Gyerekprogramok hétvégére – advent 1. hétvégéje, 2022. november 25-27.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ezen a hétvégén elárasztják a fővárost az ünnepi ízek, illatok és természetesen programok, számos ingyenes lehetőséget is ajánlunk ezek közül. Emellett a Vadlúd Sokadalom, könyvbemutatók, koncertek és animációs filmek is várnak rátok.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Karácsonyi vásárok, ünnepi programok városszerte

Ezen a hétvégén a nagyobb vásárok mellett már a kisebb helyszíneken is várnak benneteket. Itt gyűjtöttük össze a kedvenceinket.

Anilogue Fesztivál – Toldi, Francia Intézet, Uránia, november 23-27.

Több száz rövidfilm, valamint rengeteg egész estés alkotás látható az idei, jubileumi Anilouge Fesztiválon november 23. és 27. között. A filmvetítések mellett változatos programok, hazai előadók koncertjei, workshopok és még sok érdekesség is szerepel a programban. Itt szinte minden animációs műfaj képviselteti magát és több korosztálynak készülnek programokkal (szombaton délelőtt a Francia Intézetben a 6+-os és a 10+-os korosztálynak). A filmeket legtöbbször eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik. Részletek itt.

Karácsonyi ajándékkészítés – Magyar Nemzeti Múzeum, szombaton és vasárnap 10:00-18:00

Szombaton ajándékkísérőket, képeslapokat és karácsonyfadíszeket készíthettek Sevella Zsuzsanna Gránátalma-díjas játékkészítővel; vasárnap pedig karácsonyfadíszeket festhettek Cz. Budai Katalin bútorfestő népi iparművésszel. Emellett adventi kalendárium készítéthettek a múzeumpedagógusok segítségével. Az óránként induló kreatív, kézműves foglalkozásokra, karácsonyi ajándékkészítésre 5–12 éves gyerekeket várnak. Részletek itt. A program ára 1000 Ft/gyermek. Kísérőjegy: 500 Ft. Családi jegy: 2000 Ft (2 felnőtt, 3 gyermek). A vásár ingyenesen látogatható!

Adventi villamos Budapesten

Idén nem a megszokott fényruhájával, hanem adventi hangulatú belső díszítésével teremti meg a karácsonyi hangulatot az Adventi villamos, ahol az Oltalom Egyesületnek gyűjtenek adományokat. November 26-án a 19-es villamos vonalán jár az Adventi villamos. Részletes menetrend itt. November 27-én az 56A jelzésű villamos vonalán közlekedik. Részletes menetrend itt. Munkanapokon a 2-es villamos vonalán találkozhattok vele, részletek itt.

Jégpályák

A korcsolyázni vágyókat is több szabadtéri és fedett helyszínen várják ezen a hétvégén is. Részletek itt.

Fura világ – premieres film

https://www.youtube.com/watch?v=Rr0CLquTbOc&t=5s

Éld át a kalandot, ami maga a lehetetlenség! A Disney filmje november 24-től a mozikban! 6 éves kortól ajánlott.

NOVEMBER 25., péntek

Könyvbemutató – Hol készül a művészet? – 1024 Budapest, Keleti Károly utca 13/a, pénteken 18:00 (ingyenes)

A Csimota Kiadó Hol készül a művészet? című könyvbemutatóval egybekötött kiállítás megnyitójára várja az érdeklődőket, ahol a könyv alkotóival Révész Emese művészettörténésszel és Grela Alexandra illusztrátorral a könyv szerkesztői beszélgetnek. A bemutatón a könyv kedvezményesen megvásárolható, amit a szerzők dedikálnak. Továbbá a képekből készült nyomatokból is lehet a helyszínen vásárolni. A kiállításon a 86 oldalas böngésző eredeti képeit tekinthetik meg a látogatók. Részletek itt. Ingyenes!

NOVEMBER 26., szombat

Tatai Vadlúd Sokadalom – Tata, Öreg-tó, szombaton egész nap (ingyenes)

Sok ezer vadlúd reggeli kirepülésének és esti behúzásának látványa vár benneteket nem csak ezen a napon, hanem december közepéig. Szombaton pedig lesz természetismereti túra, játszóház, madárgyűrűzési bemutató, természetfotó kiállítás is. A rendezvényt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesülettel közösen szervezi. Részletek itt. Ingyenes!

MOME ANIM 42 • ANIMARATHON VETÍTÉSEK – Art+Cinema, szombaton 10:00-21:00 (ingyenes, regisztrációs)

A MOME animáció tanszékének 42. „születésnapi” programjai folytatódnak. Az ART+CINEMA moziban egész napos animációs marathont tartanak. Összeállított blokkjaik között találtok gyerekprogramokat, illetve tematikus vetítéseket, melyeket különböző kurátorok válogattak össze nektek az elmúlt 42 év filmjeiből. Szintén ezen a napon tartják a legfrissebb diplomafilmjeink premierjét, mely minden évben nagy esemény a tanszék életében. Részletek itt. Minden program ingyenes, de az Art+Cinema mozi felületén keresztül kell helyet foglalnotok!

