Gyerekprogramok hétvégére – márc. 1-3.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

 

Farsang utolsó hétvégéjéhez érkeztünk, úgyhogy ajánljuk nektek a Szentendrei Karnevált és a Mohácsi Busójárást is, de már tavaszi túrákat is találtok a programajánlóban. Emellett múzeumi programok, workshopok, Kocka kiállítás, koncertek és színházi előadások is várnak rátok.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Szentendrei Karnevál – március 2-3. (ingyenes)

Ismét lesz vidám, télbúcsúztató karnevál Szentendrén, ahol a kicsik és nagyobbak is találnak maguknak majd programot. A legtöbb program ingyenes!

Kocka kiállítás – Ludovika tér, június 16-ig

A kiállítás néhány éve már járt hazánkban, amiről beszámolónkat itt olvashatjátok. Batmobile 900.000 kockából, 11 méteres repülő modell több mint 1 millió LEGO® kockából. Bámulatos Star Wars zóna. Sport utca életnagyságú sportolókkal. Tündérmese zóna. Az EMBERI TEST a rendhagyó biológia óra. Játszóház, ahol LEGO® kockákkal játszhattok. Több mint 100 nagyméretű makett és modell összesen 7 millió kockából. A február 28-án megnyílt kiállítást júniusig nézhetitek meg. Jegyár: hétköznap délelőtt 1950 Ft/fő, hétköznap délután és hétvégi jegy: 2400 Ft/fő. Gyerekeknek 95 cm-es magasságig ingyenes.

Mohácsi Busójárás – február 28. – március 5.

A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása, a busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. Farsangvasárnap reggelétől Húshagyókedd estéjéig tartott a mulatság. A szokásokhoz hűen idén is Farsang utolsó csütörtökjén a gyermekek öltöznek maskarába, de egészen március 5-éig tart a mulatság.

Hóvirágünnep – Alcsúti Arborétum, kb. március közepéig

Az Alcsúti Arborétumban minden évben gyönyörködhetünk a több 1000 nyíló hóvirágban. Az ünnep idén a március 1-jei hétvégén kezdődik, és időjárástól függően 2-3 hétig tart. Ha tehetitek, érdemes hétköznap menni, mert hétvégén, főleg jó időben, sokan keresik fel az arborétumot. A helyszínt kisvasúttal is meg lehet közelíteni a Puskás Akadémiától, így egy egész napos családi programot is lehet tervezni. Indulás előtt mindenképp nézzétek meg az aktuális információkat a Fb eseményben. Belépő: 700-1050 Ft/fő, 3 év alatt ingyenes.

MÁRCIUS 1. péntek

Vadon nap – Állatkert, pénteken egész nap (plüss macskával vagy macska álarcban érkező gyerekeknek 200 Ft)

A Vadvilág Napja (World Wildlife Day) alkalmából március 1-én pénteken a 18 év alatti gyerekek és diákok 200 Ft-os belépőjeggyel látogathatják az Állatkert Vadon Nap rendezvényeit, ha macskamaszkban vagy macska plüss figurával érkeznek! Részletes program itt.

MÁRCIUS 2., szombat

Gyerekprogram és elefántkészítés – Móricz Zs. körtér, Bookline Könyvesbolt, szombaton 10:00-11:00 (ingyenes)

Elmer más, mint a többi elefánt: tarka kockás és mindig vidám. De vajon milyen érzés különbözőnek lenni? És ugyanolyannak? Március 2-án 10 órától kezdődő zenés bábjátékon nemcsak erre kaphatjátok meg a választ, de a mese végén a saját elefántotokat is elkészíthetitek. 2-10 éveseknek ajánlott. Ingyenes!

Korhatár nélkül-családi délelőtt: Maszkok – Műcsarnok, szombaton 10:30-13:00

Kicsik és nagyok kalandos történeteken keresztül ismerkedhetnek meg a kiállított művekkel, és válhatnak maguk is alkotókká. Várják az egész családot Korhatár nélkül a Műcsarnokban a Külön termek című kiállításokhoz kapcsolódóan. A családi napok programjaira a kiállításra megvásárolt jegyek érvényesek, 7 éves kor alatt a részvétel ingyenes.

Titkos napló készítés – könyvkötés gyerekeknek – Minurka, szombaton 10:30-12:30 (regisztrációs)

A Minden, ami papír Kreatív Alkotóműhely jóvoltából Ismét könyvkötő workshop gyerekeknek a Minurkában, így most elkészíthetitek az idei év jegyzetfüzeteit, ezúttal papír borítású könyvecskéket kétféle fűzéstípussal, tetszőleges borítóval. Ár: 3500 Ft, mely tartalmaz a készülő könyvecskékhez szükséges minden szükséges alapanyagot, eszközhasználatot. Regisztráció: a minurkainfo@gmail.com címen az időpont feltüntetésével!

