Gyerekprogramok hétvégére – febr. 10-11.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ezen a hétvégén karneváli hangulatban, sok-sok kézműves programmal, zenével, tánccal, fánkkal űzhetitek el a telet. Banyákkal találkozhattok a Marcziban, hangszereket készíthettek a Két Egérben, Hamupipőkével lencsét válogathattok a Füvészkertben, bál lesz az Óbudai Danubia Zenekarral a BMC-ben és akár rókát is láthattok a Dinnyési fertőn.


A Tom és Jerry-show új részei február 12-étől hétköznap 17:50-kor, illetve 20:20-kor a Boomerangon!

Tom és Jerry újra és újra meghódítják a képernyőt – a világ leghíresebb macska-egér párosa immáron 78 éve ejti rabul a legkisebbek és a családok szívét. Korunk ízlésére szabott Tom és Jerry-show új epizódjai február 12-étől láthatóak a Boomerangon. (x)

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Karnevál – Farsang Farka Fesztivál – Szentendre, Belváros, február 10-11. (ingyenes)

A Szentendrei Kulturális Központ idén második alkalommal rendezi meg a Szentendrei Karnevált. A télbúcsúztató-tavaszváró fesztivállal szeretnék felkelteni a várost téli álmából, kicsalogatni a helyieket és a város vonzáskörzetében élőket otthonaikból a szabadba. Február 10-én, szombaton 16 órától a Fő téren a Veronaki – Libabál című zenés gyerekműsorával lép fel, 16 órától a Parti Medve könyvesboltban a Holle anyó birodalma című könyvbemutatóval és kiállításmegnyitóval várnak benneteket. Vasárnap 15:30-tól Bognár Szilvia és zenekara: Titoktok című zenés műsorát hallgathatjátok meg a Fő téren, illetve 16 órától a szentendrei Pótkulcsban balkán gyermektáncház lesz kakaó menüvel. Részletes gyerekprogramok itt. Ingyenes!

II. Farsangi Fánkfesztivál – XI. ker., Kőrösy József utca, február 9-11. (ingyenes)

Február 9-11. között rendezik meg az II. Budai Farsangi Fánkfesztivált, ahol több, mint 80 féle hagyományos és új vonalas fánk, street food, hagyományos farsangi étek és még megannyi finomság kerül terítékre.A rendezvényre élő fánk készítéssel, ingyenes családi programokkal és farsangi mulatsággal is készülnek. Ingyenes!

Kolompos farsangi mulatság – több helyszínen

Szombaton 11 órától a Kispesti Munkásotthon Művelődési Házban, 15 órától a Csepeli Rendezvényközpontban, majd vasárnap 10:30-tól az Erzsébetligeti Színházban és 16 órától a veresegyházi Innováció Centrumban táncoltatja meg a közönséget a Kolompos együttes.

Busójárás – Mohács, február 8-13.

A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása, a busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. Régen Farsangvasárnap reggelétől Húshagyókedd estéjéig tartott a mulatság. A Farsang utolsó csütörtökjén a gyermekek öltöznek maskarába. Ilyenkor a város megtelik jelmezes-maszkos busókkal és egész nap zajlik a mulatság.

FEBRUÁR 10., szombat

Hogyan vadászik a sas a Dinnyési-fertőn? – Velencei-tó, Dinnyés, Rózsa u.-Rákóczi u. sarok, gólyafészek, szombaton 9:00 (előzetes bejelentkezés szükséges)

A befagyott tavon különleges élményt nyújthat a sas zsákmányszerzésének megfigyelése. Ilyenkor rendszerint a rókát is megleshetitek, amint a jégen settenkedik. A lihogón ludak és récék mozgatják folyamatosan a vizet, hogy ne fagyjon be, s ezáltal fennmaradjon a táplálkozóhelyük. Emellett ilyenkor a nagy őrgébicstől a fenyőrigón át a kékes rétihéjáig sokféle téli madárvendég látható a fertőn. Túra hossza: 3 km, kb. 3 óra. Részvételi díj: 1500 Ft/fő, kedv./családi: 750 Ft/fő.

Óbudai Danubia Zenekar: Rímes bál a zenekarban – BMC, IX. kerület, Mátyás utca 8., szombaton 10:30

Mennyiféle hangszer csücsül egy nagyzenekarban, és mindegyik egészen mást csinál… Hogyan lesz ebből összhang, és miben különböznek egymástól a hangszerek? Melyik tud csiripelni és melyiknek „acélosan brutál” a hangja? Melyik nagytestű hangszer rejt érzékeny szívű játékost, és mire való egyáltalán a karmester? Erre a sok kérdésre ad szórakoztató választ az Óbudai Danubia Zenekar koncertje, ahol rímekbe szedve mutatja be a házigazda, Hámori Máté a zenekar hangszereit és műhelytitkait. Ráadásul egy szerencsés hallgató még karmesterként is kipróbálhatja magát a zenekar előtt! Jegyár: gyerekjegy 800 Ft, felnőtt 1200 Ft.

Állati farsang – Családi nap – Kassák Múzeum, Óbuda, Fő tér, szombaton 10:00

Zebrának öltözött krokodilok? Szárnyakat növesztő csimpánz? A februári családi napon az állatok jelmezbe bújva búcsúztatják a telet! A foglalkozás során mozgatható papírbábokat készíthettek Barna Orsolya és Csóka Heléna útmutatásával.12 órától Barna Orsolya képzőművész, antropológus tart tárlatvezetést a Kassák Múzeum állandó és időszaki kiállításaiban. Belépő: 600 Ft/fő, családi jegy: 1800 Ft.

