Gyerekprogramok hétvégére – 2022. szeptember 10-11.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ez a hétvége is számos remek programot tartogat az Újbudai Gyermekkönyvünneptől kezdve a Kiscelli Napon át az utcaszínházi fesztiválig, de ajánlunk még őszi kirándulásokat, koncerteket és remek, családi filmeket is.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

II. Újbudai Gyermekkönyvünnep – családi hétvége és gyermekkönyvvásárXI. kerület, Gárdonyi tér, szeptember 10-11. (ingyenes)

Ismét családi hétvége és gyermekkönyvvásár lesz a Gárdonyi téren, ahol várnak benneteket a jobbnál jobb programok: kézműves workshop a Róka úr és Kompániával, plüsskészítő foglalkozás az Insert-tel, koncert a Csirimojó kiadóval, cirkuszi játszóház a Simorág TánCirkusszal, Kicsibácsi, Kicsinéni meg az Imikém – (részlet a Nézőművészeti Kft. előadásából), VISU slowdesign ex libris és pecsét készítő workshop, Lovászi Edina és zenekara, Major Eszter és barátai koncert, Farkasházi Réka és a Tintanyúl, CSIMOTA papírszínház, Julia Donaldson interaktív kiállítás és foglalkozás, Berg Judit: Két kis dinó minielőadás, Papito, az argentin bohóc, Barna Zsombor: Batu-tá kalandjai, olvasásmotivációs foglalkozás Vass Dorotteával, Wolf Kati gyerekkoncert, Kufli óriástársas és Rutkai Bori Banda. Részletes program itt. Ingyenes!

Puskin Kuckó – A legkisebbek mozija, szombaton és vasárnap 10 órakor

A Puskin Kuckó idei évada 2 szuper filmmel indul. Szombaton 10 órától A tenger dala (6 éves kortól), vasárnap 10 órától az Egy kupac kufli című filmeket nézhetitek meg. Jegyár: 1200 Ft.

Piczinke Szüreti Mulatság – Piczinke Póniudvar, szeptember 10-11.

Közhírré tétetik tehát rögvest mostan: a szüreti bálnak az ideje most van! Lesz majd dínom-dánom meg egy kis muri, kicsiknek és nagyoknak korhoz illő buli. Egy igazi, vidékies hangulatú szüreti mulatsággal várnak benneteket, valamint ügyességi játékokkal, állatokkal, szalma ugrálóval és még sok minden mással. Részletek itt. Jegyár: 3990 Ft/fő, 2 éves kor alatt ingyenes.

Szeged International Airshow – Szegedi Reptér, szeptember 9-11.

Hihetetlen attrakciókat mutatnak be szeptember 9-10-11-én a Szegedi Repülőtéren a világ számos pontjáról érkező pilóták. A mintegy 300 lóerős vasmadarak olykor 400 km/h sebességre fölgyorsulva suhannak az égen vagy mutatnak be különböző figurákat kötelékbe állva, mindössze fél méterre egymástól. Részletek itt. Jegyár: 3900-4400 Ft/fő/nap.

SZEPTEMBER 10., szombat

Belvárosi Családi Piknik – Kortárs Gyermekirodalmi Játszótér – V. kerület, Károlyi-kert, szombaton 10:00-18:00 (ingyenes)

Szeptember 10-én újra megrendezésre kerül a Belvárosi Családi Piknik a Károlyi-kertben. Fellép majd többek között a Kék Katica, az Aranyszamár Bábszínház és a Délibáb Társulat, ott lesz még Varró Dani és a Rutkai Bori Banda is, illetve kézműves programokkal és könyvbemutatóval is készülnek. Részletes program itt. Ingyenes!

Kiscelli Nap 2022 – Kiscelli Múzeum, szombaton 10:00-18:00

Egy nap, amikor minden a zöld kapus kastély körül forog és minden a feje tetejére áll. A külső udvarban kőkutyára lehet mászni miközben DJ Panda zenél. Az állandó és időszaki kiállításokon muzeológusaik kalauzolnak, amíg a belső udvarban a GYIK-Műhely művészeivel alkothatunk. Közkívánatra ismét beüzemelik a Kiscelli Nyomdát! Részletek itt. Jegyár egységesen: 2000 Ft, 14 év alatt ingyenes!

Hagyományaink vendégségben – Szentendre, Skanzen, szombaton egész nap

Szeptember 10-én ismét az ország különböző pontjairól érkező tájházakat, hagyományőrző egyesületeket, néptánccsoportokat lát vendégül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum. Az események középpontjában ebben az évben a lakodalom áll. Lakodalmi sütemények, zenés, táncos programok, kézműveskedés várja a látogatókat. Részletek itt. Jegyár: múzeumi belépővel látogatható.

Nyárbúcsúztató családi nap – Sóstó Látogatóközpont, Székesfehérvár, szombaton 10:00-18:00

A délelőtt folyamán Mechler Anna írónő olvas fel és tart foglalkozást, délután sok-sok játékkal, kézműves foglalkozással, mesetúrával és gyógynövényes túrával, kvízbajnoksággal folytatódik a program. A nap folyamán a nyár színei is visszaköszönnek a Sóstó fotópályázat díjátadóján. A programokon való részvétel díja: 1500 Ft/fő, 3500 Ft/család (2 felnőtt és 4 18 év alatti gyermek). Részletek itt.

