Gyerekprogramok hétvégére – április 23-25.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ezen a hétvégén a Föld napjához, Janikovszky Éva 95. születésnapjához és a Tájházak napjához kapcsolódva is ajánlunk nektek programokat, de nem maradhatnak el a múzeumi barangolások, az online színházi előadások, a jó filmek és a kirándulás ötletek sem.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Janikovszky Éva: Az úgy volt… – elérhető április 23,, 10:00 – április 25., 23:59

Janikovszky Éva 2021. április 23-án lenne 95 éves, ezért online Janikovszky hétvégével ünnepel a 6szín és Móra Kiadó. Janikovszky Éva eddig színpadon soha be nem mutatott könyvei alapján, először színpadon: a születéstől a kiskamaszkorig az élet minden nyűge. Ki tudja, hogy kitől örökölte az a gyerek az eszét, a szépségét? Kire ütött, amikor csak a baj van vele már megint? És vajon mi jár egy kiskamasz fejében? Janikovszky Éva humorral megírt könyvei segítenek megérteni gyerekeinket, akikkel közben együtt nevethetünk a világ igen fontos dolgain. A színpadra állított írások laza szövete betekintést enged gyermekeink mindennapjaiba, az író jellegzetes iróniájával átszőve. Az előadást 7 éves kortól ajánlják. Mi nagyon jókat nevettünk rajta a kisiskolás csapattal. Jegyár: 2500-3500 Ft. Jegyvásárlás itt.

Budapest Bábszínház: Szabó T. Anna: Holle anyó – elérhető április 24., 10:30 – április 25., 22:00

Élt egyszer egy özvegyasszony, akinek volt két lánya: az egyik szorgos, a másik lusta. Az özvegy sokkal jobban szerette a lustát, mert az édeslánya volt. Így kezdődik a szorgalmas és a lusta lány évszázadok óta újra- és újramesélt története, melyben a kút mélyén egy másik, varázslatos világ nyílik: Holle anyó birodalma. Az előadást 4 éves kortól ajánlják. Jegyár: 2500-4900 Ft. Jegyvásárlás itt.

Fabula Bábszínház: Mazsola és Tádé – elérhető április 24., 10:00 – április 25., 22:00

„Tartsuk meg Tádét, Manócska! Tartsuk meg!” – kérleli Mazsola Manócskát, amikor megtalálják a kis tengerimalacot.  Mazsola később százszor is megbánja, hogy befogadták a malackát, hiszen az nála sokkal kisebb, gyámoltalanabb és nem lehet vele akkor és úgy játszani, ahogy Mazsola szeretne. Az olykor szigorú, ám mindig megértő Manócska segítségével Mazsola jószívűsége  újra meg újra felülkerekedik dacosságán. Jegyár: 3300 Ft-tól. Jegyvásárlás itt.

Kolibri Színház: Dániel András: Egy kupac kufli – elérhető április 23., 18:00 – április 25., 23:59

A Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház legújabb bemutatójához Dániel András különleges hangvételű kufli-meséiből válogattak össze egy kupacnyit. 5 éves kortól ajánlott. Jegyár: 1000-5000 Ft. Jegyvásárlás itt.

Kolibri Színház: Mágikus állatok iskolája – elérhető április 23., 18:00 – április 25., 23:59

Milyen érzés lenne, ha volna egy saját, csakis hozzád kötődő állatod? Aki megért, beszélgetni tudsz vele, mindenhova elkísér, örömödben, bánatodban veled érez, megerősít? A képzelet valósággá válik, a mágikus állatok igazi társakra lelnek az osztályban. Azt választják, akinek éppen a legnagyobb szüksége van rájuk. 7 éves kortól ajánlott. Jegyár: 2000-5000 Ft. Jegyvásárlás itt.

Kolibri Színház: Tasnádi István: Cyber Cyrano – elérhető április 23., 18:00 – április 25., 23:59

Amikor a képzelet erősebb, mint a valóság. Mikor a virtualitás valódibbnak tűnik, mint a mindennapi realitás. Egy darab arról, hogy mire jó az internet. És hogy mire nem. Talált történet alapján. 14 éves kortól ajánlott. Jegyár: 2000-5000 Ft. Jegyvásárlás itt.

Dunakanyar körjárat – április 24-étől

Ismét elindul a tavaly népszerű Dunakanyar körjárat. Idén a felnőtteknek 1000 Ft az egész napos jegy, Kajla útlevéllel és 2 éves kor alatt ingyenes. További részletek itt.

Kalandos séták a Pagonnyal

A Pagony új kezdeményezése népszerű mesékre épülő játékos, nyomozós feladványokból álló városi séta, amelynek során a résztvevők Budapest különböző városrészeiben kalandozhatnak, sok-sok olyan apró részletet felfedezve, ami egy sietős hétköznapon biztosan nem tűnne fel. A kalandséták a Pagony boltjaiból indulnak, ahol a résztvevők megkapják a küldetést, amit végre kell hajtaniuk. Elsőként Berg Judit és Kertész Erzsi közös regényére, A négy madár titkára, valamint Dániel András kufli-meséire épülő (hamarosan!) kirándulások indulnak el a Pozsonyi út és a Szent Gellért tér közelében. Részletek itt.

