Gyerekprogramok hétvégére – május 3-5.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Anyák napi programok, a Budapest100 keretében megnyíló régi házak, könyvbemutató, Óbuda napja, Ezer család énekel és még sok minden más is szerepel május első hétvégéjének ajánlójában.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Budapest100 bemutatja: a Bauhaus nyomában, május 4-5. (ingyenes)

2019-ben a 9. Budapest100 témáját a magyar modern építészet kínálja – az idén száz éve alapított Bauhaus apropójával. A részletes programot itt találjátok, ahol konkrét kerületre is tudtok keresni! A kifejezetten családi programokat pedig itt találjátok! Ingyenes!

Közlekedési Múzeum a Budapest100-on – Több helyszínen, május 4-5.

Tudjátok, milyen villamosok közlekedtek Budapesten a Bauhaus korszak idején? Milyen volt Budapest közösségi közlekedési hálózata? Ha szeretnétek megtudni, gyertek el a Közlekedési Múzeum Budapest100 bemutatja: a Bauhaus nyomában eseménysorozat keretében megvalósuló több állomásos játékos programjára! Járjátok végig mind az 5 állomást, gyűjtsétek össze az összes pecsétet, és a játék végén egy apró meglepetéssel kedveskednek nektek!

Budaörs Fesztivál – Budaörs, több helyszínen, május 1-5. (ingyenes)

7 kiállítás, 21 zenei program, kerekasztal beszélgetés, színházi nyílt próba, nyitott műhely, filmvetítések, utcabuli várja a látogatókat. Gyerekeknek szombaton lesz: Ládafia Bábszínház, BÁBaKALÁCS Bábszínház, Paprika Jancsi Csúzlizdája, Felhővadászat, Kádár Ferkó Fotószínháza, Molyolda – régi idők játékai, Vitéz László Bábautomata, Egérparádé, Babtársulat és még sok minden más. Részletes program itt. Ingyenes!

Bringatúrák májusi hétvégéken – Szentendre, Skanzen (regisztrációs)

Izgalmas biciklis túrákkal várják a látogatókat a Skanzenben a májusi hétvégéken. Minden hétvégi nap más-más téma mentén tekerhetitek körbe a múzeumon muzeológusok vezetésével. Így olyan helyszíneket is felfedezhettek, melyek a mindennapi látogatók szeme előtt rejtve maradnak. A túrák hosszúsága: kb. 1,5 óra. Részvételi díj: Felnőtt: 500 Ft / fő, gyerek: 250 Ft / fő (6-18 éves korig). A múzeumba ezeken a napokon a normál nyitvatartás jegyárai érvényesek. A múzeumban kerékpár bérlésére korlátozott számban van lehetőség. A bérlés díja 600 Ft / bicikli. Mi tavaly ősszel voltunk Mákszem és Gubó túrán és nagyon élvezték a gyerekek!

MÁJUS 3., péntek

Anyák napi workshop – FISE Galéria, V. ker., Kálmán Imre utca 16., pénteken 17:00 (regisztrációs)

A foglalkozáson a KACs Műhely segítségével személyre szóló, ökotudatos meglepetést készíthetnek a nagyobb gyerekek, a VISU.visualplaygrounddal pedig fenntartható módon képeslapot, ajándékkísérőt nyomtathathatnak. Az esemény során vászontáskákat, párnákat tehettek egyedivé izgalmas technikát alkalmazva: kipróbálhatjátok a hőpréselhető fóliákat – egyedi mintákat, feliratokat készíthettek. Ár: 4800 Ft. Regisztráció: kacsmuhely@gmail.com. Maximális létszám: 15 fő.

