Gyerekprogramok hétvégére – advent 2. hétvégéje – 2022. december 2-4.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mikulás és adventi programok, szabadtéri foglalkozások, Mikulás futás és korcsolya, természetfilmek várnak rátok ezen a hétvégén, de ajánlunk még múzeumi programokat, koncerteket és bábelőadásokat is.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Advent és Mikulás mindenhol

Akár a legjobb vásárokat és programokat, akár kinti és benti jégpályákat vagy Mikulás programokat keresel, nálunk megtalálod!

Budapest Park Jégvilág megnyitó – december 1-4.

Decemberben újra megnyitja kapuit a Jégvilág, a Budapest Park korcsolyapályája, mely a Ferencvárosi Önkormányzat együttműködésével jön létre! A tavalyinál még nagyobb koripályával, isteni italokkal és illatokkal, jó zenével és utánozhatatlan téli Park-érzéssel várnak benneteket december 1-től január 31-ig. Részletek itt.

Mikulás az Aeroparkban – december 3-4.

Ahogy minden évben teszi, idén is ellátogat az Aeroparkba a Repülésrajongó Mikulás, aki ráadásul szombaton délelőtt helikopterrel érkezik a ferihegyi repülőmúzumba! Találkozz a nagyszakállúval az egyik fényárban úszó repülőgépünk fedélzetén, vagy tarts vele egy különleges hangulatú reptérlátogatásra. Normál múzeumi belépővel vagy reptérlátogatás jeggyel látogatható. Részletek itt.

Adventi hétvégék a Magyar Nemzeti Múzeumban – december 3-4.

Minden adventi hétvégén a Múzeumkertben adventi finomságokkal, a múzeumban ingyenes népművészeti vásárral várnak benneteket. Óránként indulnak kreatív, kézműves foglalkozások, karácsonyi ajándékkészítés 5–12 éveseknek. A program ára 1000 Ft/gyermek. Kísérőjegy: 500 Ft. Családi jegy: 2000 Ft (2 felnőtt, 3 gyermek). Itt tudtok rá jegyet venni. Részletek itt.

Mikulás programok a Csopában – Csodák Palotája, december 3-6.

December 3. és 6. között különleges előadásokkal készülnek a Csopában. Az Öveges színpad előadásainak megtekintését a belépőjegy ára tartalmazza. Részletek itt.

Természetfilmek a Mediaklikken – egész hétvégén (ingyenes)

Három természetfilmet is ajánlunk, amelyet egész hétvégén ingyenesen nézhettek meg a Mediaklikken: Grönland – A csillogó jég birodalma (12 éves kortól), a Berlin, a nagyvárosi vadon és a Szurikáták udvarháza.

DECEMBER 2., péntek

Tízig aludni – 25 kortárs és kortalan novella könyvbemutató – Pagony Café – Dió, Bakáts tér, pénteken 18:00 (ingyenes)

A Tízig aludni című antológiában huszonöt olyan történet szerepel, amelyeket a szerzők még harmincöt éves koruk előtt írtak. Ciklusonként három kortárs és két „kortalan”, összesen tizenöt mai és tíz már klasszikussá vált szerző novellái szövődnek össze a válogatásban. A kötet bemutatóján az antológia szerzőivel, szerkesztőjével és illusztrátorával Vincze Bence kultúraszervező, a Nyolc Ág Kultúraközvetítő Stúdió igazgatója, az f21.hu alapítója és művészeti vezetője fog beszélgetni. Részletek itt. Ingyenes!

DECEMBER 3., szombat

Tollasok testközelből – madárgyűrűzés a Jági-tónál Pilisszentivánon, szombaton 9:00 (regisztrációs)

Miért is kezdték el régen gyűrűzni a madarakat, s miért folytatjuk ma is? Ezekre e kérdésekre is mind megkaphatjuk a választ a program alkalmával, miközben testközelből ismerkedünk a madarakkal. Előzetes bejelentkezés szükséges! Részletek itt. Jegyár: 700-1200 Ft. A Jági-tónál tartott madárgyűrűzési bemutató után szeretettel várnak mindenkit egy kis kézműveskedésre a Pilisi Len Látogatóközpontba, ahol az interaktív kiállítás bebarangolása után madárkalácsot gyúrhattok. Részletek itt. Jegyár: 850-1300 Ft.

