Gyerekprogramok hétvégére – 2023. április 1-2.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Április első hétvégéjén, a hirtelen jött hűvös és havazás után itt az ideje, hogy szuper programokkal ráhangolódjunk a közeledő tavaszi szünetre.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Kucsmagomba Napok 2023 – Magyar Természettudományi Múzeum, március 31. – április 2.

Indul a gombaszezon, kezdetét veszi a Kucsmagomba Napok a Magyar Természettudományi Múzeumban! Szeretnéd megismerni a leggyakoribb ehető és mérgező gombákat? Szeretnéd, ha szakértők segítségével meghatározásra kerülnének az általad gyűjtött gombák? Kipróbálnád a nagygombák szabad szemmel nem látható bélyegeinek (spórák, tömlők és bazídiumok) vizsgálatát mikroszkóp alatt? Akkor ez a program Neked szól! Részletek itt. Jegyár: múzeumi belépő.

II. Iparművészeti Vásár és Kiállítás – FIKSZ – Petőfi Irodalmi Múzeum, április 1-2. (ingyenes)

Húsvét előtti hétvégén kerül megrendezésre a Független Iparművészeti Kortárs Szalon (FIKSZ) második, kiállítással egybekötött vására. Ismét találkozhattok a hazai iparművészet prominens képviselőivel: keramikusokkal, üvegművészekkel, ékszerészekkel, textil – és bőrművesekkel, több mint 70 kiállítóval! Részletek itt. Ingyenes!

Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák X. Országos Hete – országszerte, április 2-ig

A jubileumi rendezvényhez rekord számú, összesen 70 helyszín csatlakozott határon innen és túlról. Április 2-ig színes kézműves programokkal, mesterségbemutatókkal, kiállításokkal, előadásokkal várják a látogatókat és a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódóan szinte minden helyszínen találkozhatnak majd a látogatók a tojásfestés valamely technikájával. Részletek itt.

Műanyag égbolt – premieres film

Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta díjnyertes rendezőpáros első mozifilmje, a Keresztes Tamás és Szamosi Zsófia főszereplésével készült sci-fi, egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok egy hihetetlenül tápláló, az emberi testbe ültetett növényt kísérleteznek ki. Ebben a kegyetlen világban, ahol a túlélésnek súlyos ára van, egy férfi minden szabályt áthág, hogy megmentse a felesége életét. Március 30-ától a mozikban. 16 éves kortól.

Keresd a nyuszikat! – Húsvéti nyomkereső játék az Óbudai Múzeumban, április 1-8. (a múzeumba április 1-jén ingyenes a belépés)

Április 1-től 8-ig, nyitvatartási időben várják a gyerekeket, felnőtteket, nagyszülőket, családokat, párokat és baráti társaságokat egy vidám nyomozásra. 20 nyuszit kell összegyűjteni a termekben, amiért apró ajándék jár. Részletek itt. A múzeumba április 1-jén ingyenes a belépés, III. kerületi lakosoknak mindig ingyenes!

ÁPRILIS 1., szombat

Kokopelli Jazz Matiné – Magyar Zene Háza, szombaton 10:30

A Kokopelli Jazz Matiné az országban egyedülálló módon koncertezik a gyerekeknek: műsorukban a jazz zene mellett soksok játékot, feladatot és érdekes zenei dolgokat is hallhatunk. Érkezik majd hozzájuk a két plüss báb jóbarát, Bolyhocska és Csiripcsőr, akik mindenféle kalandba keverednek. Mindezt nagyon színes és mozgalmas zenékkel és dalokkal. Részletek itt. Jegyár: 2400 Ft.

Mesehősök növényei: Nyulak a veteményesben – Szamóca kiskertész-tanoda, Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15 (regisztrációs)

Húsvéthoz közeledve a mesehős egy csalafinta nyúlfiú. Keressétek meg, merre járt a veteményesben a testvéreivel közösen, és milyen növényeket szeretnek. Szeretettel várnak 10.00 és 11.15-től. A foglalkozás 1 órát tart. Részletek itt. Ára: 2500 Ft/gyerek (3-12 éves gyerekeket várnak), szülőknek füvészkerti belépő.

