Gyerekprogramok hétvégére – febr. 24-25.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hihetetlen történet az óriás körtéről

Reméljük, hogy a hétvégére marad még hó a szánkózáshoz és síeléshez is, de emellett néhány remek benti programot is ajánlunk, ha alkotni, kirándulni vagy moziba menni lenne kedvetek, illetve több múzeumban tartanak családi napot.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Legó hétvége – Gyermekvasút, február 24-25.

Február 28-áig nem kell fizetniük az utazásért a budapesti kisvasúton azoknak a gyerekeknek, akik saját építésű LEGO® vonatot mutatnak be a jegyváltáskor. A jegyvásárláskor a játék jármű bemutatására részvételi jegyet adnak ki az utazáshoz. Február 24-én és 25-én menetrend szerint közlekedik a Gyermekvasút életnagyságú LEGO® mozdonya a vonal felső szakaszán, Széchenyihegy és Jánoshegy állomás között. Ugyanezen a hétvégén Széchenyihegy állomás várótermében egy LEGO® város várja a látogatókat működő közúti és vasúti járművekkel.

Te jössz?! Kiállítás a társasjátékokról – Kiscelli Múzeum, február 16-tól április 29-ig, hétfő kivételével naponta 10 és 16 óra között

A társasjátékozás napjainkban virágkorát éli. A kiállításon bebarangolhatjátok a társasok világát az Országos Kaszinótól a szabadulószobákig, a malomtól a propaganda játékokon át a Catan telepeseiig. Vigyázat, interaktív!

Két új film: Ősember és Hihetetlen történet az óriás körtéről

https://www.youtube.com/watch?v=emsg_LPfyZQ

A múlt héten került a mozikba a Wallace és Gromit alkotójának új mesefilmje az Ősember, amit mi nagyon szerettünk, ezen a héten pedig a Hihetetlen történet az óriás körtéről című dán mesefilm érkezik a mozikba. Mindkét film 6 éves kortól ajánlott.

FEBRUÁR 23., péntek

Nyomdatervező VISUworkshop – Minurka, Kis Rókus utca 37., pénteken 16:00-18:00

A foglalkozáson egy egyedi pecsétet készíthettek el és az elkészült mintadarabot ki is próbálhatjátok textil felületen egy saját trikó megalkotásával. A program során egy darab pecsét megtervezésére és elkészítésére illetve egy darab póló megnyomdázására lesz lehetőség. Gyerekeknek (6 éves kortól) és felnőtteknek egyaránt ajánlják a workshopot. Belépő: 3900 Ft/fő.

FEBRUÁR 24., szombat

Madárgyűrűzés a Jági-tónál – Pilisszentiván, Sportpálya, a Villa Negra előtt (GPS: 47.6120000, 18.8844100), szombaton 9:00

Télen a Jági-tónál kihelyezett madáretetőnél hatalmas a sürgés-forgás. Egymást követik sorban a madarak a finomabbnál finomabb falatokért. Hogy megismerkedjünk az etetők gyakori madaraival, téli madárgyűrűzési bemutatót tartanak. Miért is kezdték el régen gyűrűzni a madarakat, s miért folytatjuk ma is? Aki ellátogat programra, ezekre a kérdésekre is választ kaphat.Túra hossza, időtartama: 1 km, 3 óra. Részvételi díj:1000 Ft/fő, kedv./családi: 600 Ft/fő.

Utazás Madagaszkárra – Kertészkedés mesehősökkel – Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15 (regisztrációs)

Különleges növények a Madagaszkári esőerdőkből. A vadon, ahogy Alex, Marty és Gloria látta. A Mesehősök növényei program célja, hogy közelebb hozza a gyerekeket a természethez. A foglalkozás 1 órát tart. Télen a kastélyban ültethettek és az üvegházakban sétálhattok. 3-10 éves gyerekeket várnak. Bejelentkezés szükséges! Ára: 1800 Ft/gyerek, felnőtteknek füvészkerti belépő.

