Gyerekprogramok hétvégére – május 20-21.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A hétvégét szinte már nyári hangulatban töltjük sok-sok fesztivállal, például a Múzeumkertben, a Millenárison vagy a Népszigeten piknikezve, de ha valaki Tata, Pécs vagy Debrecen felé venné az irányt, nekik is van pár jó ötletünk. Emellett rengeteget lehet majd táncolni, alkotni, kirándulni és bábelőadásokat is bőven találtok. Aki pedig már a jövő heti Gyereknapra készül, a legjobb programokat itt találja.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN:

Múzeumok Majálisa – Nemzeti Múzeum kertje, május 21-22. (ingyenes)

Rengeteg interaktív programmal, foglalkozással, bemutatóval várnak benneteket ezen a hétvégén a Múzeumkertben. Szombaton 11 órától Mimó és Csipek kalauzol benneteket, vasárnap 11 órától pedig a Makám Bogárbál című koncertjét hallgathatjátok meg. Ingyenes!

Gourmet Fesztivál – Millenáris, május 18-21.

Május 18. és 21. között ismét Gourmet Fesztivált rendeznek Millenáris Parkban, ahol ezúttal a mangalica és az eper kerül majd a középpontba. A gyerekeket külön helyszín várja, ahol a játszótér mellett lesz babakonyha a legkisebbeknek, folyamatos kézműves foglalkozás a nagyobbacskáknak, sőt egy séf suli is, ahol a Chefparade főzőiskola szakácsaival együtt főzhettek (regisztrálni kell rá). Az esemény 14 éves korig ingyenes! Felnőtt napijegy: 3900 Ft. Figyelem, a Millenárison található Zöld Péter játszótér felújítás miatt zárva tart!

Komm zu Bitte – Népsziget, május 19-21. (ingyenes)

A vasúti híd lábánál a Mahart Zrt. területén működő ColorBar három napos programsorozatra invitálja a budapestieket. Kerti sütögetéssel, workshopokkal, kiállításokkal, kertmozival várnak benneteket egész hétvégén. Ingyenes!

Gyerekfesztivál a Magyar Színházban – Magyar Színház, május 20-21.

Kétnapos rendezvénye várják a Harisnyás Pippi és a Rumini rajongókat, ahol a Magyar Színház legsikeresebb gyerekelőadásaihoz kapcsolódva rengeteg programmal készülnek a felolvasástól a színházpedagógia foglalkozásokon át a koncertekig. Részletek itt. A programok többnyire ingyenesek, de az előadásokra jegyet kell váltani.

Tatai Patara – Tata, május 19-21. (ingyenes)

X. alkalommal rendezi meg a „Tatai Patara 1597” Török kori Történelmi Fesztivált. Érdemes jól helyezkedni a fesztiválon, hiszen akár néhány méterről is láthattok/hallhattok igazi ágyúdörgést, ami nem mindennapi élmény, de lesz még nyíltszíni csata, bemutatók és várostrom is.

Zsolnay Piknik – Pécs, Zsolnay negyed, május 19-21.

Piknikezés, a Zsolnay negyed zegzugainak felfedezése, retró könyvvásár, különböző műhelyek és rengeteg színpadi program, koncert vár rátok ezen a hétvégén a Zsolnay Pikniken. Ingyenes!

X. Debreceni Mézeskalács Fesztivál – Debrecen, május 20-21. (ingyenes)

A Déi Múzeum jubileumi mézeskalács fesztiválján lesz természetesen sok méz és mézeskalács, de emellett fellép majd a Csicseri és borsó zenekar, illetve több jó bábelőadást is megnézhettek. Részletek itt. Ingyenes!

MÁJUS 19., péntek

Korok napja – Óbuda, Flórián tér, pénteken 15:00-21:00 (ingyenes)

Egy középkori tábor elevenedik meg Óbudán péntek délután, ahol zenével, bemutatókkal, tánccal és rengeteg izgalmas programmal is készülnek egészen 21 óráig. Ingyenes!

