Gyerekprogramok hétvégére – febr. 8-10.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lego kaland 2. - The LEGO Movie 2: The Second Part

Igazán mozgalmas hétvége elé nézünk, hiszen megérkezett a Lego kaland 2. része, bemutatjuk a megújult Szépművészeti Múzeum gyerekbarát programjait, köztük egy új, izgalmas bőröndös játékot, vár benneteket több helyszínen a Wonderland Fesztivál, de lesznek még koncertek, kreatív programok, meseösvény, diafilm és bábelőadás, sőt még játszhattok is velünk!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Lego kaland 2.

Február 7-én, 5 évvel a LEGO® Kaland után megérkezett film második része, a LEGO® Kaland 2™, amely során a nézők a már jól ismert szereplők társaságában, és új hősöket megismerve merülhetnek el a kocka kalandokban. Bricksburg hőseinek vajon sikerül-e megmenteniük szeretett városukat? Mi már tudjuk a választ! 😉

Gyerekbarát, izgalmas, interaktív – a Szépművészeti Múzeumban jártunk!

Új bőröndös-nyomozós játék családoknak, Európa legnagyobb múzeumi videofala, interaktív kiállítás, tárlatvezetések, ingyenes családi napok, babás-mamás tárlatvezetések, gyerekbarát büfé. A megújult és igazán családbarát Szépművészeti Múzeumban jártunk, és mindent kipróbáltunk. Íme beszámolónk!

Mangalica Fesztivál – Szabadság tér, február 8-10. (ingyenes)

A Szabadság téren ezen a hétvégén találkozhattok gazdákkal, termelőkkel, lesznek koncertek és gasztronómiai programok is. Ingyenes!

FEBRUÁR 8., péntek

Mesebeli Országok Kiállítás megnyitó (Wonderland Fesztivál) – art quarter, Budafok, Nagytétényi út 48-50., pénteken 18:00 (ingyenes)

A helyszínen közel 100 olyan illusztrációval találkozhattok, amelyek az utóbbi 15 évben készültek Magyar- vagy Lengyelországban. Az interaktív kiállítóterem olyan játszótér, ahol a gyerekek szabadon használhatják, kipróbálhatják mindazokat a könyveket, különleges játékszereket, bútorokat, berendezési tárgyakat, amelyek formatervezését a mesék, a folklór és a természet inspirálta. Ingyenes!

Bőr ékszerkollekció workshop – Minurka, pénteken 17:00 (regisztrációs)

Február 8-án, pénteken ismét egy újrahasznosító program, ezúttal a bőré a főszerep. Eliza Vezér segítségével ékszerkollekciókat készíthettek (egy nyaklánc-fülbevaló). A bőrök maradék anyagok, melyeket allergia mentes nemesacél alkatrészekkel kombinálhattok, igény szerint ásványokkal és gyöngyökkel díszíthettek. Ára: 5000 Ft, mely tartalmazza egy ékszerkollekció elkészítéséhez szükséges összes alapanyagot és eszközhasználatot. További ékszerek 1.500 Ft/db áron készíthetőek. Regisztráció szükséges, egy workshopon max. 8 fő tud részt venni. A jelentkezéseket a minurkainfo@gmail.com címen fogadják.

FEBRUÁR 9., szombat

Dada fanzin – Családi nap a Kassák Múzeumban, szombaton 10:00-13:00

Hány szóból áll Kassák Lajos leghosszabb verse? És hány új verset lehetne írni belőle? Ezen a napon mindannyian a nyomdokába léphettek, és kipróbálhatjátok magatok dadaista költőként. A ló meghal a madarak kirepülnek című versből készült szókártyákkal játszva felfedezhetitek a nyelv végtelen lehetőségeit, újabb és újabb képeket csalogatva elő a kupacból kiválasztott szókártyákkal. Az elkészült műveket pedig írógéppel legépelve, vagy fénymásolón sokszorosítva tehetitek halhatatlanná. 12 órától tárlatvezetés is lesz. Belépődíj: 800 Ft/fő, családi jegy: 1800 Ft (2 családtag és 2 kiskorú gyermek).

