Gyerekprogramok hétvégére – május 12-13.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Belvárosi Családi Piknik az Olimpia parkban, Eleven Tavasz a Bartók Béla úton, Szelíd motorosok felvonulása a Margitszigeten, Madarak és Fák Napja, Erdei Piac, Múzeumok Majálisa és még rengeteg program vár rátok hétvégén. Nehéz lesz választani! 😉

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Eleven tavasz a Bartókon – Bartók Béla úti éttermek, üzletek, galériák, május 11-13. (ingyenes)

Ezúttal nem egy másik ország kultúráját látják vendégül az utcán, hanem Téged. Menjetek kávézni, kóstolni, játszani, szórakozni, közösségi programokban részt venni, piknikezni a Bartókra! Íme a részletes program. Ingyenes!

Nyitott Balaton – egész májusban, minden hétvégén

Szuper programokkal vár benneteket egész hónapban a Nyitott Balaton programsorozata. Lesz többek között május 12-én Folly Arborétum nyílt nap, pünkösdi programok, sportversenyek és vezetett túrák.

Székely Fesztivál – Millenáris, május 11-13.

Székelyföld három napra újra a fővárosba költözik, hogy bemutathassa természeti és kulturális értékeit, hagyományait. Belépődíj: 500 Ft. Mozgássérülteknek és 12 év alatt ingyenes!

Floralia – Aquincumi Múzeum, május 12-13.

Idén május 12-13-án újra életre kell az ókori Aquincum városa. A nyüzsgő városi forgatagban római polgárok és rabszolgák jelennek meg, de a legionáriusok, a gladiátorok és még a római kori barbár törzsek életébe is bepillanthat a kíváncsi látogató.
Az idei Floralia különlegessége, hogy a III. kerületi Zsófia utcai amfiteátrum is a gladiátorviadalok helyszínéül szolgál, amin a rendezvénytől függetlenül bárki ingyenesen részt vehet!

Családi Majális a Margitszigeten – Margitsziget, május 12-13. (ingyenes)

Színes programok, ügyességi játékok, kézműves játszóház és sztárfellépők két teljes napon át a Margitszigeten. Fellép többek között szombaton 10:15-kor az  Iszkiri zenekar, 11:15-kor a Nefelejcs Bábszínház, vasárnap 10:15-től az Alma együttes, 11:30-tól az Apacuka zenekar, 12:15-től Kovácsovics Fruzsina, 14:30-tól a Kolompos együttes és még sokan mások. Május 12-én 10 órakor a legkisebbek veszik birtokba a sziget útjait és vonulnak fel menő járgányaikkal a Legszelídebb Motorosok rendezvényen. Ingyenes!

MÁJUS 12., szombat

Belvárosi Családi Piknik – az Olimpia Park születésnapja, szombaton 10:00-18:00 (ingyenes)

Színpadi programokkal, kézműves foglalkozásokkal és sok-sok játékkal várnak benneteket idén is a Belvárosi Családi Pikniken. Fellép többek között Szalóki Ági, személyes kedvencünk, a Tintaló Társulat, a Langaléta Garabonciások, a Ringató csapata, a Turay Ida Színház, Méhes Csaba és a Brass in Five, a MárkusZínház és még sokan mások. Ingyenes!

Nyílt nap a Fővárosi Hulladékhasznosítóban – XV. ker, Mélyfúró u. 10-12., szombaton 8:00-15:00 (regisztrációs, ingyenes)

A Nyílt Nap alkalmával az egész épületet bejárhatjátok, és testközelből figyelhetitek meg, hogyan koordinálják a beérkező, hulladékkal teli kukásautók beállását, hogyan kerül a hulladék a szállítójárművekből a bunkertérbe, a hatalmas markoló karok hogyan emelik a kazánokhoz, és végül hogyan alakítják hasznos energiává a háztartásunkban keletkezett hulladékot. Megnézhetitek a Köztisztasági Múzeumot is.

Családi délelőtt – Ludwig Múzeum, szombaton 10:30

Májusban a Családi Délelőttök a MINDEN NEM LÁTSZIK – TÜRK PÉTER (1943-2015) ÉLETMŰ-KIÁLLÍTÁSA című kiállításhoz kapcsolódnak. Ismerjük-e a saját arcunkat? Milyen változtatásokat tehetünk az arcképünkkel úgy, hogy még felismerhető legyen? Mely részletekből lehet felismerni az ábrázatunkat? Egy arcunk van-e? Ezekre és ehhez hasonló kérdésekre kereshetitek meg a vizuális válaszokat saját tükörképeteket vizsgálva, képeket nézegetve, Türk Péter elgondolkodtató műveit ízlelgetve és saját nyomtatott, ragasztott alkotásokat elkészítve. A részvételi szándékot a programot megelőző napon 14.00 óráig jelezzétek a dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen. Jegyár: 600 Ft/fő.