Élet a lábunk alatt – Túra a fűrészlábúak birodalmába – Nagykovácsi, szombaton 10:00 (regisztrációs)

Sokszor elfeledkezünk, hogy milyen pompás apró lények vesznek is minket körül. A túra alkalmával nagyítóval szállhatunk alá és az ízeltlábúak pompás világába kalauzolják el az érdeklődőket. A pazar panorámájú Nagy-Szénás tanösvény nyomvonalát járhatjátok be. További részletek és jelentkezés itt. Jegyár: 1100-1800 Ft.

Pereputty családi délelőtt – Jókai Klub, szombaton 10:00

Hagyományőrző délelőttre várják a gyerekeket, családokat a Jókai Klubba a Pereputty Együttessel. Lesz mese, tánctanulás, ismerkedés népi hangszerekkel és kézműves foglalkozás. Részletek itt. Belépő: gyerekeknek 1500 Ft, felnőtt kísérőknek ingyenes.

Szárnyas sárkányok – Gólyalábas, óriásbábos térjáték élőzenével – Magyar Zene Háza szabadtéri színpad, szombaton 10:30 (ingyenes)

Az interaktív előadás medvetáncoltató néphagyományaink alapján a kortárs utcaszínház eszközeivel készült a 2021-ben, a fennállásának 15. évfordulóját ünneplő Szárnyas Sárkányok alapítótagjainak műhelymunkája eredményeként. Részletek itt. Ingyenes!

Zene-Tér-Kép hangszerbemutató – Budapest Jazz Club, szombaton 11:00

Az óvodás és kisiskolás korú gyerekeknek szóló Zene-Tér-Kép sorozat egy hangszereket bemutató játékos foglalkozás, amely egy-egy hangszercsaláddal ismerteti meg fiatal közönséget. A foglalkozásokat Székely Edit fuvolaművész, zenepedagógus vezeti. Részletek itt. Jegyár: 1000 Ft.

Kozák téri nap – XV. kerület, Kozák téri Közösségi Ház, szombaton 11 órától (ingyenes)

Kezes lábas játszóház – bicikli meghajtású gépek, Kollabor Természettudományos Élményközpont, kosárkörhinta, 10+1 fős kerékpár, óriáskifestők, bábelőadás – Malko Teatroval, workshopok, játszóházak, régi és új háztartási eszközök játszóháza gyerekeknek és felnőtteknek, Napfonat Zenekar. Részletek itt.

Csinnadratta – Utcaszínházi délután – Békásmegyeri Közösségi Ház, szombaton 14:00-19:00 (ingyenes)

A Csúzlizda, zsonglőr játszóház mellett 14 órától fellép a Guliba Társulat, 15:30-tól Bartha Tóni Bábszínháza, 17 órától Játsszunk pantomimet! – Interaktív játék és 18:30-tól Kócos Cirkusz várja az érdeklődőket. Eső esetén a programokat bent tartják meg. Részletek itt. Ingyenes!

Tárlatvezetés | Art deco Budapest. Plakátok, tárgyak, terek – Magyar Nemzeti Galéria, szombaton 16:00

A tárlat középpontjában a magyar art deco művészet, kiemelten a plakátművészet és a modern nagyvárosi élet áll. A több mint 250 kiállított műtárgy zöme nagyon ritkán szerepel kiállításon, vagy olyan, amit még soha nem láthatott közönség.A nagyszabású kiállítás az 1920-as, az 1930-as évek sok változást hozó izgalmas időszakát mutatja be, az art deco művészet és kor a plakát műfaján keresztül tárul fel. A tárlatvezetést nagyobb gyerekekkel ajánljuk, de a kiállítás már kisiskolásokkal is remek program! Kiegészítő jegy ára (amely az időszaki kiállításra szóló belépőjeggyel együtt érvényes): 1000 Ft. Részletek itt.

Fecskebúcsú – Dinnyés, szombaton 18:00 (regisztrációs)

Szeptember 8., Kisboldogasszony napja körül indulnak útnak a nálunk fészkelő fecskék, de még további egy hónapig találkozhatunk kisebb-nagyobb vonuló csapataikkal, melyek javarészt Északabbról jönnek. További részletek és jelentkezés itt. Jegyár: 1100-1800 Ft.

SZEPTEMBER 11., vasárnap

Gyerekszínház a Ligetben – Városligeti Nagyjátszótér mögötti, platánfákkal körülvett terület, vasárnap 10:00 (ingyenes)

A Hahota Gyermekszínház izgalmas és varázslatos családi meseelőadásokkal várja az óvodás, kisiskolás, valamint az alsó-tizenéves korosztályt a parkban. Vasárnap a Brémai muzsikosok történetét láthatjátok. Részletek itt. Ingyenes!

Családi nap az Újpesti Borvíkenden – IV. kerület, Szent István tér, vasárnap 11 órától (ingyenes)

12 és 17 óra között a gyerekek kipróbálhatják, hogyan készül a must, de lesz még Mesetér játékokkal, 11 órától Kiskalász koncert, 13 órától Langaléta Garabonciások, 15 órától Vándormuzsikus produkció is. Részletek itt. Ingyenes!

Ingyenes belépés a Vasúttörténeti Parkba!

Ezen a vasárnapon ingyenes lesz a belépés a Vasúttörténeti Parkba, az interaktív programok ezen a napon is fizetősek. Részletek itt. Ingyenes!

Totoro – A varázserdő titka – Bem Mozi, vasárnap 17:00-18:30

Kusakabe úr és lányai, Satsuki és Mei vidékre költözik, egy csodálatos tájra, de nem csak a környék, hanem annak lakói is különlegesek; furcsa teremtmények, házi és erdei szellemek. Közülük a leghatalmasabb Totoro, egy barátságos szőrmók, akivel hamar összebarátkoznak hőseink. Részletek itt. Jegyár: 1500 Ft.

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!