A „húsevő”, vagyis rovaremésztő növények – Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15 (regisztrációs)

A „húsevő” növényekkel mesékben, regényekben is találkozhatunk, mint félelmetes ragadozó növényekkel. Valóban a rovaremésztő növények nem félelmetesek, és kis odafigyeléssel, gondoskodással otthon is felnevelhetőek.
A foglalkozáson megismerkedhettek velük, és ültethettek is. Ára:1800 Ft/gyerek (3-10 éves gyerekeket várnak), felnőtteknek füvészkerti belépő. Előzetes regisztráció szükséges!

Mesejáték Varró Dani története alapján – Bookline Könyvesbolt, Móricz Zsigmond körtér, szombaton 10:00-11:00 (ingyenes)

Végigjátszhatjátok Varró Dani lapozgatós meséjét, amelyben a hallgatóság lesz a főszereplő, ugyanis ti dönthettek, hogyan folytatódjon a történet. Mesés élményt varázsolhattok bábozással, játékkal és sok-sok kedves történettel. Ingyenes!

Álarcos mesék – kézműves foglalkozás (Wonderland Fesztivál) – Lengyel Intézet, Nagymező utca 15., szombaton 10:00-12:00 (ingyenes, regisztrációs)

A foglalkozás alatt – miközben a népmeséket hallgatják – a gyerekek maguk is mesehősökké változnak (sárkány, vasorrú bába, ravasz róka, furfangos kismalac, okos királylány, Babszem Jankó stb… ) saját kezükkel készített maszkok, álarcok segítségével. Marianna Jagoda, illusztrátor ezalatt még különleges műhelytitkokba is beavatja a résztvevőket. 7-9 éveseknek ajánlott. Ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Óbudai Danubia Zenekar: Mozart – Bastien és Bastienne – BMC, szombaton 10:30

Három felnőtt ember mesél szerelemről, csalódásról, kétségekről és bizalomról gyerekeknek. Mindezt persze játékosan és humorral. A Bastien és Bastienne mindent tartalmaz kicsiben, amiért annyira szeretjük a „nagy” Mozart operáit: karakterek, szerelem, ármány, és rengeteg humor – és a nyiladozó lángész első zenei szárnypróbálgatásai. Jegyár: gyerek 800 Ft, felnőtt 1200 Ft.

Tárlatvezetés gyerekeknek a Korniss Dezső kiállításban – Magyar Nemzeti Galéria, C épület, szombaton 11:00 (gyerekeknek ingyenes)

Játékos tárlatvezetések gyerekeknek a Csak tiszta forrásból. Hagyomány és absztrakció Korniss Dezső (1908-1984) művészetében című kiállításban. Ajánlott korosztály: 6-12 éves korig. A gyerekeknek a részvételi díj ingyenes, a felnőtt kísérőnek múzeumi belépőt kell váltani.

Szerkesszük együtt a Csodaceruzát! (Wonderland Fesztivál) – Lengyel Intézet, Nagymező utca 15., szombaton 15:00-16:00 (ingyenes, regisztrációs)

A gyerekek megismerkednek a folyóirat műfajával, képet alkotnak arról, hogyan épül fel egy magazin. Megtudják, kik dolgoznak a szerkesztőségben. A gyerekek írók, illusztrátorok, képszerkesztők szerepében közösen alkotnak. Az elkészült újságcikkeket, képeket végleges formába rendezhetik! Ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Csengő bongó délután: Dobszay-Meskó Ilona – Tarr Ferenc: Fehérlófia – Kultúrkúria, szombaton 17:00

Dobszay-Meskó Ilona, kortárs zeneszerzőnő és Tarr Ferenc, szövegíró ebből a csodálatos meséből modern hangzású zenejátékot készített. Céljuk egyrészt ezt az izgalmas történetet hitelesen, a mai ember számára is érdekes módon előadni, ugyanakkor céljuk az is, hogy a legfiatalabbak a darabot hallgatva kedvet kapjanak a klasszikus zene hallgatásához. Ebben segíti őket az előadó, az ország legjobb zenészeiből álló Ventoscala Sinfonietta, valamint Lukácsházi Győző is, aki a műsor elején röviden megismerteti a közönséget a darabban szerepet játszó hangszerekkel. Családi jegy (2 felnőtt + 1-3 gyerek): 2400 Ft, jegyár: 600-1200 Ft/db.

