Gyerekprogramok hétvégére – június 1-3.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Vigyázz, kész, morc!

Aki azt hitte, hogy a gyereknapi programkavalkád után, már nem lesz ilyen sok jó program a városban, bizony téved, hiszen a június igazi vakációs hangulatban indul, már ami a programokat illeti. Íme a legjobb gyerekprogramok a hétvégére, ahol a felnőttek sem fognak unatkozni!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Gyerek Sziget – Hajógyári-sziget, június 2-23., hétvégenként (ingyenes)

Minden júniusi hétvégén vár benneteket az ország legnagyobb ingyenes gyerek fesztiválja a Hajógyári-szigeten. Összegyűjtöttük a legjobb programokat és a hasznos tudnivalókat. Ingyenes!

Megnyílt a Future Park!

Június 1-jétől nézhetitek meg az Andrássy út új élményközpontjában (volt Párizsi nagyáruház) a Japánból érkező Future Park nevű interaktív kiállítást, ahol életre kelthetitek rajzaitok, építhettek egy saját várost, játszhattok színes-zenélő-fénylő óriáslabdákkal és megelevenednek a képek és színek. Bemutatjuk az kiállítást, sőt most családi belépőt is nyerhettek!

Magyar Nemzeti Parkok Hete – országszerte, június 3-ig

Június 3-áig hazánk valamennyi nemzeti parkjában gazdag programkínálat, izgalmas kalandtúrák, családi programok várnak rátok földön és vízen, ingyenesen vagy kedvezményes áron. Június első hétvégéjén (június 1-3. között) pedig a családosokra is gondoltak programok kialakításánál. A legjobbakat itt, a hétvégi ajánlóba is megtaláljátok.

Varázskastély Fesztivál – Nagykovácsi, Teleki-Tisza-kastély, Kossuth Lajos utca 2., június 2-3. (ingyenes)

Idén már 3. alkalommal nyitja meg kapuit a Varázskastély a gyönyörűen felújított Teleki-Tisza-kastélyban, ahol koncertek, óriás légvárak, vizes játékok, akadálypálya, kézműves foglalkozások, mesevonat és rengeteg családbarát program vár benneteket. Szombaton fellép 16 órától a MintaPinty Zenekar, 18 órától lesz családi táncház a Nagykovácsi Muzsikásokkal, vasárnap 10.30-tól és 11.30-tól Ringatóval, 11 órától a Bab Társulat – Fenevadak az utcán, utcaszínházi előadásával, 16 órától pedig Halász Judit koncertjével készülnek. Ingyenes!

Kidfest – Millenáris, június 2-3., 10:00-19:00

Június 2-3-án a Millenárison együtt építhetitek meg a világ leghosszabb LEGO elemekből álló kígyóját! A cél, hogy a jelenlegi Malajziában felállított 218 méter hosszú építményt túlszárnyalva minimum 320 méter hosszú több mint 1 millió LEGO kockából álló kígyót építsetek. A világrekord beállítása mellett számos LEGO programmal, családi aktivitással és Nickelodeon játszóházzal is készülnek. 3 év alatt ingyenes, belépő: 1300 Ft/nap/fő. Elővételes családi jegy 3600 Ft.

Vigyázz, kész, morc!

https://www.youtube.com/watch?v=gLGOise1wPc

Csütörtöktől érkezik a mozikba a Jégkorszak 2. alkotóitól a Vigyázz, kész, morc című film, egy varázslatos királyság megmentésének mesés története, amelyet szomorúság átok sújt. A film 6 éves kortól ajánlott.

Vadak a pusztában testközelből – Hortobágy, Vadaspark, június 1-3.

A vadaspark kiválóan alkalmas az ősi puszta vadvilágának bemutatására. Lakói között láthatók az ember megjelenése előtt ezen a tájon élő, de a civilizáció térhódítása miatt a területről kiszorított állatfajok, mint például: farkas, sakál, vadló, keselyű, pelikán. A védett területeken ma is élő vadállatok is bemutatásra kerülnek. Többek között: vadmacska, róka, nagy kócsag, szürke gém, daru, fehér gólya. Vadasparki belépő (1600 Ft/felnőtt; 1000 Ft/gyerek, diák, nyugdíjas; 3200 Ft/család) + 600 Ft/fő (a díj az 50% kedvezményt már tartalmazza). A Pásztormúzeumtól hétvégén minden órában indulnak járatok a Vadasparkig. jelentkezés: turizmus@hnp.hu.

