Gyerekprogramok hétvégére – febr. 15-17.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lengemesék: Tél a Nádtengeren

Farsangi programok, tél kergetés és tavasz köszöntés, több száz kulturális intézmény (vagyis Kultúrházak éjjel-nappal), szerelmes állatok, kiállítás és könyvbemutató, hangszersimogató és workshopok várnak rátok ezen a hétvégén is a programajánlóban.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozat – országszerte, február 15-17.

Országszerte több száz kulturális központban, és művelődési házban  várnak benneteket változatos és értékes programokkal február 15. és 17. között a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozat alkalmából. Idén először két szomszédos ország fővárosa, Bécs és Bukarest is csatlakozott az eseményhez. A Magyar Népművelők Egyesülete által tizenhárom évvel ezelőtt útjára indított eseménysorozat célja, hogy minél többen részesei legyenek a közművelődési intézmények által nyújtott kulturális sokszínűségnek. Az idei év jelmondata: „Mindennap értéket adunk”, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy a közművelődés a hétköznapokban is értékes kultúrát közvetít és teremt. Ahogyan tavaly, idén is három kiemelt helyszíne van a rendezvénynek: Gödöllő, Kecskemét és Erdőkertes, de a rengeteg helyszín és program közül itt tudtok válogatni!

Négynapos Valentin-akció az Állatkertben!

A Valentin-nap alkalmából idén is „Ölelés” dupla belépőjegy akcióval várnak titeket az Állatkertben! Mindazok, akik 2019. február 14-17. között megölelik egymást a bejáratnál, ketten egy belépőjeggyel jöhetnek be, amely kizárólag a teljes árú (gyermek, diák, felnőtt, senior) egyedi belépőkre vonatkozik. Két eltérő korú tagból álló pár esetén a magasabb árkategóriájú jegyet kell megváltani. A kedvezmény csak az akció napján személyesen, az állatkerti jegypénztárakban megvásárolt belépőjeggyel vehető igénybe.

Kolompos farsangi mulatság

A Kispesti Munkásotthon Művelődési Házban február 16-án lép színpadra a zenekar. Vízkereszttől Húshagyó keddig tart a mulatság, bolondozás, álarcos, maskarás bálok időszaka, amely megelevenedik a színpadon. Vasárnap, február 17-én pedig a Benczúr Házban találkozhattok velük.

LEGO kaland 2 hétvége – Allee Bevásárlóközpont, február 16-17. (ingyenes)

Hétvégén a budapesti Allee Bevásárlóközpontban a LEGO Kaland 2 hőseié lesz a főszerep, akik mindkét nap izgalmas programokkal várják a kicsiket és a nagyokat egyaránt.

FEBRUÁR 16., szombat

Szerelmes Állatok Napja – Budakeszi Vadaspark, szombaton 10 órától

Február 16-án, szombaton, a Valentin-napra való tekintettel a Budakeszi Vadasparkban idén is a szerelmes állatoké a főszerep. A rendezvény keretein belül a látogatók olykor bizony kissé pikáns szakvezetéseken ismerkedhetnek meg a Magyarországon őshonos, illetve a Kárpát-medencébe betelepült állatok szerelmi életével, párkeresési szokásaival és udvarlási technikáival. A szakvezetésen kívül a Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület játékos előadást tart a legkisebbnek az udvarlási szokásokról, továbbá állattréningek és kisragadozó látványetetés is várja az érdeklődőket. Normál belépővel látogatható!

Mesélő betűk – A kezdet kezdete foglalkozás (Wonderland Fesztivál) – Art Quarter Budapest, Nagytétényi út 48-50., szombaton 10:00-11:30 (regisztrációs, ingyenes)

A foglalkozás alatt mesékhez rajzolhattok iniciálékat. Először megnézik, mi is egyáltalán az iniciálé, utána választják ki és olvassák el a meséket a gyerekek. Az iniciálé rajzolásához bármelyik betűt felhasználhatják, amelyik megragadja a képzeletüket. A képek elkészítéséhez grafit és/vagy színes ceruzát használhattok. A programot vezeti: Kálmán Anna (többek között a Rumini és A táltos kecske könyvek illusztrátora). 8-12 éveseknek ajánlott program, regisztráció szükséges. Ingyenes!

