Gyerekprogramok hétvégére – augusztus 1-2.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Pályi János: Vitéz László

Sportos programok, túrák, Lótusz Napok, Kultkikötő, kisvasút megnyitó, könyvbemutató, régészkedés, csillagfényes túrák is várnak rátok augusztus első hétvégéjén. Íme a legjobb gyerekprogramok!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Barka Állatsimogató – Dunakeszi, augusztus 1-2.

Ismét nyitva lesz a Barka Állatsimogató Dunakeszin! Kiket láthattok? Nyuszi, vízibivaly, szürkemarha, láma, zebu, mangalica, magyar tarka szarvasmarha, kecske, racka juh, birka, szamár, baromfi, aranyfácán, ló. Emellett sétalovaglás, szalma ugráló, gumi piramis is várja a gyerekeket. Belépő: 1300 Ft/fő. Az ár tartalmaz egy csomag Zoo Csemegét (egyéb élelmiszerrel az állatokat etetni TILOS). 4 éves kor alatt ingyenes. Nagycsaládos belépő: 2 felnőtt + 3 (4 évnél idősebb) gyermek esetén a belépőjegy: 1000 Ft/fő.

Budapest Restart Sportsziget – Margitszigeti Atlétikai Centrum, július 31. – augusztus 2. (ingyenes) 

Újranyit a város: augusztus első hétvégéjén egész napos ingyenes sport rendezvénnyel várnak mindenkit! Több mint 12 sportágat lehet teljesen ingyen kipróbálni. Lesz aerobik Béres Alexandrával, alakformálás Katus Attilával, gerincprogram, crossfit, tollaslabda és asztalitenisz bajnokság, teqball, jóga és sok minden egyéb minden korosztálynak. Ingyenes!

Kultkikötő a Balatonnál

Ezen a hétvégén két helyszínen is találkozhattok Pályi Jánossal, aki a Vitéz László című előadásával érkezik szombaton 11 órakor Balatonfenyvesre, vasárnap 11 órától Balatonszárszóra. A Nyúlkaland előadást is megnézhetitek szombaton 11 órától Balatonföldváron, vasárnap 11 órától pedig Balatonbogláron. Részletek itt.

XIII. Lótusznapok – Szegedi Tudományegyetem Füvészkert, augusztus 1-2.

Augusztus első hétvégéjén a tóban megújuló indiai lótusz virágzását ünnepelik meg Szegeden. Erre a két napra távol-keleti hangulatot varázsolnak a Füvészkertbe, zenével, tánccal, ízekkel és illatokkal idézik meg a kelet varázsát. Látogatók megcsodálhatják a lótuszos tavat, mely a japán kertnek is része. Szombati program itt, vasárnapi program itt.

AUGUSZTUS 1., szombat

Isten éltesse a Boglárkákat! – Székesfehérvár, Borszéki út 61. (gólyafészek), szombaton 9:00

A túrán a Boglárka-nap alkalmából a lepkék, de főként a sötét és vérfű hangyaboglárkák nyomába eredhettek, amelyeknek Székesfehérvár környékén jelentős állománya él. Jegyár: 900-1600 Ft.

Beszélgetés és kiállításmegnyitó Agócs Írisszel – Bartók Pagony, szombaton 10:30-13:30 (ingyenes)

Könyvbemutató beszélgetés, kiállításmegnyitó és dedikálás Agócs Írisz illusztrátorral. Ismerjétek meg a Rajzolj egy krumplit! című kreatívitásra ösztönző foglalkoztató könyvet egy beszélgetés keretében, majd nézzétek meg Agócs Írisz kiállítását! A beszélgetés 10.30-kor kezdődik, a kiállítást utána lehet megnézni a Bartók Pagonyban, dedikáltatni pedig 12.30-tól lehet minden régi medvés, cipelő cicás, maszatos, sáris és friss krumplis csodakönyvet. Ingyenes!

Nyár a Hunyadi téren – Majorka Színház: A pártás királylány – Hunyadi tér, szombaton 9:30-12:30 (ingyenes)

A magyar népmese alapján készült előadás 10 órakor kezdődik, amelyből kiderül, hogy a szívnek nem lehet parancsolni. Van benne ármány, szerelem, háború, sőt rögtönzött katonai kiképzésben részesülhet egy bátor néző is. A sok humorral, énekkel, citeramuzsikával tarkított előadásban megjelenik a boszorkány, oroszlán és sárkány, és végül a király mégiscsak enged a világ rendjének, és a szerelmesek egymáséi lesznek. 9.30-12.30 között az ÖKO-Játék Környezettudatos Élményprogram játékai várják a gyerekeket. Részletek itt. Ingyenes!

Gödöllői Kisvasút megnyitó – Gödöllő, Csemete-rét, szombaton 10:00-18:00

Augusztus elsejétől megnyitják a kisvasút első szakaszát menetrendszerinti forgalomra. E jeles napot szeretnék méltóképpen megünnepelni. A vonatozás mellett számos családi és szakmai programmal kedveskednek minden érdeklődőnek. 11 órától lesznek családi programok: kézműves-játszóház, vasutas játszóház, méhészeti bemutató, akadályverseny, állatsimogató.  A napközben közlekedő vonatokra oda-vissza útra menetjegyek a kisvasút pénztárában 9:00 órától érkezési sorrendben válthatóak. Teljes árú jegy: 600 Ft/fő (3 év alatt ingyenes), kedvezményes jegy: 400 Ft/fő (3-14 éves korig, valamint 65 év feletti nyugdíjasok részére), családi jegy: 1800 Ft/fő (2 teljesárú + 2 kedvezményes jegy váltása esetén), támogató jegy 1000 Ft/fő.