MÁJUS 20., szombat

Eleven tavasz – Bartók Béla út, május 19-20. (ingyenes)

Május végén felpezsdül ismét a Bartók Béla út. Utcai örömzenélés, koncertek, street art alkotások, virágültetés, dizájn vásár, galéria séták és társasházi programok, köztéri installációk, jóga és egy finn pop-up étterem is lesz az idei Eleven Tavaszon. Szombaton 10 órától lesz origami workshop a Kredenc-műteremben és törzsi hangszereket próbálhattok ki a szuper gyerekbarát La Nube-ban, a Pagonyban 10:30-tól fellép Farkasházi Réka és a Tintanyúl, a Gellért téren régi játékokat próbálhattok ki. Ingyenes!

Mese Habbal – Jurányi Inkubátorház, szombaton 10:00-13:00

Kicsiknek Mocorgók, nagyobbaknak kézműveskedés a Kisladikkal, valamint a Veronaki zenekar Kuruttyuló békakirály című koncertje vár benneteket. Részletek itt.

Madarak és fák napja – Budakeszi Arborétum, szombaton 9:00-16:00

Solymász bemutató, odú és madáretető készítés, fa örökbefogadás és ültetés, valamint állatsimogató is vár rátok a Budakeszi Arborétum rendezvényén. Belépővel látogatható, a madárodú készítésért külön kell fizetni a helyszínen.
Ha Budapest felől érkeztek, a Hidegvölgyi erdészlaknál kell balra fordulni egy földútra, kocsival be lehet hajtani egészen az arborétumig.

ANUKA x Borarti gyereknapi workshop – tervezz tornazsákot! – Budaörs, PostArt, szombaton 10:00-12:00

Az Anuka és a Borarti alkotásra hív benneteket. Rajzoljatok velük óriás papírra, majd ezután az elkészült mintákat felhasználva a műhelyben szita nyomással mindenkinek elkészítik a saját tornazsákját, amelyet gyereknapra átvehettek. A részévétel regisztrációhoz kötött. Maximum létszám 20 fő. A workshop díja 3000 Ft / fő, ami 1 db tornazsákot tartalmaz.
Jelentkezés: borarti@gmail.com

Hegyi Szent Bernát nap – Dobogókő, szombaton 7:00-18:00 (ingyenes)

A családokat és gyermekeket a 7 km-es kalandtúrára várják Dobogókőre, de lesz termelői piac sokféle finomsággal, zene, tánc, pónilovaglás. A programok alatt a menedékházban finom reggelivel és ebéddel várnak mindenkit. Ingyenes!

Klasszikus zenéről gyerekeknek hegedűvel és zongorával – vendég: Simon Attila – Két Egér Könyvesbolt, szombaton 11:00

„Népszerű klasszikus példákon keresztül ismerkedünk a billentyűs és vonós hangszerek közötti különbséggel. Játszunk a tempókkal és ritmusokkal, megtanuljuk Mozart első művét, eltapsoljuk a saját nevünket, sőt meg is zenésítjük… Bővebben rólam: simonattila.blogspot.hu

Életmódnap – XIII. kerület, Kárpát utcánál a Duna partján – szombaton 10:30-17:30 (ingyenes)

Öko játékokkal és játszóházzal, újrahasznosított anyagokat használó kézműves foglalkozásokkal, mászófallal, óriási csúszdával, családi hétpróbával, reform sütisütő versennyel és 16:30-tól Bognár Szilvi koncertjével várnak benneteket. Részletek itt. Ingyenes!

Hidak és Hídépítők Napja – MTA előtt, szombaton 10:00-18:00 (ingyenes)

A dunai vízi felvonulást követően, a MTA előtt zajló szakmai hídépítő versenyt izgalmas családi programok kísérik, ahol tésztahidakat is terhelhettek és törhettek. Csoportosan a Lánchíd titkos részeit is bejárhatják az érdeklődők, és meglátogathatják a felvonuláson résztvevő hajókat is. Látogatható lesz a Kossuth Múzeumhajó és a Lajta Monitor Múzeumhajó is ezen a napon. Ingyenes!

