Gyerekprogramok hétvégére – 2023. január 6-8.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kicsit álmosan, kevesebb programmal indul az új esztendő, de azért unatkozni senki sem fog, hiszen remek múzeumi programok, filmek, éjszakai korizás is vár rátok a téli szünet utolsó napjaiban.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Mesemúzeum a téli szünetben is – nyitva január 3-tól január 8-ig

A téli szünet utolsó hetében minden nap nyitva van a Mesemúzeum, minden nap 17 óráig, vasárnap 13 óráig várnak benneteket. Részletek itt.

Január 10-éig nyitva az Álmok Álmodói – Millenáris (18 éves kor alatt ingyenes)

Az Álmok Álmodói 20 kiállításon olyan tudományos és technikai vívmányokat mutatnak be, amelyek felfedezői, megalkotói a magyar néphez és kultúrához kötődő tudósok, szakemberek. Kíváncsi felfedezők, akik új földekre léptek, mérnökök, akik megépítették ötleteiket, tudósok, akik az univerzum rejtelmeibe férkőztek. Megmutatták a világnak, amit még csak ők láttak addig, vagy amiről csak ők álmodták még, hogy lehetséges. Az ingyenes gyermekjegy 18 év alatti egyéni látogatókra vonatkozik. Csoportosan nem használható fel, 3 gyermekenként 1 felnőtt kísérő kötelező. Az ajándékjegy igénybevételének feltétele a 18 éven felüli kísérő Millenáris hírlevélre való feliratkozása. Részletek itt.

Foglalkozások a Pénzmúzeumban – január 6-8. (ingyenes)

Január 6-án elkészíthetitek a saját régimódi erszényetek, 7-én gyurmapénzveréssel foglalkozhattok, zárásként pedig, január 8-án egy egyedi vászontáskát vihettek haza. Részletek itt. A foglalkozásokon való részvételhez nem szükséges időpontot foglalni, ha a múzeumot is meg szeretnétek nézni, időpont foglalása szükséges!

JANUÁR 6., péntek

Újévi népszokások – Unoka-nagyszülő program – Városliget, Millennium Háza, pénteken 10:30

Az újév kezdetéhez rengeteg néphagyomány, hiedelem és népszokás fűződik, a programon ezekkel ismerkedhettek meg, sok érdekességgel, interaktív játékokkal. A foglalkozás végét a szokásos módon közös alkotással zárják, ezúttal a három király járás szokásához kapcsolódó süvegeket készíthettek. Részletek itt. Jegyár: 2.000 Ft/páros unoka+nagyszülő jegy, minden további résztvevő 500 Ft.

Mesék a fényben – adventi múzeumpedagógiai foglakozás – Szent György tér, január 4-7.

Az adventi időszakban izgalmas múzeumpedagógiai foglalkozásra várjuk a gyerekeket, ahol a karácsonyi hagyományok, szokások nyomába eredünk. Mióta állítunk karácsonyfát és miért éppen szaloncukor kerül az ágaira? Hogyan ünnepelték a karácsonyt a királyi család tagjai, amikor éppen Budán tartózkodtak? 6-11 éveseknek ajánlott. Részletek itt. Jegyár: gyerekeknek 1500 Ft, felnőtt kísérőknek ingyenes regisztrációs jegy váltása szükséges!

Esti fényvonatozás – Gyermekvasút, január 6. és 8.

Január 8-ig jár a két feldíszített karácsonyi kocsi, közülük az egyik külső világítást is kapott, így igazi fénykocsiként fut a síneken. Január 6-án és 8-án este közlekedik. Hűvösvölgyből 16:10-kor, Széchenyihegyről 17:03-kor indul. A szerelvény érdekessége, hogy mindkét jármű ünnepi fényekbe burkolózva indul erdei útjára a sötétben. Január 7-én és 8-án forgalomba áll hazánk legöregebb C50-es dízelmozdonya is, nosztalgiavonatával naponta kétszer indul majd a végállomásokról. Részletek itt. Normál jeggyel látogatható, a nosztalgia járatokra kiegészítő nosztalgia jegy szükséges!

JANUÁR 7., szombat

Nefelejcs Bábszínház: Boribon cicája – Puskin, szombaton 10:00

Boribon és Annipanni egy éhes cicát találnak a hazafelé úton. Nagy az öröm, amikor kiderül: kiscica Boribonnal marad. De vajon mi legyen a neve? Az előadás Marék Veronika Jó éjszakát Annipanni és Boribon cicája című mesekönyvei alapján készült. A dalok szövegének nagy részét is Veronika írta, Erdélyi D. Barnabás hangszerelte. Időtartam: 45 perc. Jegyár: 2500 Ft. Az előadást 3 éven felülieknek ajánlott. Részletek itt.

Zene Háza Muzsikáló Természet Zenekar: Utazások égen-földön – Magyar Zene Háza, szombaton 10:30

A Muzsikáló Természet Együttes a legkülönbözőbb műfajokból szövi össze a Természet előtt tisztelgő műsorát. A koncert során életre is keltheted Ég és Föld lakóit: hangokkal, táncos, mozgásos játékkal jelenítheted meg őket! 3-8 éveseknek ajánlott. Részletek itt. Jegyár: 2200 Ft.

Jégpályák Éjszakája – országszerte, több helyszínen

Újra itt az alkalom, hogy felhúzzátok a korit és a barátokkal vagy a családdal együtt az éjszakába korcsolyázz! 2023. január 7-én országszerte több tucat jégcsarnok és jégpálya vár benneteket egyedi programokkal, játékokkal és meglepetésekkel. Részletek itt.

A vándorló palota – Bem mozi, szombaton 17:00

2004-ben készült Hayao Miyazaki csodás filmje. 12 éven aluliak számára nem ajánlott! Részletek itt. Jegyár: 1600 Ft.

JANUÁR 8., vasárnap

Legkisebbek mozija: A kis Nicolas – Eljött a boldogság ideje! – Puskin, vasárnap 10:00

A világ egyik legismertebb francia gyerekkönyv-sorozatának címszereplője ezúttal az egész családot lenyűgöző animációs filmben elevenedik meg. A kis Nicolas varázslatos vizuális stílusával messzemenőkig hű Jean-Jacques Sempé karikaturista és René Goscinny író még eredetileg az 1950-es években indult sorozatához, és biztosan rabul ejti a közönségét – ahogyan tette azt Cannes-ban, majd a világ legrangosabb animációs mustráján, Annecy-ben is, ahol egyenesen a fesztivál fődíját érdemelte ki. Részletek itt. A filmet más időpontban is játszák a Puskin, Toldi (itt felirattal) és a Művész moziban! 6 éves kortól.

Ingyenes belépés a Természettudományi Múzeumba

Az idei évben is a hónap első vasárnapján ingyenes a belépés a családoknak a Természettudományi Múzeumba! Részletek itt.

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot, amit a felnőttek is szeretni fognak!