Építs házat növényekből! – Ludwig Múzeum, szombaton 10:30-12:30 (regisztrációs)

„A házépítés legtöbbünk kedvenc játéka. Építünk házat legóból, bunkert a nappaliban található ülőgarnitúra párnáiból, várat homokból és babaházat kartondobozból vagy olyan újrahasznosított anyagból, amit éppen találunk.” A Ludwig Múzeum új, az alkotómunkába közösségeket is bevonó kiállításának egyik projektje kapcsán természetes anyagokból, leginkább növényekből építhettek kis méretű, hazavihető házakat. A gyerekek olyan ruhában menjenek, amiben kényelmesen tudnak alkotni, és nem sajnálják a szülők, ha az alkotás nyomai rajta maradnak! A részvételi szándékot a programot megelőző napon 14.00 óráig jelezzétek a dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen! Jegyár: 600 Ft.

Záró családi nap a Hitre tudásra – A piaristák és a magyar művelődés című kiállításban – Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum, Szent György tér 2., szombaton 10:30-tól (ingyenes)

10:30-tól kézműves foglalkozás (bárányka és galamb készítés papírból), dramatikus játék és a kiállítás játékos megismerése is vár rátok a kiállítás záró napján. Emellett 11:30-tól és 16:30-tól a felnőtteknek tartanak tárlatvezetést, 13:30-tól  középiskolásoknak lesznek optikai kísérletek és napóra készítés papírból, a délután pedig a zenés-verses műsorok kerülnek előtérbe. A programon a részvétel ingyenes!

Danny mesél – Maminti Kuckó, Keleti Károly u. 11/a, szombaton 11:00

A szerző, Danny Bain egy amerikai jazzdobos, aki saját bevallása szerint csak azért jött hat évvel ezelőtt Magyarországra, mert minél messzebbre akart utazni, és ide volt a legolcsóbb a repülőjegy. Előtte Afrikában folytatott zenei tanulmányokat, onnan ” – Varró Dani. Danny a „A fán lakó gyermekek” c. meséjét adja elő. Belépődíj: 800 Ft/fő.

Hangszerbemutató gyerekeknek – MOMKult, szombaton 11:00 (regisztrációs, ingyenes)

Interaktív klasszikus zenei élmény gyerekeknek, ahol a gitár kalauzolja a fiatalokat a zeneirodalom nagyobb állomásain keresztül. Részletek itt. Ingyenes, de regisztrációhoz kötött: hangszerekvilaga@gmail.com.

Kis Tudósok Délutánja – Közép-európai Egyetem, Nádor u. 15., szombaton 13:00-18:00 (regisztráció szükséges, ingyenes)

Február 24-én délután a Közép-európai Egyetem Auditóriumában négy budapesti kutatóközpont mutatkozik be. A kutatócsoportok közös küldetése, hogy minél többet megtudjanak a csecsemők és kisgyermekek gondolkodásáról, a fejlődő elmékről. A látogatók rövid előadásokon és interaktív bemutatókon keresztül nyerhetnek betekintést a fejlődéslélektan kérdéseibe és módszereibe.

Pagony Farsang – Bartók Pagony, Bartók Béla út 5., szombaton 15 órától (ingyenes)

„Gyertek és bulizzatok velünk ezen a délutánon! Kapjátok fel a jelmezt és irány a Pagony: táncolunk egy nagyot, sütit díszítünk és természetesen kézműves foglalkozással is készülünk. Ha nincs jelmezed vagy egy klassz maszkra vágysz, akkor is itt a helyed, mert kérhetsz majd ingyenes arcfestést is.” Ingyenes!

Én és a tájam! – Várkert Bazár, szombaton 15:00

Múzeumpedagógiai foglalkozások gyerekeknek. A paraszti élet a természet és az ember szimbólumaként jelenik meg a vásárhelyi iskola alkotásain. A foglalkozás során megismerkedhettek a kiállítás anyagával, megfigyelhetitek, milyen kapcsolatban vannak az ábrázolt szereplők környezetükkel, a tájképeken hogyan jelennek meg az évszakok, színek és formák, a természeti jelenségek. A foglalkozás második részében zsírkrétával és pasztellkrétával dolgozhattok, ezért ajánlatos játszós ruhában menni. A foglalkozást vezeti: Salgó Viktória, művészettörténész, múzeumpedagógus. 4-14 éves gyermekek részére, maximum 20 fővel. Belépő: 1500 Ft.

