Gyerekprogramok hétvégére – jan. 26-27.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Téli családi túra, nyílt nap a Gyermekvasúton, diafilmek, Kínai Tavaszünnep, barangolás a kaktuszok földjén, új előadás óvodásoknak a testvérféltékenységről, workshopok, francia képregények és zene. Ezeket a programokat ajánljuk január utolsó hétvégéjére!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

STARTeszt – Itt és Most Közösségi Tér, Ráday utca 18. (bejárat az Erkel utca 15 felől), január 24-27. (ingyenes)

Itt és Most Közösségi Tér néven új helyszín nyílik pénteken a Ráday utcában. A megnyitó hétvégén, szombaton 10 órától a Tekergő Meseösvény Egyesület gyermekelőadását nézhetitek meg, délután pedig társasjáték klub lesz. vasárnap 10.30-tól MesélŐK címmel az Itt és Most Társulat családi előadását láthatjátok, 15 és 17 óra között pedig maglabdát készíthettek a Messzelátó Egyesülettel. Ingyenes!

Kínai Tavaszünnep – Millenáris, január 25-27. (ingyenes)

A programokban – a teljesség igénye nélkül – lesz egy óriási panda-kiállítás a galérián, szellemi kulturális örökség kiállítás, mely tartalmaz festészeti és kalligráfia kiállítást, lesz teaszertartás bemutató és tea kóstolás, kínai természetgyógyászat és hagyományos orvoslás klinikai módszereinek bemutatója, egészséggel kapcsolatos tanácsadások, és megismerhetjük a gyógyítás néhány titkát is. A vendégek válogathatnak a turisztikai ajánlatok között, láthatnak kung-fu bemutatót, lesz hagyományos kínai öltözékek bemutatója – és lehetőség lesz a viseletek felpróbálására, fotózkodásra is. Bemutatják a cukorfestést, kínai ínyencségekkel is találkozhattok. A bemutatók és kiállítások mellett színpadi produkciókkal is várnak benneteket. Ingyenes!

JANUÁR 26., szombat

Családi élményséta a Hármashatárhegyen – szombaton 9:30-12:30 (regisztrációs)

Könnyű téli erdei élménysétára hívnak felnőtteket és gyerekeket január utolsó szombatján. Járjátok be Szabó Miklós túravezetővel az új Guckler Károly tanösvényt, élvezzétek a csodás panorámát, ismerjétek meg a Hármashatárhegy élővilágát, a fák gyógyító erejét.  A séta az Erdőajándéka Erdei Iskola épületétől indul a Virágos nyereg felé, majd a Guckler Károly tanösvényen vissza az erdei iskolához. A táv kb. 5 km. Részvételi díj: családoknak: 1500 Ft/fő. egyéni felnőtteknek: 2000 Ft/fő. Előzetes regisztráció emailben Szabó Miklós túravezetőnél: erdoajandeka@gmail.com.

Dunaparti Angoulême – Francia Intézet, szombaton 10:00-16:00 (ingyenes)

Szombaton 10 és 16 óra között öt magyar kiadó (Móra, Nero Blanco Comix, Pesti Könyv, Titkos Fiók, Vitanum/Kockás) mutatja be a jelenleg Magyarországon kapható francia képregényeket Asterixtől az Incalig, Barbarellán, Pifen és Herkulesen és Bilal Szörny-tetralógiáján át. Több bemutatóra és kerekasztal-beszélgetésre kerül sor a képregények témájában, és fiatalok és kevésbé fiatalok egyaránt csatlakozhatnak a szövetség három rajzolójához, hogy megalkossák saját történeteiket egy interaktív „comic jam” keretében. Ingyenes!

AppArt: Ejha – AppArt, Wesselényi utca 73., szombaton 10:00 és 15:00

Az előadásban fények és árnyékok, zene és bábok, sok humor és cirkusz várja a 3-5 éves korú gyermekeket és a szülőket. A kisebb testvér létezéséhez való alkalmazkodás, a vele való viszony kialakítása áll az előadás középpontjában, amely az alkotóműhely első small size projektje lesz, Márton Gábor Csaba rendezésében. A Wesselényi utcában található színházi térben a valós történetek alapján készült darab bemutatójára 2019. január 26-án kerül sor két időpontban. Jegyek itt. Ár: 1200 Ft.

Tűzzománc ékszerkészítés – gyerek és felnőtt workshop – Minurka, szombaton 10:00-16:30 (regisztrációs)

A Szilaj Tűzzománc alkotójának segítségével gyönyörű ékszerekkel és egy különleges élménnyel lehettek gazdagabbak a tanfolyam végére. Szombaton gyerekeknek 10:00 -12:30, felnőtteknek 13:00-16:30 között tart a program. ár: gyerekeknek 5000 Ft, mely 2 ékszer elkészítését tartalmazza, választható: medál, fülbevaló, kulcstartó, hűtőmágnes. Regisztráció szükséges: minurkainfo@gmail.com e-mail címen, a jelentkezés az előleg befizetésével válik véglegessé!

Szamóca Kiskertész-tanoda: tevekaravánnal a kaktuszok földjén – Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:30 (regisztrációs)

A következő januári foglalkozáson a sivatagba utazhattok és szúrós kedvenceinkkel, a kaktuszokkal ismerkedhettek meg. A foglalkozás 2 modulból tevődik össze. Lesz egy séta a kaktuszos üvegházba, vagyis a “sivatagba” ahol megnézhetitek, hogy a kaktuszok és pozsgások milyen trükkökkel képesek megélni a szélsőséges éghajlati viszonyok között. A második része a foglalkozásnak az alkotás, ültetés. Alkotni általában természetes anyagokból, termésekből szoktak. A tevekaravánt is ilyen anyagokból fog készülni, és kaktuszt is ültethettek, amit mindenki hazavihet és otthon nevelget az ablakpárkányon. A foglalkozást a Füvészkertben a kastélyban tartják. Ára: 1800 Ft/gyerek (3-10 éves gyerekeket várnak).

