Gyerekprogramok hétvégére – június 5-6.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Lelki ismeretek - Soul

Június első hétvégéje már igazán nyárias programokkal érkezik. Kreatív kertészkedés, izgalmas bunker túra, két remek premieres film és egy klasszikus, illetve néhány online előadás is vár rátok.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Fehérlófia – animációs film (1983)

Ingyenesen megtekinthető vasárnap éjfélig a Nemzeti Filmintézet streaming platformján, a FILMIO-n Jankovics Marcell emblematikus rajzfilmje, a FEHÉRLÓFIA felújított változata a május 29-én elhunyt világhírű alkotó emlékére. A formabontó, pazar színvilágú alkotást 1984-ben a Los Angeles-ben megrendezett „animációs olimpián” minden idők legjobb 50 filmje közé választottak. 12 éven felülieknek ajánlott.

Eleven Tavasz – Budapest, Bartók Béla út, június 4-6. (ingyenes)

Az Eleven Tavasz programjai egy kicsit átcsúsztak a nyárba, de ismét izgalmas gasztronómiai fogások, kulturális programok és az egész családnak szórakozást nyújtó kézműves workshopok várnak majd mindenkit a Bartók Béla Boulvardon. A sok-sok felnőtteknek szóló program mellett belehallgathatnak a gyerekek a Pagony meséibe, játszhatnak éttermeset, de lesznek még óriási buborékok, vásárok és workshopok is. Részletes program itt.

Vad víz – Aqua Hungarica (premieres film)

A WWF Magyarország ajánlásával mozikba kerülő új magyar természetfilm hazánk legkülönlegesebb vízi és vízközeli életközösségeit mutatja be, rendkívül látványos képsorokkal. A kis-balatoni vadon gazdag mocsárvilágától az Aggteleki Nemzeti Park párás, érintetlen erdőségein át a Hévízi-tó víz alatti dzsungeléig számos hazai táj mutatja meg eddig ismeretlen arcát a filmben. A stáb 9 hónapon át, 27 helyszínen forgatott a filmhez, számos speciális technikát – köztük fényérzékeny éjszakai kamerákat, lassított és gyorsított, ún. timelapse felvételeket, makro- és légifelvételeket – alkalmazva, ami a különböző fajok megfigyelésének egy merőben más dimenzióját tette lehetővé. Június 3-tól a mozikban, 6 éves kortól ajánlott. A mozikba 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges!

Lelki ismeretek – premieres film

Tűnődtél már azon, honnan erednek a szenvedélyeid, az álmaid, az érdeklődéseid? Mitől vagy te… TE? 2020-ban a Pixar Animation Studios legújabb filmje megadja a legnagyobb kérdésekre a választ. Június 3-tól a mozikban, 12 éves kortól ajánlott. A mozikba 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges!

Új Budapest körjárat – indulás-érkezés: Vigadó, szombaton és vasárnap

Június 4-től új Budapest körjárat indul a Vigadótól. A járatok keddtől vasárnapig közlekednek Vigadó – Akadémia – Margitsziget – Batthyany tér – Műegyetem – Bálna – Vigadó tér vonalon. Az első hétvégén, 5-én és 6-án, az új Budapesti körjáraton az utazás BKK havi és annál hosszabb érvényességű bérlettel INGYENES lesz. A Dunakanyar körjáratokról itt írtunk.

JÚNIUS 5., szombat

Környezetvédelmi világnap – Barangolás a Turjánvidéken – Ócsa, szombaton 9:00 (regisztrációs, védettségi igazolvány szükséges 18 éves kortól)

A lápvidék különleges élőhely viszonyainak köszönhetően számos, mára már ritkaságnak számító növény- és állatfaj maradt fent. A környezetvédelem világnapja alkalmából a Tájvédelmi Körzetben vezetett hosszabb túrán a terület fokozottan védett részeit bejárva, a lápréteket, ligeterdőket és nádasokat érintve, mi is megcsodálhatjuk azt, ami még fennmaradt a régmúlt lápvilágából! Regisztráció a link alatt található űrlapon. Teljes árú: 1700 Ft, kedvezményes (diák, nyugdíjas, pedagógus) 1000 Ft.

