Gyerekprogramok hétvégére – márc. 22-24.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gyerekprogram: Vízipók-csodapók, a film vetítés a Víz Világnapja alkalmából – Uránia, szombat 10:00

Erre a hétvégre ismét csupa olyan eseményt válogattunk, amelyek közel állnak a szívünkhöz. A Víz Világnapjához kapcsolódva kirándulásokkal készülnek, vetítik a Vízipók-csodapók megújult változatát, lesz múzeumi foglalkozás a Műcsarnokban, országos szemétszedő akció, gyerekkönyvek szemléje és Mini Pagonyfeszt, Békamentő-Gólyaváró családi nap Farmoson, nyomozás a Piros Kakaóval és kincskeresés a Jókai-kertben, illetve sok zene is.

MÁRCIUS 22., péntek

Gyermekkönyvszemle a Petőfi Irodalmi Múzeumban – pénteken 15:00-18:00 (ingyenes)

Gyermekkönyvszemle

A Magyar Gyermekirodalmi Intézet által felkért zsűri idén negyedik alkalommal választotta ki az elmúlt év gyermekkönyvterméséből a „legjobb” 25 magyar és 25 külföldi könyvet. Az eseményen a könyvek bemutatásán kívül szó esik arról is, hogy milyennek értékeli a zsűri a gyermekkönyvkiadást. Sok jó könyv egy helyen! Ingyenes!

MÁRCIUS 23., szombat

TeSzedd! a Hármashatár-hegy – Szépvölgyi úton, szombaton 9:00-16:00 (ingyenes) 

A Hármashatár-hegy területen, (a Budai Tájvédelmi Körzet határa mentén) március 23-án kerül megrendezésre a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a FŐKERT Nonprofit Zrt. közös szervezésében, az országos TeSzedd! mozgalom egyik gyűjtése. Várnak minden lelkes érdeklődőt, aki fontosnak tartja, hogy környezetében hulladékmentesen élvezhesse a természeti értékeket és ezért tenni is hajlandó. Az ehhez szükséges eszközöket biztosítják. További helyszínekhez itt csatlakozhattok.

Békamentő-Gólyaváró családi nap – Farmos, 9:00-15:00 (ingyenes)

Békamentő

Ha március, akkor farmosi békamentés! A sokéves múltra visszatekintő programsorozathoz kapcsolódva idén is megrendezik a családi napot, ahol a gyerekek és a játékos kedvű felnőttek is izgalmas programokon vehetnek részt! A nemrégiben Farmos mellett történt tűzvész ellenére is megtartják rendezvényt. A helyszínen „Pallójegy” vásárolható, amely megvásárlásával befolyt összeget a tűzben megrongálódott Kékbegy tanösvény megújítására fordítják. Ingyenes!

Mini Pagonyfeszt – Bartók Béla úti Pagony bolt, szombaton 10:00-13:00 (ingyenes)

Gyerekprogram - Mini PagonyFeszt

Szombaton délelőtt a Bartók Béla úti boltban bemutatkoznak a Pagony legújabb könyvei: Agócs Írisz két új lapozója és Czernák Eszter A világ legjobb játszótere című könyve, lesz még Ringató foglalkozás, diavetítés Axel Scheffler könyveiből és Maszatoló kézműves foglalkozás is! Ingyenes, de érkezzetek időben, mert ha megtelik a bolt, több embert nem engednek be!

Vízipók-csodapók, a film vetítés a Víz Világnapja alkalmából – Uránia, szombat 10:00

A Víz Világnapja alkalmából a WWF Magyarországgal és nemzeti parkokkal együttműködve hétvégén országosan több moziban is premier előtt vetítik a legendás Vízipók-csodapókot. Azok a gyerekek, akik életükben most először mennek moziba, „első mozim” csomagot kapnak ajándékba. Az 1983-ban készült egészestés rajzfilm digitálisan felújítva április 18-án kerül a filmszínházakba, hogy szülők és gyermekek egy újabb generációja ismerkedhessen meg az élővizek kedves és gyakran mókás kis lakóival, miközben a film a természet szeretetére és a környezet védelmére is tanít. Mára folyóink és természetes árterületeink több mint 90 százaléka eltűnt, nagyon fontos tehát a megmaradt területek megőrzése és helyreállítása. Jegyár: 1100 Ft. Érdemes előre megvásárolni!

