Gyerekprogramok hétvégére – június 25-27.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Gyerekprogramok hétvégére

Éjszakai túrák, hűsítő kirándulások, családi fesztiválok, balatoni programok és újdonságok, premieres filmek és klasszikusok, Tájházak napja, Szent Iván-éji események, illatos levendulamezők, szuper koncertek és a Múzeumok Éjszakája. Ezekkel a remek programokkal búcsúzik a június.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Fények az éjszakában, alattunk a szentjánosbogarak felettünk a csillagok – Agostyán, Ökofalu, június 25. – július 2. 19 órától (regisztrációs)

Az éjszakai felfedező séta során bejárhatjátok az Árendás patak partját szegélyező őserdő maradvány legrejtettebb részeit. (1998 óta a WWF Erdőfigyelő adattárában szerepel.) Hallgathattok a rejtelmes állathangokat és megjelenhetnek a szentjánosbogarak is.  A túrát a tatabányai MCE Amatőrcsillagászati Klubbal közösen szervezik. A megfigyelések erősen függnek az időjárástól , érdemes érdeklődni a szervezőknél. Előzetes bejelentkezés szükséges! Jegyár: 1600-2300 Ft. További szentjánosbogár séták itt.

Foci-mozi a Várkert Bazárban (ingyenes, védettségi igazolvány nem szükésges)

Szombaton 10 órától a Hahó, Öcsi!, vasárnap 10 órától a Keménykalap, krumpliorr című kultikus gyerekfilmeket nézhetitek meg az Öntőház udvarán. Ingyenes! Részletek itt.

Kaláka Fesztivál – Eger, június 24-27.

A fesztivál remek koncertjei mellett idén is lesz június 26-án és 27-én Gyerekfesztivál a rendezvény keretében. Szombaton fellép majd a Veronaki, a Kaláka és Bartha Tóni, vasárnap pedig Laposa Julcsi, Gryllus Vilmos és Fekete János Jammal vár benneteket. Részletes program ittjegyárak itt. A rendezvény 18 éves kortól védettségi igazolvánnyal látogatható.

Nyúl Péter 2. (premieres film)

A nagyszájú, kalandra éhes és különlegesen jó fej nyúl történetének moziváltozata elképesztően népszerűvé vált az egész világon. A CGI-animált nagyfülűek és az élő szereplők kombinálásával készített családi vígjáték természetesen nem érhetett véget az első résszel: Nyúl Péter és barátai visszatérnek, és visszatér velük Bea, a bájos kétlábú (Rose Byrne) valamint vőlegénye (Domhnall Gleeson) is. Június 24-től a mozikban! 6 éves kortól ajánlott.

Magyar Mozgókép Fesztivál – több helyszínen, június 23-26. (ingyenes, regisztrációs)

Szabadtéri vetítések, a legújabb magyar premierfilmek, nemzetközi fesztiváldíjasok, sztárok, közönségtalálkozók, gyerekprogramok, felújított klasszikusok, kiállítások, koncertek és gasztroprogramok várják az érdeklődőket 2021. június 23. és 26. között Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban az új Magyar Mozgókép Fesztiválon. Lesz Bogyó és Babóca, Kuflik, bábszínház, MobilBalaton vetítések és a digitálisan felújított legendás Macskafogó, melynek vetítése után a közönség találkozhat Ternovszky Béla rendezővel.

Levendula szedd magad hétvége és falatozás II. hétvége – Balatoncsicsó, Szent Balázs-hegyi Levendulás, június 25-27.

Dúsan virágzó levendula bokrok, bódító illatok, szikrázó napsütés, csodás balatoni panoráma, grillen készült fogások, levendula fröccs és szörp. Ezek várnak rátok, hiszen idén is megnyitják a Szent Balázs-hegyi Levendulás kapuit! Ajánlunk még nektek további 13 helyszínt, ahol levendulát szedhettek.

JÚNIUS 25., péntek

Alkonyati szakvezetés – Budakeszi Vadaspark, pénteken 18:00-20:00 (18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges)

Szent Iván éj alkalmából az első esemény különlegességét az adja, hogy a kíváncsi kalandorok megismerkedhetnek a fénnyel kapcsolatos népi és pogány szokásokkal, a nyári napforduló érdekességeivel, valamint a tűzugrás hagyományaival. Túránk végével pedig közösen megetetjük a Parasztudvar négylábú lakóit, a szamarakat és a lovakat is. Júliusban is lesznek szakvezetéses túrák, amelyről itt találtok bővebb információkat. Jegyár: gyerek 1400 Ft, felnőtt 2800 Ft.

