Gyerekprogramok hétvégére – április 26-28.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Manu, a legsirályabb fecske – premieres film

A tavaszi szünet után sem kell aggódni, hogy nem találtok programot a családnak, annyi jó dolog lesz a hétvégén városszerte. Rengeteg könyves esemény, Föld napja rendezvények, múzeumi foglalkozások, bringás felvonulás, kertészkedés, és még sok minden más vár rátok. Íme a kedvenceink!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál – Millenáris, április 25-28. (ingyenes)

Április 25. és 29. között rendezik meg a Millenárison az ingyenes Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, ahol külön Gyerekbirodalommal is várják az érdeklődőket. Interaktív könyvbemutatók, koncertek, dedikálások és rengeteg jó program is lesz péntektől vasárnapig, ráadásul ilyenkor kedvezményes áron szerezhetitek be a legjobb gyerekkönyveket, amelyeket szintén bemutatunk majd! Itt találjátok a 10 legjobb gyerekprogramot!

Föld Fesztivál, Gorilla nap és Tavaszi Sokadalom – Állatkert és Holnemvolt Vár, április 26-28.

Idén is sok izgalmas állatos és környezetvédelmi témájú programmal várják az érdeklődőket a Föld Fesztiválon.
Lesz többek között bogársimogatás, fűszer szimatolás, magbomba készítés és sok-sok játék. Részletes program itt. Emellett szombaton Gorilla nap lesz az Emberszabásúak házánál, és Tavaszi Sokadalom a Holnemvolt Várban. Állatkerti belépővel látogatható program.

Tavaszkert Dísznövény 2019 Szakkiállítás és Vásár – Budai Arborétum, április 26-28.

Virágok, növények, kertészeti kellékek és szolgáltatások, gasztronómiai finomságok, természetközeli design alkotások mellett kiállítások, előadások és különféle növényes, zöld programok várnak rátok. Részletek itt. Jegyár: elővétele 1100 Ft, helyszínen 1500 Ft, családi (2 felnőtt + 3 gyerek) 4000 Ft.

Manu, a legsirályabb fecske – premieres film

Manu a kis fecske világéletében azt gondolta magáról, hogy Ő is sirály, csakúgy, mint szülei. Igyekszik úgy halászni és repülni, ahogy Ők, ám nem olyan tehetséges, mint azok a madarak, akik felnevelték. Egy este a ravasz és gonosz patkányok elcsennek egy tojást, melyre Manunak kellett volna vigyázni, társai száműzik a fészekből. Miután elhagyja otthonát, új barátokra lel a mókás gyöngytyúk, Parzival valamint két kis duci fecske személyében. Amikor a sirályok vonulását egy hatalmas vihar fenyegeti, Manu és társai összeszedik minden bátorságukat, hogy megmentsék a kis fecske családját. 6 éves kortól ajánlott!

ÁPRILIS 26., péntek

Kiskönyves éj – városszerte, pénteken 17 órától (ingyenes)

Idén is több helyszínen ünnepelnek a független könyvesboltok április 26-án, pénteken délutántól, és sok jó gyerekprogram is lesz. Például 17 órától a Két Egér Könyvesboltban Gréta és Furda workshop és könyvbemutató lesz a Csirimojó Kiadóval. A Bartók Pagonyban 17:30-tól Harcos Bálint–Szimonidész Hajnalka: Dorka és az elgurult gomb című könyve mellett bemutatkozik 18:30-tól Kertész Erzsi–Remsey Dávid: A sárkány nyomában – A pásztói oskolamester című kötete, de lesz még mini koncert és kézműveskedés is, részletek itt. A Pozsonyi Pagonyba 16:30-tól várnak benneteket jótékonysági sütivásárral, tündérkert szépítéssel,  és vendégük lesz Dániel András, aki dedikál, társasozik, és szívesen beszélget. Részletek itt. Az Óbudai Pagonyban graffalós program lesz, amire regisztráció szükséges. A XXII. kerületi Pötty Könyvesboltban kreatív sarok, diafilmek és Bojti Anna: Éjszaka az állatkertben című könyve mutatkozik be. Erre a helyszínre is érdemes regisztrálni. Emellett a budaörsi Fantazmagóriába, a biatorbágyi Kisgombosban, a szentendrei Parti Medvében és a vidéki Pagonyokban is sok jó programmal készülnek. Itt találjátok a részletes programokat!

