Gyerekprogramok hétvégére – május 8-10.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gyerekprogramok hétvégére - május 8-10.

Bábszínház, otthoni játékok, online múzeumi barangolások, tánctanulás és még sok minden más is vár rátok ezen a hétvégén. Sajnos a budapestieknek és a Pest megyében élőknek még nem tudunk kinti programokat ajánlani, viszont jónéhány hely megnyitott ezen a héten, akik várják a többi megyéből érkező látogatókat a biztonsági intézkedések betartása mellett. Ezekből is bemutatunk néhányat. 

ONLINE PROGRAMOK

Szalóki Ági babakoncertje

Az Európa-napot idén az online térben tartják meg, ahol szombaton 10:30-tól Szalóki Ági énekel majd a legkisebbeknek.

Budapest Bábszínház: Coraline a gyerekeknek, Trisztán és Izolda a nagyobbaknak

Szombaton 11 órától a Budapest Bábszínház a Coraline című előadását teszi közzé Youtube csatornáján. Az előadásról a következő hét péntekig várják a rajzok fotóit a rajzpalyazat@budapestbabszinhaz.hu email címre, azaz 2020. május 15. 23:59-ig. Az előadást 10 éves kortól ajánlják. Szombaton 19 órától pedig a Trisztán és Izoldát nézhetitek meg, amelyet a 14 év feletti korosztálynak ajánlanak.

Nemzetközi Medve Nap

Május 10-én, a tavalyi évhez hasonlóan, ismét lesz Nemzetközi Medve Nap, azaz „Happy Bears Day” a Nyíregyházi Állatkertben, melyet online is lehet majd követni. A tematikus nap célja az , hogy minél többet megtudjanak a résztvevők a világon élő medvefajokról. Mindenki hallott már a jegesmedvéről, a barnamedvéről vagy az óriáspandáról, de kevesen tudják, hogy 8 medvefaj él a világon.

Bóbita Bábszínház: Torzonborz, a rabló (online)

Szombaton 16 órától nézhetitek meg a Bóbita TV-én, vagyis a színház Youtube csatornáján az előadást. Mi lehetne a tökéletes születésnapi ajándék egy kávét és muzsikát kedvelő nagymama számára? Mondjuk egy zenélő kávédaráló! Ezt okosan kitalálta Vitéz Lackó és Paprika Jancsi – de sajnos a rettegett rabló, Torzonborz is szemet vet a csodás masinára, és rögvest el is rabolja. A furfangos Paprika Jancsi és barátja, Vitéz Lackó Torzonborz nyomába erednek, hogy visszaszerezzék a nagymama ajándékát, de az akció nem úgy sül el, ahogy tervezték.
Hőseinkre ezután nehéz feladatok várnak… 4 éves kortól ajánlott.

Kolibri Színház: Kövek (online)

https://www.youtube.com/watch?v=VVxKZ8pCMk8

Ausztrál krimi két fiúról, akik unalomból gyilkossá válnak… A megtörtént esetet feldolgozó darabot Európa-szerte telt házakkal játszották. A sikerben a téma izgalmassága mellett az is közrejátszhatott, hogy a színpadi játék páratlan lehetőséget biztosít két színész számára, akik nem csak a fiúk, de az utánuk nyomozó rendőrök szerepét is eljátsszák. Pénteken 18 órától a Kolibri Színház Youtube csatornáján. 14 éves kortól ajánlott.

Vaskakas Bábszínház: Hamupipőke (online)

Egészen Gyereknapig tart majd a győri Vaskakas Bábszínház matiné sorozata, ahol minden vasárnap 11 órától osztanak meg egy-egy régebbi előadást Youtube csatornájukon. A Hamupipőke című előadásuk a Grimm testvérek változatát veszi alapul, de Gimesi Dóra adaptációja igazi mai mesévé varázsolja az elárvult lány történetét: itt a királyfi a bolognai egyetemen tanult bölcsészetet, Hamupipőke biciklin suhan el a bálba, szabadidejében legszívesebben R. L. Stevenson A kincses sziget című művét olvassa, tánc- és illemtanleckék helyett, és felfedező szeretne lenni, akárcsak az édesapja.