Szentiván-éj – Fővárosi Állat- és Növénykert, pénteken 19:00-0:00 (18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges)

Szent Iván-éj idén egy csütörtöki estére esik, ám az állatkerti Szent Iván-éjre a rákövetkező este, június 25-én pénteken kerül majd sor, hogy az azt követő hétvégén mindenki kipihenhesse magát. A változatos programok részben a Szent Iván-éji hagyományokat elevenítik fel, de lesznek például csillagászati témájú bemutatók is, hiszen maga a Szent Iván-éj voltaképpen egy csillagászati eseményhez, a nyári napfordulóhoz, és így az év legrövidebb éjszakájához kapcsolódik. A különleges Szent Iván-éji élmények este 7-től várják a látogatókat, s a kertet éjfélig kell majd elhagyni. Jegyár: 3500-5500 Ft. Jegyvásárlás itt.

Tájházak napja – június 25-26. (a programok többnyire ingyenesek, 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges)

A Magyarországi Tájházak Szövetsége idén is megrendezi a Tájházak Napja című országos rendezvénysorozatát, ezúttal rendhagyó módon, június 25-26-án, a Múzeumok Éjszakájával azonos időpontban. Az eseményhez csatlakozó tájházak országszerte a legtöbb helyszínen ingyenesen várják a vendégeket. Meghatározott időpontokban szakvezetéssel mutatják be az egyes épületek berendezéseit. Sok helyütt hagyományőrző csoportok lépnek föl a helyszínen, s kézműves portékák között lehet válogatni, vásárolni, tájjellegű ételek kóstolásával egybekötve. Részletek itt.

Balatoni újdonságok

Az 50 jó hely a Balatonnál válogatásunk mellett idén is bemutatjuk nektek, hogy milyen újdonságokat, gasztro helyeket, látogatóközpontokat, kirándulóhelyeket és élményeket találtok a Balaton északi és déli partján. Hamarosan olvashatjátok legújabb válogatásunkat!

JÚNIUS 26., szombat

Mezítláb a Felső-Tápióban – Tápió-híd, szombaton 9:00 (regisztrációs)

Hódrágta fák, szitakötők tánca, sekély, akár kilométeren keresztül gázolható szakaszok. A túra résztvevői saját szemükkel láthatják a legeltetéssel történő területkezelés mindennapjait, és jótékony hatását egy patakszakasz természetszerűvé válásában. Javasolt lábbeli: túraszandál vagy egyéb olyan vízben történő gázolást lehetővé tevő strandpapucs, amely a lábon jól rögzül és a több kilométeres túra megtehető benne. Előzetes bejelentkezés szükséges! Jegyár: 1600-2300 Ft.

Szekér Színház: Ágacska – Margitsziget, Interaktív Meseszínpad, szombaton 10:30 (ingyenes, regisztrációs, 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges)

Légy az, aki vagy, ne akarj szebb, okosabb lenni. Igaz, hogy az embert nem éppen pozitív színben festi le a festő, de a történet végén mégis csak mindent megold és helyrehoz a nagy „Ő” az EMBER! Béka Berci, Dani kacsa és a Pösze egér tapasztalatokat szerez, kis konfliktusok árán, de végül is igazi barátokra lel…Kell ennél több és szebb élmény? Részletek és regisztrációs jegy igénylés itt.

Gryllus Vilmos: Kicsi út, hova mész? – Kőbánya, Szent László tér, szombaton 11:00 (ingyenes)

Dalok biciklizésről, pitypangról, madarakról, bogarakról, traktorról és a nyári zivatarokról. Gryllus Vilmos a Kőbányai Szent László téren koncertezik ezen a szombaton. Ingyenes! További programokat itt találtok.

Képregényterasz – Westend tetején, szombaton 11:00-18:00 (ingyenes)

Könnyű, nyári kikapcsolódás a belvárosban sok-sok képregénnyel. Részletek és kiállítók itt. A belépés ingyenes!

Guliba Társulat: Pásztorkodók – Fonó, szombaton 16:30 (18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges)

A Guliba Társulat „Pásztorkodók” című mesés, táncos előadásában többek között a pásztor ünnepekhez kapcsolódó hagyományokkal ismerkedhetnek meg a gyerekek. 2 éves kor alatt ingyenes. Jegyvásárlás itt. Jegyár: 500 Ft/fő.

Mesék éjszakája Metamorphoses Meseterápiás Egyesület programja – B32 Galéria, szombaton 17 órától (ingyenes, regisztrációs, védettségi igazolvány szükséges)

„Ezen az alkalmon a világ mesekincsével fogunk utazni, hívunk mindenkit, kicsit és nagyot mesét hallgatni!
Személyesen, a B32 színháztermében és ezzel párhuzamosan online felületen is lehet majd hallgatni a meséket-most először bárhonnan kapcsolódni lehet a Mesék Éjszakájához!” Részletek itt.