Diszlexiáról szabadon – Bemutatkozik a Simi és a rendetlen betűk könyvbemutató – Bartók Pagony, pénteken 17:00 (ingyenes)

Mit jelent a diszlexia? Mire kell figyelni szülőként? Miként motiválhatsz egy szorongó kisiskolást? Vegyetek részt egy szakértői, mégis szabad beszélgetésen a diszlexiáról, Révész Emese íróval, Metzing Eszter illusztrátorral és Gyarmathy Éva diszlexia-szakértővel, ahol minden olyan kérdésre választ kaptok, ami a diszlexia, az olvasás- és írás tanulás, iskolakezdés és gyerekirodalom kapcsán felmerülhet. Mindeközben a gyerekeknek kreatív foglalkozást tart a Gyerekfilm Akadémia. Részletek ittIngyenes!

Anyák napi növényékszer workshop – Minurka, pénteken 17:00 (regisztrációs)

Ezen a különleges workshopon szukkulensek felhasználásával növényékszereket és „élő” ajándékkísérőket készíthettek anyák napjára a Succult segítségével. A kis növényeket speciális növényragasztóval rögzítik az ékszer- és kartonlapokra, így később arról leválasztva, újra gyökereztethetitek őket! Ár: 6000 Ft , mely 3 ékszer (karkötő, gyűrű, nyaklánc, fülbevaló), vagy ajándékkísérő elkészítését tartalmazza. Jelentkezés: minurkainfo@gmail.com címen. A részvétel regisztrációhoz, valamint 3000 Ft előleg befizetéséhez kötött, melyet személyesen a Minurkaban vagy utalással lehet megtenni.

MÁJUS 4., szombat

Óbuda Napja – Óbuda, Fő tér, Csobánka tér, további óbudai helyszínek, május 3-4. (ingyenes)

Május 4-én, szombaton 10 órától Halász Judit lép az óbudai Fő tér színpadára, emellett a Zichy-udvarban kosaras körhinta és ügyességi játékok, az esernyős szobroknál a Tintaló Cirkusz (11.30, 12.30, 13.30, 14.30), a Vitéz László bábjáték-automata ás 15 órától Varró Dániel és Molnár György verses, zenés műsora vár rátok. Részletes program itt. Ingyenes!

Ezer család énekel – Anyák napja a Ringatóval – Millenáris, Nemzeti Táncszínház, szombaton 10:00-13:00 (ingyenes)

Immár sokéves hagyománnyá vált, hogy a családok így – együtt énekelve – ünneplik az Anyák napját. 10:35-től közös anyák napi Ringatóval és interaktív gyerekkoncerttel készülnek a szervezők, illetve 12:10-től lesz Kolompos családi koncert és táncház is. Ingyenes!

Bauhaus-nap – Magyar Nemzeti Galéria, szombaton 10:00-17:00

Május 4-én, szombaton egész napos Bauhaus-napot tartunk divatbemutatóval, tánccal, előadásokkal, workshoppal, tárlatvezetésekkel. A kisebbeknek 11 órától, a nagyobbaknak 15 órától múzeumpedagógiai programokat is tartanak.

Halász Judit koncert – Óbuda, Fő tér, szombaton 10:00 (ingyenes)

Óbuda napján ismét Halász Judit lép a színpadra 10 órától a Fő téren. Ingyenes!

Anyák napi virágültetés és virágos kincskereső – Holnemvolt Vár (Állatkert mellett), szombaton 10:00 és 11:15 (regisztrációs)

Kincskeresés, virágismertetés, virágültetés. Virágos anyák napi ajándék készítése. Játékos kertészkedős foglalkozás 3-10 éves gyerekeknek (és szüleiknek) a Szamóca Kiskertész Műhelyben az Állatkertben, a Holnemvolt Várban. Az elültetett növényt és a saját kézzel készített alkotást hazaviszik a gyerekek anyák napi ajándéknak. Ára: 2000 Ft/gyerek + a Holnemvolt Vár belépőjegy. 3-10 éveseknek ajánlott!