Mesenyomozás a Medence körül a Piros Kakaóval – Medence, Attila út 1-3., szombaton 10:00-12:00 (regisztrációs)

Mesenyomozás a Medence körül a Piros Kakaóval

Hiányzik az elixír utolsó összetevője, eltévedtek a mesehősök, szeretnél egy saját kristálygömböt? A mesenyomozás alatt, logikai feladatok, akciózás, kincskeresés, érzékszerv-élesítés, mozgásos és csapatépítő játékok által derül fény a rejtélyre és saját kincseinkre. Gyerekprogram a drámapedagógia és a meseterápia eszközeivel 7-12 éveseknek! A programra előre be kell jelentkezni a megadott űrlapon keresztül. Részvételi díj 3000 Ft, a kistesónak 2500 Ft, a helyszínen fizetendő. A gyerekeket a foglalkozáson ott lehet hagyni. A nyomozással egyidőben a helyszínen a felnőtteket a Medence Csoport táskakészítő workshopja várja.

Kincskereső kaland a Jókai-kertben – XII. ker., Költő u. 21., szombaton 10:00-12:00 (regisztrációs)

Kincskereső kaland a Jókai-kertben

Kutakodj a térképen, oldd meg a feladványokat, fejtsd meg a kódot, s már el is jutottál a kincsesládához! Várják a családokat egy kis kerti felfedező játékra! Előzetes bejelentkezés szükséges! Jegyár: kedvezményes családi 750 Ft/fő.

Tűzzománc ékszerkészítés – gyerek és felnőtt workshop – Minurka, szombaton 10:00-12:30 (regisztrációs)

tuzzomanc_minurka

A Szilaj Tűzzománc alkotójának segítségével gyönyörű ékszerekkel és egy különleges élménnyel leszel gazdagabb a tanfolyam végére! Részvételi díj gyerekeknek 5.000 Ft, mely 2 ékszer elkészítését tartalmazza, választható: medál, fülbevaló, kulcstartó, hűtőmágnes. A felnőtt workshop 13 órakor kezdődik, ára 8.000,- Ft, mely 3 ékszer elkészítését tartalmazza, választható: nyaklánc, fülbevaló, gyűrű, kulcstartó.

Korhatár nélkül! Családi délelőtt: Itt meg mi történt? – Műcsarnok, szombaton 10:30-13:00

Gyerekprogramok: Korhatár nélkül! Családi délelőtt – Műcsarnok

Kicsik és nagyok kalandos történeteken keresztül ismerkedhetnek meg a kiállított művekkel, és válhatnak maguk is alkotókká. Várják az egész családot Korhatár nélkül a Műcsarnokban a Külön termek című kiállításokhoz kapcsolódóan! A családi napok programjaira a kiállításra megvásárolt jegyek érvényesek, 7 éves kor alatt a részvétel ingyenes.

Cseppjeink meg vannak számlálva – Agostyán, ökofalu, szombaton 10:00

Vízgazdálkodás és vízhasználat egy ökofaluban. A túra során megismerkedhettek a globális és hazai vízvédelmi problémákkal, a környezettudatos vízhasználattal, valamint annak gyakorlati megvalósításához is jó ötleteket kaphattok. Gyerekeknek 12 éves kortól ajánlott! Kedvezményes családi: 750 Ft/fő.

Óbudai Danubia zenekar: Zenesztorik ifjúsági sorozat – Budapest Music Club, szombaton 10:30

Mi a csuda az a zene? És miért találta ki az ember, hogy zenélni akar? Mire jó, és hogy lehet, hogy a legősibb hangszerek sok tízezer évesek? Mit énekeltek a szerzetesek a középkorban, és mire táncoltak az ősemberek? Mi a közös a keringőkben és az afrikai konga zenében? 45 percbe sűrítették a zene százezer éves történetét, a csontfurulyától a Star Wars-ig. Lesz tánc, közös konga-parti, rizsporos paróka, és minden, ami a fúvósok csövén kifér. Jegyár: 1200 Ft.

