Gyerekprogramok hétvégére Budapesten és országszerte – augusztus 14-15.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Új kufli film

Végvári vigasságok, Amerikai Autó Fesztivál, csillagos éjszakák, új kufli film, MineShow, Pöttömkert és még sok remek program vár rátok augusztus közepén. Gyerekprogramok hétvégére a Minimatinétól!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Egy hét a csillagok alatt – országos rendezvény, 40 helyszínen, augusztus 7-15.

Az „Egy hét a csillagok alatt” kezdeményezés célja, hogy minél többekhez jusson el a csillagos égbolt megfigyelésének élménye. Augusztusban országszerte több mint negyven helyszínen várják csillagászati bemutatók az érdeklődőket. A részletes programot itt éritek el. Térkép a helyszínekkel itt.

Bor, mámor, Bénye… – Erdőbénye, augusztus 12-15.

Augusztus 12-15. között ismét várnak benneteket az erdőbényei kertekben. Tokaji borok, zempléni ízek, jazz, népzene, világzene, kiállítások, beszélgetések, túrák is lesznek. A gyerekeket tanösvény bejárással, madárodú készítéssel, kézműves foglalkozásokkal, bábelőadással és játékokkal várják. Részletes program itt.

Székesfehérvári Királyi Napok – Székesfehérvár, augusztus 13-22. (ingyenes)

Pénteken látványos megnyitóval indul az idei Székesfehérvári Királyi Napok rendezvénysorozat, amely jövő hét vasárnapig tart. A Koronázási Ünnepi Játékok napjainak idején, augusztus 20–22. között középkori hangulatot teremtenek: hagyományőrző csapatok, régizenészek járják az utcákat, gólyalábasok is mókáznak a látogatók között a belvárosban. Az óriásbábok többször is felvonulnak és be is mutatkoznak a vendégeknek a belvárosban. A már ismert Ágbogozó játékban és a legújabb, nyomozós-matricagyűjtős játékban kicsik és nagyok közelebbről is megismerhetik az Árpád-házi királyokat. A Malom utcai Táncházban folkestek, koncertek, táncszínházi bemutató kínál kellemes estéket. A Zichy ligetben lesz családi piknik, lovagi torna és számos gyermekfoglalkozás, kreatív játék. Augusztus 21-én és 22-én a középkori élő sakk előadásban a száz négyzetméteres fekete-fehér táblán a morvamezei csatát elevenítik fel fehérvári középiskolások. A Barátság mozi kertmoziját a Városháza díszudvarában élvezheti a közönség, és lesznek koncertek is. Részletes program ittIngyenes!

Zempléni Fesztivál – Zemplén, augusztus 13-22.

Tokaj-Hegyalja és Zemplén legnagyobb kulturális eseménysorozata a Zempléni Fesztivál 30. alkalommal várja a közönséget augusztus derekán. A rendezvény keretében a térség legszebb műemléki és szabadtéri helyszínein a magyar művészeti élet kiválóságai, neves hazai és külföldi vendégművészek, együttesek várják a komolyzene, jazz, tánc, irodalom és színház rajongóit, de nem feledkeznek meg a gyerekekről sem. A régiót behálózó kulturális események mellett a tokaji borvidék elsőrangú pincéi kínálnak a remek muzsika mellé kitűnő bort és páratlan gasztronómiai élményt. Részletes program itt.

Végvári Vigasságok – Egri Vár, augusztus 14-15.

Láss csatát, ünnepelj győzelmet! Éld át a kora-újkori Eger hangulatát! Korhű fegyverek bemutatójával, hagyományőrző csapatokkal, családi programokkal, vitézvirtussal, kiállításokkal és koncertekkel várják az érdeklődőket az Egri Várban. Részletes program itt.

Hétrétország – Őrség, augusztus 15-22.

Hétrétország az Őrségben van – avagy Hétrétország maga az Őrség, amely erre a néhány napra képzeletbeli országgá lényegül. Fővárosa Őriszentpéter és mintegy 20 további kistelepülés kapcsolódik hozzá a szerek és porták köztiválja idején. A felnőtteknek szóló remek programok mellett a gyerekekre is gondoltak, őket népmesék, bábelőadások és koncertek is várják. Részletek itt.

