Gyerekprogramok hétvégére – május 11-12.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elindult a májusi fesztivál szezon, úgyhogy rengeteg jó program vár benneteket ezen a hétvégén. Lesz többek között Belvárosi Családi Piknik az Olimpia parkban, családi fesztivál a Margitszigeten, Római tavaszünnep Aquincumban, az Év Fajai Fesztivál a Jókai-kertben, és természetesen sok koncert, meseösvény, erdei piac, jótékonysági főzés is.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Kürtőskalács Vigalom – Holnemvolt vár, május 10-12.

A színes, szórakoztató, készségfejlesztő programokon túl a Holnemvolt Várban is lesz „Csináld magad!” sátor, ahol bárki sajátkezűleg is elkészítheti kedvenc kürtőskalácsát, emellett 5-6 standon válogathat a hagyományos ízesítésű székely süteménytől kezdve a különleges, egyedi ínyencségekig. Az édes lakomát követően a család együtt látogathatja meg a Hetedhét Palota népszerű magyar mesehőseit és játékait, a Sünsipotályban a lábadozó süniket, madarakat, a Cápasuli kiscápáit, vagy az állatsimogató kiskecskéit. Részletek itt. Belépő: csak a Holnemvolt Vár területére szóló belépő 1600 Ft/fő mely tartalmazza a Hetedhét Palotába történő ingyenes belépést. Babajegy, 2 éves kor alatt 200 Ft/fő. Zseton: 200 Ft/db. Állatkerti belépővel is látogatható!

XXX. Floralia – Római tavaszünnep – Aquincumi Múzeum, május 10-12.

A hétvégén az eddigi években már megszokott módon, azonban számos új elemmel gazdagítva keltik életre az ókori Aquincum városát, ráadásul ezekben a napokban ünnepli a múzeum 125. születésnapját is. A részletes programot itt találjátok! Teljes árú jegy 2000 Ft, diák/nyugdíjas/fogyatékkal élők 1000 Ft, gyermekjegy (3-6 éves korig) 500 Ft, családi jegy (2 felnőtt + 2 gyermek) 5000 Ft.

Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál – több helyszínen, május 8-12.

Idén 15 éves a Képregényfesztivál, de van még itt pár évforduló: 60 éves Asterix, 80 éves Batman, és 90 éves Tintin. Május 8. és 12. között többek között a Dürer kertben, a Klauzál13 Galériában és a Bem moziban is várnak benneteket. A Dürer kertbe a belépő 1000 Ft, tíz éves kor alatt ingyenes.

Gizella Napok – Veszprém, május 6-12. (ingyenes)

Veszprém életének egyik legnagyobb eseménye az idén május 6-12. közt megrendezésre kerülő Gizella Napok összművészeti fesztivál, mely a művészeti ágak teljes repertoárját magába foglalja.A Vár műemlékeinek kulisszái között családi- és gyermekprogramok, koncertek, az Óváros téren népművészeti kirakodóvásár és jelmezes történelmi felvonulás, irodalmi műsor is vár rátok. Lesz még a gyerekeknek Kabóca játszótér, ládavasút, fellép a Kolompos, a Veronaki és a Kiskalász zenekar is. Részletes program ittIngyenes!

Kortárs Művészeti Fesztivál – Székesfehérvár, Zichy liget, május 10-18.

Képző- és iparművészeti tárlatok, színházi- és táncelőadások, zenei események, irodalmi programok, térinstallációk és kertmozi a fesztivál központjában, a Zichy ligetben – szinte nincs is olyan művészeti ág, amely ne képviseltetné magát az esemény keretében. A programsorozatban évek óta a legnépszerűbb rendezvény a Jam-Bory-Vár (május 18-án), amely fesztivál a fesztiválban: hagyományosan családi programokkal, koncertekkel és épületvetítéssel várja a közönséget. A legtöbb program ingyenes!

FRISS KIRÁNDULÓS VÁLOGATÁSUNK CSUPA ÚJDONSÁGGAL!