Áss velünk a történelem mélyére! – Múzeumpedagógiai foglalkozás – T9 Közösségi Tér, szombaton 11:00 (regisztrációs)

Múzeumpedagógiai program során élményszerűen megismerkedhettek a budai Várnegyed, azon belül az Erdélyi bástya történetével. Játékos formában betekintést nyerhettek a régészek szerteágazó tevékenységeibe az ásatási helyszínen. A program attrakciója a régészeti ásatást imitáló homokozó, ahol kutathattok, és az előkerülő kerámia-törmelék leletanyagot haza is vihetitek.A programot 7-14 éveseknek ajánlják. A szülőket, nagyszülőket a foglalkozás alatt tárlatvezetésre invitáljék a kombinált jegy megvásárlásával. Részletek itt.

Aranyszamár Bábszínház: Ágacska mesejáték – Családi szombatok a Csiga Parkban, József Attilla-lakótelep, szombaton 17:00 (ingyenes)

A mutatványos bábos színészpár gurulós kocsijával járja a világot – így érkeznek az előadás helyszínére is. Dalolnak, játszanak a szokott rendben, majd egyszer csak leesik egy ág a föléjük magasodó fáról. Elkezdődik Ágacska csodás története, amely során a kancsali Dani kacsa, az állandóan röhögő Berci béka és a bátor Pösze egérke elindulnak, hogy megkeressék az embert, aki tudomásuk szerint, ki tudja őket gyógyítani bajukból. Útjuk során igaz barátságot kötnek, s a történet végére nemcsak a kis állatok, de a nézők, s a játszók is igazi boldogságra lelnek. Ingyenes! Az előadást szintén szombaton délelőtt 10:30-tól a Margitszigeti Szabadtéri Színpadnál is megnézhetitek ingyenesen!

Csillagfényes Ökotúra – Sóstó Székesfehérvár, Sóstó Látogatóközpont, szombaton 20:00-22:00 (regisztrációs)

Augusztust egy rendhagyó éjjeli Ökotúrával indítják Székesfehérváron. Ezen a túrán Sóstó ismeretlen arcával ismerkedhetnek meg a bátor túrázók. Nem csak az éjszakai állatvilág rejtelmeibe nyerhetünk betekintést, hanem a csillagok világába is. A túra során vendégük lesz Csorvási Róbert csillagász, a székesfehérvári Trekán Lajos Bemutató Csillagvizsgálótól, aki a nyári égbolt csodálatos világában kalauzol el titeket. A részvételhez előzetes regisztráció szükséges az alábbi elérhetőségeken valamelyikén: sosto@szekesfehervar.hu, Sóstó Látogatóközpont telefonszám: +36 22/202-373, +36 70/ 6699010. Online regisztráció itt. Részvételi díjak: 1.500 Ft/fő, családi jegy: 3500 Ft /4 fő (2 fő felnőtt és 2 fő 18 év alatti gyermek).

Éjszakai távcsöves bemutató – Svábhegyi Csillagvizsgáló, szombaton 21:00 (regisztrációs)

Megfigyelhetitek a Schickard kráteróriását, és a Kopernikusz-kráter sugársávjait a majdnem-teliholdon! A Szaturnusz gyűrűjét és a narancssárga nitrogénlégkörbe burkolózó Titan holdat! A Jupiter gázóriásának felhősávjait és az éppen felkelő Nagy Vörös Foltot! A programot nagyobb gyerekekkel ajánljuk!

Óbudai KultÉj – Óbuda, több helyszínen, szombaton 16 órától (gyerekeknek 14 éves korig ingyenes)

Idén augusztus 1-jén egy kora délutántól késő éjszakáig tartó kulturális maratonnak lehet részese mindenki, aki Óbudára látogat. A 3. kerületi kulturális helyszínek – amelyek között múzeumok, galériák, kávézó, sörkert és könyvtár is található – összefogtak, hogy egy, a múzeumok éjszakáját idéző, óbudai kulturális rendezvényt hívjanak életre. A rendezvény 2020. augusztus 1-jén 16 órától éjfélig tart. Jegyek: teljes árú: 1000 Ft, 14 év alatt ingyenes. Részletes program itt.

AUGUSZTUS 2., vasárnap

Magyar Népmese Színház előadása: Mátyás király születése napja – Margitsziget, Szent Margit-romok, vasárnap 10:30 (ingyenes)

A történet Mátyás születése napjára rendezett lovagi megmérettetéssel kezdődik, melyen összegyűlnek a lovagok és az udvarhölgyek. Ők illendően felöltözve az udvari bálon egy közös tánccal köszöntik a királyt. Mátyás király álruhát ölt a bál végén és elindul országot járni. Számos kaland után visszatér a palotába és feleségével Beatrix királynéval együtt indul leleplezni a zsarnok kolozsvári bírót. Ingyenes!