRCIUS 30., szombat

2. Szülinapi Czakó Piacz – Czakó utca 15., szombaton 8:00-15:00 (ingyenes)

Reggel 8 és délután 16 óra között várnak benneteket termelőkkel, workshopokkal, zenével, kerti főzéssel és más izgalmas programokkal, tombolával. Ingyenes!

Tavaszkereső – kertészkedés mesehősökkel – Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15 (regisztrációs, korosztály: 3-10 éves)

A Mesehősök növényei program célja, hogy közelebb hozza a gyerekeket a természethez. Játékosan, észrevétlenül tanulhatnak a növényekről, élővilágról. A foglalkozást a Füvészkertben a kastélyban tartják. (Amennyiben az időjárás engedni, akkor a szabadtéri helyünkön a FűFa tankertben). Ára: 1800 Ft/gyerek (3-10 éves gyerekeket várnak), szülőknek füvészkerti belépő.

Vannak-e nálatok állatok?-Családi alkotóműhely – Ráth-villa, Városligeti fasor 12., szombaton 10:00-16:00

rathvilla

11 órától Kalandos utazás az állatok és növények világában c. múzeumpedagógiai programmal, 11:30-tól tárlatvezetéssel (A mi szecessziónk c. kiállításban, egész nap kézműves programokkal várnak benneteket. Családi jegy: 4000 Ft ( 2 felnőtt, max. 3 gyerek).

Gabonakaland – avagy mit ettél reggelire? – Mezőgazdasági Múzeum, szombaton 10:00 és 11:00 (regisztrációs)

A foglalkozáson a mezőgazdasági munkákkal, elsősorban a gabonatermeléssel és a hozzá kapcsolódó népszokásokkal ismerkedhettek meg. Beszélgethettek arról is, hogy régen milyen fáradságos munka volt a mindennapi kenyér megteremtése, ellentétben mai rutinjainkkal, életvezetésünkkel. A résztvevőknek lesz lehetőségük a kézi őrlővel végzett búzaőrlést is kipróbálni. Részvételi díj: 800 Ft (kedvezményes múzeumbelépő) + 600 Ft (foglalkozási díj). A programra regisztráció szükséges a szandavari.emese@mmgm.hu címen.

Hiú(z) ábrándok családi nap – Természettudományi Múzeum, szombaton 11:00-16:00

2019-ben az Év emlőse: a HIÚZ. Nálunk Magyarországon is él, az Északi-középhegységben, ám ez mindössze 15-20 példányt jelent. Ismerjük meg jobban ezt a nemes ragadozót a Magyar Természettudományi Múzeum, a Vadonleső, az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet által szervezett közös programon! Lesz filmbemutató, interaktív programok, játékok és Gryllus Vilmos koncert is. Részletek itt. A belépőről nincs információnk.

Családi nap Királyréten – Születés, újjászületés a tavaszban – Királyrét, Hiúz Ház, szombaton 11:00 és 14:00 (regisztrációs)

A tavasz beköszöntével ébred a természet, újjá születik. A megújulásnak, az újjászületésnek kereshetitek a jeleit, nyomait egy órás könnyű séta keretében. A teremben kézműveskedés, mikroszkópok, fejtörők, rejtvények várják a családok apraját-nagyját. Bejelentkezés szükséges, legkésőbb az előző nap délután 15 óráig. Nézzétek meg a megújult Királyréti Látogatóközpontot is! Jegyár: 2600 Ft/család.

Tárlatvezetés gyerekeknek a Korniss Dezső kiállításban – Magyar Nemzeti Galéria, szombaton 11:00-12:00 (gyerekeknek ingyenes, korosztály: 6-12 éves)

Játékos tárlatvezetés lesz szombaton 11 órától gyerekeknek a Csak tiszta forrásból. Hagyomány és absztrakció Korniss Dezső (1908-1984) művészetében című kiállításban. Ajánlott korosztály: 6-12 éves korig. A gyermekeknek a részvételi díj ingyenes, a felnőtt kísérőnek múzeumi belépő.