Bunker túra – Esztergom, Kökörcsin Ház parkolója, szombaton 9:45 (regisztrációs)

A könnyű túra során felmehettek a Kis-Strázsa-hegy kilátótornyába, melyet cirill betűs graffitik díszítenek, megnézhetitek a VII. számú hadifogoly temetőt, és egy földalatti betonbunkerbe is lemehettek. A helyszín ma a Duna-Ipoly Nemzeti Park része, a lőtér fokozottan védett terület, ezért csak vezetővel látogatható. A programon csak 5 éves kor felett lehet részt venni! Előzetes bejelentkezés szükséges: nemethsz@dinpi.hu. Teljes árú: 1700 Ft, kedvezményes (diák, nyugdíjas, pedagógus) 1000 Ft.

Kreatív kert gyerekeknek – Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15

A foglalkozások két modulból állnak: keresgélős séta a Füvészkertben, növényismertetéssel és hazavihető növény ültetése, gondozási tanácsok. 3-10 éves gyerekeknek ajánlott. A foglalkozást szabadtéren, a Szamóca Kiskertész Tanodában tartják. Ára 2000 Ft/gyerek. Jegyvásárlás itt. A Füvészkertbe a felnőtt kísérő belépőjegy megvásárlásával tud bemenni. A foglalkozás idejére (1 óra) ott lehet hagyni az 5 évesnél nagyobb gyereket, ilyenkor nem kell Füvészkerti belépőjegyet váltson a kísérő. Nagyobb gyerekkel is lehet maradni, közösen ültetni, alkotni.

Tárlatvezetés a Tűzoltóparancsnokkal – Tűzoltó Skanzen, szombaton 13:00 (ingyenes)

Ha kíváncsi vagy és kicsit bővebb információt szeretnél hallani a régi tűzoltóautókról, akkor szeretettel várnak június 5-én 13:00-tól, ugyanis Béres Ferenc (IV. kerületi tűzoltóparancsnok) kiselőadást fog tartani a járművekről és majd kérdezni is bátran lehet! Itt írtunk a helyszínről bővebben!

Paár Julcsi – Hangoló: Kerekerdő – Mesekoncert családoknak – Fonó, szombaton 16:00

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kisujjamnyi legény, akit úgy hívnak; Jancsi. Jancsi bármennyire is apró, álmait követve nyakába veszi a világot, és bejárja a Kerekerdőt. Bármerre téved különös lényekkel, furcsa emberekkel találkozik, de a dal bátorítja, a tánc továbbviszi útján. Paár Julcsi – Hangoló: Kerekerdő című lemezének bemutató koncertjén megelevenik a mesebeli táj, a varázslatos történet, melynek a hallgatóság is szerves részévé, szereplőjévé válik. Jegyvásárlás itt. Jegyár: 500 Ft (2 éves kor alatt a belépés ingyenes).  A rendezvényt védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőttek (applikáció bemutatása is lehetséges) és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak látogathatják.

Fülemülék éjszakája – Naszály, Ferencmajori-halastavak, szombaton 18:00 (regisztrációs, védettségi igazolvány szükséges 18 éves kortól)

Az este folyamán az érdeklődők megismerkedhetnek a fülemülével, madárgyűrűzési bemutató keretén belül foghatnak különböző madarakat, illetve éjszakai túrán belefeledkezhetnek az éjszakai állathangok világába.  Regisztráció: batkyg@dinpi.hu. Teljes árú: 1700 Ft, kedvezményes (diák, nyugdíjas, pedagógus) 1000 Ft.

JÚNIUS 6., vasárnap

Aranyalma Páros: MÁTYÁS KIRÁLY BOJTÁRJA – Margitsziget, Szent Margit kolostor-romok, vasárnap 10:30 (ingyenes, regisztrációs jegy szükséges)

Mátyás király bojtárja – Volt egyszer egy pásztorlegény, aki beállt Mátyás királyhoz szolgálni. Igen ám, de elbolyongtak a rábízott jószágok, hogyan fog elszámolni velük a királynak? A gyerekek segítségével ez a kedves, ismert történet rendhagyó, interaktív Mátyás kori mesévé kerekedik, amelyben a mese, a zene és a tánc mellett népi hangszerbemutató, a pásztorok életének bemutatása és egy „igazi kecske” is helyet kap! További nyári előadások itt.