Családi délelőtt: Zsebmozi – Ludwig Múzeum, szombaton 10:30-12:30 (regisztrációs)

Rengeteg mozgóképet látunk a hétköznapokban: televízióban, moziban, interneten, telefonon. Ezek mind technikai eszközök által mozognak. Zsebmozi viszont nem csak valamilyen bonyolult eszköz lehet – pl. nem csak a zsebünkben hordott telefonunk –, hanem álló képként papírra megrajzolt rajzok, amiket a kezünkkel pörgetünk. Ilyen klasszikus kis animációt lehet majd készíteni, az úgynevezett taumatrópot. A részvételi szándékot a programot megelőző napon 14 óráig jelezzétek a dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen. A Családi Délelőttre érvényes programjegy ára 600 Ft/fő. A foglalkozáson maximum 18 gyereket fogadnak. Ha nem regisztráltatok, szombat reggel 10.00-10.30 között érdeklődjetek a jegypénztárban (06 1 555 3454) a szabad helyekről. Amíg a gyerekek alkotnak, szüleik tárlatvezetésen fedezhetik fel az 1. emeleti Ludwig 30 című kiállítást.

Mese habbal – Jurányi Ház, szombaton 10:00-13:00

Folytatódik a Mese Habbal programsorozat, amely egy egész délelőttöt átölelő kikapcsolódást nyújt a családoknak. A meseelőadást színes programok kísérik, melyek szorosan kapcsolódnak a színdarabhoz, zenés baba-játszószoba a Mocorgóval, kézműves foglalkozás az Aztapasztával, a kávézóban pedig családbarát menü vár rátok. 11 órától a Békéscsabai Napsugár Bábszínház Lenka és Palkó című előadását láthatjátok. Jegyár: 1500 Ft/fő, 4000 Ft/család (3fő).

Zöldellő mohák – Sas-hegyi Látogatóközpont, szombaton 11:00

Március 2-án a kora tavasz növényei, a mohák kapnak főszerepet egy könnyű túra keretében, amely 11 órakor indul a bejárattól. Jegyár: 900-1200 Ft.

Családi nap Királyréten: Tél vége? Tavasz kezdete? – Királyréti Látogatóközpont, Hiúz Ház, szombaton 11:00 és 14:00 (előzetes bejelentkezéssel)

A februári erdőben még a tél az úr vagy már kezdődik a tavasz? A egy órás terepi séta során ennek jeleit kereshetitek meg a természetben, hiszen március elején, egy gyakran tavaszias február után ez nem is olyan egyértelmű. A Hiúz Ház termében pedig kézműveskedés, mikroszkópok, fejtörők, rejtvények várják a családokat március 2-án 11 és 14 órától. Előzetes bejelentkezés szükséges március 1., pénteken 15 óráig. Bővebb információk itt. Ár: 2600 Ft/család.

Farkasházi Réka és a Tintanyúl: Télbúcsúztató – Hatszín Teátrum, szombaton 11:00

Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar egy vidám pótfarsanggal szeretné búcsúztatni a telet, ahol néhány téli dal mellett már a tavaszt is csalogatják, és felcsendülnek a legújabb Tintanyúl-szerzemények is, mint a Párna-dal, az Összefújt a szél és az Apuzárási pánik is. Jelmezben jönni lehet, de nem kötelező, bulizni, énekelni, táncolni viszont annál inkább! Már csak néhány jegy van, ár: 2500 Ft.

Én elmentem a vásárba – a Kolompos Együttes koncertje – Szentendre, Fő tér, szombaton 14:00 (ingyenes)

A Szentendrei karneválon fellép a Kolompos Együttes is, illetve kézműves programokkal, foglalkozásokkal is várnak benneteket több helyszínen. A gyerekprogramokat itt találjátok. Ingyenes!

Pagony Farsang – Bartók Pagony, március 2., 15:00-17:30

Győri Hanna szerkesztő beszélget Stiglincz Milánnal és Kismarty-Lechner Zitával, a Mazsi, a kócos tündér c. könyv szerzőpárosával. A beszélgetés után játékos bolondozás indul Milánnal. Lesz még fánkdíszítés, tánc és arcfestés is. Belépő: 1000 Ft/család. Jegyet csak a rendezvény napján, a helyszínen tudtok vásárolni.