A Mikulás kertje – Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15 (regisztrálni érdemes)

Ha szeretnétek a Mikulás kedvében járni, vagy esetleg az eddig elkövetett csínytevéseket felülírni, akkor készítsetek neki egy kis kertet, ahol megpihenhet a fárasztó ajándékcipelés után. Szeretettel várnak benneteket a Szamóca Kiskertész-tanoda foglalkozásán 10.00 és 11.15-től. A foglalkozás 1 órát tart a kastélyban, az emeleten. Részletek itt. Jegyár: gyerek 2500 Ft, felnőtt füvészkerti belépő.

Zene Háza Muzsikáló Természet Zenekar: Erdő-barangoló – Magyar Zene Háza, szombaton 10:30

Lények, fények, állatok, növények, csupa mese és ének: szertelen dalunkhoz kedvvel csatlakozz, lépj be és válj a Zene Háza Muzsikáló Természet Zenekarának tagjává – dalolj, játssz velük! A Muzsikáló Természet Együttes a legkülönbözőbb műfajokból szövi össze a Természet előtt tisztelgő műsorát. A koncert során életre is kelthetitek a Kert lakóit: hangokkal, táncos, mozgásos játékkal jeleníthetitek meg őket. Részletek itt. Jegyár: 2200 Ft, 3 éves kortól.

Shaun, a bárány és a farmonkívüli – Puskin, szombaton 10:00

Shaun, a bárány és barátai boldog mindennapjaikat töltik a farmon, amikor egy váratlan jövevény pottyan közéjük – egyenesen az égből. A nyáj már-már lehetetlen küldetésre vállalkozik: igyekeznek hazajuttatni a meglepő képességekkel teli farmonkívülit, Lu-Lát, mielőtt az ufóvadász ügynökök kaparintanák meg. Részletek itt. 6 éves kortól ajánlott. Jegyár: 1200 Ft.

Gryllus Vilmos: Téli daloskönyv – Óbuda, Fő tér, szombaton 11:00 (ingyenes)

Az Óbuda Advent remek programjainak sorát Gryllus Vilmos koncertje nyitja meg. A programokról itt írtunk részletesen. Ingyenes!

Családi Cinemusic – Müpa, szombaton 11:00

A Budafoki Dohnányi Zenekar a péntek esti hangverseny után egy szombat délelőtti koncertre is várja a filmzene rajongóit a Müpába. Műsoron a filmzene-irodalom legjava kalandfilmekből, családi filmekből, mesefilmekből. Az örökzöldek mellett a legújabb sikerfilmek zenéi is felcsendülnek. 8 éves kortól. Részletek itt. Jegyár: 3000-13.000 Ft.

Kolibri10 – Szülinapi zsúr Geronimo és Tea Stiltonnal, felolvasással és tombolával! – Mesemúzeum, szombaton 16:00

Ünnepeljétek együtt a Kolibri Kiadó 10. születésnapját! Programok: ünnepi körkép Geronimo és Tea Stiltonnal, mese és móka Mészáros Blankával, tombola szuper könyves nyereményekkel, kreatív sarok. Részletek itt. Az esemény a Mesemúzeum belépőjegyének helyszíni megvásárlásával látogatható. Minden belépőjegyhez jár egy darab tombolajegy. Gyerek belépőjegy (6-18 éves): 400 Ft, felnőtt belépőjegy: 600 Ft.

Adventre hangoló – Nemzeti Színház, szombaton 16:00-17:00 (regisztráció ajánlott, ingyenes)

Szeretettel várják a családokat, gyermek csoportokat az Adventre hangolólóra. Minden szombat délután diafilmnéző kuckót alakítanak ki, ahol a Nemzeti Színház színészei mesélnek. Ezt követően betlehemes műsorokat láthattok, ez alkalommal a gencsapáti betlehemesekkel találkozhattok. Részletek itt. Ha szeretnétek részt venni az ingyenes programokon, mindenképpen regisztráljatok. A helyszínen adományokat is gyűjtenek a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság számára!

BonBon Matiné: Szeder & Lóci – Dalszerző – Óbuda, 3K, szombaton 16:00

Minden ember dalszerző, még ha nem is tud róla – és a dal műfaja vesz minket körbe nap mint nap. Minden gyerek fogékony a zenére, és természetesen dalokkal veszi kezdetét a „beavatásuk” is: egy népdalt, egy karácsonyi dalt, vagy egy gyerekdalt tanulnak meg elsőként. No de ezek a dalok miből születtek? Miből építkeznek? Mire van szükség egy slágerhez? Kriszti és Lóci egy interaktív előadás során készíti el az idei év legnagyobb slágerét a gyerekekkel közösen, amiből az is kiderül, hogy ki mindenkiből lehet dalszerző? Részletek itt. Jegyár: 1200 Ft.

