Gyerekprogramok hétvégére – 2022. szeptember 30.- október 2.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Remek programokkal kezdődik az október. Ezen a hétvégén a tudományok, a könyvek és a madarak kedvelői is bőségesen találnak majd kedvükre valót. Emellett szülinapot ünnepel a Mesemúzeum és lesz még koncert, színházi program, állatok világnapja és bringapark átadó is.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál – Millenáris, szeptember 29. – október 2. (ingyenes)

A Millenárison nyitja meg kapuit a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. A gyerekkönyvesek a D épületben, a többiek a G épületben, illetve a parkban felállított pavilonokban várják az olvasás és a könyvek rajongóit. Ahogy eddig, idén is sok új kiadvány lát napvilágot és végre bemutathatják könyveiket a kiadók. Az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége Szlovákia lesz. A Gyerek(b)irodalom (D épület) programjai mellett az Európa Pontban és a Nemzeti Táncszínházban is lesznek családi programok. Részletek itt. Ingyenes!

Könyvfesztivál a Pagonnyal – Millenáris D épület, szeptember 29. – október 2. (ingyenes)

Idén is rengeteg új könyvvel és izgalmas programmal készülnek a Pagony Kiadónál, de emellett találkozhattok kedvenc szerzőitekkel is. Minden Pagony könyvet 20%-os, minden Pagony játékot 15%-os kedvezménnyel vihettek haza. Részletes program itt. Ingyenes!

Móra a Könyvfesztiválon – Millenáris D épület, szeptember 29. – október 2. (ingyenes)

Sok-sok újdonsággal, valamint mesés meglepetésekkel várnak a klassz kortársak és kortalan klasszikusok otthonában: a Móra standján, melyet a Millenáris D épületében találtok. Tölts nálunk néhány mesés percet, találkozz kortárs szerzőkkel és illusztrátorokkal, próbáld ki a LÜK-öt, találd meg a család új kedvenc történeteit vagy akár már a karácsonyfa alá rejthető meglepetést. Zenés, játékos programokkal várják a gyerekeket, a pedagógusokat, könyvtárosokat és tudatos szülőket pedig szakmai rendezvényekkel. A Könyvfesztivál ideje alatt köteteinkre egységesen 20% kedvezményt adnak a borítóárból. Részletek itt. Ingyenes!

Európai Madármegfigyelő Napok – országszerte, 60 helyszínen, október 1-2. (ingyenes)

19 megyében és Budapesten, több mint 60 helyszínen várják az október 1-2-ai hétvégén a madárvilág rajongóit az Európai Madármegfigyelő Napok alkalmából. Részletek itt. Helyszínek listája itt. Ingyenes!

Barbár Napok – Aquincumi Múzeum, október 1-2.

Október első hétvégéjén ismét élettel telik meg az Aquincumi Múzeum romkertje, ám ezúttal a sarus eleganciát képviselő római polgárok helyett barbár törzsek vetik meg a lábukat az egykori polgárváros falain belül. Kelták, markomannok, szarmaták és gepidák építik fel táboraikat, hogy megismertessék veletek a Kárpát-medencében a római hódítás előtt és után megtelepedő népek történetét, valamint sokszínű kultúráját és szokásait. Hagyományőrző bemutatók, kézműves foglalkozások, ókori mesterségek bemutatói, rendhagyó tárlatvezetések és előadások várnak minden érdeklődőt, akik szeretnének bepillantani a barbárok izgalmas világába. Részletek itt. A rendezvényen a hagyományos múzeumi belépők árai érvényesek. Belépés a III. kerületi lakosok számára – érvényes lakcímkártya felmutatásával – ingyenes.

Ikarus Találkozó – Aeropark, október 1-2.

Két nap, amikor nem csak a történelmi repülőgépek játsszák a főszerepet az Aeroparkban.
70 kiállított Ikarus, nosztalgiajáratok, időutazás, látványos járműfelvonulás, interaktív programok – ez vár mindenkit október első hétvégén a ferihegyi repülőmúzeumban! Részletek itt. Normál belépővel látogatható.