JÚNIUS 1., péntek

LÜK országos verseny – Állatkert, pénteken

8. alkalommal rendezik meg a Móra Könyvkiadó szervezésében a LÜK országos versenyt, mely a játékos kedvű tanítók egyik kedvence, és nyugodtan állíthatjuk a legcsaládbarátabb is mind között, hiszen a versenyen résztvevők értékes nyereményein túl a döntőn és elődöntőn résztvevők és kísérőik is bebarangolhatják az Állatkertet.

JÚNIUS 2., szombat

Okosan az Ökopiacon – Európai Fenntarthatósági Hét esemény – Csörsz utca, szombaton 9:00-12:00 (ingyenes)

A szokásos szombati Ökopiaccal egy időben egyedi bevásárló táskákat készítő vendég kiállítókkal és hulladékcsökkentéssel kapcsolatos kézműves-foglalkozással várnak benneteket. Az Okosan az Ökopiacon több eseményből álló kezdeményezés, mely arra irányul, hogy a piacon csökkentsék az egyszer használatos nejlon zacskók használatát és mindenkit buzdítsanak a tudatos vásárlásra, a tartós bevásárlószatyrok használatára. Vigyétek magatokkal ezen a napon a kidobásra szánt szemüveg lencséitek és kávékapszuláitok, és készítsetek ékszert belőlük! Ingyenes!

Arbofeszt – Gödöllői Erdészeti Arborétum, szombaton 10 órától (ingyenes)

Az Arbofeszt idén 6. alkalommal várja a családokat, fiatalokat és örökfiatalokat egy jó hangulatú, lombok alatti egy napos fesztiválra. Lesz főzőviadal, kézműves foglalkozás gyerekeknek, vásár, koncertek, „túlélő” foglalkozások gyerekeknek. Ingyenes!

Tömegközlekedési Járművezetők Országos Versenye és trolibusz nyílt nap – Zách utcai Trolibusz Divízió telephelye, szombaton (ingyenes)

Az ország megannyi területéről érkező indulók különböző járművezetői kategóriákban (autóbusz, trolibusz, villamos) mérik össze elméleti és gyakorlati tudásukat. Az országos versennyel párhuzamosan nyílt napot is tartanak az érdeklődő gyerekeknek és felnőtteknek a Zách utcai Trolibusz Divízió területén, ahol bepillantást nyerhettek abba a környezetbe, ahol a trolibuszok karbantartása, forgalmi előkészítése történik. A jelenleg is forgalomban közlekedő típusok (pl.: Solaris, Ikarus 435T) mellett bemutatásra kerülő nosztalgia járművek többek között a szovjet gyártású ZIU 5, ZIU 9, vagy a csuklós járművek megjelenését megelőző technológiát idéző Ikarus 60 AMG pótkocsival. Megtekinthetők lesznek a háttérmunkát segítő üzemi járművek is: Ezüst nyíl – vontató, Matuka – vontató, vonalműszaki szerkocsi, vonalműszaki vontató, felsővezeték szerelő jármű. A gyerekeket színezővel, papírmakett építéssel várják. A nagyobbak kipróbálhatják a troli áramszedő felhelyezését és lehúzását. Megtekinthető lesz a BKV múzeumbusza, és a terepasztal busz. Ingyenes!

Életre kelt könyvek – Pannónia Filmstúdió, szombaton 10:00-18:00

Ez a nap, olyan animációs filmek köré épül, amelyek irodalmi ihletésűek. A látogatók részt vehetnek Csukás István, Dr. Békési Sándor és Jankovics Marcell előadásán, találkozhatnak Henrik Irénnel és Temple Rékával is. A gyermekeket kézműves foglalkozás és vásár várja egész nap. A napi jegy az előadásokra 2.900 Ft, a kézműves foglalkozás ára 2.500 Ft. Jegyet elővételben a helyszínen lehet megvásárolni. Részletek itt.