Farsangi Forgatag/Tavaszhozó állatságok – Magyar Mezőgazdasági Múzeum, szombaton 10 órától

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum Farsangi Forgatag/Tavaszhozó állatságok címmel családi programot szervez február 16-án. A programra várják a családokat különféle farsangi néphagyományok felelevenítésével, téltemető, tavaszcsalogató, termésvarázsló és gonoszűző népszokásokkal, játszóházzal, jelmezversennyel, kézműves workshopokkal és színpadi műsorral. A Vajdahunyadvárból ezen napon nem hiányozhatnak a magyar néphagyomány jól ismert figurái, a gólya-, a medve- és a kecskealakoskodók, akik a nap folyamán többször is feltűnnek majd, hogy ráijesszenek a Télre. Belépőjegy: gyerek: 1000 Ft, felnőtt: 2000 Ft, családi (2 felnőtt és 1-2 gyerek): 4600 Ft.

Farsangi maszk készítés – Minurka, szombaton 10:00-13:00 (előzetes bejelentkezéssel)

Most bevetheted minden kreativitásod: elkészítheted álmaid álarcát, akár a klasszikus velencei tradíciók nyomában, akár a modern trendeket követve, izgalmas alapanyagokból (tollak, flitterek, foszforeszkáló festékek és díszek stb.) és különböző technikák (pl. dekupázs) elsajátítása során Csetényi Lilla / Nearnia útmutatásával. A foglalkozást gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt ajánlják. Ár: 4500 Ft, mely tartalmazza a maszk elkészítéséhez szükséges összes alapanyagot és eszközhasználatot. Egy workshopon maximum 8 fő tud részt venni, a jelentkezéseket a minurkainfo@gmail.com címen fogadják.

Fotó/Pop-art workshop gyerekeknek – galeria neon, Nagymező 47. II. emelet, szombaton 10:00-11:30 (ingyenes, regisztrációs)

Örömmel hívnak benneteket Veszely Ferenc kiállításához kapcsolódó második workshopra, mely során ismét a fotót veszik alapul. Számíthatok asszociációs játékra, kiegészített és sokszorosított képekre. Közben megismerkedhettek a kompozíció alapszabályaival is, amit kötetlenül alkalmazhattok majd a képalkotásban. Lesznek ismét fekete-fehér fotók, pauszpapír, fekete, ezüst és színes kartonok, ceruzák, kréták, alapanyagban és alkotókedvben nem lesz hiány! A workshopra csak a gyerekeket várják. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: az evafreund0@gmail.com címen február 15-ig. Ajánlott életkor: 7-12 év.

Lengemesék: Tél a Nádtengeren – Puskin mozi, szombaton 10:00

Berg Judit meséjéből készült remek film ismét a Puskin mozi műsorán. Jegyár: 800 Ft.

Mesebeli Országok Kiállítás (Wonderland Fesztivál) – art quarter, Budafok, Nagytétényi út 48-50., szombaton 10:00-14:00 (ingyenes)

A helyszínen közel 100 olyan illusztrációval találkozhattok, amelyek az utóbbi 15 évben készültek Magyar- vagy Lengyelországban. Az interaktív kiállítóterem olyan játszótér, ahol a gyerekek szabadon használhatják, kipróbálhatják mindazokat a könyveket, különleges játékszereket, bútorokat, berendezési tárgyakat, amelyek formatervezését a mesék, a folklór és a természet inspirálta. Ingyenes!

Családi délelőtt – Ludwig Múzeum, szombaton 10:30 (regisztrációs)

Februárban a Családi Délelőttök a LUDWIG 30 – Mindig kortárs című kiállításhoz kapcsolódnak. Graffiti, blackbook, stencil, spray, henger, mozaik… Csak szavak, mesefigurák, üzenetek, figurális mesteri festmények, mozaikból kirakott pixelfigurák, fonalból kötött utcai bútorzat huzatok, szemétből készített reliefek. Mind-mind az utcán látható alkotások. A mostani foglalkozás alkalmával a Ludwig Múzeum gyűjteményéből válogatott graffiti művekkel ismerkedhettek a kiállítótérben. Regisztráció pénteken 14 óráig: dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu címen. Jegyár: 600 Ft/fő. Érdemes olyan ruhában menni, amit nem sajnáltok, ha összekenik a gyerekek.

Szemezgető – Magyar Nemzeti Galéria és Szépművészeti Múzeum, szombaton 11:00 (regisztrációs, ingyenes)

A Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum programjain egy-egy műtárggyal ismerkedhettek meg részletesebben. Ha pedig már nem tudtatok regisztrálni, ezen a napon ingyenes a belépés családdal mindkét múzeumba (18 év alatti gyerekeket kísérő 2 hozzátartozónak az állandó kiállításokra), úgyhogy önállóan is felfedezhetitek mindkettőt. A szuper, családbarát Szépművészeti Múzeumról itt írtunk bővebben a múlt héten.