Tulipán szedd magad!

Itt gyűjtöttük össze, hol tudtok szedni vagy csak gyönyörködni a tulipánokban. A hűvös időjárás miatt még mindig várnak benneteket a kertek. Anyák napjára is szuper ötlet saját magatok által szedett tulipán, és állítólag még május elejéig kitart a virágzás.

Föld napi kalandok – április 22-25. (regisztrációs)

A Föld Napja alkalmából egy különleges küldetésre invitálnak, amely ugyan online felületen szerveződik, de az útvonalat neked szükséges bejárnod. Küldetésed célja, hogy részvételed által segíts egy facsemetének otthonra lelni az erdőben. Mindehhez csupán annyit kell tenned, hogy megkeresed az erdő mélyén elrejtett állomásokat és megoldod az ott talált feladványokat. Fedezd fel a Pilis- és Visegrádi-hegység területeit úgy, ahogyan eddig még nem tetted és mindeközben szerezz új ismereteket a Földről, a természetről és önmagadról! Részt vehetsz egy utazáson, ahol más szemszögből közelítheted meg az ember és természet kapcsolatát. Regisztráció itt. Családi jegy: 5000 Ft.

ÁPRILIS 23., péntek

Családi kalandozások a Magyar Nemzeti Galériával – pénteken 17:30-18:30 (ingyenes, regisztrációs)

A pénteki családi kalandozáson a magyar történelem hőseivel találkozhattok. Részt vehettek az egri várvédők életében és Mátyás király vadászatainak hangulatát is megidézik. Ajánlott korosztály: 3–12 év. A program Zoom platformon zajlik. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A belépéshez szükséges linket a regisztrációt követően küldik el. Regisztráció: info@mng.hu.

Budapest Bábszínház: Anima – elérhető április 23., 20:00 – április 24., 22:00

Amikor megmozdítunk egy bábfigurát, azt mondjuk lelket adunk annak, animáljuk. A bábozás energia az élettelen és az élő között. Ezt az intim és izgalmas kapcsolatot feszegeti az Anima című előadás. A darabot 16 éves kortól ajánlják! Jegyár: 2500-4900 Ft. Jegyvásárlás itt.

ÁPRILIS 24., szombat

Kifordított Tájház – Ócsai Tájház, szombaton 10:00-14:00 (ingyenes)

A tájházban kiemelt fontosságú a helyi, és a környező települések népviseletének gyűjtése és gondozása. A „kifordított tájház” című rendhagyó, utcai kiállítással várják a látogatókat 10 és 14 óra között. Ingyenes!

Magyar Nemzeti Táncegyüttes: Mátyás, a világ királya (ingyenes) – Nemzeti Táncszínház online, szombaton 11:00 (ingyenes)

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Mátyás királyról szóló mesék és történetek birodalmába hívja a nagyobbacska gyerekeket. A tanulságos történetek elmesélése során segítségünkre lesz Mátyás király udvari történetírója (vagy inkább okos udvari bolondja?), a híres Galeotto Marzio. Az ő segítségével megismerjük az igazmondó juhászt, Mátyás szép és okos feleségét, Beatrix királynét, éppúgy, mint a gonosz kolozsvári bírót. Sőt, azt is megtudhatjuk, hogyan is lett király a magyarok vezérlő csillaga: a mi igazságos Mátyás királyunk. Itt éritek el. Ingyenes!

Asterix Britanniában – m2, szombaton 18:15

A rómaiak elfoglalják Britanniát. Már csak egy kis brit falu lakói tartják magukat a túlerővel szemben. De vajon meddig lesznek képesek erre?! Még szerencse, hogy van egy Asterix nevű gall rokonuk, aki talán segíthet rajtuk. 6 éves kortól ajánlott.

ÁPRILIS 25., vasárnap

Vaskakas Bábszínház: Kakasviadal – Online Matiné, vasárnap 11:00 (ingyenes)

Két testvér, a Szakácsnő és a Kukta egy házias kis vendéglőt üzemeltet. Nem jönnek ki túl jól egymással. A Kukta egy nap elalszik a konyhában, és álmot lát: egy kiskakas jelenik meg neki, és arra kéri, hogy mentse meg az életét. A kakas megígéri a Kuktának, hogy teljesíti egy kívánságát, ha segít neki. A Kukta azt kívánja, hogy rendeződjön a viszony közte és a testvére között. Itt éritek el. Ingyenes!

Rozsdalovag 2. – Metálos zűrzavar – m2, vasárnap 18:15

Rozsda nagy lendülettel áll neki az új kihívásoknak, de hibát hibára halmoz. Szélvész, ha nehezen is, de ráébreszti őt, hogy rossz úton halad, és hogy nagyon fontos feladata jobbá tennie Roncsföldet a lakói számára. A 2017-ben készült, német animációs film 6 éves kortól ajánlott.

Ne felejtsétek, hogy még vasárnap éjfélig tart játékunk a Világgá ment a nyár című könyvért!

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.