Mikulás a Budakeszi Vadasparkban – december 3., 9 órától

December 3-án megérkezik a Mikulás a Vadasparkba is! Szuper ajándékcsomagokkal várja a gyerekeket. 10-14 óráig a Budaörsi Rendőrkapitányság tart interaktív, szórakoztató programot, játékokkal, kicsiknek, nagyoknak egyaránt. 14 órakor pedig aranysakál látványetetést tartanak. 14 éven aluli gyerekek számára a belépés csak 300 Ft, jelképes összeg. Csak korlátozott számú Mikulás csomagot tudnak kiosztani, de senki sem marad apró ajándék nélkül. Részletek itt.

Városligeti Mikulás Tájfutás – Városliget, Promenád végén található „D” jelű garázs lejárat, szombaton 9:30-15:30 (ingyenes, regisztrációs)

A Városligetbe idén futva érkezik a Mikulás, hiszen december 3-án első alkalommal rendezik meg a Városligeti Mikulás Tájfutást. A futók két pálya közül választhatnak,1 vagy 2 km-es távot. A verseny igazi családi futam lesz. Bújjatok a Mikulás vagy a krampuszok bőrébe, elő a Mikulás és krampusz jelmezeket vagy Rudolf agancsait! Rajt: A versenyközpont a Promenád végén található „D” jelű garázs lejáratnál lesz. A távokat 09:30-15:30-ig, egyéni ütemezéssel tudjátok teljesíteni. Részletek itt. Ingyenes, de regisztráció szükséges!

Bélaműhely – Karmesterjáték – Marczibányi Téri Művelődési Központ, szombaton 10:00

Interaktív zenei társasjáték a Bélaműhellyel! Mi lehet a titka ennek a minden korosztály által játszható és élvezhető játéknak? Az egyszerűség, hogy valóban csak meg kell mozdulnia a karmesternek és a zenészek azonnal megszólaltatják a hangszereiket? Vagy az egyedülálló hangszerek, mint a biciklidob, gettomarimbula, bikeofon, slagszax, hangburgerek, teknóteknő, hangszeríj? A különleges hangok, amin ezek a hangkeltő eszközök megszólalnak? Vagy talán a zenészek virtuozitása? Ha szeretnél te is karmester lenni, akkor gyere el és győződj meg róla te magad. Gyertek és legyetek igazi karmesterek! Részletek itt. Jegyár: 2500 Ft.

Legkisebbek mozija: Kortárs gyermekversek és dalok (MOME Anim) – Puskin, szombaton 10:00

40 perces animációs filmválogatás 4-6 éveseknek. Rövidfilmek a legfiatalabbaknak – mert nem lehet elég korán kezdeni: Bakos Barbara: Hullahopp (Murányi Zita verse alapján), Gellár Csaba: Tavaszi medvedal (Kiss Ottó verse alapján), Bognár Éva Katinka: Reggeli (Tóth Krisztina verse alapján), Gelley Bálint: Két pici pióca (Turbuly Lilla verse alapján), Farkas Júlia: Rengete (Kukorelly Endre verse alapján), Horváth-Molnár Panna, Gelley Bálint: Ki szelet vet, Gellár Csaba: Karima álom, Bakos Barbara: Kék őzek, Vácz Péter: Parabola, Wonház Anna: Falun, Tompa Borbála: Ágó Bágó álma, Vácz Péter: Patakiskola, Kühnel-Szabó Anita, Börönte Tamás, Tőrincsi Tamás: Kistesó, Darabos Évi: Semmit sem talál az ember, Gellár Csaba: Sötétség, Tóth Luca: Libegő, Bárdos Attila: Hókirály. Részletek itt. Jegyár: 1200 Ft.

Fényből szőtt mesék: Mennyei zene – Bajor Gizi Színészmúzeum, szombaton 10:00 (regisztrációs)

A mesesorozat a 4-7 éves gyerekek és szüleik számára kínál kellemes perceket egy-egy szombat délelőtt, mely során érdekes történetek és a muzsika világában kalandozhattok. Részletek itt. Belépő: 500 Ft (3 év alatt ingyenes). Regisztráció szükséges: gerecs.katalin@oszmi.hu.