„Tedd Meg MAgadért!” – Környezettudatos családi- és sportnap – Margitsziget, szombaton 10:00-22:00 (ingyenes)

A FŐKERT Nonprofit Zrt., Budapest Főváros Önkormányzata Sportosztályával karöltve rendezi meg ismét a „Tedd Meg MAgadért!” ingyenes, környezettudatos családi- és sportnapját szombaton. Lesz közösségi virágültetés, zöld jövő, színpadi programok, koncertek, közműcégek standjai, kézműves termékek, street food sétány, parkmozi, csapat- és egyéni sportprogramok. Az idei családi nap különlegessége, hogy egy igazi piknik hangulatot varázsol a Margitszigetre.

Próbáld ki Te is a Dunavirág Vízibuszt! – Királyrét, június 2., 11:00 (előzetes bejelentkezéssel)

A Duna-Ipoly Nemzeti Park új, mobil vízvizsgáló laborját próbálhatják ki azok a családok, akik a hétvégéjük egy részét egy börzsönyi patakkutatással töltenék. A laposférgektől kezdve, a kérészek, rákok, halak világáig ismerkedhetnek meg a programon résztvevők. Gumicsizma erősen ajánlott! Előzetes bejelentkezéssel: Sevcsik András, +36 (30) 238 0063, +36 27 585 625 (munkaidőben), hiuzhaz@dinpi.hu. Ára családoknak: 750 Ft/fő.

Ha eljő Rozál – A Sas-hegy hüllői – Budapest, Sas-hegyi Látogatóközpont, június 2., 11:00 és 14:00

Vajon honnan kapta nevét a hegy egyik ékköve, a fokozottan védett haragos sikló? Miért választotta címerállatául a pannongyíkot a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület? Milyen kígyófajok fordulnak elő a hegyen? A válaszokra fény derül tematikus túránk során. Előzetes bejelentkezés nem szükséges! Ára családoknak: 850 Ft/fő.

Klárisok KLUB vendége: Eredics Benjamin a Söndörgő Együttesből – Mesemúzeum, szombaton 11:00

Klárisok mesekoncert klub vendége Eredics Benjamin, a Söndörgő együttesből, akinek segítségével a régi Tabán lakói, a rácok emlékére fergeteges szerb mulatságot kerekítenek a Mesemúzeumban.

A kíváncsi kiselefánt (Gyerek Sziget) – Hajógyári-sziget, szombaton 14:30 (ingyenes)

A StúdióK Színház előadását nézhetitek meg ezen a délutánon a Gyerek Szigeten. Ingyenes!

Hangszersimogató – Óbuda, 3K, szombaton 16:00

Bársony Bálint és zenekara interaktív foglalkozása és mini koncertje gyerekeknek. A Hangszersimogató célja a hangszerek hangjának megismertetése, az együtt zenélés és éneklés örömének átadása kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A foglalkozás énekes vezetője: Korzenszky Klára énekesnő, gyermekpszichológus. Jegyár: 1000 Ft/fő (A nagy érdeklődésre való tekintettel javasolják az elővételes jegyvásárlást.)

Halász Judit (Gyerek Sziget) – Hajógyári-sziget, szombaton 16:30 (ingyenes)

Nosztalgiázó felnőtteknek és persze a gyerekeknek játszik szombat délután Halász Judit a Gyerek Sziget színpadán. Ingyenes!

JÚNIUS 3., vasárnap

Pöttömkert – Budapest Park, vasárnap 9:00-15:00 (ingyenes)

A Park nem csak a felnőtteké! A Pöttömkert havonta megújuló, érdekesnél érdekesebb interaktív programokkal vár benneteket a Budapest Parkba. Lesz most vasárnap 10:15-től Szent Iván napi kerekítő mondókás móka, 11 órától Rutkai Bori Banda: Űrdöngölők koncert, 12:15-től Állati jó zene: Az énekhang és a macska és 13:30-tól az Aranyszamár Bábszínház – A holdkirály palotája című előadása. Emellett rengeteg játék is vár rátok. Ingyenes!