19. Nemzetközi Amerikai Autó Fesztivál – Komárom, Monostori Erőd, augusztus 12-15.

Több mint 1500 amerikai autó, Low Rider Show, Off Road pálya, Big Foot Autótaposás és padlógázon pörgetett rock and roll bulik. Ezen a hétvégén vár benneteket a 19. Nemzetközi Amerikai Autó Fesztivál Komáromban, a Monostori Erődben. Részletek itt. Napijegy: 3500-5000 Ft. 12 év alatt ingyenes, 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges!

12. Síkvölgyi Lovasnapok – Tatabánya, Síkvölgyi Lovarda, augusztus 14-15.

A Hagyományőrző családi napon egész nap ügyességi játékok, kézműveskedés, fajátszó, íjászat, lovaglás és lovaskocsikázás vár benneteket. A rendezvényre a belépés és valamennyi program ingyenes. Részletek itt.

A kuflik és az Akármi – premieres film

Augusztus 12-én kerül a mozikba A kuflik és az Akármi, ezzel egy időben pedig megjelenik az új kufli könyv is. A hét főhős – Zödön, Pofánka, Titusz, Hilda, Valér, Bélabá és Fityirc – harmadjára csábítják a moziba a bolondozásra, felhőtlen szórakozásra vágyó családokat. A filmet 6 éves kortól ajánlják.

AUGUSZTUS 14., szombat

MineShow Fesztivál – Magyar Vasúttörténeti Park, egész nap

A számtalan tematikus program, kiállító, és előadás mellett nagy népszerűségnek örvendenek a Minecraft YouTuberek is, akikkel a különböző színpadi programokon találkozhatsz. 18 éves kortól védettségi igazolvány szükséges. Részletek itt. Jegyár: 2000-4500 Ft.

Hahó Együttes – Kobuci, szombaton 10:00

Tanulni és tanítani a friss emberkéket a felnőttek feladata, még szerencse, hogy olyan sziperszuper, kreatív, barátságos, nyitott, kulturált muzsikák is segítenek ebben mint a Hahó Együttes! Sok-sok koncerttel a hátunk mögött, gyakorló apukaként bőven van tapasztalatunk a kis csibeszekről! Cuki dalok nem csak cuki gyerkőcöknek! Simogass kutyát, puszilj bogarat, ölelj fát, szedj szemetet, mindent lehet. Jegyár: 1000 Ft.

Kis-Duna családi nap – Szigetszentmiklós, szombaton 10:00-18:00 (ingyenes)

Délelőtt minden családot, kikapcsolódásra vágyót várnak a Duna-partra, ahol kipróbálhatjátok a kenuzást, túrázhattok a Tanösvényen, a gyerekeket pedig várja: a Berebe Játszóház, az Így Tedd Rá! foglalkozás, népi játékok és kézműves foglalkozások. 16 órától Paár Julcsi koncertezik. Ingyenes!

Fabula Bábszínház: Brumi és a téli álom – Margitsziget, Szabadtéri Színpadnál, szombaton 10:30 (ingyenes, de regisztrációs jegy szükséges)

A történet helyszíne egy medvebarlang. A kisbocsok nem akarnak téli álmot aludni, mert azt unalmasnak tartják. Aztán elindulnak a mesés kalandok. Ez már a macik téli álma, vagy még a valóság? Ez rejtve marad. Egy kedves kismedvés mese azonban kikerekedik Brumiról és Barniról, és a szemünk láttára kel éltre a barlang rejtekéből. A nagyméretű bábok és a humoros történet hamar elvarázsolja kis közönségét. Részletek itt.

Szent Lőrinc könnyei avagy a Perseidák – Sas-hegyi Látogatóközpont, szombaton 19:00

Szakértő csillagászok mesélnek az égi tüneményekről, s a távcső is várja a  látogatókat. A program hagyományosan tanösvény sétával kezdődik. Az augusztusi égbolton megjelennek az első halvány csillagok, amelyek ragyogását a városi fények sajnos, elhomályosítják. Jegyár: 1600-2300 Ft. Előzetes bejelentkezés szükséges!