SZEPTEMBER 30., péntek

Szent Mihály napi behajtás – Dinnyés, pénteken 9:00-11:00

A nyári legelőről telelőhelyre hajtja a pásztor a jószágot. A túra idején számba vesszük a jószágtartás hatását a madárvilágra. A könnyű túra 2-3 km-es. Részletek itt. Jegyár: 1100-1800 Ft.

10 éves a Mesemúzeum! – Mesemúzeum szeptember 30. – október 1. (ingyenes)

Ünnepeljétek együtt a Mesemúzeum 10 születésnapját 2022. szeptember 30-án, pénteken és október 1-jén szombaton. Mesékkel, családi koncertekkel, könyvvásárral, kreatív foglalkozással, Csukás-sétával várnak benneteket. Pénteken 18 órától fellép Kovácsovics Fruzsina, szombaton 11 órától a Klárisok, 18 órától a Rutkai Bori Banda. Részletek itt. A programokon való részvétel ingyenes, de a férőhelyek korlátozottak, helyfoglalás érkezési sorrendben.

Kutatók Éjszakája – országszerte, szeptember 30. október 1. (ingyenes, több programra regisztráció szükséges)

A Kutatók Éjszakája Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Idén szeptember 30-án és október 1-jén lehet bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba. Szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és további játékos programokon keresztül minden korosztály megismerkedhet a tudományos kutatás számos új eredményével. Részletek itt. Ingyenes, de több programra előzetes regisztráció szükséges a Kutatók Éjszakája oldalán!

A magyar népmese napja – pénteken egész nap az M2 gyerekcsatornán

Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án ünnepeljük A magyar népmese napját. Ez alkalomból A magyar népmesék sorozat több epizódja mellet a Mátyás, az igazságos című 60 perces mesét is megnézhetitek 14:51-től az m2 gyerekcsatornán.

OKTÓBER 1., szombat

Hermina Bringa Park megnyitó – XVI. kerület, Hermina út, szombaton 9:00-12:00 (ingyenes)

Oktatás, helyes pályahasználat, bemutatók is várnak rátok a megújult bringa park megnyitóján. Részletek itt. Ingyenes!

Állatok Világnapja 2022 – Rex Kutyaotthon, szombaton 10 órától

Ünnepeljétek együtt a Rex Kutyaotthon Alapítvány 30. születésnapját a közelgő Állatok Világnapja alkalmából az újpesti Állatszigeten! Állati bemutatók, rendőr- és őrző-védő kutyás bemutató is vár rátok. Részletek itt. Ingyenes!

Lúdas Matyi – Puskin, szombaton 10:00

Örökifjú és szép mese szegényekről és gazdagokról, Fazekas Mihály klasszikusának alapján. Matyi, egy vidám parasztlegény legelésző libájával Döbrögi uraság erdejébe téved. A földesúr hajdúi üldözni kezdik a libát, mert fehér vadlibának nézik a ludat. Az uraság hajdúi elfogják mindkettőjüket és Döbrögi Dániel tulajdonának ítélik a ludat. Az uraság pedig huszonöt botütésre ítéli Matyit, aki a büntetés után megfogadja, hogy: háromszor veri majd vissza. Dargay Attila első nagyjátékfilmjét 1977-ben mutatták be. A figuráknak kiváló magyar színészek kölcsönözték a hangjukat, az alkotásban Liszt Ferenc és Daróczi Bárdos Tamás zenéje csendül fel. Részletek itt. Jegyár: 1200 Ft.