Emlékező képek – fotókollázs workshop gyerekeknek – galeria neon, Nagymező 47. II. emelet, szombaton 10:00–11:30  (ingyenes, regisztrációs január 24-ig)

Ismerkedjetek meg a 70-es-80-as évek analóg fotóinak világával, használjátok fel a régi képeket szabadon saját történeteink, kitalált emlékeink megalkotásához. Ha szeretnétek, hozhattok saját fotót is, amit beépítenétek az alkotásba, de a helyszínen is lesznek, lehet majd válogatni. A program 7-12 éveseknek ajánlott. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a evafreund0@gmail.com címen tudtok január 24-ig.

Legkisebbek mozija: János Vitéz – Puskin, szombaton 10:00

A magyar egész estés animációs filmek gyártása a János vitézzel indult el 1971-ben, amely Petőfi Sándor születésének 150. évfordulójára készült. Jegyár: 800 Ft.

Óbudai Danubia Zenekar: Mozart, a csokigolyók sztárja 2.0 – BMC, szombaton 10:30

A nagy sikerű csokigolyó koncert folytatásában ezúttal a zeneszerző fejébe tehet kalandos szafari utazást a közönség: Hámori Máté vezetésével megismerhetik a zeneszerző mesterség titkos fogásait, sőt maguk a gyerekek is kipróbálhatják a komponálást! Lesz zenevarázsló-tanfolyam, angyali üdvözlet, és egy szimfónia gyomrába is utazást tehettek. A csokigolyókról és a tiszta hangokról most is az Óbudai Danubia Zenekar gondoskodik. Jegyár: 1200 Ft/fő. Gyerekjegy (14 év alatt): 800 Ft.

Diafilmek délutánja – Kultúrkúria, szombaton 15:30 (ingyenes)

Újra leperegnek a klasszikus mesék, népmesék és a régi tévés sorozatok, egyéb kedvelt diafilmek képei, valamint a legújabb mesék. Emellett kalandregények feldolgozásai, indiántörténetek és a kötelező olvasmányok feldolgozásai is láthatók. Várják azokat a „gyerekeket”, akik ezeken a diákon nőttek fel, és azokat a gyerekeket is, akik még csak most ismerkednek meg a diafilmes mesék varázsával. Ingyenes!

JANUÁR 27., vasárnap

Nyílt nap és járműparádé a Gyermekvasúton – Gyermekvasút, Széchenyi-hegy, vasárnap 10:00-16:00 (ingyenes)

Január 27-én vasárnap nyílt napot tart a Gyermekvasút a Széchenyihegyi végállomáson. 10 és 16 óra között színes programokkal várják a kisvasút világa iránt érdeklődő gyerekeket. Kipróbálhatjátok Széchenyihegy állomás vasúti berendezéseit, nyomtathattok jegyet a jegykiadó számítógéppel, felpróbálhatjátok az egyenruhát, valamint kisfilmeket nézhettek a mozikocsiban. Az iskolások hangosbemondóként is bizonyíthatnak, betekinthetnek a váltókezelő munkájába, és az állomáson álló szalonkocsiban valódi vasutas felszerelésekkel végezhetik a jegyvizsgáló teendőit. A nyílt nap alkalmával járműbemutató is lesz: belül meg lehet tekinteni a működő gőzmozdonyt, a 90 éves kis szalonkocsit, a teljes felújítás után idén télen ismét szolgálatba álló nagy szalonkocsit és egy hóekével felszerelt Mk45-ös dízelmozdonyt. Kiállítják a tavalyi tél nagy sztárját, a LEGO® külsőt viselő C50-es kismozdonyt. Ezen a hétvégén a hagyományos vonatok óránként közlekednek Hűvösvölgy és Széchenyihegy állomás között.

Veronaki Klub: Kuruttyuló békakirály – Budapest Jazz Club, vasárnap 11:00

Veronika saját írásait meséli a gyermekeknek, a történeten keresztül jutnak el a dalokig, amelyek a mese csúcspontjain szólalnak meg. Horváth András Ádám és Mogyoró Kornél zenei játéka teszi teljessé a mesével fűszerezett koncertet. Jegyár: 1500 Ft vagy 4800 Ft/család (4 fő).

Farsangi buli – Barabás Villa, vasárnap 10:00

A Vincellérház gyerekbirodalommá alakul, a mesekuckó újra várja lakóit! Új vidám mesék mellett játékok, zene-bona is lesz. Aki csak tud, bújjon jelmezbe vagy álarc mögé, így még színesebb lesz a karneváli hangulat! 4-7 éveseknek ajánlott program, jegyár. 500 Ft/fő.

Liszt-kukacok Akadémiája: Történetek zongorára – Zeneakadémia, vasárnap 11:00

Sokszor mondják, hogy a zene olyan, mint a nyelv: egy nyelv, amelyen a hangszerek beszélnek. De mit mond, és hogyan képes mesélni a zene, ha nem támogatja meg a szöveg? Erre a kérdésre keresi a választ 2019 tavaszán a Zeneakadémia ifjúsági sorozata, a Liszt-kukacok Akadémiája, amely a felső tagozatos általános iskolásokat (s persze szüleiket, nagyszüleiket) célozza. 10-15 éveseknek ajánlott program. Jegyár: 1500 Ft.

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni!

Era kedvencei: családi túra a Hármashatárhegyen, nyílt nap a Gyermekvasúton
Rozi kedvencei: János Vitéz a Puskinban, nyílt nap a Gyermekvasúton