MÁJUS 21. vasárnap

Aranyvasárnap családi nap – Petőfi Irodalmi Múzeum, vasárnap 10:00-20:00 (ingyenes)

Arany János költeményei életre kelnek a Petőfi Irodalmi Múzeum udvarán ezen a vasárnapon. Irodalmi kalandtúrára hívják a családokat, hogy lépjenek be a költő legismertebb verseibe és játsszanak költeményeivel. Szalóki Ági koncert, táncház, Kolompos, Sebő Együttes, bábszínház, vers-faragó műhely és még rengeteg jó program vár rátok. Részletek ittIngyenes!

Hegyen-völgyön Mesefesztivál – Lívia-villa, vasárnap, 10:00-17:00 (ingyenes)

Vidám, játékokban bővelkedő programmal vár benneteket a Magyar Gyermekirodalmi Intézet és lapja, a Csodaceruza gyermekirodalmi magazin vasárnap, 10 órától a Lívia-villában. Délelőtt Molnár Jacqueline illusztrátor kiállításának megnyitójával indul a program, majd lesz még interaktív zenés játék, beszélgetés Csukás István íróval, mesélés, pecsétgyűjtő játék, közös alkotás, Vadonleső program, közöségtalálkozó Dániel Andrással és vásár is. Részletek itt. Ingyenes!

Cifra Palota és Hetedhét Táncház – Müpa, vasárnap 10:00-13:00 (ingyenes)

Ezen a vasárnapon is Cifra Palotával és a Hetedhét Táncház keretén belül szatmári táncokkal vár benneteket a Müpa. A Cifra Palota a jövő heti gyereknapi rendezvény után viszont őszig szünetel. Ingyenes!

Pünkösdi Kölyöknap – Nemzeti Színház, vasárnap 10:00-13:00 (ingyenes, de az előadásokra regisztrálni kell)

Fabók Mancsi Bábszínháza, valamint Farkasházi Réka és a Tintanyúl vár benneteket vasárnap a Nemzeti Színház Kölyöknapján. Emellett kézműves mesterek és foglalkozások várják az érdeklődőket, megépíthetitek a Nemzeti Színház makettjét, és ott lesz a Csodaceruza színező csapata is. A színházi előadások a Gobbi Hilda Színpadon lesznek. Ingyenes, az előadások előzetes regisztrációhoz kötöttek!

Kiugrott a gombóc… Veronaki Zenekar – MOM, vasárnap 10:30

A közelgő gyereknap alkalmából május 21-én két Veronaki-koncert lesz a MOM-ban 10:30-as és 15 órás kezdettel. A Gőgös Gúnár Gedeon írónője Varga Katalin, Tarján Veronika (a Veronaki énekesnője) nagymamája volt. A könyv Veronika számára valóságos, kézzel fogható családi kincs, amelynek segítségével kezdte el összefűzni a betűket, és tanult meg olvasni. 2016-ban jelent meg a Libabál című album. Ezen a lemezen hallhatóak A Gőgös Gúnár Gedeon versei és meséi közül olyan kedvelt és ismert művek, mint a Süt a mama, a Gyuri kakas és a gyík, és a Libabál. A nagy sikerű első album után, a Móra Music gondozásában jelenik meg a második, a Kiugrott a gombóc… című lemez, amely a zenei és irodalmi anyag folytatása. A koncert után kézműves foglalkozás is lesz, amely ingyenes! A koncertre a belépő: gyerek 500 Ft, kísérő 300 Ft.

Pán Péter Kalandjai Gyermek-Ifjúsági Táncszínházi Előadás – MU Színház, vasárnap 13:00 és 15:00

A TerMini Gyermek és Ifjúsági Táncszínház egy felvonásos dupla táncelőadással vár benneteket vasárnap 13 és 15 órától a MU Színházban.

Ajánljuk nektek még a hétvégére legújabb, budapesti kirándulások összeállításunkat, valamint Kő Boldizsárral készült interjúnkat is, akinek a jövő héten nyílik meg legújabb játszótere, illetve már a Gyereknapi programokból is érdemes válogatni.

Era kedvencei: Múzeumok Majálisa, Komm zu bitte a Népszigeten, Eleven tavasz a Bartók Béla úton, Aranyvasárnap a PIM-ben
Rozi kedvencei: Tatai Patara, Gourmet Fesztivál, Komm zu bitte a Népszigeten, Fabók Mancsi Bábszínháza a Nemzeti Színház Kölyöknapján