Lenvirág családi nap: Húsvéti készülődés – Pilisszentiván, Pilisi Len Látogatóközpont, szombaton 10:00-13:00

Tudod mi az a tojásberzselés? A családi napon ezt is megmutatjuk. Lesz mivel fogadni húsvét hétfőn a locsolókat! A belépődíj tartalmazza a NATURA 2000 bemutatóhely megújult modern interaktív kiállításának megtekintését is. Kérik, hogy a Szabadság út mellett parkoljatok! Részletek itt. Jegyár: 1000-1600 Ft.

Legkisebbek mozija: Mágikus állatok iskolája – Puskin, szombat 10:00

Milyen érzés lenne, ha lenne egy saját, csakis hozzád kötődő állatod? Aki téged megért, beszélgetni tudsz vele, mindenhova elkísér? Ennek az iskolának a tanulói ilyen igaz barátokra lelnek. A mágikus állatok kívülről plüssállatnak látszanak, és azt, hogy beszélni tudnak, csak a gazdájuk észleli. Idának különösen jól jön egy ilyen társ, mikor új iskolába kerül, ahol látszólag senki sem akar vele barátkozni. Ő és Benni – a fiú, akiről osztálytársai tudomást sem akarnak venni – az elsők az osztályban, akik mágikus állatokat kapnak. Részletek itt. 6 éves kortól. Jegyár: 1700 Ft.

Gyerünk, anyukám! Sportnap – BME Sportközpont, szombaton 10:00-17:00

A Gyerünk, anyukám! 9. születésnapja alkalmából a BME Sportközpontban találkozhattok és edzhettek a kedvenc GYA edzőitekkel április 1-én, szombaton 10:00-17:00-ig. Részletek itt. Jegyár: 6500 Ft.

Családi délelőtt: Húsvét, a tavasz nyitánya – Walter Rózsi-villa, szombaton 10:00-14:00

A program során egy rövid, interaktív villasétára invitálják a résztvevőket, majd kreatív foglalkozásra várják a kicsiket és a nagyokat. Áprilisi családi délelőttön a húsvéti ünnepekre is készülhettek, de a természet és építészet kapcsolatát is körbejárhatjátok. A villa befogadóképessége limitált, ezért a programra két turnusban lehet jelentkezni: 10:00-11:30 és 11:30-13:00. Részletek itt. Múzeumi belépővel látogatható!

Legyél Te is Természetbúvár! – Királyréti Erdei Iskola, Hiúz Ház, szombaton 10:00 (regisztrációs)

A programsorozaton várják a kicsiket és nagyokat, ahol megfigyeljük erdők, patakok, rétek élővilágát, az erdei állatok nyomába eredünk és izgalmas terepi módszerekkel, játékokkal, kísérletekkel együtt próbáljuk megismerni a természet titkait, összefüggéseit. Kora tavaszi virágok életébe (pl. bogláros szellőrózsa, galambvirág, fészekanyagot gyűjtő madarak odújába és fejlődő erdei és gyepi béka petecsomók közé kukkantunk be. Részletek itt. Előzetes bejelentkezés szükséges! Jegyár: 6500 Ft/család.

Gólyaváró Családi Nap – Farmosi Madárvárta, szombaton 10:00-16:00 (ingyenes)

Egész napos programok: Természetismereti játékok és ismeretterjesztő foglalkozások kicsiknek és nagyoknak, madárgyűrűzés, Dunavirág Vízibusz, műbarlang, mesekuckó, állatsimogató, pónilovaglás, kisállat-bemutató, szalmabála-játszótér és tűzoltó bemutató. Részletek itt. Ingyenes!

MÉTA Matiné – Húsvéti tojásfestés gyerekeknek és felnőtteknek – Néprajzi Múzeum, szombaton 10:30

Karcolva, patkolva, berzselve, írókázva vagy egyszerűen simán festve, a húsvét elengedhetetlen tárgyáról, a tojásról szóló nap. A programon lehetőség lesz egy hímes tojás elkészítésére is. A tojásírás praktikáinak elsajátításában a Tojásdíszítők Egyesületének tojásírói segítik látogatóinkat. A tojásírás mellett a húsvétról, a nyusziról és a húsvéthoz kapcsolódó szokásokról is mesélnek. A program zárásaként húsvéti énekeket tanulhattok fonográf felvételek alapján. Részletek itt. Jegyek: gyermekeknek: 1700 Ft/fő, felnőtteknek: 2550 Ft/fő.