Mákszem és Gubó – mesesorozat a Skanzenből

4 héten át a Skanzen dolgozói olvassák fel nektek a „Mákszem és Gubó eltűn(őd)ik” című mesekönyvet. A Skanzenben játszódó történetet 2015-ben adták ki, most első ízben lesz hozzáférhető mindenki számára. Minden kedden jön az új rész. Az 1. részt már meghallgathatjátok itt.

Várkert Bazár online: Játék és tánc 10 percben – Családi hagyományőrzés karantén idején

Május 9-én indul a Várkert Bazár nyolc részes online programsorozata. A sorozat a hagyományőrzés, népi babonák, játékok sorát mutatja be. Gerincét a tánctanulás jelenti, amelyet a család minden ragja elsajátíthat. A programsorozatot májusra időzítették, mivel a Nyitra vidéki falvak népszokása szerint május elsejével, a májusfa állítását követően mehettek a lányok bálba, táncmulatságra. A Játék és tánc sorozattal minden hétvégén más-más népcsoportok táncait mutatják be egészen június végéig. A tánctanulás mellett a videók egy-egy népszokást, parasztregulát, gyermekdalt, ritmusjátékot is megismertetnek a nézőkkel, mindeközben betekinthetnek a népviseletek mesés világába Fitos Dezső táncművész, koreográfus és művészeti vezető, valamint Kocsis Enikő táncművész, koreográfus és művészeti vezető közreműködésével. Az első epizód május 9-én, 16 órától Tavaszkezdő népszokások – Moldvai tánctanítással címmel jelentkezik.

Elindult a virtuális múzeumtúra, a múzeumok online elérhető tartalmainak keresőoldala

Napjainkban, a zárva tartó múzeumok számos kulturális anyagot, kiállítást és gyűjteményt tettek elérhetővé online, hogy kapcsolatban maradhassanak látogatóikkal. A Mozaik Múzeumtúra weboldalán egyedülálló módon, ezeket a hazai digitális múzeumi tartalmakat gyűjtötték össze minden kultúrakedvelő számára, hogy könnyebben vészelje át ezt az időszakot. Az új oldallal a pedagógusoknak is segítséget kívánnak nyújtani a digitális oktatáshoz. Korniss Dezső Tücsöklakodalom című művéből készült színezőt itt tölthetitek le.

Testvérek – tematikus feladatok a Mesemúzeumból

Párkereső játék, találós kérdés, mozgás, mese (Csukás István: Civakodó cipőikrek) és kreatív feladat is szerepel a mesemúzeum eheti összeállításában, melynek középpontjában a testvérek állnak. Részletek itt.

Niko – egy kis rénszarvas történetei

Az m2 csatornán szombaton 18:15-kor egy 2008-as finn-dán-német-ír animációs filmet adnak egy kis rénszarvas történetéről, illetve vasárnap 18:15-től a film 2. részét is megnézhetitek.

ÚJRA NYÍLÓ HELYSZÍNEK

Sajnos a budapestieknek és a Pest megyeieknek egyelőre még korlátozottan mozoghatnak, de a vidéki állatkertek megnyitották kapuikat. Többek között a Veszprémi Állatkert is látogatható. Nagy kedvencünk az új játszótér, de a Dinóparkot májusban csak hétvégente találjátok nyitva. Emellett kinyit ezen a hétvégén a Tatai Fényes Tanösvény, a Pákozd-Sukorói Arborétum, újra elindul a lillafüredi és a pálházi kisvasút, illetve kinyit a Katica tanya. Indulás előtt mindenképp nézzétek meg Fb oldalukat az aktuális információkért. A helyszíneken létszám limit van, illetve többféle biztonsági intézkedés is.