Gyerekprogramok hétvégére – 2022. szeptember 3-4.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A szeptember évadnyitó Kolibri Fesztivállal és Pozsonyi Piknikkel, rendvédelmi járművekkel és repülőkkel, zenei és gasztró fesztiválokkal indul, de még nem tudunk elszakadni a Velencei-tó és a Balaton környékéről sem, onnan is ajánlunk néhány jó eseményt.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Bakáts Feszt – Bakáts tér és környéke, szeptember 2-4. (ingyenes)

A Bakáts téren szombaton 10 órától lesz óriásbábos felvonulás, 11 órától Szalóki Ági koncertje, 16:30-tól Bélaműhely. Vasárnap 11 órától táncház, 15 órától pedig a Makám együttes Bogárbál című koncertje várja a családokat. További programok és részletek itt. Ingyenes!

Budafoki Pezsgő és Bornapok, szeptember 2-4. (ingyenes)

Egész hétvégén a Szent István téri játszótér mellett különleges családi programokkal készülnek. A Törley manufaktúra udvarán pedig vasárnap 14 órától Meseszínházzal, 15 órától Farkasházi Réka és a Tintanyúl koncerttel várnak benneteket és lesz még kézműves foglalkozás is. Részletek itt. Ingyenes!

Trilla – A népzene ünnepe – Martonvásár, kastély és Fő tér, szeptember 2-4. (ingyenes)

A Trilla Martonvásár új, kedvenc ingyenes szabadtéri fesztiválja. Idén másodszorra tartják meg a népdal alternatív ünnepét a festői Brunszvik Kastély parkjában és a város főterén, szeptember 2. és 4. között. Várják a népdalok szerelmeseit, az új zenei élményre vágyókat, családokat, fiatalokat és időseket. A programban gyerekfoglalkozások, népi játszóház, autentikus népzene, táncház és a hagyomány új zenei értelmezése is megtalálható, idilli környezetben. Fb esemény itt. Ingyenes!

Vöröstói Játékfesztivál – Vöröstó, szeptember 3-4. (ingyenes)

Szeptember első hétvégéjén vár a Vöröstói Játékfesztivál, a Balaton-felvidék legfelszabadítóbb programja, ahol utat engedhetsz a benned rejlő kreativitásnak, új élményeket szerezhetsz és az elméd mellett a tested is megmozgathatod. A játék összeköt! Részletek itt. Ingyenes!

72. Bányásznap – Tatabánya, Május 1. Park, szeptember 2-4. (ingyenes)

A fesztiválon szombaton egész nap múzeumi programokkal várnak benneteket a Bányászati és Ipari Skanzenben, a Május 1. park színpadán 15 órától fellép a Belvárosi Betyárok, vasárnap 11 órától a Kaláka és 14 órától a Batyuszínház. Részletek itt. Ingyenes!

Tomboló blöki – premieres film

Vacak, a szeretetre méltó ebadta, arról álmodozik, hogy egyszer híres szamuráj válik belőle. Szerencsétlenségére a sors Kakamucho furcsa városába vezeti, ahol irtóra kilóg a sorból, ugyanis ő egy kutya, míg ott mindenki más… macska! És mint mindannyian tudjuk, a cicák nagyon, de nagyon nem szeretik a blökiket. Vacak kétségbeesetten próbálkozik a városlakók kedvére tenni, ám akaratlanul is részese lesz a fenséges és narcisztikus Ika Chu terveinek. Csak egy aprócska akadály áll Ika útjába, hogy világuralomra – vagyis Kakamucho-uralomra – törjön: gonosz terve az, hogy rávegye Vacakot, segítsen neki örökre elűzni a városlakókat. Ekkor lép a színre Jimbo, az egykori szédületes szamuráj-macsek, és Emiko, a vad cicus, aki Vacakhoz hasonlóan szamuráj szeretne lenni. A két cirmos és a kétbalkezes blöki különleges utazásra indulnak, hogy együtt mentsék meg Kakamucho cicalakóit. 6 éves kortól.

SZEPTEMBER 3., szombat

31. Kolibri Fesztivál – Kolibri Színház és Jókai tér, szombaton 10:00-19:00 (ingyenes)

Szeptember 3-án, szombaton, immár 31. alkalommal rendezik meg az egész napos, ingyenes évadnyitó Kolibri Fesztivált, amelynek a Kolibri Színház és a megújult Jókai tér ad otthont. A reggeltől estig zajló rendezvényen a hagyománynak megfelelően idén is a báb- és utcai előadóművészet legkiválóbb hazai és határon túli képviselői fogadják a közönséget. Részletes program itt. Ingyenes!

Pozsonyi PiknikPozsonyi út, szombaton 10:00-19:00 (ingyenes)

A Pozsonyi úton lévő üzletek, színházak, kulturális intézmények, éttermek és kávézók rengeteg programmal készülnek ezen a szombaton. A Pagony Kiadó idén 5 helyszínen, változatos családi és jótékonysági eseményekkel készül. A helyszínen kedvezményesen megvásárolhatjátok a kiadó könyveit és játékait is. A Pozsonyi Piknik részletes programját itt olvashatjátok. Ingyenes!

Gáncs Kristóf: Lajos kutya buszra száll könyvbemutató – B32 Galéria és Kultúrtér, szombaton 10:00 (ingyenes, regisztrációs)

Végre itt van Gáncs Kristóf nagy sikerű mesekönyvének folytatása, a Lajos kutya buszra száll! Az új könyvet ezúttal is mozgalmas bemutatón ismerhetitek meg, amelyen vendégük lesz Wolf Kati is, aki elénekli Lajos kutya altatódalát. Részletek itt. Ingyenes, de regisztráció szükséges!