Belvárosi Gardróbvásár – Erzsébet tér, szombaton 11:00-17:00 (ingyenes)

Meguntad ruhatárad? Vannak ruháid, melyeket csak egy-egy alkalommal vettél fel? Méretet váltottál? Új stílusra vágysz? Klasszikus, modern, bohém, esetleg vintage darabokkal szeretnéd színesíteni a ruhatárad? Részletek itt. Ingyenes!

A húsvét a művészetben – VÁRkert Mozi – Várkert Bazár, szombaton 18:00

Látványos film az emberiség történelmének egyik legkiemelkedőbb eseményéről, Jézus Krisztus kereszthaláláról és feltámadásáról. A valaha létrejött legnagyszerűbb képzőművészeti alkotásokat bemutató dokumentumfilm, amelyet a műkincsek kiállítási helyén, a múzeumokban és galériákban forgattak. 12 éves kortól. Részletek itt. Jegyár: 2000 Ft.

Rejtély a villában – Családi program a Bajor Gizi Színészmúzeumban, szombaton 18:30 (regisztrációs)

A Nemzeti Színház legendás színésznője volt Bajor Gizi. Egykori lakhelye megannyi titkot rejt. A hatalmas villában barangolva a legkülönfélébb kalandokba keverednek a gyerekek. Szülőket sem engedik el; színházi történetekkel, vetítéssel, kvízjátékkal készülnek számukra. A séta végén a „családegyesítés” a múzeum tetőtéri manzárdjában. A részvétel regisztrációhoz kötött: gerecs.katalin@oszmi.hu. Részletek itt. A program 7 éves kortól ajánlott. Belépő: 1000 Ft.

ÁPRILIS 2., vasárnap

MáraiKult húsvét – Márai Sándor Művelődési Ház, vasárnap 9:00-12:00

Húsvéti móka a MáraiKult falai között. Bábszínház, kézműves foglalkozás és a gyerekholmi börze is visszatér. Részletek itt. A bábszínházra jegyváltás szükséges, a vásár és a kézműves program ingyenes!

Húsvéti termelői vásár és az V. Nagy Bolhapiac – Virág Benedek Ház, vasárnap 9 órától (vásárlóknak ingyenes)

Minden megtalálható lesz, ami nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Az elmaradhatatlan húsvéti sonka, hozzá valamilyen különleges sajt, mellé a legfinomabb kalács és kenyér, ehhez illő kézműves lekvárok, és olajbogyóból készült termékek. Emellett finom szörpöket ihatunk, a virágokkal pedig dekorálhatjuk az ünnepi asztalt. A belső termekben pedig újra megrendezésre kerül a Bolhapiac, mely egyre nagyobb méreteket ölt, egyre többen tartják fontosnak az értékmentést, az újrahasznosítást, hiszen ami másnak kacat, nekünk lehet érték. Persze a kincskeresés külön izgalmas, ezért érdemes korán érkezni. Részletek itt.

Húsvétváró Pancs a Ferenc téren – Ferenc tér, vasárnap 9:00-12:00 (ingyenes)

Hangolódjatok együtt a húsvétra remek termelői piaccal, finomságokkal és izgalmas programokkal!  A gyerekeknek légvárral, vattacukorral is készülnek. Részletek itt. Ingyenes!

Húsvét a Kenyérlelke Fesztiválon – Fény Utcai Piac, április 2., 10:00-17:00 (ingyenes)

Április 2-án délelőtt 10 órától Budapest egyik legkedveltebb piaca, a Fény Utcai Piac hívja közösségi terébe a kenyér szerelmeseit. Az ingyenes Kenyérlelke Fesztiválon a húsvét alkalmával bemutatkoznak a legmenőbb pékségek, de jönnek kistermelők, lesznek kalács-workshopok és válogathatunk a minőségi sonkák között. Az eseményt utcazenészek, gyerekprogramok is színesítik. És bárki nevezhet saját kalácsával a Húsvéti Kalácsversenyen, melyen neves zsűri értékeli a legjobbakat. Részletek itt. Ingyenes!