Klárisok – Kerekégenjáró – interaktív családi koncert (Múzeumok éjszakája) – Mesemúzeum, szombaton 17:30 (Múzeumok éjszakája karszalaggal látogatható, 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges)

A Kerekégenjáró zenés interaktív program során a Klárisok zenekar a jól ismert énekes-táncos népi játékok és dalok, az égitestszabadító tündérmese fonalán, a hős Napvitéz vándorútja mentén rendezi a szimbólumok kapcsolódásával egységes egésszé a mesét és a zenét.

Éjszakai erdőbiológus kalandok – Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpont a Hiúz Házban, szombaton 18:30-22:30 (regisztrációs)

A program során a résztvevők játékos formában ismerkednek meg az erdőbiológusok, a rovarkutatók és az erdőmérnökök munkájával. A résztvevők éjszakai kutatáson vesznek részt a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban. Jegyár: 6200 Ft/fő.

A nyári égbolt csillagai – Sas-hegyi Látogatóközpont, szombaton 19:00 (regisztrációs)

A naplemente után megtapasztalhatjuk a városi fényszennyezés mértékét. A csillagászok az égbolton látható jelenségekről mesélnek, a távcső távoli világokat hoz közelebb. Részletek itt. Előzetes bejelentkezés szükséges! Jegyár: 1600-2600 Ft.

Szent Iván Éji túra – Az éjszakai erdő – Ócsa, Selyem-réti tanösvény, szombaton 20:30 (regisztrációs)

Családi kalandozásra hívnak kicsiket és nagyokat a Selyem-réti tanösvényre, a nyári napforduló alkalmából! Az esti sétán megismerkedhettek a láperdő élővilágával, éjszaka is hallható állathangokat tanulhattok, és összebarátkozhattok az éjszakai erdő hangulatával. Fejlámpa ajánlott! Előzetes bejelentkezés szükséges! Jegyár: 1600-2300 Ft.

Múzeumok Éjszakája – országszerte, szombaton délutántól (18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges)

Idén több mint 500 gyerekprogram vár benneteket országszerte a múzeumokban és kulturális intézményekben. 15 kedvenc Budapesti programunkat gyűjtöttük össze itt a Rumini kalandpályától kezdve az éjszakai kerti vasutazásig.

JÚNIUS 27., vasárnap

Fabók Mancsi Bábszínháza: Vitéz László és Vas Juliska – Margitsziget, Szent Margit kolostor-romok, vasárnap 10:30 (ingyenes, regisztrációs, 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges)

Ismeritek-e Vitéz Lászlót? S az ő csuda egy beszédét? Láttátok- e, mint küzd nagymamucikája báli legyezőjével sok gonoszok ellen? S ha hallottatok is őróla, ismeritek-e Vas Juliskát? Tudjátok-e mint aprít pokolfiakat seperűjével, s puszta két kezével? S láttatok-e már igaz, szép szerelmet? Hát jertek, serkenjetek! Tekintsétek Őket, kiknek félelme nincsen, s kiknek ölelése Halált is legyőz! Részletek és regisztrációs jegy igénylés itt.

Kultúrkúria Búcsú – Kultúrkúria, vasárnap 16 órától (ingyenes, 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges)

A hagyományos évzáró, nyárköszöntő családi szabadtéri rendezvényen a Kultúrkúriában lesz 16:30-tól bábszínházi előadás Ilók és Mihók főszereplésével, 17:30-tól Varázs Tamás bűvész mutatja be műsorát, majd 18 órától a Kiskalász zenekar koncertezik, de lesz még 19 órától zsonglőr bemutató is. A programra ingyenes a belépés, 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges. Részletes program itt. Ingyenes!

Rutkai Bori Banda – Szentendre, Kacsakő, vasárnap 18:00 (ingyenes)

Zárjátok ezt az igazán meleg hetet egy szuper Rutkai Bori Banda koncerttel Szentendrén. Ingyenes!

+ 1 program

Éjszakai túra a csillagos égbolt alatt – A villancsók nyomában – Pilisszentiván, Villa Negra június 29-30., 20:30 (csak előzetes jegyvásárlással)

A túra alkalmával a Pilisszentivánon található Jági tanösvényt járhatjátok be, azonban rendhagyó módon nem nappal, hanem este. Amikor a nap nyugovóra tér és a csillagok is kigyúlnak, ilyenkor Szent Iván-éj környékén megelevenedik az erdő. Jó idő esetén az erdők eleven mécsesével, a szentjánosbogarakkal is találkozhattok. Jegyvásárlás kizárólag online történik az alábbi linken. Helyszíni jegyvásárlásra nincs lehetőség!

Nézzétek meg hűsítő kirándulások válogatásunkat is!

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.