Gyerekprogramok hétvégére – jan. 19-20.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ezen a hétvégén a múzeumi programoké a főszerep, hiszen ingyenes családi nappal, izgalmas tárlatvezetésekkel, alkotással várnak benneteket, de aki inkább kirándulna, színházba menne vagy téli sportokat próbálna ki, annak is ajánlunk szuper eseményeket.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Mesebeli országok Rajzpályázat

Szuper rajzpályázatot indítottak több korcsoport számára a Wonderland Művészet és Kreativitás Fesztiválhoz kapcsolódóan, melyet február 6. és 12. között rendeznek meg Budapesten és Lengyelországban. Téma: A kedvenc magyar népmesém vagy A kedvenc lengyel népmesém. A munkákat február 1-jéig várják a tadam.rajzpalyazat@gmail.com címen. Itt találjátok a részleteket. Ha van kedvenc magyar népmesétek, érdemes pályázni, hiszen társasjátékokat, könyveket nyerhettek.

JANUÁR 19., szombat

Ingyenes családi belépés a múzeum állandó kiállításaira – Szépművészeti Múzeum, szombaton (ingyenes)

Minden hónap harmadik szombatján a gyerekek (18 éves korig), valamint az őket kísérő 2 felnőtt részére a belépő díjtalan az állandó kiállításokra. Sajnos az aznapi Szemezgetőre már betelt a regisztráció, de érdemes a megújult  múzeumban barangolni, többször is visszatérni, és hamarosan beszámolunk arról, milyen szuper programokkal újdonságokkal várnak benneteket ebben az évben! Ugyanez a családi ingyenesség érvényes ezen a napon a Magyar Nemzeti Galériában és a Vasarely Múzeumban is!

Téli túrák a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban – Királyrét, Dinnyés, Jági tanösvény, szombat délelőtt (regisztrációs)

Ezen a napon három izgalmas kirándulással is készülnek a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai. Királyréten 11 és 14 órakor rövid erdei séta után kézműveskedés, rejtvények, fejtörők várják a családok apraját, nagyját. Dinnyésen 9 órától az érdeklődők megismerkedhetnek különböző ragadozómadár fogási módszerekkel, és egy kis szerencsével testközelből is láthatják a madárvilág csúcsragadozóit. Hogy megismerkedjetek az etetők gyakori madaraival, téli madárgyűrűzési bemutatót tartanak Pilisszentivánon, a Jági tanösvénynél 9 órától. Minden programra érdemes bejelentkezni, az elérhetőségeket a linkek alatt találjátok! Ár: 750 Ft-1000 Ft/fő, Királyréten 2200 Ft/család.

Mentasárkány bábelőadás + bábkészítés 4-7 éveseknek – Bartók Pagony, szombaton 9:45-12:00 (két korcsoportban, regisztrációs)

Az árnyjáték és az árnybábokkal való játék a sötétedő délutánok, az őszi és téli időszak nagy kedvence. Ezért egy különleges Mentasárkány árnybábos előadással készülnek a Bartók Pagonyban, amit árnyjátékos bábkészítés és improvizatív bábjáték követ majd. Két időpontban, korosztályi bontással, hogy a kisovisok és a nagyovisok, illetve kisiskolások is megismerkedjenek ezzel a varázslattal. Belépő: 2000 Ft/gyerek (testvérkedvezmény: 1500 Ft/gyerek). A foglalkozást Somfay Alexandra és Oszkóné Finy Bernadett bábpedagógusok tartják. Maximális létszám 15 fő, a jelentkezés regisztrációhoz kötött!

Legkisebbek mozija: Macskafogó – Puskin, szombaton 10:00

A hagyományos animációs technikával, a Pannónia Filmstúdióban készült film a keletkezése óta mit sem veszített frissességéből, népszerűsége mindmáig töretlen, a benne hallható dalok közül pedig több is slágerré vált. A jól ismert történet főhőse egy titkos egérügynök, Grabowsky, akit Pokyóba küldenek, hogy hozza el annak a szerkezetnek a titkos tervét, amely megmenthetné az egércivilizációt a mindenre elszánt, gonosz macska-szindikátustól. A rajzfilmklasszikus digitálisan restaurált képpel és hanggal kerül újra a vászonra, együttműködésben a Magyar Nemzeti Filmarchívummal. Jegyár: 800 Ft.