Élő meglepetések anyák napjára – Bartók Béla u. 33., pénteken 17:00 (regisztrációs)

A workshopon a Succult kertészmérnökeinek segítségével megismerheted a szukkulens növényeket, valamint ezek hogyan is viselhetők ékszerként, akár ajándékkísérőként is. A kis pozsgások ugyanúgy növekednek majd ékszerként és ajándékkísérőként is, így azok kiültetésével hozható létre az örökéletű ajándék. A KACs Műhely segítségével szeretetbefőttet készíthetsz az anyukád, nagymamád számára, amit különböző technikákkal díszíthetsz, majd titkos üzenetekkel, kedves emlékekkel, jókívánságokkal tölthetsz meg. A program regisztrációhoz kötött! Regisztráció: kacsmuhely@gmail.com e-mail címen. A részvételi díj: 5000 Ft/ fő.

ÁPRILIS 27., szombat

Rendőr és Tűzoltó nap – Városliget, április 27., 8:00-15:00 (ingyenes)

A Városligetben ezen a napon rendőrségi- és tűzoltó bemutatók, járművek, játékok és színpadi programok várnak rátok. Fellép Kőhalmi Ferenc bűvész és a Hahó Együttes is. Részletek ittIngyenes!

A Békásmegyeri Piac új csarnoképületének ünnepélyes megnyitója – szombaton 9:00-14:00 (ingyenes)

A térzene és az ünnepélyes megnyitó mellett lesznek még 9:30-14:00 között foglalkozások is pl. környezettudatos kézműves foglalkozás a Cellux Csoporttal, Anyák napi készülődés és fűszer, növény, palánta felismerés is. Ingyenes!

24. Szent György-napi Sokadalom, Kézműves vásár és Waldorf 100 – Óbuda, Fő tér, szombaton 9:30-23:00 (ingyenes)

2019. április 27-én immár 24. alkalommal ismét megrendezésre kerül a Szent György-napi Sokadalom, kézműves vásár és az idén a Waldorf 100 – Országos Waldorf Művészeti Találkozó, ahová az ország minden részéből érkeznek a Waldorf intézmények és pártoló művészek, művészeti csoportok. Ingyenes!

Goldtimer nap – Budaörsi Repülőtér, szombaton 9:00-17:00 (ingyenes)

Programok: 9 és 10 óra között oldtimer járművek érkezése, 10 és 17 óra között repülési lehetőség a Li-2, Po-2 és Kánya repülőgépekkel. Az eddigiektől eltérően a repülőtéren belül máshol kerülnek megrendezésre a programok. A változás miatt mind a parkolás, mind a belépés, mind a repülés új helyszínre került. Ingyenes!

Pettson és Findusz kertje- kertészkedés mesehősökkel – Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15 (regisztrációs, korosztály: 3-10 év)

„Pettson egy tarka virágos tavaszi napon zöldségeket ültetett, de váratlan események, állatok megakadályozták. Gyertek lessük meg együtt, hogy a láthatatlan fura lények vagy a tyúkok akadályozták meg a kertészkedésben, és segítsünk neki, hogy szép zöldségeskertje legyen.” Részletek itt. Jegyár: 1800 Ft + felnőtteknek füvészkerti belépő.

Neonkréta: Belegabalyodások – galeria neon, szombaton 10:00 (ingyenes, regisztrációs, korosztály: 6-10 éves)

Alagutak, járatok, utak, csövek és csomópontok… Honnan indul, merre tart? Melyik van fölül, melyik alul? Eligazodunk vagy belegabalyodunk? Ezen a foglalkozáson Bernát András grafikáin felfedezhető testek, tárgyak, objektumok, képződmények, csatornák, csőrendszerek, építmények, árkok, gödrök és alagutak inspirálnak majd minket az alkotásban. 6-10 éveseknek ajánlott. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció: április 25-ig a schenerildi@gmail.com címen.

Föld napja – Csekovszky Árpád Művelődési Ház, szombaton 10:00-16:00 (ingyenes)

Idén a környezetvédelem, a felelősségvállalás és a hegymászás lesz a központi téma. Hogyan neveljük gyermekeinket a környezettudatosságra? Mit kell tennünk ahhoz, hogy mi is, mint felnőttek, hozzájáruljunk az egészséges és „Földkímélő” életmódhoz? Esetleg érdekel benneteket egy profi hegymászó élménybeszámolója? Részletek itt. Ingyenes!