Csupaszív történetek – népmese családi nap – Ócsai Tájház, szombaton 10:00-13:00

PROGRAM VÁLTOZÁS! Betegség miatt ezt a programot szűkítetten tudják megtartani. A részvételi díj is ennek megfelelően módosul, amely: 1350 Ft/fő. Ugyan kevesebb mesemondóval, de változatlan szeretettel várnak benneteket az Ócsai Tájház 3 portáján! Ezen a napon a népmesék fognak segíteni néhány rejtvényt és talányt megfejteni. A résztvevő családok talányokkal teli lapot kapnak, amint belépnek az Ócsai Tájház kapuján. Feladványok és titkok várják majd a legbátrabbakat több helyszínen. Az Öregfalu ódon épületei között sétálva élmények és apró meglepetések várják a meséket szerető családok apraját és nagyját. A családok számára a talányok megoldása várhatóan 1 órát vesz majd igénybe. Részletek itt. A programra 10.00 és 13.00 között folyamatosan lehet érkezni. Regisztráció szükséges!

Mihály nap a Vajdahunyadvárban – Magyar Mezőgazdasági Múzeum, szombaton 10 órától

Ez a nap a pásztorok számára az egyik legfontosabb dátum, hiszen az ősz a behajtás, az elszámolás és az elszámoltatás ideje volt. Mihály napjához legközelebb eső szombaton hangszer- és néptáncbemutatókkal, a pásztorok életéről készült egyedülálló fotókkal, a múzeumban őrzött tárgyakkal és játékos feladatokkal elevenítik fel a pásztorok világát. Részletek itt. A programon múzeumi belépőjeggyel vehetnek részt az érdeklődők.

Bognár Szilvia: Titoktok – Magyar Zene Háza, szombaton 10:30

A Titoktok egy varázslatos, képzeletbeli égszínkék kendő, amely csodás dolgokat rejt: hangokat, színeket, illatokat, muzsikát, verset, mondókat… Weöres Sándor, Kányádi Sándor, Nemes Nagy Ágnes megzenésített sorai népi dallamokkal karöltve vezetnek bennünket a titkos úton, Moldovától egy sikátorban rejlő ugróiskoláig. Ahogy épp a kedvünk tartja, ahogy épp a forgandó szerencse hozza. Részletek itt. Jegyár: 2400 Ft.

Torony-túra a Strázsa-hegyen – Esztergom mellett, szombaton 10:30 (EZ A PROGRAM ELMARAD!)

Ez a program elmarad! A nemrég felújított Strázsa-hegyi tanösvény télen-nyáron tartogat izgalmakat. Most egy szakmai vezetővel lehetőség nyílik felmenni ennek a különleges hegynek a csúcsán lévő lezárt kilátóba. A csigalépcsőn felfelé haladva megismerkedhetünk a cirill betűs feliratok történetével, melyet a korábban itt állomásozó szovjet katonák hagytak hátra. A kilátóba felérve 360 fokos panorámás kilátás nyílik a nemzeti parkra és Esztergom történelmi városára. A program rossz idő esetén elmarad! Részletek itt. Jegyár: 1000-1800 Ft. Ugyanezen a napon és helyszínen 8-tól 14 óráig lehet csatlakozni az Európai Madármegfigyelő Napok eseményéhez is, amely ingyenes. Részletek itt.

A Nagybörzsönyi Erdei Vasút Napja – szombaton egész nap

Sok szeretettel várnak benneteket a 114 éves Nagybörzsönyi Erdei Vasút napjára, újraindításának 20. évfordulójára. Lehet majd vonatozni, hajtányozni, de bábelőadások és koncert is színesíti a programot. Részletek itt.

Mesedélelőtt Mechler Annával – Óbudai Platán Könyvtár, szombaton 10:00-11:00 (ingyenes, regisztrációs)

Szerintetek hány kocsiból áll a világ leghosszabb vasúti szerelvénye? Hogy lehet időben leszállni, ha nem nyílik ki egy vasúti kocsi ajtaja? Vajon a gőzösök a gyorsabbak, vagy a dízel-villamos mozdonyok? Hány méteren fut a világ legmagasabbra épített vasútvonala? Mi az a gurítódomb? És kik lehetnek azok az apró lények, akik megdézsmálják az utasok elemózsiás kosarait? Író-olvasó találkozó gyerekeknek a Vonat mesék nagykönyve, A virágtündérek titkai és a Kerék mesék szerzőjével. Részletek itt. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Regisztráció: rendezveny@platankonyvtar.hu.

