Gyerekprogramok hétvégére – 2023. január 6-8.

Kicsit álmosan, kevesebb programmal indul az új esztendő, de azért unatkozni senki sem fog, hiszen remek múzeumi programok, filmek, éjszakai korizás is vár rátok a téli szünet utolsó napjaiban.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Mesemúzeum a téli szünetben is – nyitva január 3-tól január 8-ig

A téli szünet utolsó hetében minden nap nyitva van a Mesemúzeum, minden nap 17 óráig, vasárnap 13 óráig várnak benneteket. Részletek itt.

Január 10-éig nyitva az Álmok Álmodói – Millenáris (18 éves kor alatt ingyenes)

Az Álmok Álmodói 20 kiállításon olyan tudományos és technikai vívmányokat mutatnak be, amelyek felfedezői, megalkotói a magyar néphez és kultúrához kötődő tudósok, szakemberek. Kíváncsi felfedezők, akik új földekre léptek, mérnökök, akik megépítették ötleteiket, tudósok, akik az univerzum rejtelmeibe férkőztek. Megmutatták a világnak, amit még csak ők láttak addig, vagy amiről csak ők álmodták még, hogy lehetséges. Az ingyenes gyermekjegy 18 év alatti egyéni látogatókra vonatkozik. Csoportosan nem használható fel, 3 gyermekenként 1 felnőtt kísérő kötelező. Az ajándékjegy igénybevételének feltétele a 18 éven felüli kísérő Millenáris hírlevélre való feliratkozása. Részletek itt.

Foglalkozások a Pénzmúzeumban – január 6-8. (ingyenes)

Január 6-án elkészíthetitek a saját régimódi erszényetek, 7-én gyurmapénzveréssel foglalkozhattok, zárásként pedig, január 8-án egy egyedi vászontáskát vihettek haza. Részletek itt. A foglalkozásokon való részvételhez nem szükséges időpontot foglalni, ha a múzeumot is meg szeretnétek nézni, időpont foglalása szükséges!

JANUÁR 6., péntek

Újévi népszokások – Unoka-nagyszülő program – Városliget, Millennium Háza, pénteken 10:30

Az újév kezdetéhez rengeteg néphagyomány, hiedelem és népszokás fűződik, a programon ezekkel ismerkedhettek meg, sok érdekességgel, interaktív játékokkal. A foglalkozás végét a szokásos módon közös alkotással zárják, ezúttal a három király járás szokásához kapcsolódó süvegeket készíthettek. Részletek itt. Jegyár: 2.000 Ft/páros unoka+nagyszülő jegy, minden további résztvevő 500 Ft.

Mesék a fényben – adventi múzeumpedagógiai foglakozás – Szent György tér, január 4-7.

Az adventi időszakban izgalmas múzeumpedagógiai foglalkozásra várjuk a gyerekeket, ahol a karácsonyi hagyományok, szokások nyomába eredünk. Mióta állítunk karácsonyfát és miért éppen szaloncukor kerül az ágaira? Hogyan ünnepelték a karácsonyt a királyi család tagjai, amikor éppen Budán tartózkodtak? 6-11 éveseknek ajánlott. Részletek itt. Jegyár: gyerekeknek 1500 Ft, felnőtt kísérőknek ingyenes regisztrációs jegy váltása szükséges!

Esti fényvonatozás – Gyermekvasút, január 6. és 8.

Január 8-ig jár a két feldíszített karácsonyi kocsi, közülük az egyik külső világítást is kapott, így igazi fénykocsiként fut a síneken. Január 6-án és 8-án este közlekedik. Hűvösvölgyből 16:10-kor, Széchenyihegyről 17:03-kor indul. A szerelvény érdekessége, hogy mindkét jármű ünnepi fényekbe burkolózva indul erdei útjára a sötétben. Január 7-én és 8-án forgalomba áll hazánk legöregebb C50-es dízelmozdonya is, nosztalgiavonatával naponta kétszer indul majd a végállomásokról. Részletek itt. Normál jeggyel látogatható, a nosztalgia járatokra kiegészítő nosztalgia jegy szükséges!

JANUÁR 7., szombat

Nefelejcs Bábszínház: Boribon cicája – Puskin, szombaton 10:00

Boribon és Annipanni egy éhes cicát találnak a hazafelé úton. Nagy az öröm, amikor kiderül: kiscica Boribonnal marad. De vajon mi legyen a neve? Az előadás Marék Veronika Jó éjszakát Annipanni és Boribon cicája című mesekönyvei alapján készült. A dalok szövegének nagy részét is Veronika írta, Erdélyi D. Barnabás hangszerelte. Időtartam: 45 perc. Jegyár: 2500 Ft. Az előadást 3 éven felülieknek ajánlott. Részletek itt.

Zene Háza Muzsikáló Természet Zenekar: Utazások égen-földön – Magyar Zene Háza, szombaton 10:30

A Muzsikáló Természet Együttes a legkülönbözőbb műfajokból szövi össze a Természet előtt tisztelgő műsorát. A koncert során életre is keltheted Ég és Föld lakóit: hangokkal, táncos, mozgásos játékkal jelenítheted meg őket! 3-8 éveseknek ajánlott. Részletek itt. Jegyár: 2200 Ft.

Jégpályák Éjszakája – országszerte, több helyszínen

Újra itt az alkalom, hogy felhúzzátok a korit és a barátokkal vagy a családdal együtt az éjszakába korcsolyázz! 2023. január 7-én országszerte több tucat jégcsarnok és jégpálya vár benneteket egyedi programokkal, játékokkal és meglepetésekkel. Részletek itt.

A vándorló palota – Bem mozi, szombaton 17:00

2004-ben készült Hayao Miyazaki csodás filmje. 12 éven aluliak számára nem ajánlott! Részletek itt. Jegyár: 1600 Ft.

JANUÁR 8., vasárnap

Legkisebbek mozija: A kis Nicolas – Eljött a boldogság ideje! – Puskin, vasárnap 10:00

A világ egyik legismertebb francia gyerekkönyv-sorozatának címszereplője ezúttal az egész családot lenyűgöző animációs filmben elevenedik meg. A kis Nicolas varázslatos vizuális stílusával messzemenőkig hű Jean-Jacques Sempé karikaturista és René Goscinny író még eredetileg az 1950-es években indult sorozatához, és biztosan rabul ejti a közönségét – ahogyan tette azt Cannes-ban, majd a világ legrangosabb animációs mustráján, Annecy-ben is, ahol egyenesen a fesztivál fődíját érdemelte ki. Részletek itt. A filmet más időpontban is játszák a Puskin, Toldi (itt felirattal) és a Művész moziban! 6 éves kortól.

Ingyenes belépés a Természettudományi Múzeumba

Az idei évben is a hónap első vasárnapján ingyenes a belépés a családoknak a Természettudományi Múzeumba! Részletek itt.

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot, amit a felnőttek is szeretni fognak!