Micimackó és a méz – Kertészkedés mesehősökkel – Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15

„Megvizsgáljuk, hogy miből lesz a méz, Micimackó kedvence. Milyen növényeket szeretnek a méhek, és a medvék. És ültetünk is növényt, amit otthon neveltek fel.” Belépő: 1800 Ft/gyerek, felnőtteknek füvészkerti belépő. 3-10 éveseknek ajánlott program. Bejelentkezés szükséges!

V4 Kerékpárverseny és családi nap – Várkert Bazár, szombaton 10 órától (ingyenes)

Akit kevésbé érdekel a tekerés, annak is remek program lehet a kerékpárverseny indító napja, hiszen a verseny rajtja családi mulatsággal egészül ki. Zenével, gyermekprogramokkal és gasztronómiai remekekkel készülnek. Ingyenes!

Madarak és Fák Napja – Jókai-kert, Költő utca vége, szombaton 10:00-15:00 (ingyenes)

A családi napon játékos vetélkedő, kézműves foglalkozások és természetismereti programok várnak kicsit és nagyot egyaránt a svábhegyi Jókai-kertben. Ízelítőül: vezetett séták a Jókai-kertben, madárgyűrűzési- és madárbemutató, Cincér Játszóház, természetismereti vetélkedő, madárbarát kert program, Cincér piac és MME bolt, Nemzeti Parki Termék védjegyes vásár. Ingyenes!

Kerepesi Családi Nap – Kerepes, Szilas-patak mente, Széphegyi utca-Tavasz utca-Sólyom utca által határolt terület, szombaton 10:00-15:00 (ingyenes)

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Zöldövezet Társulás Környezetvédelmi Egyesület ingyenes családi napja májusban Kerepesre látogat, ahol szakvezetett túrákkal, élő baglyos bemutatóval, madárodú készítéssel, természetvédelmi és környezetvédelmi programokkal, helyi termékek vásárával várnak benneteket. Ingyenes!

Családi piknik – Gárdonyi tér, szombaton 11:00-22:00 (ingyenes)

Egész nap gyerek-, sport és ügyességi programokkal várnak benneteket az Eleven Tavasz a Bartókon esemény keretében. A téren bemutatkoznak sportszergyártó cégek és sportegyesületek is, ahol ki lehet próbálni a sporteszközöket, vagy akár nyári táborozásra is be lehet nevezni. Ingyenes!

Agytorna! – Családi nap az aqb Project Space-ben – Nagytétényi út 48-50., szombaton 11:00 (ingyenes, regisztrációs)

Ha szeretnél belelátni egy festő fejébe, most itt a remek alkalom! A kiállítás művein keresztül beindítják az agytekervényeket: a tér és sík viszonyait vizsgálva színes feladványokon keresztül létrehozzák a saját agykollázsunkat. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni az md@aqb.hu címen lehet. A foglalkozás kisiskolásoknak ajánlott!

Hidak és hídépítők napja – Magyar Honvédség (MH) újpesti hadikikötője, szombaton 11:00–17:00 (ingyenes)

Hadihajó, Szent Flórián, Kitűző hajók látogatása, hajózás a Dunán, tűzszerész bemutató, középiskolai tésztahíd-törőverseny, tésztahídépítés gyerekeknek és felnőtteknek, sárkányhajó versenyek, sárkányhajózási lehetőség és sok-sok játék vár benneteket Újpesten. Ingyenes!

Utcai cirkuszi előadások Újbudán – Cirkeuropa fesztivál – Dr. Kőrösy József utca, szombaton 14:00-17:00 (ingyenes)

Humoros, látványos, interaktív cirkuszi előadások a szökőkútnál. Négy hazai csapat vállalta hogy szórakoztassa az utca emberét, gyere és légy részese az élménynek! Részletek itt. Ingyenes!

Iszkiri-koncert – Göd, Duna-part Nyaralóházak, Jósika u. 14., szombaton 17:00 (ingyenes)

A Madarak és Fák Napja alkalmából egész napos programmal készülnek a gödi nyaralóházaknál. Lesz öko vetélkedő, madárodú készítés, civil szervekezetek és bográcsban főnek a finomságok. Ingyenes!

Charity Fest – Nagykovácsi, Sztrilich Pál Cserkészpark, szombaton 8:00-0:00 (ingyenes)

A Budapest Bike Maffia által szervezett progresszív élménynapon a fiatalabb korosztálytól az idősebbig, mindenki megtalálja a számára megfelelő programot. Az egész napos rendezvényen a látogatók a szórakozás és kikapcsolódás mellett egy jó ügyet is támogatnak. Az adományfesztiválon elfogyasztott ételekből és italokból befolyt nyereség, bekerül a Bike Maffia adományalapjába. A Budapest Bike Maffia a Charity Fest  során összegyűlt adományösszeg teljes egészét – a BBM Sweet Home projekt keretein belül – a rászoruló családok lakásának felújítására fordítja.