Lenvirág Családi Nap – Boszorkány konyha – Pilisszentiván, Pilisi Len Látogatóközpont, Bányász utca, szombaton 12:00-15:00 (regisztrációs)

Az interaktív kiállítás bebarangolása után az érdeklődőknek bepillantást nyújtunk az őszi erdő kincsestárába. A hozzájuk látogatók kipróbálhatják, milyen lehetett egykoron a lúdtollal írás, milyen növényi tintákat használhattak elődeink. A program 6 éves kortól ajánlott. Részletek itt. Előzetes bejelentkezés szükséges! Jegyár: 850-1300 Ft.

Geotóp Nap a Sas-hegyen – Sas-hegyi Látogatóközpont, szombaton 13:30 (regisztráció szeptember 30-ig)

A geotóp napok keretében indított tematikus túrán, a Sas-hegy fő tömegét alkotó dolomit lesz a főszereplő. Az itt található fődolomitot 200 millió éves története során, sokféle földtani hatás érte. A túra során olyan kérdésekre kaphatunk választ, hogy ezek a geológiai hatások miként befolyásolták a kőzet fizikai és kémiai tulajdonságait. Nagyobb gyerekekkel ajánlott! Regisztráció szeptember 30-a 19 óráig! Részletek itt. Jegyár: 1200 Ft.

OKTÓBER 2., vasárnap

Hab a tortán!: Rozi az égen – Csokonai Művelődési és Rendezvényház, vasárnap 10:00

Október 2-án 10 órakor a Rozi az égen című mesekönyv kel életre Kovács Lotti és Szemenyei János előadásában a Csokonai Művelődési és Rendezvényházban. Részletek itt. Jegyár: 1500 Ft.

Állatok Világnapja – Noé Állatotthon Alapítvány, XVII. kerület, Csordakút utca vége, vasárnap 10:00-16:00 (ingyenes)

Természetesen most is elsősorban minden az állatok körül forog majd, de ehhez csatlakozik a környezettudatos szemléletformálás, a vegetarianizmus és az erőszakmentes szemlélet és életmód bemutatása. Koncertekkel, bemutatókkal, játékos feladatokkal várják idén is az érdeklődőket. Részletek itt. Ingyenes!

Dinnyési madárkavalkád – Dinnyés, vasárnap 10:00-16:00 (ingyenes)

Ingyenes családi nap az Európai Madármegfigyelő Napok keretében. Vezetett túrákkal, madármegfigyelés- és gyűrűzéssel, kézműveskedéssel és lovaskocsizással (előzetes regisztrációval) várnak benneteket. Vendégük lesz Agócs Írisz illusztrátor-író is. Részletek itt. Ingyenes!

Cifra Palota – Interaktív családi programok – Müpa, vasárnap 10:00-13:00 (ingyenes)

A Müpa sokszínű családi sorozata egész délelőtt inspiráló kulturális környezetben, kreatív és művészeti programokkal várja a kicsiket és nagyokat az épület minden szegletében. Részletek itt. Ingyenes!

Állatok világnapja – Csili Művelődési Központ, vasárnap 10:00-14:00

Családi táncházzal, színházi előadással és állatos programokkal készülnek ezen a vasárnapon. Részletek itt. Jegyár: 1200 Ft. 3 éves kor alatt ingyenes.

Állatok világnapja a Medveotthonban – Veresegyházi Medveotthon, vasárnap 10 órától

10 és 15 óra között kisvonatozással, agility bemutatóval és ragadozó madarakkal is várnak benneteket az Állatok Világnapján. Részletek itt. Normál belépővel látogatható!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!