Hamupipőke és a lencse – Kertészkedés mesehősökkel – Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:30

Ki ne ismerné és szeretné Hamupipőke történetét? Ez alkalommal együtt mesélhetitek újra a történetet, miközben segíthettek neki lencsét szemelni, varázsfát ültetni, vagy éppenséggel tökmagból csodatököt nevelni, amelyből aztán fényes hintó kerekedhet. A foglalkozás 1 órát tart. Rossz idő esetén a programok a Kastélyban és az üvegházban lesznek. 3-10 éveseknek ajánlott. Ára 1800 Ft/gyerek, felnőtteknek füvészkerti belépő.

Mimbo Jimbo és a hosszú tél barkácsolós könyvbemutató – Két Egér Könyvesbolt, szombaton 11:00 (ingyenes)

Mimbo Jimbo és barátai egy napon arra ébrednek, hogy a tavasz beköszönte helyett ellepi őket a hatalmas hótakaró. Vajon hogyan hozzák el újra a tavaszt, és mi közük ehhez a mesében felbukkanó különös masináknak? A Kolibri Kiadó és a Skandináv Ház Alapítvány közös gyerekklubjának keretében nemcsak az új, izgalmas történetet ismerhetitek meg, hanem barkácsolni is tudtok majd! Zsiros László segítségével mindenki elkészítheti saját hanggépét és hangszerét, amellyel elűzhetitek a hosszú telet egy közös koncert és zenebona keretében. 4 éves kortól ajánlott. A belépés ingyenes!

Farsangi forgatag a Vajdahunyadvárban – Városliget, Mezőgazdasági Múzeum, szombaton 10:00-18:00

A múzeum családi farsangján mindenkit szeretettel várnak fényvarázsló, napfénycsalogató, vidám programokkal! Folyamatosan egész nap neondiszkó, lámpakészítés, gyertyajóslás, középkori színpadi jelenetek, zsonglőrök, artisták lélegzetelállító mutatványai, népi játszóház,élményfal, közösségi szövet készítése, kézműves foglalkozások. Minden belépőjegy mellé forralt bor vagy tea jár a felnőtteknek és arcfestés a gyerekeknek. Félárú a belépő mindenkinek, akik jelmezben érkeznek.

Velencei Karnevál – Velence, Korzó, szombaton egész nap (ingyenes)

Mi tavaly nagyon jól éreztük magunkat a Velencei Karneválon, ahol jégfaragással, színpadi programokkal, télbanya égestéssel, vásárral és gasztronómiai programokkal készülnek az idei évben is. Ingyenes!

FEBRUÁR 11., vasárnap

Belvárosi Betyárok: Farsangi koncert – Puskin mozi, vasárnap 10:00

A zenekar visszatér lemezbemutató koncertjének helyszínére – februári műsoruk a farsangot ünnepli a Puskin Kuckó közönségével. Együtt énekelnek kicsiknek és nagyoknak, hangszerbemutatóval, új dalokkal, vidámsággal és farsangi hangulattal! Belépő: 1700 Ft.

Kodzsugukila, a boszorkány – Barabás Villa, vasárnap 11:00

A mese során minden csoda valóra válhat, s mivel varázsló, aki muzsikál, még az is lehetséges, hogy valójában maguk a dobok beszélnek. Danny Bain jellegzetes mesemondó stílusa afrikai zenei hagyományokra épül, tradicionális és saját népmeséket ötvöz fülbemászó dallamokkal és hipnotikus ritmusokkal afrikai hangszerek kíséretében. Mi nagyon szerettük ezt az előadás. 4 éves kortól ajánlott. Jegyár: 1500 Ft.

Bohócok a Láthatáron: Banyamosoda – Marczi, vasárnap 16:00

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy feketelelkű boszorkány, továbbá egy királylány, egy királyfi, meg a Pucerátor 2000 (legújabb modell). Ez a kicsit se hétköznapi szerkezet arra jó, hogy a gonosz szerzetek lelkét tisztára mossa. Például a boszorkányokét, igen! Bábos-zenés vásári komédia 5-9 éves gyerekeknek és kortalan szüleiknek Gryllus Samu zenéjével. 45 perc szünet nélkül. Jegyár: 1500 Ft.

V4 karnevál – egész napos családi forgatag a Várkert Bazárnál, vasárnap 11 órától (ingyenes)

Egész napos forgatag lesz vasárnap a Várkert Bazárnál zenei és családi programokkal, jellegzetes négynemzeti produkciókkal a kultúra és a gasztronómia területén, a karneváli hagyományok megjelenítésével, esti fényfestéssel és tűzijátékkal. A fényfestés és a tűzijáték kezdésének időpontja: 18.00 óra, látványterülete pedig a pesti oldalon a Dunakorzó, a budai oldalon pedig a Várkert rakpart. Koncertek:Kerekes Band (11:00 – 12:00), Kolompos Együttes (12:15 – 13:00), Balkan Fanatik (13:30 – 14:40), Caramel (15:10 – 16:30), Lajkó Félix és az Óperentzia (17:00 – 18:00) Ingyenes!

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni!

Nézzétek meg kedvezményes játszóházak válogatásunkat, illetve kedvezményes állatkertet és gyermekvasutazást is ajánlunk februárra itt.

Era kedvencei: Banyamosoda a Marcziban, Szentendrei Karnevál, Mimbo Jimbo könyvbemutató a Két Egérben
Rozi kedvencei: Mimbo Jimbo könyvbemutató a Két Egérben, Állati farsang a Kassák Múzeumban