Gyerekprogramok hétvégére – április 20-22.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Minden bizonnyal a tavasz egyik legjobb hétvégéje következik. Igen nehéz lesz választani, annyi jó program lesz városszerte, pl. a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál és a pénteki Kis Könyves Éj, Országos Rendőr- és Tűzoltónap, meseösvény, családi bringás felvonulás, Föld napja rendezvények, kertészkedés, party és még sok minden más. Íme a legjobbak!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál – Millenáris, április 19-22. (ingyenes)

Szokásunkhoz híven nemcsak a legjobb ingyenes gyerekprogramokat, hanem a legújabb könyveket is bemutatjuk nektek. Hétvégén mindenképp érdemes lesz felkeresni a Millenárist, hiszen a kiadók számos akcióval készülnek, többek között a LÜK-öt is kipróbálhatjátok, amelyről itt írtunk részletesen. Ingyenes!

Föld Fesztivál – Állatkert, április 19-22.

Teleszkópos megfigyelés, interaktív és természetismereti játékok, bemutatók, kézműves programok, hegymászó tábor és még számos izgalmas program vár rátok ezen a hétvégén az Állatkertben a Föld Fesztiválon.

Mozaik Múzeumtúra Roadshow – Szentendre, Szentendrei Képtár, MűvészetMalom, Ferenczy Múzeum, április 20-22.

Vajon milyen lehet a természet adta kincsekkel alkotást létrehozni, szoros szimbiózisban az élővilággal? Melyek a főbb szobrászati technológiák, s hogyan alakul az anyag műtárggyá? Milyen érdekességeket őriz Topolya szerb község múzeuma? Mindez kiderül a háromnapos tavaszi kavalkáddal érkező Mozaik Múzeumtúra Roadshow szentendrei állomásán! A múzeumbarátok érdekes programok kíséretében ismerkedhetnek meg a Ferenczy Múzeumi Centrum új kiállításaival, s szerethetnek bele ismét a régebbiekbe. Szombaton a Szentendrei Képtárban a kis múzeumbarátok álombéli teremtményekkel találkozhatnak, vasárnap pedig bárki megbizonyosodhat róla, hogy a városnézés gyerekszemmel is lehet izgalmas, ugyanis a Hurrá Szentendre!című helytörténeti mesekönyv tematikájával indul felfedező túra 11 órától. Ezen a hétvégén a Családok Évéhez kapcsolódva családok érkezése esetén az édesanyáknak a belépés ingyenes! 

ÁPRILIS 20., péntek

Kis Könyves Éj – Két Egér Könyvesbolt és Pagony, április 20., 15 órától (ingyenes)

15:30-tól Tereza Vostradovská Egérke enciklopédiája című könyvét mutatja be, majd lesz Szöszölős est az Író Cimborákkal, moldvai hangszerek és sok minden más a Két Egér Könyvesboltban. További helyszínek és időpontok itt. A Bartók Béla úti és a Zuglói Pagonyban is szuper programokkal várnak benneteket. Ingyenes!

ÁPRILIS 21., szombat

VIII. Országos Rendőr- és Tűzoltónap – Városliget, szombaton 8:15-16:45 (ingyenes)

Egy napra bárki tűzoltó lehet! Április 21-én ismét izgalmas közösségi térré alakul a budapesti Városliget. Az ünnepi kavalkád 8 óra 15 perckor tűzoltó járművek felvonulásával kezdődik, majd párhuzamosan két színpadon is váltják egymást a fellépők. Az egész napos rendezvény alkalmat teremt arra, hogy a látogatók bepillanthassanak a hivatásos élet kulisszái mögé. Ingyenes!

Szent György napi séta – Agostyán, ökofalu, szombaton találkozó: 9:30 (parkoló)

Egy rövid séta keretében megismerkedhettek az agostyáni ökofalu életével, közben lesz kisállat simogató és ismerkedés az ökofalu háziállataival. Jegyár: 1500 Ft/fő, kedv./családi: 750 Ft/fő.

Szent György-napi kihajtás – Dinnyés, szombaton 9:00

A jószágok kihajtása már évszázadok óta Szent György napjához kötődik. A telelőhelyen eddig szénával etetett állatokkal innentől kezdve kevesebb a feladat, hiszen nem kell naponta eléjük rakni az ételt. A pásztorok számára ezért volt mindig ünnep ez a nap. A juhokat és egyéb lábasjószágokat együttes erővel kiterelhetitek a tanösvény mellett található legelőre (kb. 3 órás program). Jegyár: 1500 Ft/fő, kedv./családi: 750 Ft/fő.