Téli zsongás a Hunyadi téren – Hunyadi tér, szombaton 10:00-18:00 (ingyenes)

Hagyományteremtő céllal idén először karácsonyi programokkal és egész napos kézműves vásárral, téli finomságokkal várnak mindenkit a Hunyadi téren! 10 órától fellép a Zabszalma, 11 órától gólyalábasok, 11:30-tól könyvbemutató, 12 órától bűvész show is lesz, de kézműves foglalkozás, Mikulás-lak, Kádár Ferkó Fotószínháza is színesíti a programot. Részletek itt. Ingyenes!

Danny mesél: A Mézeskalács úr meséje – Advent Hegyvidéken, szombaton 10:30 (ingyenes)

Interaktív mese az amerikai népmesék egyik kiemelkedő alakjával, Mézeskalács úrral, Danny Bain előadásában. Részletek itt. Ingyenes!

Kolompos – Óbuda, Fő tér, szombaton 11:00 (ingyenes)

A Kolompos az egyik legnépszerűbb magyarországi népzenei együttes. Több, mint harminc éve muzsikálnak gyerekeknek, felnőtteknek. Koncertjeiken arra törekednek, hogy a közönség közvetlenül ismerkedhessen meg a régi hangszerek szépségeivel, magyar vidékek, mulatságok muzsikáival, vidám játékokkal, hajdani falubéli szokásokkal, táncokkal. Részletek itt. Ingyenes!

PAPÍR-KARÁCSONY – Kassák Múzeum, szombaton 11:00

Advent második hétvégéjén az ajándékkészítő műhelyben grafikai workshopot tartanak Thury Lili vezetésével. Izgalmas és egyszerű nyomdatechnikai eljárásokat próbálhattok ki: papírmetszettel és betűnyomdával kísérletezhettek. Tűzött vagy varrott noteszt, trükkös karácsonyi levelezőlapot készíthettek ajándékba vagy magatoknak. Ha háromdimenziós, úgynevezett pop-up képeslapot szeretnénk postára adni, akkor sem kell okvetlenül hóemberekben és fenyőfákban gondolkodnunk. Az absztrakt konstrukció, a modern plasztika időtlen és az ünnepek után is az íróasztal dísze marad! Kifejezetten pénztárcabarát megoldás: nem kell hozzá extra kézügyesség, csak némi figyelem és kitartás. Nagyobb gyerekekkel ajánlott. Részletek itt. Belépő: 1500 Ft/fő.

Nizsai Dániel (Illaberek Bábszínház): Pulcinella éneke – Madách tér, szombaton 15:00 (ingyenes)

Az erzsébetvárosi Advent rendezvénysorozatán ezen a délutánon Nizsai Dániel mesél nektek Pulcinelláról. Részletek itt. Ingyenes!

Adventre hangoló szombat délutánok a Nemzeti Színházban – szombaton 16:00-17:00 (ingyenes, regisztrációs)

Szeretettel várják a családokat, gyermek csoportokat az Adventre hangoló szombat délutáni programokra. Minden szombat délután diafilmnéző kuckót alakítanak ki, ahol a Nemzeti Színház színészei mesélnek. Ezt követően betlehemes műsorokat láthatnak. Részletek itt. Ha szeretnétek részt venni az ingyenes programokon, mindenképpen regisztráljatok itt. Ha pedig bármi közbejönne, azt is érdemes jelezni a regisztracio@nemzetiszinhaz.hu címen, hogy másoknak át tudjátok adni a helyet. A helyszínen adományokat is gyűjtenek a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság számára!

Ha lúd, legyen kövér! – Massolit Books & Café, 1072 Bp, Nagy Diófa u. 30., szombaton 16:00 (ingyenes, regisztrációs)

Szeretettel várnak benneteket a Ha lúd, legyen kövér! című könyvvel kapcsolatos foglalkozásra. A programra a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött. Részletek itt. Regisztráció: wonderlandalapitvany@gmail.com.