FEBRUÁR 25., vasárnap

Barlang-kaland – integrált családi nap – Petőfi Irodalmi Múzeum, Károlyi utca 16., vasárnap 10:00-12:00 (regisztráció szükséges, ingyenes)

„Gondoltátok volna, hogy összetekert újságpapírból házat is lehet építeni? Mondjuk barlangot, hogy együtt izgulhassunk, kicsit késve, kijön-e onnan a téli álomtól még kótyagos medve, s ami fontosabb, megpillantja-e az árnyékát? Ha egy picit is közelebb hajolunk hétköznapjaink félredobott tárgyaihoz, s kézbe vesszük őket, akár még csodákat is alkothatunk segítségükkel…” Részletek itt. A részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött: muzeumped@pim.hu e-mail címen.

Nefelejcs Bábszínház: Boribon kirándul – bábelőadás – Puskin mozi, vasárnap 10:00 és 11:30

Boribon szamócát keres a réten. Szamóca helyett furcsa dolgokat talál: cipőket, inget, kalapot, és egy igazi jóbarátot. Marék Veronika Boribon és Annipanni, valamint Boribon kirándul könyvei alapján készült vidám, zenés bábelőadás. Jegyár:1500 Ft.

Családi délelőtt az Égboltban – művészeti foglalkozás – Műcsarnok, vasárnap 11:00-13:00

Képzőművészeti és drámapedagógiai foglalkozás Nagy Gabriella festőművész kiállításán. A legkisebbektől a nagyszülőkig várják mindazokat a Műcsarnokba, akinek a művészet komoly dolog és játék. A családi délelőttre a kiállításra megvásárolt jegyek érvényesek, 7 éves korig a részvétel ingyenes. Jelentkezés és további információ: ban.ildiko@mucsarnok.hu.

Golden Boundaries gyerekprogramok – Capa Központ, Nagymező u. 8., vasárnap 11:00-16:00 (regisztráció szükséges)

A programon az egész család részt vehet az alkotás folyamatában: készíthettek matricát, kitűzőt, egyedi mintás pólót vagy vászontáskát, egy játékos feladatlappal pedig a Golden Bounderies című kiállítás rejtett kincseit is felfedezhetitek. A kényelmes alkotás érdekében óránként maximum húsz főt/ gyermeket tudnak a workshopon fogadni, ezért kérik, hogy mindenképpen regisztráljatok az alábbi címen a résztvevő gyermekek és felnőttek számának megadásával, illetve a választott turnus megjelölésével: pal.pentelenyi@capacenter.hu. A póló és a vászontáska festéséhez kérik, vigyetek saját pólót vagy szatyrot. A program 5 éves kortól ajánlott, de a kiállítás egyes alkotásai felzaklathatják a kisebbeket, ezért a 14 éven aluli gyermekek számára a kiállítás megtekintését felnőtt kísérettel javasolják. Múzeumi belépővel látogatható!

Időpont szerint a Napibontóból tudtok válogatni!

Két nyereményjátékunk is zajlik éppen. Játsszatok velünk és nyerjetek CN ajándékcsomagot és/vagy a Rutkai Bori Banda legújabb Űrdöngölő lemezét, valamint páros belépőt a március 11-ei lemezbemutató koncertre!

Era kedvencei: Legó napok a Gyermekvasúton, Ludwig Múzeum családi nap, társasjáték kiállítás a Kiscelli Múzeumban
Rozi kedvencei: Legó hétvége a Gyermekvasúton, Boribon kirándul bábelőadás a Puskin moziban, társasjáték kiállítás a Kiscelli Múzeumban