XXIII. Szent György-napi Sokadalom – Fő tér, Óbuda, szombaton 10:00-17:00 (ingyenes)

Immár 23. alkalommal ismét megrendezésre kerül a Szent György-napi Sokadalom. Hosszú éveken át hagyománnyá vált, hogy ezen a napon az Óbudai Waldorf Iskola birtokába veszi a Fő teret, hogy bemutatkozzon művészeti csoportjai által. Muzsikával, tánccal, kézműves kirakodó vásárral, s az óriás sárkány legyőzésével ünnepelhetitek a tavaszt. Ingyenes!

Tündérkertépítés – Minurka, Kis Rókus utca 37., szombaton 10:00-11:30

tündérkert

Csetényi Lilla (Nearnia) lesz a vendég, akivel megépíthetitek tündérkerted, amelybe tehetsz mohát, kövirózsát, csillámport, figurákat, mini tárgyakat. Lesznek edények, üvegek, mindenféle tündérség és manóság, de, ha vannak kedvenc tárgyaid, kabaláid, kaspód, akkor hozd magaddal, hogy beleépíthesd! A foglalkozás díja: 3500 Ft, regisztráció szükséges: minurkainfo@gmail.com címen.

Miénk itt a Park! – tavaszi önkéntes parkszépítés – Népliget, szombaton 10:00-14:00 (ingyenes)

A FŐKERT Nonprofit Zrt. idén is megrendezi a Föld napjához kapcsolódó „Miénk itt a Park!” önkéntes parkszépítő akcióját, melynek helyszíne a Népliget. A rendezvény keretein belül cserjeültetésben, füvesítésben, gyöngykavics-terítésben segíthetnek az önkéntes érdeklődők és idén először egy középiskolai padfestő pályázatra is sor kerül, ráadásul egy új játszóteret is átadnak. Ingyenes!

Az égig érő paszuly – Kertészkedés mesehősökkel – Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15 (regisztráció szükséges)

A Mesehősök növényei program célja, hogy közelebb hozza a gyerekeket a természethez. Játékosan, észrevétlenül tanulnak a gyerekek, a növényekről, élővilágról tapasztalás útján. A foglalkozás 1 órát tart. Ára 1800 Ft/gyerek (3-10 éves gyereknek ajánlott). A Füvészkertbe a felnőtt kísérő belépőjegy megvásárlásával tud bemenni.

Szombati szemezgető – Játékos foglalkozás családoknak – Magyar Nemzeti Galéria, szombaton 11:00 (családoknak ingyenes)

Játékos foglalkozások családoknak – 1 alkalom, 1 műalkotás. Minden alkalommal egy kiemelkedő alkotásé a főszerep. A belépés díjtalan!
Minden hónap harmadik szombatján a 26 év alattiak és a 18 év alattiakat kísérő 2 felnőtt részére a belépő díjtalan az állandó kiállításokra. Mindenki más számára a részvételhez érvényes kiállítási belépőjegy szükséges. Találkozási pont: Magyar Nemzeti Galéria, C épület, információs pult .

Fotóújrahasznosítás a Képfaragó Műhellyel – Két Egér Könyvesbolt, szombaton 11:00

„Hogyan kerülhet az éjszaka a nappal villamoskocsijába? Száríthatók ruhák egy száguldó kamionban? Előhívható egy fa lombkoronájának pulzusa? Becsomagolható egy család gyufásdobozok fiókjaiba? Megszőhető egy metrókocsi? Elővesszük szunnyadó képeink a fiókok mélyéről, felébresztjük őket száz éves álmukból, életet lehelünk beléjük, játsszunk velük és megkeressük bennük a ma üzenetét.” Részletek itt.

PomPom Spring Party – The Family Rave – Szilágyi Dezső tér, 2-es móló, szombaton 16:00-18:30

A TRIP hajón, a Batthyány tér mellett állomásozó, egykor volt tengerjáró belsejében nagyot táncolhattok a gyerekekkel, de akár a taton is rophatjátok, ha jó lesz az idő. DJ Palotai jól megpörgeti a lemezeket és lábakat. Lesz big beat, jungle, akár kis hiphop is – csupa pompom ritmus. A kisteremben lesz UV arcfestés, tetkózás, babapihenő-csörgető és gyerekjátszó szoba is. Már csak a helyszínen kaphatók jegyek! Egyéni jegy: 1500 Ft, családi jegy: 4500 Ft, családi maxi jegy: 5500 Ft.