Legkisebbek mozija: MOME ANIM válogatás – Puskin, szombaton 10:00

https://www.youtube.com/watch?v=PFgqFcjxmsc

Kiváló, izgalmas kisfilmek a jövő animációs reménységeitől. Változatos stílusban, izgalmas figurákkal, sokszor igen egyedi történetekkel, hangulatokkal. Jegyár: 800 Ft.

Családi nap: Tervezz együtt Ocztos István építész, képzőművésszel – Műcsarnok, szombaton 10:30

Kicsik és nagyok kalandos történeteken keresztül ismerkedhetnek meg a kiállított művekkel, és válhatnak maguk is alkotókká. Részletek itt. A családi napok programjaira a kiállításra megvásárolt jegyek érvényesek, 7 éves kor alatt a részvétel ingyenes.

Bíró Eszter: Időradír – lemezbemutató interaktív családi koncert – Marczibányi Téri Művelődési Központ, szombaton 11:00

Bíró Eszter legújabb gyerekeknek szóló lemeze ismét játékosan oktat. Ezúttal a téma egy mesére íródik, amiben a pontos időt mutató óra darabokra hullik, ezért az időjárás, az évszakok, és a hét napjai összekuszálódnak. A koncert folyamán meg kell találni a szerkezet darabjait, hogy helyreálljon az idő. Ehhez a gyerekek segítségére van szükség, hogy Eszterrel együtt kiderítsék, mikor van a tegnap, mikor a holnap, melyik hónapban jön a Mikulás, mit jeleznek az óra mutatói, mikor van farsang, mely évszakban fürdünk a Balatonban, melyik nap az első a héten. A koncert végére – sok, élőben megszólaló dal és interaktív játék segítségével – összeállnak az óra darabjai. A koncerten lehet majd először kapni az új lemezt és könyvet, amelyet az alkotók az előadást követően dedikálnak. Jegyár: 1600 Ft.

Szent György-nap – Óbuda, Csobánka tér, szombaton 14 órától (ingyenes)

14 órától a Triola Kreálda játszóháza vár rátok ügyességi játékokkal és kézműveskedéssel, de lesznek kutyás programok, 15 órától Gólyalábas hangoskodás sárkányos felvonulással 15:30-tól Veronaki – Libabál koncert, 16:45-től a Szent György és a sárkány – Interaktív mese és játék a Netz produkcióval, 17:30-tól EB OVO kutyás bemutató és 18 órától Cimbaliband és Danics Dóra koncert. Részletek ittIngyenes!

Czutorborsók lemezbeharangozó – Nyolctíz terasz, Király u. 8-10., szombaton 16:00

Kresz Géza tovább merészkedik, azaz megmutatnak nektek pár számot az addigra biztosan megjelenő legújabb lemezről! A fő csapásirányt megtartva maradtak a járműveknél, viszont most kifejezetten a vidéki járgányokat célozták meg! Jegyár: 1000 Ft.

ÁPRILIS 28., vasárnap

Föld napja – Pál-völgyi Kőfejtő, vasárnap 10:00-17:00 (ingyenes)

Kedvezményes barlangtúrák, előadások gyerekeknek, falmászás, fáramászás, utazó barlang, valamint egész nap természetismereti vetélkedő és kézműves foglalkozások fogadják a látogatókat! Ezen kívül lesz még: helyi és Nemzeti Parki Termékesek vására, zöld civil szervezetek bemutatkozása, és mindez a fenntarthatóság jegyében. 11 órától fellép az Aranyszamár Bábszínház, 15:30-tól Farkasházi Réka és a Tintanyúl koncertezik. A helyszínen FÖLDBARÁT büfé várja látogatókat, mindenki vigye magával a saját bögréjét! Részletek ittIngyenes!