Új kirándulóközpontok, egy szuper, interaktív dinós kiállítás, új libegő a Mártában (május 10-én, délután adják át, és szombaton ingyenes lesz a libegőzés), felújított kisvasút, játszóterek, csupa új és jó helyet találtok összeállításunkban. Közeleg a Gyereknap, a pünkösdi hosszú hétvége, sőt a nyári szünet is, úgyhogy érdemes tervezni a programokat, kirándulásokat.

MÁJUS 11., szombat

A kígyókirály gyűrűje meseösvény – Szentendre, Kő-hegy, szombaton 9 órától (regisztrációs)

Ha jó szívetekre hallgattok, és megmentitek a mesebeli kutyát, macskát és kicsi kígyót, csodás helyekre juthattok el és varázsképességekre tehettek szert a meseösvényen. Ezúttal egy 2,8 kilométeres, hegyre felkapaszkodós túra vár rátok. Útközben a mesébe építve megnézhetitek a Vasas hasadék mohazöld falait és egy békakuruttyolástól hangos tavat is, hogy végül eljussatok a fantasztikus Kőhegyi Menedékházhoz. Az itteni büfében vagy saját batyuból ehettek, ihattok, a réten játszhattok, a fák alatti árnyékban szusszanhattok, amíg tetszik. Lefelé egy 1,5 kilométeres lejtmenettel, egy rövidebb úton érhettek majd vissza a parkolóhoz. A babakocsi helyett háti hordozót ajánljuk! Előzetes regisztráció szükséges itt. Jegyár: 1500 Ft/ fő, 4 év alatt ingyenes.

Belvárosi Családi Piknik – Olimpia park, szombaton 10:00-18:00 (ingyenes)

Szuper játszótér, szuper programokkal. Május 11-én fellép a Veronaki Zenekar, a Belvárosi Betyárok, Gulyás László vándormuzsikus, Danny Bain és még sok mindenki más is. Lesznek emellett kézműves foglalkozások, színházi programok, játékok és Belvárosi Kutyafesztivál is a park melletti területen. Ingyenes!

Emeljünk magasba minél több gyereket! – Margitsziget, szombaton 10 órától (ingyenes, regisztrációs)

A Három királyfi, Három királylány Mozgalom május 11-én a Margitszigeti Atlétikai Centrumban szeretné megdönteni a tavaly felállított egyszerre felemelt gyerekek világrekordját! Emellett rengeteg programmal készülnek, fellép Szalóki Ági, a Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO), az Iszkiri Gyerekzenekar, de lesz még kézműveskedés, gyerekjóga, népi játszóház is. Ingyenes, de regisztrációhoz kötött program!

Az Év Fajai Fesztivál – Jókai-kert, szombaton 10:00-18:00 (ingyenes)

rendezvény a Madarak és Fák Napja programból nőtte ki magát. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Petőfi Irodalmi Múzeum, mint főszervezők azt a célt tűzték ki, hogy ezen a napon ne csak a madarak és fák legyenek fókuszpontban, hanem egy helyen és egy időben az összes év faja és értéke bemutatkozhasson. A sok értékes információ és vezetett séták mellett 11:30-tól a MintaPinty zenekar is fellép. Ingyenes!

A Közlekedési Kultúra Napja – Nyílt nap, BKV Vasúti Járműjavító Kft., Fehér út 1/B, szombaton 10.00-17:00 (ingyenes)

Ezen a napon megnyílik a nagyközönség előtt a Vasúti Járműjavító, ahol járművek bemutatójával, kiállítással, gyerekprogramokkal is készülnek. A belépés ingyenes!

A Táncház Napja – Liszt Ferenc tér, szombaton 11:00-18:00 (ingyenes)

A Hagyományok Háza május 11-én szervezi a Táncház Napját. A budapesti rendezvénynek a Liszt Ferenc tér ad otthont, ahol egész napos tánctanítással, élő zenével, kézműveskedéssel várják az érdeklődőket. Kifejezetten gyerekeknek szóló programokat 11 és 13 óra között találtok a téren. Ingyenes!

