Gyerekprogramok hétvégére – jan. 20-21.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ezen a hétvégén Ruminivel utazhattok a Datolyapartra, több helyen nézhettek régi rajzfilmeket és diafilmeket, Budapest workshop lesz Bartos Erikával, de táncházzal, koncertekkel, múzeumi programokkal is készülnek. 25. születésnapja alkalmából a Kolibri Színház ünnepel, illetve nyitva lesznek késő estig több helyszínen a jégpályák. Gyerekprogramok hétvégére a Minimatiné válogatásában!

JANUÁR 20., szombat

Madárgyűrűzés Királyréten – Királyerdei Látogatóközpont, január 20., szombaton 9 órától

A program helyszíne a királyréti etető, amely rengeteg madarat segít ki a téli ínséges időszakban. Cinkék, erdei pintyek, csízek, csuszkák, harkályok, szajkók járnak „szotyizni”. Ezen a délelőttön lehetőséget kínálnak különböző madárfajok kézbeli tanulmányozására, a gyűrűzés, mint kutatási eszköz megismerésére. Előzetes bejelentkezés nem szükséges. Jegyár: 1000 Ft/fő, kedv./családi: 600 Ft/fő. Ha az időjárás engedi, érdemes a békával jelzett tanösvényen is végigmenni, mi nagyon szeretjük.

Családi Cziffra Mackó Nap – Cziffra György Nagytétényi Kulturális Központ, szombaton 9:00-12:00

Arcfestés, mackó álarc készítés, fotózás, 10 órától Budai Bábszínház: Bubu kalandjai vár benneteket ezen a szombaton (az előadásra a belépő 1000 Ft/fő) a Nagytétényi Kulturális Központban.

Digitális Világ Infokommunikációs Workshop – Hősök tere környékén, szombaton 9:30-13:00 (ingyenes, regisztáció szükséges – BETELT, de várólista is van, ha valaki visszamondaná)

A Digitális Világ Infokommunikációs Workshop keretében egy kommunikációs ügynökség szakemberei tartanak interaktív előadásokat az okos jövő, okos eszközök, biztonságos social media használat, youtuberek, vloggerek, influencer marketing témában. A programra felső tagozatos és gimnazista korú gyerekeket várnak.

Bartos Erika-Budapest Workshop – Budapest Projekt Galéria, V. kerület, Kossuth Lajos utca 14., szombaton 10:00-12:30 (ingyenes)

Szeretettel várnak minden érdeklődőt a Bartos Erika gyerekeknek szóló, Budapest témájú könyveihez kapcsolódó programra. Az esemény Bartos Erika árnyjátékával és meséjével kezdődik, majd kézműves programmal folytatódik Horváth Ildikó és Molnár Mária Virág (öltözéktervező művészek) vezetésével. Ingyenes!

Rumini Datolyaparton – Füvészkert, január 20., szombaton 10:00 és 11:15

Készítsetek saját mesekertet Ruminihez kapcsolódva a Füvészkertben a Szamóca Kiskertész-tanoda csapatával. Utána érdemes a Pálmaházban bolyongani trópusi növények között, főleg ha hideg és borongós az idő. A foglalkozás 1 órát tart. Ára: 1800 Ft/gyerek (3-10 éves gyerekeknek ajánlott). Bejelentkezés szükséges! A szülőknek füvészkerti belépőt kell váltani.

Farsangi meseválogatás – Puskin, szombaton 10:00

Mirr-Murr, a kockásfülű nyúl, Frakk és macskák is a farsangra készülődnek, így jelmezbálba, cirkuszba, macskabálba is mennek ezen a szombat délelőttön a Puskin mozi mesevetítésén. Jegyár: 800 Ft/fő.

Szombati szemezgető – Játékos foglalkozás családoknak – Magyar Nemzeti Galéria, szombaton 11:00-12:30 (gyerekeknek ingyenes)

Minden alkalommal egy kiemelkedő alkotásé a főszerep a Magyar Nemzeti Galéria családi programján. Belépőjegy: a belépés gyerekeknek ingyenes. Amennyiben a szülők/kísérők váltanak belépőjegyet, a foglalkozás ideje alatt egyénileg megtekinthetik a tárlatot. Ingyenes!

Bibedombi szörnyhatározó – Platán Könyvtár, szombaton 11:00 (ingyenes)

„A szörnyek azért vannak, hogy lássuk, mitől félünk. És ha van egy Szörnyhatározónk, akkor nem csak látjuk, hanem meg is értjük, mifene az a bestia, ami velünk szembe kerül épp.” Interaktív könyvbemutató és játék Adamik Zsolttal. Ingyenes!

Diafilmek délutánja – Kultúrkúria, szombaton 15:30-18:00 (ingyenes)

Régi kedvenceinket, a diafilmeket vetítenek folyamatosan, két teremben kicsiknek és nagyobbaknak. A meséket felolvassa Szalai Kriszta és Cserna Antal színművész-házaspár; a vetítéseket zenével kíséri és a hangulatot fokozza Hevesi Imre zenés. Ingyenes!

Klárisok mesekoncert – Óbuda, 3K, szombaton 16:00

Klárisok zenekar nagy sikerű Szerelemcsütörtök dobszerda című lemeze után elkészítette második lemezét Kerekégenjáró címmel, melyben jól ismert énekes-táncos népi játékaink és dalaink az égitest-szabadító tündérmese fonalán, a hős Napvitéz vándorútja mentén rendeződtek a szimbólumok kapcsolódásával egységes egésszé. A koncert során Korzenszky Klára és zenésztársai a gyermekpszichodráma módszereit felhasználva a fantáziára, szerepjátékra, valamint a mintha-élményre helyezik a hangsúlyt, és közös énekléssel, játékkal, a közönséggel együtt alkotják meg a mindannyiunk számára biztonságos útmutatásként szolgáló mesét. Jegyár: 800 Ft/fő.