ÁPRILIS 22., vasárnap

Föld napja – Normafa, Anna-rét, vasárnap egész nap (ingyenes)

föld napja

Az Anna-réten, a Normafánál ÖKO-labirintusba rejtett játékok, ÖKO-háztartás, újrapapír-sárkány készítés, természetvédelmi játékok, madárismereti játékok, arcfestés, növényismereti séták, madárodú felfedező séták, meseösvény vár rátok. Ingyenes!

Föld napja – Pál-völgyi Kőfejtő, vasárnap egész nap (ingyenes)

A Pál-völgyi-barlangban és kőfejtőben természetismereti vetélkedővel, helyi és Nemzeti Parki Termékek vásárával, „zöld” civil szervezetek bemutatkozásával, állatbemutatóval, meseelőadással, gyerekkoncerttel, kézműves foglalkozásokkal a fenntarthatóság jegyében és kedvezményes barlangtúrákkal készülnek. Ingyenes!

Föld napja – Sas-hegyi Látogatóközpont, vasárnap 10:00-18:00

A Föld napján tippeket kaphattok, hogyan valósíthatók meg napjaink rohanó világában a természetvédelem és a környezettudatosság, így a fenntarthatóság főbb szempontjai mindenki életében. Belépő: 1100 Ft/fő, kedv./családi: 850 Ft/fő, gyermek: 700 Ft/fő

Harmadik Egy Sima – Egy Fordított Piknik – Föld napi különkiadás – Szentendre, Vissza A Vadonba, Szentlászlói út 158., vasárnap 10:00-16:00 (ingyenes)

vadon piknik

„Jöjjön mindenki, aki nehezen talál akadálymentes erdőt, mezőt, aki bátortalanul látogat közösségi eseményeket, mert ezért vagy azért ő vagy a gyereke eltér az átlagtól. De jöjjön az is, aki örül, ha színes körülötte a világ, és szívesen tanítja meg a gyerekének, hogy ez bizony így jó, és így jó elfogadni is.” Részletek itt. Ingyenes!

Tekergő meseösvény a Föld napján – Normafa, Anna-rét, vasárnap 11:00-15:00 (regisztráció szükséges)

A Meseösvényre 4 és 11 év közötti gyermekeket és családjukat várják. A program hagyományos mesemondással, közös mesehallgatással kezdődik, majd a gyermekek (családok) 10 fős csoportokban útnak indulnak és 5-7 állomáson, a mese hőseiként próbákat teljesítenek, élménypedagógiai játékokban vesznek részt (népi hangszerek bemutatása, zene és tánctanítás). A programra előzetes regisztrációt kérnek. Jegyár egységesen gyerekeknek és felnőtteknek 1500 Ft.

Hahó Együttes – Tavasz Terasz, Akvárium Klub, vasárnap 11:00 (ingyenes)

Zene-móka, játszva tanulás kicsiknek és nagyoknak- öko-tudatosan! A 2010-ben alakult együttes interaktív koncertjein a gyerekeknek a dalok közti játékos, rávezető beszélgetések során lehetőségük van kifejteni az elhangzottakkal kapcsolatos véleményüket, így személyes élménnyé válik a program során érintett kérdések megoldásának fontossága. Ingyenes!

MiniTextúra – Magyar Nemzeti Galéria, vasárnap 11:00 és 15:00

Az alapkoncepció változatlan: öt népszerű kortárs meseíró írt egy-egy rövid történet, amelyet a Galéria gyűjteményében található műtárgy inspirált. 7-12 éveseknek ajánlott program. Jegyár: 1900 Ft.

I bike Mini – Családi bringás felvonulás – Liszt Ferenc tértől a Városligetig, vasárnap 15:30-18:30 (ingyenes)

Ha az gyerekek már kinőtték a gyerekülést, a teljes menet viszont még sok lenne nekik, de szeretnétek bringázni, akkor csatlakozzatok az I Bike Minihez! A Mini felvonulói külön rendezői kísérettel, a nekik fenntartott sávban tekerhetnek ki a Városligetbe, a menet elejéhez csatlakozva. A felvonulás lezárt úton, rendőri felvezetés mellett zajlik, a Városligetben pedig további programok várnak rátok. Ingyenes!

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni!

Era kedvencei: Könyvfesztivál, Kis könyves éj, bringás felvonulás, meseösvény, Föld napja a Pál-völgyi Kőfejtőnél
Rozi kedvencei: PomPom Party, Föld napja a Pál-völgyi Kőfejtőnél