Madarak és Fák Napja – Kazinczy utca, szombaton 10:00-20:00 (ingyenes)

Ötödik éve rendezik meg ezt az eseményt, ünnepelve a belváros közepén a természetet, ami idén május 11-ére, szombatra esik. Az utcában működő vendéglátóhelyek újra összefognak egy élhetőbb, zöldebb, madárcsicsergősebb, és párbeszédalapúbb belváros létrehozásáért. Ingyenes!

Óbudai Daubia Zenekar – Haydn: A patikus – BMC, szombaton 10:30

Ármány és szerelem, álruhák és tévedések, sok humor, és persze Haydn csodálatos zenéje teszi feledhetetlenné a negyvenöt perces előadást. Gyerekjegy 14 év alatt 800 Ft, felnőtt 1200 Ft.

Családi délelőtt: Bauhaus kint és bent – Ludwig Múzeum, szombaton 10:30 (regisztrációs)

A bauhaus építészet, formatervezés, képzőművészet sajátosságait figyelhetitek meg a Ludwig Múzeum kiállítóterében látható műveken, tárgyakon, maketteken. Az izgalmas új információkat és a látottakat egy saját makett elkészítésében összegezhetitek. Május 11-én a foglalkozás alkotás része a Integrált Családi Délelőtt résztvevőivel közösen zajlik. A részvételi szándékot a programot megelőző napon 14.00 óráig jelezzétek: a dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen! Olyan ruhába menjetek, amit nem sajnáltok, ha az alkotás nyomai rajta maradnak. Jegyár: 600 Ft/fő.

Író-olvasó találkozó: Beck Andrea interaktív író-olvasó találkozója – Óbudai Platán Könyvtár, szombaton 11:00 (ingyenes)

Féltek néha a sötétben? Szoktatok veszekedni egymással?  Mik azok a titokmesék? Megelevenedik egy varázslatos mesevilág,  mely szórakozás és segítség is egyben szülő és gyermek számára, ha kicsúfolják, verekszik, vagy őt bántják, beteg lesz, barátkozni vagy békülni kell, vagy híján van az önbizalomnak. A könyvtár vendége Beck Andrea, a Titoktündér című könyv szerzője. Ingyenes!

Retró trolibusz a 70-es vonalon – szombaton

Május 11-én ZIU9B típusú trolibusszal, retro járat közlekedik a 70-es trolibusz vonalán az Erzsébet királyné útja, aluljáró és a Kossuth Lajos tér végállomások között. Erzsébet királyné útja, aluljáró végállomástól indul: 10:41, 11:31, 12:21, 13:51, 14:41, 15:31, Kossuth Lajos tér végállomástól indul:11:03, 11:53, 12:43, 14:13, 15:03, 15:53. Normál jeggyel, bérlettel vehető igénybe.

MÁJUS 12., vasárnap

Európa-nap 2019 – Szabadság tér, vasárnap 7:00-21:00 (ingyenes)

Az Európa-nap színpadán fellép Szeder, Bérczesi Róbert, az Elefánt és Péterfy Bori & Love Band. A legkisebbek számos gyerekprogram közül választhatnak: lesz mesesátor és bábjáték az Ákom-Bákom Bábcsoporttal, ott lesz többek közt a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány, és most először bemutatkozik a Superar magyarországi csapata. 11 órától fellép Varró Dániel és Radványi Balázs: Akinek a kedves dalos című műsorával, 17 órától pedig az Iszkiri szórakoztatja majd a közönséget. Ingyenes!