Rejtély a villában – Családi program – Bajor Gizi Színészmúzeum, szombaton 18:30

A Nemzeti Színház legendás színésznője volt Bajor Gizi. Egykori lakhelye megannyi titkot rejt. A hatalmas villában barangolva a legkülönfélébb kalandokba keverednek a gyerekek. Szülőket sem engedik el; színházi történetekkel, vetítéssel, kvízjátékkal készülnek számukra. A séta végén „családegyesítés” a múzeum tetőtéri manzárdjában. A részvétel regisztrációhoz kötött: gerecs.katalin@oszmi.hu. A program 7 éves kortól ajánlott. Részletek itt. Belépő: 1000 Ft/felnőtt; 500 Ft/14 éven aluli gyermek

DECEMBER 4., vasárnap

Adventi Családi Nap – Természettudományi Múzeum, vasárnap 9:00-16:00 (ingyenes)

A családi napon Mikulás-kereső játékkal, mézkóstolással, gyermekkoncerttel és még sok más izgalmas programmal várják a család minden tagját. Részletek itt. A Magyar Természettudományi Múzeumban minden hónap első vasárnapján, így december 4-én is ingyenes a belépés a családok és a 26 év alattiak számára.

Szezonzáró a Mikulással – Vasúttörténeti Park, december 4., 10:00-13:00 vagy 14:00-17:00

Az év végi, ünnepi programok között idén is lesz lehetőség ellátogatni a Vasúttörténeti Park
hagyományos Mikulás – ünnepségére. Az idei utolsó esemény december 4-én kerül megrendezésre, a megszokott színvonalas és színes programokkal: fellép majd az Apacuka, Kőhalmi Ferenc bűvész, lehet majd kézműveskedni, fényképezkedni a Mikulás szobájában. Belépő: 4500 Ft/fő. Részletek itt.

KATONADOLOG – tematikus családi délelőtt a Kádár (játék)katonái című kiállításban – Budapesti Történeti Múzeum, vasárnap 10:00-14:00

Kalandozzatok el a játékkatonák, lovagok, cowboyok és indiánok világában! Egy izgalmas utazásra hívnak, amelyben egy kalandjáték és óriás társas segítségével felfedezhetitek a kiállítást. Kipróbálhatjátok magatok egy rendhagyó játékban: játsszatok el egy jelenetet a nándorfehérvári csatát megjelenítő hatalmas terepasztalon! Ismerkedjetek meg a középkor és a 20. század fegyvereivel, tapintsátok meg őket! Faggassatok ki egy játékgyűjtőt és nézzétek meg különleges Schenk kincseit! ​Készítsétek el a saját dekorációs íjatok, nyílvesszőtök és játékkatonátok. ​Helyszín: földszint, Barokk csarnok. Részletek itt. A programjegy ára: 1500 Ft, 18 év alatt ingyenes. ​(A programjegy mellé normál múzeumi  belépő vásárlása NEM szükséges.) A programjegy megvásárolható személyesen a BTM Vármúzeum „Királypince” jegypénztárában, vagy online itt: https://varmuzeum.jegy.hu.

Gryllus Vilmos: Nótás Mikulás – MOMKult, vasárnap 9:30 és 11:00 (MINDEN JEGY ELFOGYOTT!)

Gryllus Vilmos mikulásos dalain már tényleg generációk nőttek fel. Nótás Mikulás, Levél a Mikulásnak dalok mellett felcsendülnek az ünnepváró dalok is a MOMKult-ban.

Integrált családi vasárnap a Manó Könyvekkel – Millennium Háza, vasárnap 10:00 (ingyenes, regisztrációs)

Integrált családi napra hívnak benneteket a Millennium Házába. Céljuk, hogy a speciális igényű gyerekek is kötetlen módon találkozhassanak kortársaikkal, és a kézműves foglalkozások során együtt alkothassanak. Ezeken az alkalmakon a férőhelyek korlátozottak, ezért regisztrációhoz kötöttek. Ezúttal
Mechler Anna, a Repülős mesék nagykönyve szerzője szárnyas járművekről mesél nektek. Hajba Lászlóval, az illusztrátorral pedig színes repülőket alkothattok egy workshop keretében. Részletek itt. Ingyenes, de regisztráció szükséges!