MÁJUS 13., vasárnap

Európa-nap – Szabadság tér, vasárnap 7:00-21:00 (ingyenes)

Egész nap EU-s információkkal, változatos családi és gyerekprogramokkal, karierr börzével, kvízekkel és különféle játékokkal várják a látogatókat. És természetesen lesznek koncertek is. Fellép többek között Hangácsi Márton, a Szalonna és Bandája, a Pál Utcai Fiúk és a Budapest Bár. A legkisebbek számos gyerekprogram közül választhatnak: lesz kézműves játszóház, ugrálóvár, népművészeti játékok, mesesátor és bábjáték az Ákom-Bákom Bábcsoporttal. A színpadon pedig meghallgathatják Bolba Éva és a JAZZterlánc (17:00), a Mintapinty (15:00) és Bíró Eszter Állati zenés ABC (11:00) koncertjét. Ingyenes!

Erdei piac – Hidegvölgyi Erdészlak, vasárnap 9:00-14:00 (ingyenes)

Az Erdei Piacon többek között megkóstolhatjátok az erdő- mező kincseit és egyben családi programot kerekíthettek függőágyakkal, kecskesimogatással, szalonnasütéssel, kirándulással melyhez minden helyben adott. Ingyenes!

Múzeumok Majálisa – Magyar Nemzeti Múzeum, vasárnap 10:00-18:00 (ingyenes)

Idén is közel 70 múzeummal találkozhattok a Nemzeti Múzeumban (a kert átalakítása miatt ezúttal az épületben lesz a rendezvény) a Múzeumok Majálisán. Nemcsak bemutatkoznak majd, hanem lehet játszani, rajzolni, kipróbálni sok mindent. Ingyenes!

Cerka Tinta és Szürke Lord – Aranytíz, vasárnap 10:00

„Szeretsz rajzolni és játszani egyszerre? Kedveled a csodálatos színeket és a vicces helyzeteket? Szívesen rész veszel egy nagy kalandban, ahol Cerka Tinkának, a találékony cerkalánynak szüksége lenne egy kis segítségre? Gyere velünk, mert Kolorító völgyre Lord Grafith árnyéka vetülhet, ha nem vagyunk résen. Együtt biztosan sikerül kibogoznunk a szálakat, újraszíneznünk a szomorú tájat és megbizonyosodnunk arról: a barátság mindennél fontosabb.” A Szamárfül Projekt és a Budaörsi Latinovits Színház közös előadása.

Bailavidrum Meseösvény – Szentendre, vasárnap 9:00-12:00 (előzetes regisztráció szükséges)

Várnak benneteket a következő Bailavidrum meseösvényre a Szentendre melletti Kőhegyre! Ezúttal egy 2,8 kilométeres, hegyre felkapaszkodós túra lesz. Útközben a mesébe építve megnézhetitek a Vasas hasadék mohazöld falait és egy békakuruttyolástól hangos tavat is, hogy végül eljussatok a fantasztikus Kőhegyi Menedékházhoz. A túra ezúttal egy kicsit hosszabb, a program 5 éves kortól ajánlott. Előzetes regisztráció szükséges! Jegyár: gyerekeknek és felnőtteknek 1500 Ft, 5 év alatt ingyenes!

Családi délelőtt: Kit érdekel a varjú? – Műcsarnok, vasárnap 11:00

Csörgőkígyó. Bagoly. Varjú. Egy szeszélyes kapcsolat kezdete. Mi lehet a közös bennük? Milyen utat járhatnak be együtt? Ezekre a kérdésekre keressük a választ Máray Mariann illusztrációi alapján. A foglalkozást, Máray Mariann képzőművész és Detvay Lili vezeti. A családi délelőttre a kiállításra megvásárolt jegyek érvényesek, 7 éves korig a részvétel ingyenes. Jelentkezés és további információ: detvay.lili@mucsarnok.hu.

Tavasz a Krúdy-negyedben – Óbuda, Kultea, Mókus Sörkert, Óbudai Társaskör, Óbudai Népzenei iskola, vasárnap 10:00-20:00 (ingyenes)

Zene, irodalom, gyerekprogram, kiállítás, vendéglátás, verklimuzsika, fiáker utazás, velocipédesek, sakk, újságok, nyugágyak várják a Krúdy-negyedbe látogatókat vasárnap. Ingyenes!

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni!

Era kedvencei: Belvárosi Családi Piknik, Utcai cirkuszi előadások Újbudán, Múzeumok Majálisa
Rozi kedvencei: Belvárosi Családi Piknik, Utcai cirkuszi előadások Újbudán, Cerka Tinta és Szürke Lord az Aranytízben