Jégpályák Éjszakája – Városligeti Műjégpálya és több helyszín, szombaton 21 órától

Este 21 órától éjfélig tart majd nyitva a Városligeti Műjégpálya, ahol egységesen 500 Ft lesz a belépő. Emellett Budapest Csepeli Jégpálya 20.00-00.00 között tart nyitva (ingyenes, 600 Ft a koribérlés),  a Jégkert 21.00-00.00 vár benneteket (800 Ft a belépő), a KMH Tüskesátor 23.00-02.00 (ingyenes), Újbuda Gyermek-egészségügyi Centrum udvarán (1117 Budapest, Kőrösy József utca 1-3.) éjfélig, a Vasas Jégcentrumban 22.00-00.00 (ingyenes, korcsolyabérlés 1000 Ft), a zuglói Bosnyák téren 03.00-ig (ingyenes) lehet majd korizni. Részletek és további helyszínek itt.

JANUÁR 21., vasárnap

25 éves a Kolibri Színház – Kolibri, január 21-29.

A kilenc napos rendezvénysorozat keretében korcsoportos bontásban mutatják be jelenlegi repertoáruk legizgalmasabb, az egyes műfajokra leginkább jellemző előadásait. Emellett az előadások után találkozhattok az alkotókkal, hiszen beszélgetések is lesznek. A programsorozat csecsemőszínházi előadásokkal indul ezen a hétvégén. A részletes programot korcsoport szerinti bontásban itt éritek el.

Interaktív családi játszó – Várkert Bazár, vasárnap 10:30

Minden vasárnap 10:30-tól 11.30-ig interaktív családi játszóval várja a kicsiket-nagyokat Környei Alice. 3-9 éveseknek ajánlott program. Jegyár: 1 gyerek 1000 Ft, 2 gyerek 1500 Ft, 3 gyerek 2100 Ft. 3-nál több gyermek esetén 650 Ft/gyerek. 1 felnőtt kísérőnek ingyenes, minden további felnőtt kísérőnek 500 Ft.

Liszt-kukacok Akadémiája: A felesleges kotta – Zeneakadémia, vasárnap 11:00

Mit csinál a zenekarban a brácsa, ha dallamot is ritkán kap, és a basszust sem ő játssza? Miért van szükség karmesterre, ha olykor nélküle is működik egy zenekar? Milyen feladatai vannak egy operarendezőnek, és vajon hiányozna-e az énekeseknek és a közönségnek, ha nem lenne?Kiderül a Liszt-kukacok Akadémiáján.10-15 éveseknek ajánlott program. Belépő: 1400 Ft.

Diavetítés – Sünik, akik (nálunk) télen sem alszanak – Art&Cinema, vasárnap 11:00

Sün Balázs, Böbe baba a papírkosárban, A nagyhatalmú sündisznócska, Sünik és a csúnya kislány, Kisvonat a Mohavölgyben, vagyis csupa sünis mese forog ezen a délelőttön a volt Örökmozgóban. Belépő: 600 Ft/fő

Gőgös Gúnár Gedeon-Libabál – Erzsébetligeti Színház, vasárnap 11:00

A Gőgös Gúnár Gedeon írónője Varga Katalin, Tarján Veronika nagymamája. Veronika már régen tervezte a mű feldolgozását. Egy évvel ezelőtt érkezett el az ideje annak, hogy a Veronaki zenekarral a könyvben szereplő nagyszerű írásokat dalokká varázsolják. A zenéket Mogyoró Kornél és Fejér Simon Pál szerezték. A világzenei hangzásban a magyar és erdélyi népzenei elemek mellett, fellelhető a balkáni, a blues, valamint a pop zene hangzásvilága. Jegyárak: 900 Ft, 1200 Ft.

Villa Berek- Mesekuckó – Barabás Villa, vasárnap 11:00

A Vincellérház gyerekbirodalommá alakul, Dömök Edina mesél, diákat vetít a gyerekeknek, játékra invitálja a 3-6 éves korosztályt.

Hetedhét Táncház: Dél-alföldi táncok és a tekerőlant – Müpa, vasárnap 12:00

Havonta egy alkalommal, a vasárnapi Cifra Palota műsorába illeszkedő Hetedhét táncház sorozatban a legkiválóbb muzsikusok, hagyományőrző hangszeres mesterek és táncmesterek segítségével tehetik meg kezdő tánclépéseiket a gyerekek, ismerkedhetnek tájaink hagyományaival. Ingyenes!

Magyar mesék délutánja a Magyar Kultúra Napján – MOMKult, vasárnap 14 órától (ingyenes, regisztráció szükséges)

14 órától a Magyar népmeséket, 15 órától Pom pom meséit, 15.30-tól a Vízipók-csodapókot, 16 órától a Mézga család epizódjait, végül 17 órától a Szaffi című mesefilmet vetítik a MOMKultban. A belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

Era kedvencei: Bibedombi szörnyhatározó a Platán Könyvtárban, Libabál az Erzsébetligeti Színházban
Rozi kedvencei: Farsangi meseválogatás a Puskinban, Kolibri 25 Jubileumi Mustra