Csiribiri tavaszköszöntő családi délután – Kultúrkúria, szombaton 16:00

16 órától a Makám együttes műsorát hallgathatjátok meg, majd 17 órától fellép az Álomzug Társulás, és lesz még kézműves játszóház is a Kultúrkúriában. Ár: 1000 Ft/fő.

Kucok – Jurányi, szombaton 15:30 és 17:00

Kucokfalva lakói, vagyis a kiváló jazzmuzsikusokkal kiegészült Tünet Együttes, a gyerekek segítségét kérik az elveszett királylány felkutatásában és az éjszaka lidérceinek elűzésében. Amennyiben online felületen a szektorárak között legörgetés után nem látjátok a gyerekjegy feliratot, akkor az azt jelenti, hogy a gyerekjegyek elfogytak. Felnőtt (kísérő) jegyet még tudtok venni, de azzal gyerekek nem tudják az előadást megtekinteni, mert a gyermekjegyek száma korlátozott. Ezért kérik, hogy a gyermekjegyeket (1500 Ft) előzetesen vásároljátok meg, mivel a számuk turnusonként 35 fő.

Hangszersimogató – 3K, szombaton 16:00

Bársony Bálint és zenekara interaktív foglalkozása és mini koncertje gyerekeknek. A Hangszersimogató célja a hangszerek hangjának megismertetése, az együtt zenélés és éneklés örömének átadása kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A foglalkozás énekes vezetője: Korzenszky Klára énekesnő, gyermekpszichológus. Jegyár: 1000 Ft (A nagy érdeklődésre való tekintettel javasolják az elővételes jegyvásárlást.)

MÁRCIUS 3., vasárnap

Legkisebbek mozija: Kókusz Kokó, a kis sárkány – Puskin, vasárnap 10:00

Kókusz Kokó egy kis tűzokádó sárkány, aki nap mint nap újabb és újabb kalandokba keveredik. A Sárkányok szigetén a tűzokádó sárkányok mellett, felfaló sárkányok is élnek, akik határtalan falánkságukról ismertek. A mulatságos izgalmakban általában Kokóval tart két barátja is: Matilda, a süni és Oszkár, a másik kissárkány. Jegyár: 800 Ft.

A Játék Éve 5. | Szójáték – Lakatos György ifjúsági sorozata – Budapest Music Club, vasárnap 11:00 (ingyenes)

„Lesz Hangjáték, amikor a g játszik az á-val, a madárcsiripelés az oroszlán ordítással… És ritmusjáték, amikor a Tá játszik a Ti-ti-vel, a szamba a keringővel… a harmóniában a d-moll a C-dúrral, sőt a szójátékban a kevés a merésszel, a lábos a hámossal… Játék, ahol nincs vesztes, és lehet a nyeremény egy zacskó lebbencs… 12 előtt 12 kérdés, és ebéd előtt hazaértek, nem kérdés!!!” Ingyenes!

Varázspálca-készítő workshop Földi Andrea jelmeztervezővel – Katona próbaterme, Haris köz, vasárnap 10:00 és 14:00 (regisztrációs)

Az a hír járja, hogy akad még olyan varázslótanonc, akinek nincs saját pálcája. Ezért harmadszorra is feltűrjük a pulcsik ujját és nekilátunk a saját készítésű, személyre szabott varázspálcáknak. Szeretettel várjuk azokat a 8-14 éves gyerekeket, akiknek szükségük van egy csak rájuk hallgató varászpálcára. Helyszín a Katona József Színház próbaterme a Haris közben, március 3-án 10 órától és 14 órától. REGISZTRÁCIÓ és további információ: jelmeztitkok@gmail.com.

Tél végi barangolás a hóvirágok között – Szokolya, Hiúz Ház, vasárnap 11:30 (regisztrációs)

Ugyan pár héttel korábban, de megérkezett a tavasz Királyrétre. A patakok áradnak, az erdő tavaszi madárdaltól hangos, a hóvirágok pedig már virítanak a Szén-patak mentén. Ez a sokak számára kedves kis növény éveken keresztül a nagyüzemi virággyűjtők áldozata volt, hála azonban a védelemnek és a szemléletformálásnak, mára egyre több helyen újra, akár tömegesen megjelent. Éljétek át együtt a kora tavaszi erdő hangulatát, miközben megcsodálhatjátok a kikelet első hírnökeit. A túra előzetes bejelentkezéshez kötött! Családi jegy: 750 Ft/fő.

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni!

Era kedvencei: Szentendrei Karnevál, Zsebmozi készítés a Ludwigban
Rozi kedvencei: Korhatár nélkül-családi délelőtt a Műcsarnokban, Mese habbal a Jurányi Házban