MÁRCIUS 31., vasárnap

Pöttöm Panna virágai – kertészkedés mesehősökkel az Állatkertben – Holnemvolt Vár, vasárnap 10:00 és 11:15 (korosztály: 3-10 éves)

Mese, alkotás, növényültetés. Játékos kertészkedős foglalkozás 3-10 éves gyerekeknek (és szüleiknek) a Szamóca Kiskertész Műhelyben most már a Füvészkert mellett az Állatkert melletti Holnemvolt Várban is. A kora tavaszi hagymások egy egy virágtündért rejtenek a bimbójukban. Megkereshetitek a tavasz első jeleit és ültethettek is egy virágot, hogy meglessétek a bimbóban lakó tündért. Foglalkozások 10.00 és 11.15-től kezdődnek és 1 órát tartanak. Utána lehet maradni a Holnemvolt Várban játszani, sétálni. Az jegy ára tartalmazza a Holnemvolt Vár belépőjegyet is! Csak a gyerekek részére kell jegyet váltani a foglalkozásra. A szülők belépéskor a pénztárban Holnemvolt Vár belépőjegyet kell váltsanak, amely 1000 Ft.

Bölcs Kavics workshop – Szimpla, vasárnap 10:00-12:00 (korosztály: 8-12 éves)

Milyen lenne hatszögletű kerekeken száguldani? Lecserélnéd-e a járt utakat járatlanra? Hány lábas a nyomtávolság? Hogyan tetriszezik össze az óceánjáró konténerhajók szállítmányát? Lennél-e légiforgalom-irányító egy napra? Ezekre és ehhez hasonló kérdésekre keresik a választ. A workshopon közelebb kerülhettek a közlekedési eszközök világához földön, vízen és levegőben. Megnézhetitek milyen utakon járunk és megkísérelhetitek összehangolni egy város napi közlekedését. A foglalkozás végén minden résztvevő egy saját készítésű járgány boldog tulajdonosaként térhet haza. A program 8-12 éveseknek ajánlott. Ára: 4.000 Ft/fő. Regisztráció: bolcskavics@gmail.com.

Az erdő üzenete – Mezőgazdasági Múzeum, vasárnap 10:00 és 11:00 (regisztrációs)

A foglalkozáson az erdeinkben vadon élő állatainkkal ismerkedhetnek meg a résztvevők: így a barnamedvével, gímszarvassal, őzzel, muflonnal, dámszarvassal és vaddisznóval. Beszélgethettek az állatok testfelépítéséről, táplálkozásáról, természetes élőhelyéről és érzékszervi sajátosságairól. A múzeumi foglalkozás során vizsgálhattok többek között egy őzagancsot és egy muflonszarvat, összehasonlíthatjátok az őzek téli és nyári bundáját, valamint számos érdekes kérdésről is szót ejtenek majd. Például az is kiderül, hogy vajon mit kell tennünk, ha a sűrű erdőben egy medvével találkozunk. Részvételi díj: 800 Ft (kedvezményes múzeumbelépő) + 600 Ft (foglalkozási díj). A programra regisztráció szükséges a szandavari.emese@mmgm.hu címen.

Történetek a Zeneakadémia orgonájáról – Zeneakadémia, vasárnap 11:00 (korosztály: 10-15 éves)

A rendhagyó koncerten a Zeneakadémia október végén felavatott, megújult orgonáját ismerhetik meg a gyerekek. Rengeteg történet fűződik Budapest első, idén 111 éves koncertorgonájához, mely a Zeneakadémia Nagytermével együtt épült, és azóta szimbóluma is az intézménynek. A Liszt Ferenc-díjas orgonaművész, Fassang László és a Liszt-kukacok törzsközönsége számára jól ismert zenetörténész, Fazekas Gergely mesél majd a hangszer múltjáról, híres megszólaltatóiról, és több mint két évszázad orgonazenéjéről. A program 10-15 éveseknek ajánlott. Jegyár: 1500 Ft.

Varázsmese – SimorÁg TánCirkusz – INspirál Cirkuszközpont, Sopron út 19/A, vasárnap 16:00 (korosztály: 4 éves kortól)

varazsmese

A saját mesére épülő produkció egy egyedülálló tánccirkusz előadás. Bábok, maszkok, akrobatika, varázslat, minden egységes formává áll össze. A királyfi és a tündérek találkozásáról szóló történet számos különleges világba vezet minket. 4 éves kortól ajánlott. Jegyár: 1500 Ft.

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni!

Era kedvencei: Friss Hús Kids vetítés, tárlatvezetés a Korniss Dezső kiállításban, Bölcs Kavics workshop
Rozi kedvencei: Friss Hús Kids vetítés, tárlatvezetés a Korniss Dezső kiállításban, Bölcs Kavics workshop