Titkos napló készítés – Könyvkötés gyerekeknek – Minurka, II. ker., Kis Rókus utca 37., szombaton 10:30-tól (regisztrációs)

A Minden, ami papír Kreatív Alkotóműhely jóvoltából Ismét könyvkötő workshop gyerekeknek a Minurkában, így most elkészítheted velünk az idei év jegyzetfüzeteit. Ezúttal papír borítású könyvecskéket készíthettek kétféle fűzéstípussal, tetszőleges borítóval. Ára: 3500 Ft, amely tartalmaz a készülő könyvecskékhez szükséges minden szükséges alapanyagot, eszközhasználatot. Részvételi szándékodat jelezd a minurkainfo@gmail.com címen.

Családi délelőtt: origami pop ruhák – Ludwig Múzeum, szombaton 10:30 (bejelentkezés szükséges)

Januárban a Családi Délelőttök a WESTKUNST – OSTKUNST című gyűjteményi kiállításhoz kapcsolódnak. A mostani foglalkozás alkalmával a Ludwig Múzeum gyűjteményéből Jovánovics György Függönyreliefjén, a pop art alkotásokon, valamint klasszikus műveken keresztül fognak a divatról, öltözködésről, drapériákról beszélgetni és ahhoz kapcsolódóan alkotni. Kérik, hogy a gyerekek olyan ruhában menjenek, amiben kényelmesen tudnak alkotni, és nem sajnálják a szülők, ha az alkotás nyomai rajta maradnak. Regisztráció a programot megelőző napon 14:00 óráig a dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen! Jegyár: 600 Ft/fő.

A nagy háború – és akik otthon maradtak – Múzeumpedagógiai foglalkozás az Új világ született című kiállításban – Várkert Bazár, szombaton 11:00 (ingyenes, regisztrációs)

Hogyan élték meg az emberek az első világháború hétköznapjait kint a fronton, illetve a hátországban? Hány százalékban adtak le halálos lövéseket a katonák? Hány hét alatt érkezett haza a tábori posta? Hogyan változott a divat, az étkezés, a dísztárgyak és a harangozás a háború miatt? Hogyan vették ki a részüket a háborúból az állatok? Tényleg az amerikai propaganda volt a legkíméletlenebb? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre keresik a választ a Várkert Bazár első világháborús kiállításaiban. 12-18 éveseknek ajánlott. A programon való részvétel ingyenes, regisztrációs jegyhez kötött. Egy fő kísérő az Új világ született kiállításra 30% kedvezményre jogosult teljes árú jegy vásárlásra esetén, amelyet személyesen vásárolhat meg jegypénztárban.

Igaz Dóra interaktív könyvbemutatója – Platán Könyvtár, szombaton 11:00 (ingyenes)

Mi az allergia? Veszélyes-e a kullancscsípés? Lehet-e egy osztálynak  hörcsöge? A doktoros és sulis mesék megtanítják a gyerekeknek, hogy nem kell félni a betegségektől, inkább figyeljük meg a testünket, hogy működik. A suli se olyan borzasztó, sőt inkább izgalmas, főként ha erdei iskolában is lehet tanulni. A program ingyenes!

Maszkabál a Palotában – Országos Széchényi Könyvtár, szombaton 15 órától

„Az Úr 2019. esztendejének Boldogasszony havában, annak is 19. napján maszkabál tartatik a királyi palotában. Minden kedves érdeklődőt – aprókat, apródokat, anyjukat, apjukat – szeretettel várunk a királyi könyvtár illuminátormesterek bemutatkozó kiállítására, valamint a zenés-táncos mulatságra! Belépés: alkalomhoz illő udvari maszkában!” Belépő: könyvtári belépő.

Téli Sportágválasztó – Újpest, Vasas Jégcentrum, Homoktövis utca, szombaton 10:00-17:00 (ingyenes, regisztrációs)

Január 19-én, szombaton 10-17 óra között kerül megrendezésre az V. Téli Sportágválasztó – Mozogj télen is! elnevezésű esemény Budapesten, a Jégpalotában ahol több mint 20 havas-jeges sportágat próbálhatnak ki INGYENESEN az érdeklődők. Regisztráció szükséges!

Kucok – Kultúrkúria, szombaton 15:00

Egyik kedvenc előadásunk ezúttal a Kultúrkúriában! Nagy érdeklődés esetén az előadást 16 órakor megismételik. Előadásonként 35 gyerek vehet részt az interaktív játékban. A korlátozott gyermek férőhelyek miatt ajánlatos az előzetes jegyvásárlás. Jegyár gyerekeknek 1500 Ft, kísérőknek 1200 Ft.