III. Rendvédelmi Nap Simonpusztán – Érd, Nemzeti Lovaskultúra Központ, szombaton 10:00-19:00 (ingyenes)

Sétalovagoltatás és sétakocsikázás, kézműves kirakodóvásár, kisállat simogató, népi játszótér, gépjármű kiállítás, harckocsi bemutató, rendőrautó és – motor bemutató, polgárőrautó és motor bemutató‍, íjászat és még számos program vár rátok. Részletek itt. Ingyenes!

Nyárbúcsúztató repülős hétvége – Aeropark, szombaton 11:00-22:00

Felbőgő motorok, életre keltett pilótafülkék, repülős beszélgetések, éjszakai reptérlátogatások, élményautózás, Malév-sztorik és kertmozi. Számos izgalmas programmal búcsúztatja a nyarat az Aeropark szeptember első hétvégéjén. Normál belépővel látogatható. Részletek itt.

Válogatás Marék Veronika meséiből – Mesemúzeum, szombaton 11:00

Amit vetítenek: Boribon autózik, Boribon, a bajnok, Boribon, a játékmackó, Kippkopp és a többiek, Laci és az oroszlán, A sünik és a csúnya kislány. Múzeumi belépővel látogatható! Részletek itt.

A róka vendégei / Távol-keleti komolyzenei fesztivál Magyar Zene Háza, szombaton 10:30

A Távol-keleti Fesztivál keretén belül egy csodálatos koncertre invitálnak mindenkit, aki érdeklődik a japán zene és kultúra iránt. Ugyanis a távolról érkező művészek nemcsak Japánról fognak mesélni, hanem a közönséggel való játékon keresztül annak különleges hangszereiről is. De persze a hangszerek sem maradnak némák, varázslatos hangjukkal ők is mesélni fognak, mégpedig egy japán mesét, A róka vendégei-t. A koncertet követően pedig a zöld teától kezdve az origamin át a koto-ig, sok japán jellegzetességgel lehet majd megismerkedni. Részletek itt. Jegyár: felnőtt 2000 Ft, gyerek 1000 Ft.

RepTár Piknik – Szolnok, RepTár, szombaton egész nap

Ünnepeljétek együtt a RepTár 6. születésnapját! A meglévő élményelemek mellett (4D mozi, MiG-29 szimulátor, a Jak-52 és MiG-21 Pilótapont, 3D karika, Csúszópálya, RepTár Go) számos különleges program várja az érdeklődőket. Különleges gépekbe engednek betekintést, amelyekbe más alkalomkor nincs lehetőség. Ezen a napon újra kinyílik a MiG-29-es vadászgép pilótafülkéje. Madártávlatból, több tíz méteres magasságból csodálható meg a RepTár és környéke. A nap folyamán többször beindításra kerül egy AS-62 típusú repülőgépmotor, amely típus, az An-2-es repülőgépben, azaz az Ancsában működött. A Vagonszínpadon két gyermekelőadás szórakoztatja a kisgyermekes családokat. A Ládafia Bábszínház előadásában A lóvá tett kupec és az Együgyű Mihók előadása tekinthető meg a kényelmes nyugágyakon, színes napernyők árnyékában. Részletek itt. A program a RepTárba megváltott belépőjeggyel látogatható.

SZEPTEMBER 4., vasárnap

Vadvasárnap Székesfehérvár, Sóstó Vadvédelmi Központ, vasárnap 10:00-12:00

Állatorvosi bemutató (a csapat egzotikus állatorvosai beszélnek az állatokról és válaszolnak a kérdésekre, kezelések megfigyelése testközelből, érdekes esetek és röntgenfelvételek bemutatása, orvosi mikroszkóp használata), szakmai bemutató (a szakmai stáb vezetésével látványetetések, a bent levő állatok megfigyelése és testközelből történő megismerése, természetvédelmi szempontú állatvédelem, fajismeret) és szakvezetés (szakmai koordinátorokkal történő körbevezetés a Központban, lehetőség szerint gyógyult állatok közös visszaengedése a Sóstó Természetvédelmi Területre) is vár rátok ezen a programon. Részletek itt. Jegyárak: felnőtt 1000 Ft/fő, gyerek 500 Ft/fő, 3 éves kor alatt ingyenes!

Családi Mozgásfesztivál 2022 – Puskás Aréna, vasárnap 10:00-17:00 (ingyenes)

A különböző mozgásformák megismerésén és kipróbálásán túl az ingyenes Családi Mozgásfesztiválon a résztvevők inspirációt szerezhetnek azzal kapcsolatban, hogy milyen sportaktivitást válasszanak a szabadidejük sportos eltöltéséhez. Részletek itt. Ingyenes!

Táncház a parkban – Néprajzi Múzeum, vasárnap 17:00-20:00 (ingyenes)

A táncház mozgalom legkiválóbb bandái fogják húzni a talpalávalót a térség legkülönfélébb népi hagyományait felelevenítve. Legyen szó klasszikus erdélyi vonós zenéről, vagy balkáni rezesekről, moldvai csángó muzsikáról, itt mindent meg fog találni az érdeklődő. Az utolsó szabadtéri táncházon a Csángálló zenél majd. Részletek itt. Ingyenes!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!