Advent Rákosmentén: Kolompos – XVII. kerület, Fő tér, szombaton 16:00 (ingyenes)

Immár hagyomány, hogy advent idején, a hideg évszak beköszöntekor egy kis melegséget hoznak a rákosmentiek szívébe, lelkébe. Idén sem lesz másként, várnak szeretettel mindenkit, hogy mókával, kacagással, énekekkel, játékokkal, néhol pedig meghitt elcsendesedéssel együtt készüljünk a Fény eljövetelére, a kis Jézus megszületésére. Részletek itt. Ingyenes!

NOVEMBER 27., vasárnap

Cifra Palota – Népművészet – Müpa, vasárnap 10:00-13:00 (ingyenes)

A kézműves programok mellett 10 órától Napra-forgó mulatság táncház, 11 órától Korpás Éva meseországa, 12 órától a Jótett helyébe jót várj! népmesejáték is vár benneteket a Müpában. Részletek itt. Ingyenes!

Gryllus Vilmos: Nótás Mikulás – Puskin Kuckó, vasárnap 10:00 (MINDEN JEGY ELFOGYOTT!)

A Nótás Mikulás c. műsorban a tél és a téli ünnepek énekei szerepelnek, elsősorban persze Mikulás és Télapó dalai. Énekelünk a Karácsonyról, az Újesztendőről és a farsangról is, hiszen Télapó szolgálata csak ekkor, a tavasz kezdetén ér véget. Részletek itt. Jegyár: 2500 Ft.

Családi vasárnap – Tematikus, állatos foglalkozás a Budakeszi Vadasparkkal – Millennium Háza, vasárnap 10:00

Ahogy beköszönt a tél, az állatok nagy része „elteszi magát tavaszra”. Mégis, hogy bírják ki hónapokon keresztül étlen-szomjan? Milyen az igazi téli álom? Kik és hova röpülnek el a hideg évszak beköszönte előtt? Mindent elmesélnek, ami az állatok és a tél kapcsolatáról tudni érdemes. A foglalkozást Budakeszi Vadaspark zoopedagógus munkatársa tartja. Részletek itt. Jegyár: szülő-gyerek páros jegy 2000 Ft.

Danny mesél: Jack, a megmentő – Lóvasút, vasárnap 10:30 (MINDEN JEGY ELFOGYOTT!)

A Tokapippi-hegység hóbortos lomárusa, Amos, meséli el az ifjú Jack történetét. Miután az összes többi vasútépítő elmenekül a táborban történő különös események miatt, egyedül Jack elég bátor ahhoz, hogy bemerészkedjen a titokzatos erdőbe, és a nyugtalanító történések végére járjon…Az egész mesét keresztülszövik az Appalach-hegység népzenéjére emlékeztető dalok, sőt mi több, a történetben szereplő összes különleges lényt egy-egy egyedi, házi készítésű hangszer testesíti meg. Részletek itt. Jegyár: 1500 Ft.

Belefér egy pici szívbe – Várkert Bazár, vasárnap 11:00 (ingyenes)

A Grecsó Krisztián gyerekverseire épülő zenés-verses gyerekelőadás a színház varázsát, a koncert szívdobogását hozza el a gyerekekhez. A Grecsó Krisztián verseskötetéből készült interaktív gyerekelőadás a nagycsoportos óvodásoktól a kisiskolásokig várja az énekelni, verselni szerető gyerekeket és családjukat. Részletek itt. Ingyenes!

Várkert Mozi – Royal Opera House – Csajkovszkij: A diótörő – Várkert Bazár, vasárnap 11: 00 és 15:00

Karácsonyhoz közeledve a Royal Ballet mozis közvetítéseinek sorából nem hiányozhat Peter Wright látványos, A diótörő előadása. Az adventi időszak családi kedvencét a Royal Ballet számára 1984-ben koreografálták, de az évek során semmit sem veszített vonzerejéből. Részletek itt. Jegyár: 1900-2900 Ft.

Családi gumiszoba – Dolák-Saly Róbert gyerekműsora – 6szín, vasárnap 11:00

A gyerekeknek szóló előadás egy játékos, interaktív, sajátosan Dolák-Salys humorba ágyazott koncert, amelyen a felnőttek is jól szórakoznak. A műsorban a saját dalszerzemények, megzenésített versek előadásán túl együtt éneklés, tréfás találóskérdések és diavetítések, animációs filmek, bűvészmutatvány, tánc, házibuli, valamint némi rosszalkodás is helyet kapnak. Az előadás 60-70 perc, de a hosszabbítás jogát a jó hangulattól függően fenntartják. Részletek itt. Jegyár: 3200 Ft.

Betlehemi történet – bábelőadás – Várkert Bazár, vasárnap 16:00 (ingyenes)

Advent első hétvégéjén a Maszk Bábszínház előadása igazi karácsonyi ajándék előadás gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt. A népi, bábtáncoltató betlehemezés hagyományait felelevenítő, élőszereplős játék, amely az egyik legősibb, az úgynevezett „titiri” technikát jeleníti meg. Népdalokkal, régi egyházi dalokkal, Károli Gáspár Biblia-fordításából vett részletekkel gazdagított meghitt, ihletett előadás. Az előadást 4 éves kortól ajánlják, kisiskolásoknak is! Részletek itt. Ingyenes!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!