Bahorka – Újpest, UP Rendezvénytér, vasárnap 10:00 (ingyenes)

A Bahorka Társulat kiváló fiatal népzenészekből és táncos-énekes alkotókból álló kreatív műhely, akik szívügyüknek tekintik a jeles napok, ünnepi szokások és az emberélet fordulóihoz köthető szokások felelevenítését, újragondolását és élményszerű bemutatását. Zenés, interaktív, kézműves programokkal várnak benneteket vasárnap délelőtt az UP Bisztróban, az épület 2. emeletén. A program ingyenes!

Kolompos: Pünkösdi Királykisasszony – Benczúr Ház, vasárnap 10:30

Gyermekekből választott, „felbajuszozott” öreg királyok, koronás, fiatal trónörökösök, pünkösdi királyfi, pünkösdi királykisasszony, baldachint tartó udvarhölgyekkel, koszorús lányokkal, májusfás vőfély, a királykisasszonyt kísérő pajzsos, fakardos, falovas, sisakos páncélos vitézek, királyságok, mese, ének, muzsikaszó, vidám táncmulatság. Belépő: 1200 Ft, 2 év alatt ingyenes.

Veronaki: Mosó Masa mosodája lemezbemutató – Budapest Jazz Club, vasárnap 11:00

A koncert alkalmával újra kinyílik Mosó Masa mosodájának öreg kapuja, a zenekar a közönséggel együtt felébreszti a benne lakó meseszereplőket, betűket, majd varázslatos mulatságot kerekítenek a könyv lakóival. családi jegy 4800 Ft (4 fő) vagy 1500 Ft/fő.

Erdei piac – Budakeszi Vadaspark, vasárnap 9:00-15:00

A következő erdei piac május 12-én a Budakeszi Vadasparknál lesz. Próbáljátok ki új helyszínüket, az erdővel körbeölelt pihenőparkot, ahol a megszokott hangulattal és termelőkkel várnak benneteket.

Óbudai dizájn piknik – Esernyős, Óbuda, vasárnap 10:00-18:00 (ingyenes)

Tudatos vásárlók, fiatal alkotók, tervezői márkák, századeleji hangulat és a mai design találkozása az Esernyős árnyas belső udvarán. A belépés ingyenes!

Közös Lábos a Pagonnyal a Heti betevő javára – Szimpla kert, vasárnap 9:00-14:00

Ez alkalommal a Pagony csapata főz, ebéddel és desszertekkel készülnek, de lesz még mesélés, diavetítés, kreatív foglalkozás is. A teljes bevételt a Heti betevőnek ajánlják fel.

Diavetítés – Közeleg a nyár – 65 éves a Diafilmgyártó Kft. – Art&Cinema, vasárnap 11:00

Kortárs szerzők vidám, hangulatos meséiből válogattak erre a vasárnapra: Az elefánt reggelije (Lackfi János/Kállai Nagy Kriszta), Momo és az igaz barátság (Sárvári Töttős Györgyi/Bánkövy Kata), Terka a piacon (Hohol Ancsa/Boris Juli), Maszat a tanyán (Berg Judit/Agócs Írisz), Bengáli tigris a hátsó kertben (Csiki Andrea/Kovai Fruzsina). Belépő: 600 Ft/fő.

Hetedhét táncház: Vág-Garam közi táncok és a duda – Müpa, vasárnap 12:00 (ingyenes)

Havonta egy alkalommal, a vasárnapi Cifra Palota műsorába illeszkedő Hetedhét táncház sorozatban a legkiválóbb muzsikusok, hagyományőrző hangszeres mesterek és táncmesterek segítségével tehetik meg kezdő tánclépéseiket a gyerekek, ismerkedhetnek tájaink hagyományaival: meséivel, játékaival, szokásaival, zenéjével, dalaival és az egyes tájak jellegzetes hangszereivel, nemcsak hallgatóként, hanem a közös játék és tánc résztvevőjeként is. Ingyenes!

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni!

Era kedvencei: Belvárosi Családi Piknik, Az Év Fajai Fesztivál, Bailavidrum meseösvény, Közös lábos a Pagonnyal
Rozi kedvencei: Belvárosi Családi Piknik, Bailavidrum meseösvény