JANUÁR 20., vasárnap

Tábitha Egészségnap – Törökbálint, Munkácsy Mihály Művelődési Ház, vasárnap 9:30-13:00

Vasárnap délelőtt a Munkácsy Mihály Művelődési Házban szervezett Tábitha Egészségnapon az egészség értékérére szeretnék felhívni mindenki figyelmét az Alma együttes kiemelt támogatásával. A szórakoztató és sport programokat felvonultató jótékonysági rendezvény teljes bevételét a hospice ház működésére és ingyenes szolgáltatásainak fejlesztésére fordítják. A rendezvényen Béres Alexandra tornával, sport programokkal, egészség szűrő állomásokkal és színes gyerekprogramokkal várják az érdeklődőket. Belépők: gyerek: 1500 Ft, felnőtt: 2500 Ft; családi jegy:1 felnőtt, 2 gyerek: 5 000 Ft, 2 felnőtt, 1 gyerek: 6 000 Ft, 2 felnőtt, 2 gyerek: 7 000 Ft.

Bailavidrum meseösvény – Természettudományi Múzeum, vasárnap 10:30-14:30, több időpontban (regisztrációs)

A tenger szelleme ismét beszökött a múzeumba. Mi már a múzeum születésnapján találkoztunk vele, és a gyerekek nagyon szerették a programot. A belépő 2:1-ben, azaz a meseösvény végigjárása után (vagy előtt) megnézhetitek a múzeum állandó kiállításait is. A múzeum+meseösvény kombinált belépő díja 4 év fölötti gyermekeknek és a felnőtteknek is egyaránt 1800 Ft (4 év alatt a kísérő kistestvéreknek ingyenes). Kerekesszékkel közlekedőnek és kísérőjének a belépés díjtalan!

Kaland és játék a Petőfi-tárlatban – Petőfi Irodalmi Múzeum, vasárnap 10:00-12:00 (ingyenes, regisztrációs)

Vajon mi izgalmas lehet egy óvodásnak, kisiskolásnak, vagy úgy egyáltalán egy gyermeknek egy múzeumban, ahol – gondolhatnánk – sem hangoskodni, sem iceregni-mocorogni, sem kérdezni, sem a műtárgyakhoz nyúlni nem szabad? Nos, Petőfi Sándor, az egyik legszerethetőbb, de mi tagadás kissé „rendbontó”, költő tárlatában most megtapasztalhatjátok, hogy egy múzeumban is (majdnem) mindent lehet, de leginkább felfedezni, játszani és tapasztalni olykor angyali nyugalommal, olykor a szabályokra fittyet hányó vagánysággal! A részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött: a muzeumped@pim.hu e-mail címen. 4-10 éves korig ajánlott.

Eszter-lánc mesezenekar szülinapi koncert – MOMKult, vasárnap 11:00

Dallamok, versek, bábok, buborékok, ukulele, gitár, bőgő, furulya, dob, derbuka és társai pörögnek ezerrel. Kárász Eszter játszik, táncol, énekel, hadonász, varázsol, miközben viccesen és kedvesen vagy szomorkásan csengnek-pengnek a népdalok, a Csukások, Weöresek és Varró Danik. Jó kis koktél, dupla buborékkal, alkoholmentesen.” – Lackfi János. A szülinapi koncert vendége: Gryllus Vilmos. Jegyárak: 2000 Ft, 4 jegy egyidejű vásárlása esetén 1600 Ft / jegy

+1 program hétfőre szülőknek

Őrzők előadássorozat 3. rész: Györffy Kinga és Kádár Anna – Novotel Budapest Centrum, Rákóczi út 43-45., hétfőn 17:30-20:00 (ingyenes, regisztrációs)

Az előadások témái a gyermekek boldogsága, fejlődése-fejlesztése, közösségi boldogulása köré csoportosulnak. Előadóik a harmadik alkalom délutánján Györffy Kinga (retorikai-storytelling tanácsadó és tréner, egyetemi oktató, aki „A gyerekek született szónokok, tanuljunk tőlük!” címmel tart előadást) és Kádár Annamária (mesepszichológus, a pszichológiai tudományok doktora „Az önbecsülés és küzdőképesség megalapozása gyermekkorban” címmel beszél az önismeret, önbizalom és a nehéz helyzetekkel való megküzdés felnőttek számára is igen fontos témájáról). Az előadáson a részvétel INGYENES, de előzetes regisztrációhoz kötött. Erre a linkre kattintva lehet regisztrálni az eseményre.

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni!

JÁTÉK!

 

Játsszatok velünk és nyerjétek meg Kádár Annamária legújabb napló/könyvét! Itt találjátok a részleteket!

Era kedvencei: téli túrák a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal, ingyenes múzeumi belépés családoknak a Szépművészetibe, a Vasarelybe és a Nemzeti Galériába
Rozi kedvencei: ingyenes múzeumi belépés családoknak a Szépművészetibe, a Vasarelybe és a Nemzeti Galériába