Föld napja az Anna-réten – Normafa, vasárnap 10:00-17:00 (ingyenes)

Madárismereti játékok, sok-sok érdekesség a kétéltűekről és a hüllőkről, gombaismereti játékok, a Magyar Természettudományi Múzeum és a Madártani Egyesület standja, természetismereti játékok, Vadonleső program, Zenebatyu Élményprogram, interaktív előadások: 11, 13 és 15 órakor, környezettudatos táplálkozás, növényismereti séták (indulási időpontjai: 11, 12, 14, 15 és 16 óra), Mézeskuckó Családi Játszó-Tér, újrahasznosító kézműves programok várnak rátok. Részletek ittIngyenes!

Nevenincs Tárgyak birodalma, avagy az újrahasznosítás csodája – Petőfi Irodalmi Múzeum, vasárnap 10:00-11:30 (ingyenes, regisztrációs, korosztály: 3-10 év)

Mi lenne, ha abból, amit furcsa fintorral vagy már rezzenéstelen arccal ki- és félredobunk, és úgy hívjuk szemét, valami újat teremtenénk? Mi mindenné változhat át egy pillepalack, egy műanyag zacskó, egy doboznyi hibás gyöngy vagy a csillogó, izgalmas mintájú papírmaradékok? Akár még mesét is faraghatunk belőlük. Életkor: 3-10 év. Regisztráció: muzeumped@pim.hu. A program ingyenes!

Bogyó és Babóca kertje – Kertészkedés mesehősökkel – Holnemvolt Vár, vasárnap 10:00 és 11:15 (regisztrációs, korosztály: 3-10 év)

Kertészkedés Bogyóval és Babócával. Mese, alkotás, növényültetés. Játékos kertészkedős foglalkozás 3-10 éves gyerekeknek (és szüleiknek) a Szamóca Kiskertész Műhelyben az Állatkertben, a Holnemvolt Várban. Az elültetett növényt hazaviszik és otthon nevelik fel a gyerekek. Jegyár: 2000 Ft/gyerek + a Holnemvolt Vár belépőjegy. Regisztráció szükséges!

Makám koncert – Budapest Jazz Klub, vasárnap 11:00

Játékos-zenés formában igyekszik közel hozni a mai városi gyermekekhez a természetet, az erdőt, mezőt, tavat, folyót és a bennük élő állatokat a Makám Kimegyek holnap az Állatkertbe című műsora április 28-án a Budapest Jazz Clubban. Családi jegy 4800 Ft.

I bike Mini családi bringás felvonulás – Oktogon-Városliget, vasárnap 16 órától (ingyenes)

Az I bike Budapest bringás felvonulás 2019 részeként rövidített, és a tömegtől elválasztott útvonalon várják a kisgyerekes családokat. Ha gyereked már kinőtte a gyerekülést, de a teljes menet még sok lenne neki, viszont szeretnétek bringázni, akkor csatlakozzatok az I Bike Minihez! A Mini résztvevői külön rendezői kísérettel, a nekik fenntartott szervizúton tekerhetnek ki a Városligetbe, indulás a menet odaérésekor, kb. 16 órakor az Oktogonról (Andrássy út szervizút). Ingyenes!

Nagy Táncválasztó – Budapest, Debrecen, Győr, Kecskemét, Pécs és Szeged – április 28. (ingyenes)

A Nagy Táncválasztón ingyenes workshopok, nyilvános táncórák és közel száz amatőr tánciskola, táncműhely és táncpedagógus várja a gyerekeket, hozzátartozóit és családtagjait, akik előzetes regisztráció alapján megismerhetik és ki is próbálhatják a különféle táncstílusokat. A Nagy Táncválasztó szervezőinek legfontosabb célja, hogy az ingyenes táncórákkal elérhetővé tegye a gyermek, junior, ifjúsági, felnőtt és senior korosztályok számára a választás lehetőségét. Regisztráció szükséges!

Föld napja foglalkozás – Barabás Villa, vasárnap 16:00

A Barabás Villában minden érdeklődő felnőttet és fiatalt várnak közös alkotásra. Újrahasznosított „cserepeket” készíthettek, amibe minden földi jó belekerülhet – egy tenyérnyi zöld, elvitelre. Kedvezőtlen időjárás esetén fedett helyszínen kerül megrendezésre. Jegyár: 500 Ft.

Era kedvencei: Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, Kiskönyves éj, Föld napja a Pál-völgyi Kőfejtőben, I bike mini
Rozi kedvencei: Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, Föld napja a Pál-völgyi Kőfejtőben