FEBRUÁR 10., vasárnap

Árgyélus királyfi és Tündérszép Ilona – Családi vasárnapok az Óbudai Kulturális Központban – San Marco utca 81., vasárnap 10:00

Vasárnap a pécsi Bóbita Bábszínház Árgyélus királyfi és Tündérszép Ilona című bábszínház előadásával várják az egész családot Óbudán. Délelőtt 10 órától színes gyerekprogramokkal, bábszínházzal, mesejátékkal, táncszínházzal, kézműves foglalkozásokkal és koncerttel készülnek. Az előadást négyéves kortól ajánlják. Jegyár elővételben: 1100 Ft és 1300 Ft, az előadás napján: 1400 Ft és 1600 Ft.

A tehetség napja – Zeneakadémia, vasárnap 11 órától

A Tehetség napja lehetőséget ad arra, hogy a közönség egy egész napos program keretén belül megismerje a pályakezdő muzsikusokat, a Zeneakadémián tanuló tehetséges zenészeket, akik feltehetőleg a következő évtizedekben a magyar hangversenyélet megkerülhetetlen szereplőivé válnak, egyben betekintést nyerjen a Zeneakadémián folyó oktatás rejtelmeibe is. Napijegy: 1500 Ft.

Eszter-lánc mesezenekar – Budapest Jazz Club, vasárnap 11:00

Télűző, hideg ellen mesevilágba bújó, hóolvasztó farsangi koncertre hívnak minden gyereket és gyerek-lelkű felnőttet, ahol megelevenedik a történet a zene és persze a gyerekek segítségével. A dalok, hangok, hangszerek mind a mese szereplőivé válnak, akiknek kalandjait a gyerekek is alakíthatják ötleteikkel. Jegyár: 1500 Ft, 4800 Ft/család (4 fő).

Mátyás király és az okos lány – Balavidrum meseösvény a budai Várban, vasárnap délelőtt (regisztrációs)

Útközben a király furfangos kéréseivel találkoztok majd, s ha jól válaszoltok, eljuthattok a király színe elé. S vajon Mátyás tényleg olyan igazságos, mint ahogy mesélik róla? Vagy ti fogtok igazságot tenni helyette? A mese végére nemcsak ez, de az is kiderül majd, hogy a budai palotában lakó királynénak mi a legkedvesebb kincse! A programra múzeum+meseösvény kombinált belépő díja 4 év feletti gyermekeknek és a felnőtteknek egységesen 1800 Ft. 4 év alattiak részére ingyenes. Regisztráció itt.

Diavetítés – Hófehérkétől Hókirálynőig – 65 éves a Diafilmgyártó – Art+Cinema, vasárnap 11:00

A legkedveltebb és legfoglalkoztatottabb illusztrátorok, F.Győrffy Anna és Rogán Miklósné meséiből válogattak: Hófehérke és a hét törpe, Békakirályfi, Óvoda az őserdőben, A Hókirálynő, Pöttyös Panni és A néhai bárán. Jegyár: 600 Ft/fő.

Finn film napok – Díjnyertes rövidfilmek – Toldi, vasárnap 16:00

Válogatás nemzetközi fesztiválokon díjakat nyert új finn rövidfilmekből. A hat rövidfilm markánsan eltérő aspektusát mutatja be a mozinak, az életnek és Finnországnak, legyen szó őshonos számi táncosokról vagy középosztálybeli környékre beköltöző sátánistákról egy fekete komédiában. Csak nagyobb gyerekekkel ajánljuk!

JÁTÉK!!!

Ha már a jövő hétvégére készültök, játsszatok velünk és nyerjenek páros belépőket a Rutkai Bori Banda február 17-ei farsangi-beöltözős bulijába a Klauzál Házba. Részletek itt!

A programokat időpont szerint a Napibontóban találjátok!

Era kedvencei: Wonderland Művészeti Fesztivál, Lego kaland 2., új bőröndös játék a Szépművészeti Múzeumban
Rozi kedvencei:
 Wonderland Művészeti Fesztivál, Lego kaland 2., Díjnyertes rövidfilmek a Finn film napokon