Interaktív gyerekprogram – Utazás a rímek világába – Bookline könyvesbolt, Móricz Zs. körtér, szombaton 10:00 (ingyenes)

 

Egy, a helyszínen alakuló bábmese keretében mondókák, dalok és versek csendülnek fel a könyvből. A hangulatot gitár, ukulele és ritmushangszerek teszik izgalmassá. Lesznek ölbéli játékok és nagy közös táncolás, és persze az éneklés, dobolás, nevetés sem maradhat el. Böcsődéseknek és óvodásoknak ajánlott program. Ingyenes!

Családi Délelőtt: Bauhaus makett készítés – Ludwig Múzeum, szombaton 10:30 (regisztrációs)

Május első szombatján a BUDAPEST 100 programsorozaton belül a Családi Délelőtt a BAUHAUS100. PROGRAM A MÁNAK – KORTÁRS NÉZŐPONTOK című kiállításhoz kapcsolódik. Kérik, hogy a gyerekek olyan ruhában menjenek, amiben kényelmesen tudnak alkotni, és nem sajnálják a szülők. A részvételi szándékot a programot megelőző napon 14.00 óráig jelezzétek a dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen! Jegyár: 600 Ft/fő.

Nyolclábúak a Sas-hegyen – Sas-hegyi Látogatóközpont, szombaton 11:00

A Sas-hegyi Természetvédelmi Terület napos, meleg klímája miatt különösen gazdag pókfajokban, tavasszal kis szerencsével megfigyelhetjük őket, hálóikat vagy éppen aknáikat. Jegyár: 900-1200 Ft.

II. Decathlon Kerékpáros Családi Nap – Velence, Korzó, szombaton 9:30-tól (ingyenes)

Idén is megrendezik a Velencei-tónál a kerékpáros családi napot! Ugyan nevezés már lezárult és betelt, de izgalmas bemutatókkal, számos kiegészítő programmal is várnak benneteket a Velencei-tónál, velencei korzón. Ingyenes!

Május 5., VASÁRNAP

Pöttömkert – Budapest Park, vasárnap 9:30-15:00 (ingyenes)

Május 5-én ismét megnyílik a Budapest Park a gyerekek előtt is, ahol póniháton lovagolhatnak, szökellhetnek a trambulinon, akár kedvenc mesefigurájukat is az arcukra festethetik, sőt, egy igazi kukásautóba is bemászhatnak. A kreatív játszótéren túl pedig 10:15 lesz Anyák napi mondókás móka Kerekítő manóval a legkisebbeknek, 11 órától a Kiskalász Zenekar koncertezik, illetve 13 órától az Aranyszamár Bábszínház előadását is megnézhetitek. Ingyenes!

Drótos Jankó – Hagyományok Háza, Színházterem, vasárnap 11:00 (korosztály: 6 éves kortól)

A néptáncos elemekből építkező gyerekelőadás a mesék birodalmába repítik a nézőket, az előadást követő kézműves foglalkozás és táncház pedig közös szórakozásra ad lehetőséget. 6 éves kortól ajánlott. Jegyár: felnőtt:
1500 Ft, gyerek: 800 Ft.

Póló-műhely és családi diszkó, Rutkai Borival – Massolit Books & Café, VII. ker., Nagy Diófa utca 30., vasárnap 11:00-13:00

Vigyél magaddal pólót vagy textiltáskát és alkoss együtt Borival! A műhelymunka után egy kis családi diszkóban mozgathatod át magad, Dj Dr. Br – azaz Bori zenéire. Hozott pólóra, textiltáskára Bori szívesen fest kérésre. A „szolgáltatás” ellenértéke minimum 3000 forint (lehet több is), amivel a Hős utcai gyerekeket és a Kontúr Egyesület munkáját lehet támogatni.

Era kedvencei: Bauhaus makett építés a Ludwig Múzeumban, Anyák napi Ringató
Rozi kedvencei: Bauhaus-nap a Magyar Nemzeti Galériában, Poló-műhely Rutkai Borival