Cifra Palota: Mikulás-sziget – Müpa, vasárnap 10:00-13:00 (ingyenes)

Ha vasárnap, akkor Cifra Palota! A Müpa sokszínű családi sorozata egész délelőtt inspiráló kulturális környezetben, kreatív és művészeti programokkal várja a kicsiket és nagyokat az épület minden szegletében. 10 órától a Marica Produkció: De hol van a Mikulás? – bábelőadását nézhetitek meg, 11 órától MesÉlekÉnekelek címmel egy interaktív zenés produkciót hallhattok mesével gazdagítva, majd 12 órától lesz Adventi mesebölcső. Részletek itt. 12 órától lesz Hetedhét táncház is, ahol széki táncokat tanulhattok. Ingyenes!

Veronaki koncert – Advent Hegyvidéken, vasárnap 10:30 (ingyenes)

A szelek szárnyán énekelnek a Mikulásról, a Mikulásnak, gyönyörű téli dallamokat a legfrissebb Veronaki muzsikákat. Elrepülünk az Ezüsterdőbe és találkozunk a Mikulás legfiatalabb rémszarvasával is. Részletek itt. Ingyenes! Ugyanezen a napon a Westend tetején is találkozhattok a zenekarral 15:30-tól, részletek itt.

MÉTA Matiné – Néprajzi Múzeum, vasárnap 10:30 és 14:00

A MÉTA matiné családi programsorozat az egész családnak. Míg a gyerekek játszanak, alkotnak vagy rejtélyek után nyomoznak, a felnőttek belelassulhatnak a szemlélődésbe, hogy mélyebben megismerjék a tárgyak, a kiállítások és az épület különböző rétegeit. Ezen a programon az adventre hangolódva alkothattok közösen. Részletek itt. Mi itt írtunk részletesen a múzeumról.

Családi gumiszoba – Dolák-Saly Róbert gyerekműsora – 6szín, vasárnap 11:00

A gyerekeknek szóló előadás egy játékos, interaktív, sajátosan Dolák-Salys humorba ágyazott koncert, amelyen a felnőttek is jól szórakoznak. A műsorban a saját dalszerzemények, megzenésített versek előadásán túl együtt éneklés, tréfás találóskérdések és diavetítések, animációs filmek, bűvészmutatvány, tánc, házibuli, valamint némi rosszalkodás is helyet kapnak. Az előadás 60-70 perc, de a hosszabbítás jogát a jó hangulattól függően fenntartják. December 4-én a Mikulás közbeiktatásával! Részletek itt. Jegyár: 3200 Ft.

Belefér egy pici szívbe – Várkert Bazár, vasárnap 11:00 (ingyenes)

A Grecsó Krisztián gyerekverseire épülő zenés-verses gyerekelőadás a színház varázsát, a koncert szívdobogását hozza el a gyerekekhez. A Grecsó Krisztián verseskötetéből készült interaktív gyerekelőadás a nagycsoportos óvodásoktól a kisiskolásokig várja az énekelni, verselni szerető gyerekeket és családjukat. Részletek ittIngyenes!

Várkert Mozi – Royal Opera House – Csajkovszkij: A diótörő – Várkert Bazár, vasárnap 11:00 és 15:00

Karácsonyhoz közeledve a Royal Ballet mozis közvetítéseinek sorából nem hiányozhat Peter Wright látványos, A diótörő előadása. Az adventi időszak családi kedvencét a Royal Ballet számára 1984-ben koreografálták, de az évek során semmit sem veszített vonzerejéből. Részletek itt. Jegyár: 1900-2900 Ft.

Kippkopp a hóban bábelőadás – Advent a Várkert Bazárban, vasárnap 15:00 (ingyenes)

Advent második vasárnapján Marék Veronika író nagy sikerű könyvéből készült bábjátékkal várják a gyerekeket. Részletek itt. Ingyenes!

WAMP – Bálna, vasárnap 10:00-18:00

A decemberi időszak a WAMP életében is kiemelt időszak, így decemberben három vásárral is várnak benneteket a Bálnában! Részletek itt. A vásáron számos workshop is lesz, ahol az 500 Ft-os belépőjegy beváltható.

Nézzétek meg 24 ünnepváró családi program Budapesten válogatásunkat is, ahol rengeteg jó eseményt találtok piciknek, nagyobbaknak, sőt felnőtteknek is! Játsszatok velünk december 4-e, éjfélig és nyerjétek meg a Vombat a hóban című meseregényt!

Tartsatok velünk, mert Advent rovatunkban rengeteg jó programot, ajándék ötletet, új könyveket találtok majd az elkövetkezendő időszakban!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!