Hullócsillagok éjszakája – Svábhegyi Csillagvizsgáló, augusztus 12-14., 20:45

A nyár legszebb hullócsillag-rajának, a Perseida meteorrajnak eredhettek a nyomába a Svábhegyi Csillagvizsgálóban. Meteorit-vizsgálatot tartanak a legszebb meteoritfajtákkal, polarizációs mikroszkópjainkban pedig a meteoritkristályok színpompás, szivárvány-színekben játszó világába pillanthatunk bele. Jegyár: 3600 Ft. Várnak benneteket a Szaturnusz éjszakáján is, augusztus 14-én.

AUGUSZTUS 15., vasárnap

Pöttömkert – Budapest Park, vasárnap 9 órától

Nem lehet Pöttömkert igazi gyerekkoncert nélkül, 11 órától a Rutkai Bori Bandát láthatjuk – hallhatjuk a Dzsungel színpadán. De lesz többek közt Piatnik társasjáték tér, megnézhetjük a Batyuszínház előadását, zenélhetünk a Hangolóra – interaktív hangszerkiállításon, furfangos csudavilágba barangolhatunk a Játékos tudománnyal, a legkisebbeket várja a Tipegő játszótér, és lesz Kerekítő foglalkozás valamint bűvész produkció is. 2 éves korig, illetve XI. kerületi lakcímkártyával ingyenes. Részletes program és jegyvásárlás itt. Jegyár: felnőtt 1000 Ft, gyerek 500 Ft. Elővételben is kaphatók jegyek.

Danny és Béla mesekoncert – Balatonfenyves, vasárnap 10:30

A mesekoncerten Danny Bain amerikai származású zenész és előadó, és Ágoston Béla multiinstrumentalista és zeneszerző kedves és vicces meséket adnak elő, különlegesebbnél különlegesebb hangszerekkel. Az előadás után a gyerekeknek lehetősége van kipróbálni a hangszereket. Jegyár: 1500 Ft.

Zenepedagógia a Superar-ral – Millennium Háza, vasárnap 11:00

A családi zenés foglalkozás fókuszában elsősorban az áll, hogy zenei készségfejlesztő és közösségépítő játékok segítségével a gyerekek bepillantást nyerjenek a zene izgalmakkal teli világába. A család jelenléte és bevonása ahhoz is hozzájárul, hogy a gyerekek számukra biztonságos környezetben bontakozhassanak ki a zenében. A közös tevékenység és tapasztalatgyűjtés nemcsak egyedi és emlékezetes zenei élményeket teremt, hanem közelebb hozhat egymáshoz szülőt, gyermeket, és pillanatok erejéig akár egy egész közösséget is. Szülő-gyerek párosjegy: 1500 Ft.

Aranyalma Páros: Szent királyaink – Margitsziget, Szent Margit kolostor-romok, vasárnap 10:30 (ingyenes, regisztrációs)

Árpád-házi szent királyaink korának zenéjét és szakrális énekeit, valamint későbbi századok ebben a szellemiségben fogant muzsikáját szólaltatjuk meg hagyományos magyar népi hangszereken. A Szent Koronánkat Boldogasszonynak felajánló István, a szellemében és lelkiségében, termetében és tetteiben egyaránt kimagasló László, valamint a példamutatóan nemes lelkű Imre herceg világát idézzük gyermekek számára is élvezetes előadásunkban. Részletek itt.

Meteorles és csillagászati bemutató – Felsőtárkány, vasárnap 20:00

Érdemes sok kívánságot felvenni listánkra, ugyanis derült idő esetén egy éjszaka alatt akár több száz hullócsillagot is megfigyelhetünk majd. Az alkalom kapcsán vetített képes előadással és távcsöves bemutatóval várják az érdeklődőket. Részletek itt. Jegyár: 1000 Ft. Előzetes jegyvásárlás szükséges.

Akik már a hosszú hétvégére tervezik a programokat, itt találják ajánlónkat!

Ha szeretnétek időben értesülni a legjobb családi programokról, érdemes feliratkozni hírlevelünkre itt. Új gyerekkönyvek, gasztro helyek, ingyenes programok, kirándulási ötletek, új játszóterek nem csak a nyári szünetre.