Terézváros napja – vasárnap 15 órától (ingyenes)

Programok benneteket két helyszínen: az Avilai Nagy Szent Teréz Plébániatemplom melletti téren, illetve a Király utca – Hegedű utca sarkán.  A Gyerekszínpadon 15 órától fellép az Iszkiri Zenekar, 16 órától Bűvészműsor lesz Kelle Botonddal, majd a Marica Produkció Kecskekatonaság című előadása 17 órától. Részletek itt. Ingyenes!

ONLINE ELŐADÁSOK

Tor Age Bringsvaerd-Horváth Péter-Novák János: Locspocs, a kis tengeri szörny – elérhető: június 4., 18:00 – június 6., 23:59

Locspocs, a nagy tenger kis szörnye azt hiszi magáról, hogy gyáva és rossz gyerek. Pedig bátor, erős és jószívű. Legyőzi víziszonyát, segít a pizsamás polipon, és megtanul úszni. Megment egy viharba keveredett hajót, megfutamítja a kalózokat, beleszeret egy fogszabályzós, szemüveges japán sárkánylányba, s végül megtalálja elveszettnek hitt szüleit a távoli Landia partjainál. Jegyár: 1500-5000 Ft. Jegyvásárlás itt.

Gimesi Dóra: Emma csöndje – elérhető: június 4., 18:00 – június 6., 23:59

A hétéves Emma épp két hete, három napja és tíz perce jár iskolába. Más, mint az osztálytársai: különösen érzékeny a zajokra, és retteg, ha meg kell szólalnia mások előtt. Az emberekkel nehezen kommunikál, ám a tengeri állatokat megérti. Szülei munkahelyén, a tengerbiológiai kutatóközpont állatkórházában barátja lesz a sebesült cápa, a narvál, a lamantin, a rája, a polip. Emma úgy képzeli, hogy a világ egy nagy akvárium, ő pedig egy pici tengeri uborka az akvárium fenekén. 7 éves kortól. Jegyár: 2000-5000 Ft. Jegyvásárlás itt.

Tom Lycos – Stefo Nantsou: Kövek – elérhető: június 4., 18:00 – június 6., 23:59

Ausztrál krimi két fiúról, akik unalomból gyilkossá válnak… A megtörtént esetet feldolgozó darabot Európa-szerte telt házakkal játszották. A sikerben a téma izgalmassága mellett az is közrejátszhatott, hogy a színpadi játék páratlan lehetőséget biztosít két színész számára, akik nem csak a fiúk, de az utánuk nyomozó rendőrök szerepét is eljátsszák. 12 éves kortól. Jegyár: 1500-5000 Ft. Jegyvásárlás itt.

Budapest Bábszínház: Boribon és Annipanni – elérhető: június 5., 10:30 – június 6., 22:00

Marék Veronika hőseit az egész világ ismeri, a mackó és a kislány történetein generációk nőttek fel. Az előadás a Boribon és Annipanni, Jó éjszakát, Annipanni!, Boribon születésnapja, Boribon beteg, Boribon házikója és az Annipanni, mesélj nekem! című kötetek alapján készült. 4 éves kortól. Jegyár: 2500-4900 Ft. Jegyvásárlás itt.

Pesti Magyar Színház: Harisnyás Pippi – elérhető: június 5., 15:00 – június 6., 15:00

Harisnyás Pippi különös ismertetőjelei: vörös copfos, szeplős, felemás harisnyát és kétszer nagyobb cipőt visel, mint a lába. Pippivel sosem unalmas az élet, rakoncátlan és eleven, de a barátaiért bármit megtenne. Járt már a világon mindenütt, megmentett a tűzvésztől egy testvérpárt, de még sohasem járt iskolába, pedig majdnem tízéves. 6 éves kortól. Jegyár: 3400-4990 Ft. Jegyvásárlás itt.

Ha már a nyári szünetre készültök, nézzétek meg 8 júniusi fesztivál családoknak válogatásunkat is.

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.