Integrált családi vasárnap: Ismerd meg az autizmus világát az autizmus világnapján! – Millennium Háza, vasárnap 10:00 (ingyenes)

Izgalmas játékokkal, kvízzel, virtuális valósággal várnak minden családot, autista és nem autista gyerekekkel egyaránt. Részletek itt. Ingyenes, regisztráció nem szükséges!

Rutkai Bori Banda: Citrom Cirkusz – Puskin, vasárnap 10:00

„A Zsebtenger partján végigvándorol a társulatunk, bűvészkedünk, kötéltáncolunk, zenebohóckodunk! Meglessük Varázs Zsolt mágus titkait, piciklikre pattanva körbepedálozunk a manézson, Halandzsa Maharadzsa fakír mutatványán ámuldozunk! Béla bácsi egérszelidítő attrakciója után repülési útmutatókat kapunk a Békalepkétől, és pókfüttyfalvi körtáncot járunk a Piskóta Viskó mesekertjében.” A mozivászonra kivetítve Bori pompás illusztrációi festik színesre a hangulatot, és horgolt bábjai elevenítik meg a mesedalok szereplőit. Részletek itt. Jegyár: 2800 Ft.

Cifra Palota – Kikelet – Müpa, vasárnap 10:00-13:00 (ingyenes)

A már megszokott kézműves programok mellett ezen a vasárnapon lesz még Reggeli csicsergő, zenés foglalkozás Medgyesi Anna vezetésével, a Kalimpa Színház Péter és a farkas című előadása és Húsvétra hangoló, Bognár Anna színművész drámafoglalkozása. Részletek itt. Ingyenes!

WAMP – Bálna, vasárnap 10:00-17:00

A WAMP design vásár április 2-án kerül megrendezésre a Bálna Budapest 1. emeletére, ahol magyar tervezők mutatkoznak be saját tervezésű, kisszériás termékeikkel, legyen az ruha, ékszer, kiegészítő, lakberendezési tárgy, fotó vagy akár gasztronómiai finomság. Részletek itt.

Családi társasjátékos vasárnap – Board Game Café, vasárnap 12:00-18:00

Minden 14 év alatti gyerek, aki vasárnap dél és délután hat óra között családjával érkezik, vendég a játékra. Ekkor csak a 14 év felettiektől kérik el a szokásos, 3 órára szóló 950 Ft/fő játékdíjat. Ha Kajla útlevéllel érkeztek, pecsétet is kaptok. Erősen ajánlott asztalt foglalni! Részletek itt.

Tárlatvezetés: Az egyiptomi gyűjtemény remekművei – Szépművészeti Múzeum, vasárnap 15:00

A program során betekintést nyújtanak az ókori egyiptomiak első ránézésre évezredeken keresztül változatlannak tűnő, közelebbről megismerve azonban sokrétű és sokoldalú világába. Érthető közelségbe hozzák az ókori egyiptomiaknak az istenek, az emberek és a holtak birodalmáról alkotott elképzeléseit. Részeltek itt. A tárlatvezetés díja 1.500 Ft/fő, amely a belépődíjon felül fizetendő. Középiskolás kortól ajánlott.

Chihiro Szellemországban – Bem Mozi, vasárnap 17:00

Chihiro, a tízéves, önfejű kislány meg van győződve arról, hogy az egész világ körülötte forog – épp ezért képtelen belenyugodni abba, hogy szüleivel új városba költözik, és csalódottságát meg sem próbálja leplezni az utazás alatt. Amikor az erdőben eltévedve egy különös zsákutca végére érnek, a kis család rábukkan egy sötét alagútra, amelynek másik végén szellemváros fogadja őket. 12 éves kortól. Részletek itt. Jegyár: 1600 Ft.

Nézzétek meg legújabb, húsvéti programok ajánlónkat és ajándékötleteinket is!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot, amit a felnőttek is szeretni fognak!