Patakvizsgálat a Dunavirág Vízibusszal – Királyrét, Hiúz Ház, szombaton 11:00

Nemzeti parkunk új, mobil vízvizsgáló laborját próbálhatják ki azok a családok, akik a Víz Világnapját egy börzsönyi patakkutatással ünnepelnék. A laposférgektől kezdve, a kérészek, rákok, halak világáig kalauzoljuk a látogatókat e rejtett világban.Gumicsizma erősen ajánlott! Előzetes bejelentkezés szükséges! Mi már próbáltuk a vízibuszt, nagyon izgalmas program! Családi jegy: 750 Ft/fő.

Törpék és gombák – családi foglalkozás – Mesemúzeum, szombaton 11:00

Ahogy nincs két egyforma gomba, úgy a törpék is nagyon különbözőek. Annyi biztos, hogy a bizonyos törpök jó viszonyt ápolnak a gombákkal, sokan gombaházban laknak, vannak, akik gombakalapot hordanak és megint mások gombákat esznek. A Halszem Meseműhely családi foglalkozásán változatos gombafajokkal ismerkedhettek, törpés mesét hallgathattok és pöffeteg otthont készíthettek. Kisebbeknek a részvétel szülői segítséggel ajánlott. A foglalkozást tartja: Kiss Dorottya, Halszem Meseműhely. Ajánlott korosztály: 6-12 éves korig.

Időfutár – A varázsfuvola-akció könyvbemutató – Magyar Színház,szombaton 17:30 (ingyenes)

idofutar bemutato

Napokon belül megjelenik „A varázsfuvola-akció” – a Magyar Színházban óriási sikerrel játszott Időfutár-színdarab könyvben! A könyvbemutatón részt vesznek a könyv írói: Gimesi Dóra, Jeli Viktória, Tasnádi István – író és Vészits Andrea, valamint a Magyar Színház előadásának sztárjai, többek között Döbrösi Laura és Blahó Gergely! Ingyenes! A könyvbemutatón történő részvétel nem jelenti azt, hogy be tudtok jutni az aznapi Időfutár-előadásra a színházban, viszont a könyvbemutatóra akkor is mehettek, ha aznapra nincs színházjegyetek.

MÁRCIUS 24., vasárnap 

Finisszázs a Mesés bábok – bábos mesék című kiállításban – Petőfi Irodalmi Múzeum, vasárnap 10:30

10:30-tól az Autósmese, avagy Toda, Berci és a csodamerci című előadást láthatjátok, 11:30-tól A palota meséje, a titkos átjáró titka és bábozás varázslata című interaktív mesejátékot, 12:30-tól pedig bábkészítő kézműves foglalkozáson is részt vehettek, illetve 13 órától tárlatvezetés is vár rátok a kiállítás utolsó napján. Belépő: gyermek: 800 Ft, felnőtt: 1500 Ft, családi (2 felnőtt és kiskorú gyermekeik): 2500 Ft.

GyerekMOM – Veronaki: Cifra Palinta – MOMKult, vasárnap 10:30

A Veronaki Cifra Palinta műsorában ismert mondókák és gyermekdalok szerepelnek, igazi Veronaki stílusban, tele mesével és humorral. A Cifra Palinta koncepciója egy egész évet felölelő műsor, a napok, hónapok, évszakok változása, az állandóság és a változás egyensúlya a mindennapokban – olyan dalfeldolgozásokkal, amelyeket mindenki ismer (pl. Bújj – bújj zöld ág, Süss fel nap, katicás dalok, eső dalok). Jegyár: gyerek 500 Ft, kísérő 300 Ft.

Bognár Szilvia: Titoktok – Budapest Jazz Club, vasárnap 11:00

Dalok, versek, mondókák, remek muzsika, tánc, mulatság és játék… mi kellhet több egy vidám napra? Megvan! Egy titkokat rejtő égszínkék kendő, egy igazi Titoktok! Weöres Sándor, Nemes Nagy Ágnes, Kányádi Sándor megzenésített sorai népi dallamokkal karöltve vezetnek bennünket a titkos úton, Moldovától egy sikátorban rejlő ugróiskoláig. Jegyár: 1500 Ft, családi (2 felnőtt + 2 gyerek): 4800 Ft.

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni.

Era kedvenci: Víz napjához kapcsolódó kirándulások, Vízipók-csodapók, Békamentő-Gólyaváró családi nap
Rozi kedvencei: 
Vízipók-csodapók, Mesenyomozás a Medence körül a Piros Kakaóval