Farsangi készülődés – Mesemúzeum, szombaton 11:00

Gyere jelmezben és alkosd meg saját kezűleg öltözéked kiegészítő darabját! Kreatív kézművesedés együtt, vidáman. Ló, róka, busó, somrero és egyéb álarcok készítése Farkas Réka iparművésszel a Mesemúzeumban. Ajánlott korosztály: 5-10 éves korig.

Betyárvilág – interaktív könyvbemutató és játék (Wonderland Fesztivál) – Art Quarter Budapest, Nagytétényi út 48-50., szombaton 12:30-14:00 (regisztrációs, ingyenes)

Dóka Péter, a kötet szerzője évek óta járja az országot, több mint száz sikeres író-olvasó találkozót tartott már gyerekeknek. Eddig megjelent hét könyve közül most a társszerzőként jegyzett Betyárvilágot mutatja be, amely a rajzaiért 2012-ben IBBY-díjat kapott. A szerző mesél a gyerekeknek a híres betyárvezérekről, a kevésbé ismert, de annál érdekesebb kapcabetyárokról, a bátor és erős betyárlányokról, valamint a kötetből is felolvas néhány izgalmas történetet. Ezután veszi kezdetét a kreatív foglalkozás, melynek során a gyerekekkel betyárneveket és -történeteket találnak ki, és az író segítségével megtanulják a történetszerkesztés és -mondás alapjait. 9-12 éveseknek ajánlott program, regisztráció szükséges. Ingyenes!

Hangszersimogató klub – Óbuda, 3K, szombaton 16:00

Bársony Bálint és zenekara interaktív foglalkozása és mini koncertje gyerekeknek. A Hangszersimogató célja a hangszerek hangjának megismertetése, az együtt zenélés és éneklés örömének átadása kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A foglalkozás énekes vezetője: Korzenszky Klára énekesnő, gyermekpszichológus Jegyár: 1000 Ft/fő. (A nagy érdeklődésre való tekintettel javasolják az elővételes jegyvásárlást.)

Kaland, játék, fantázia! – Interaktív könyvbemutató – Bartók Pagony, szombaton 16:00 (ingyenes)

Bojti Anna könyvében TE határozod meg, hogy merre kanyarodik a történet: az állatkertben nyomozva mindenféle fura lényektől kell információt és értékes tárgyakat szerezned! A könyvbemutatón belecsöppenhetsz az állatkerti történetbe, és a különös lényekkel beszélgetve, értékes tárgyakat szerezve kinyomozhatsz egy állatkerti rejtélyt! 6 éves kortól ajánlott. Ingyenes!

FEBRUÁR 17., vasárnap

Űrdöngölő farsang – Klauzál Ház, vasárnap 10:00

Az Űrcsűr nevezetű diszkóba várják a repülő csészealjakon vagy tejúthajókon érkező bolygóközi „távoli barátainkat”, ufókat és más űrbéli, mesebeli lényeket, azaz a jelmezes gyereksereget. A Családi vasárnapon 10 órától kreatív foglalkozás és társasjáték kavalkád is lesz, a koncert pedig 11 órakor kezdődik. Jegyár: 1200 Ft/fő.

Rémségek kicsiny múzeuma – Petőfi Irodalmi Múzeum, február 17., 10:00-11:30 (ingyenes, regisztrációs)

remek pim

Gondoltál már arra, milyen lenne elkészíteni saját szörnyedet és utána megszelídíteni. Sokkal könnyebb és mókásabb, mint hinnéd! Más nem is kell hozzá, mint egy pompás közös mese, játékos (de milyen is lenne más?!) fantáziád, megannyi színes, tekergő-fodrozódó, csillogó papír és anyag, s már el is készítetted saját tél- vagy unaloműző bábodat a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A program ingyenes, de regisztráció szükséges: muzeumped@pim.hu. 4-12 éveseknek ajánlott.

Mágikus tárgyak alkotó workshop Földi Andreával – Haris köz, próbaterem, vasárnap 10:00, 14:00 és 18:00

A Teszlek süveg népszerűségén felbuzdulva idén Harry Potter lesz a workshopok témája. A mese tárgyait készíthetitek el több turnusban Földi Andreával. A foglakozásokra jelentkezés és további információ Földi Andreától kérhető ezen az e-mail címen: jelmeztitkok@gmail.com. 8-14 éveseknek ajánlott.

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni!

Era kedvencei: Wonderland Fesztivál programok, Hangszersimogató klub
Rozi kedvencei: Wonderland Fesztivál programok, Családi délelőtt a Ludwig Múzeumban, Rémségek kicsiny múzeuma a Petőfi Irodalmi Múzeumban