Napfényes Fesztivál – Dürer Rendezvényház, vasárnap 9:30-20:00

A nap folyamán előadást tart Müller Péter író, Prof. Dr. Bagdy Emőke pszichoterapeuta, Bóna László író, homeopátiás tanácsadó, Paksi Zoltán asztrozófus és Váradi Tibor természetgyógyász, vallásbölcsész. Próbára tehetitek a bátorságotokat az akadálypályán, tanulhattok zsonglőrtrükköket, végigmehettek az önismereti utcán vagy belekóstolhattok az improvizálás művészetébe az imprósátorban. Gyerekeknek mindeközben meseösvénnyel, gyermekkoncertekkel, népi ügyességi játékokkal, festő- és társasjátéksátorral, Tintaló cirkusszal készülnek. Teljes árú jegy: 3 000 Ft, nyugdíjas/diák jegy: 1 500 Ft, gyermekjegy (7-14 éves korig): 500 Ft, családi jegy (2 felnőtt és 14 éven aluli gyermekeik részére): 6 000 Ft. 7 év alatt és 72 év felett a belépés ingyenes!

Geoprogram családoknak a Halom-hegyi Vulkán Tanösvényen – vasárnap 10 órától (ingyenes, de regisztráció szükséges)

A 2015-ben létrehozott Vulkán-tanösvényen a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai várnak benneteket. A helyszín a Mencshelyhez tartozó Halom-hegy, ahol egy interaktív geosétával vehetitek birtokba a Vulkán tanösvényt és a Kossuth kilátót. A programot egy közös terepi társasjátékkal koronázzák meg: az egykori bazaltbánya köveiből kirakott, 70 lépéssel körül járható, Balaton formájú játéktéren mérkőzhetnek meg a csapatok, ahol kiderül ki mennyi információt gyűjtött közös vulkánjáró expedíciók során. Regisztráció: sardy1@bfnp.hu,  +36 (30) 491 0061.

Legyél te is klímahős! – Fenntarthatósági forgatag – Magyar Természettudományi Múzeum, vasárnap 10:00-19:00 (250 Ft a belépő, az állandó kiállításokra ingyenes)

A nap során a múzeumban eldugott helyszíneken különböző próbákat és feladatokat kell teljesítened, legalább 5-öt. Ha sikeresen túljutsz az akadályokon, kiérdemled a klímahős címet és ajándékot is kapsz. Ha elfáradtál, készíts hulladékból hangszert és próbáld is ki! 16 órától ingyenes lemezbemutató koncert is lesz a Hahó Együttessel. Ingyenesek az állandó kiállítások, a programokra 250 Ft a belépő.

Kamrapocok – B32 Galéria, vasárnap 15:00

Az előadás olyan fontos gyerekproblémákkal foglalkozik, mint a beilleszkedés nehézsége, a barátok iránti felelősség, valamint egy fontos hozzátartozó elvesztése, a gyász és annak feldolgozása. Mindez sok humorral, játékkal és dalokkal, a gyerekek nyelvén szólal meg. A DirAct Art és a Miskolci Csodamalom Bábszínház előadása 6 éves kortól ajánlott.

Kaláka (Gyerek Sziget) – Hajógyári-sziget, vasárnap 16:30 (ingyenes)

A vasárnapot a Kaláka Három székláb című koncertje zárja a Hajógyári-szigeten. Ingyenes!

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni!
Játsszatok és nyerjetek Szuperhős szakszerviz könyvet vagy családi belépőt a Future Parkba, Budapest legújabb interaktív játszóterére! Részletek és beszámoló itt.

Era kedvencei: Varázskastély Fesztivál Nagykovácsiban, Arbofeszt Gödöllőn
Rozi kedvencei: Trolibusz nyílt nap,Varázskastély Fesztivál Nagykovácsiban, Hangszersimogató