Gyerekprogramok hétvégére – 2022. október 8-9.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ezen a hétvégén folytatódnak az Állatok Világnapjához kapcsolódó események, és mivel visszatér a vénasszonyok nyara, ajánlunk kéktúrás kirándulásokat, családi túrákat is, de nem maradnak el a zenés programok és színházi események sem.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Állat- és Növényszeretet Ünnep – Fővárosi Állat- és Növénykert, október 8-9.

Az állatok világnapjával kapcsolatos események a hétvégén tovább folytatódnak az Állat- és Növényszeretet Ünnep sok-sok programjával, amelyek között minden korosztály megtalálja a neki valót. Részletek itt. A programok általános állatkerti belépőjeggyel, éves bérlettel és 4 évszakos bérlettel is látogathatók.

Nosztalgia járatok Budapesten – szombaton és vasárnap

Már csak néhány hét van hátra az idei nosztalgiaszezonból. Ezen a hétvégén ismét előbújik kocsiszínjéből a 3720-as egyirányú bengáli nosztalgiavillamos. Szombat délután az N18-as vonalon, a Szent János kórház és a Csóka utca között utazhattok vele. Vasárnap az N19-es vonalon, a Deák Ferenc tér és a Katinyi mártírok parkja között a legöregebb nosztalgiavillamos, a 2624-es acélvázas közlekedik. Részletek itt. Jegyár: 300-500 Ft.

Országos Könyvtári Napok – országszerte, október 9-ig (ingyenes, néhány program regisztrációs)

Az Országos Könyvtári Napok hetében a könyvtárak sok színes programmal várják az olvasókat, látogatókat. Kínálatukban gyermekprogramok, irodalmi estek, ismeretterjesztő előadások és kiállítások egyaránt szerepelnek, minden korosztály megtalálja a kedvére való szórakozást. Arról, hogy melyik könyvtárban milyen programokkal várnak benneteket, részletesen honlapjukról tájékozódhattok. Ingyenes! A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában, a Sárkányos Gyerekkönyvtárban szombaton 11 órakor János vitéz és a robotok – programozás, robotika, irodalom az Abacusan Stúdióval program várja az érdeklődőket. Vasárnap 11 órától a Rutkai Bori Banda családi koncertjére kerül sor. A belépés minden programra ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges: sarkanyosprogramok@fszek.hu címen, a résztvevők létszámának megadásával.

Az utolsó bárány – premieres előadás a Budapest Bábszínházban, szombaton 17:00 és vasárnap 15:00

Zöld mező, idilli rétek és a legfinomabb jutalomfalatok egész Keleten, amire egy nyáj ácsingózhat. A báránycsapat álmát három komoly pásztor vigyázza terebélyes subáikban. Ám egy este új csillag jelenik meg Betlehem fölött és a bárányok arra ébrednek, hogy a pásztoraik eltűntek. Vajon az ufók rabolták el a pásztoraikat, vagy igazat mondott az a kecske, és valóban ahhoz a híres újszülötthöz siettek el, aki állítólag, ha nagy lesz, megmenti majd a világot? A Budapest Bábszínház premieres előadását ezen a szombaton láthatjátok először. Az Ulrich Hub karácsonyi meseregényéből készülő előadás rendhagyó perspektívából, sok zenével és még több humorral meséli el Jézus születésének igaz történetét. Részletek itt. 6 éves kortól ajánlott.

37. Spar Budapest Maraton – október 8-9.

A SPAR Budapest Maraton® Fesztivál Magyarország legnagyobb szabadidős sportrendezvénye, egy egész hétvégén át tartó futóünnep, amely a rövidebb és mini távok szerelmeseit is várja. Részletek itt.

OKTÓBER 8., szombat

10. Primanima – Budaörs, október 8-ig

Filmvetítésekkel, animációs workshopokkal, szombaton 10 órától Rutkai Bori Banda koncerttel is vár benneteket a Primanima Budaörs központjában. Részletek itt, lapozgatható műsorfüzet itt.

A KÉKTÚRÁZÁS NAPJA – országszerte a Kéken, egész szombaton

Az ország legnagyobb ingyenes közösségi túranapja a Magyar Természetjáró Szövetség szervezésében, október második szombatján vár rátok. Csatlakozzatok egy hosszabb vagy egy rövidebb útvonalhoz. Részletek itt. Ingyenes!

Világsakkfesztivál – Magyar Nemzeti Galéria, szombaton 9:00 (ingyenes)

A Világsakkfesztivál célja, hogy bemutassa a sakk 1000 arcát. Célkitűzésük, hogy 2025-ig megvalósuljon, hogy 5 millió ember csatlakozzon és osztozzon a sakk örömében, egy adott napon. A változatos családi- és gyermekprogramok, a sakk, művészet, sport és játék világába kalauzol, ahol a gyermekek, szülők és nagyszülők – a feledhetetlen szórakozás és játéköröm mellett – egyaránt megismerkedhetnek a sakk képességfejlesztő hatásaival, a stratégiai és kreatív gondolkodás előnyeivel és fontosságával. Részletek itt. Ingyenes!

Túra szakvezetéssel a Jági tanösvényen – Pilisszentiván, Sportpálya, szombaton 10:00 (regisztrációs)

A szakvezetéses családi túra alkalmával a megújult, érdekes állomásokkal kibővült Jági tanösvényt barangolhatjátok be (mi itt írtunk róla bővebben), miközben az avarlakók ismeretlen birodalmába kalauzolják el az érdeklődőket. A kutakodáshoz szükséges eszközöket is biztosítják. Előzetes bejelentkezés szükséges! Részletek itt. Jegyár: 1100-1800 Ft.

Természet és ember Wass Albert nyomdokában – Ócsa, Tájház, szombaton 10:00 (regisztrációs)

Sok szeretettel várják a családokat az Ócsai Tájháznál, ahonnan egy tájismereti kirándulásra indulhattok. Vízálló bakancs vagy gumicsizma mindenképpen ajánlott! Ha van a családban távcső és iránytű akkor azt is vigyétek. Előzetes bejelentkezés szükséges! Részletek itt. Jegyár: 1100-1800 Ft.

Fényből szőtt mesék: A három dió – Bajor Gizi Színészmúzeum, szombaton 10:00

A mesesorozat 4-7 éves gyerekek és szüleik számára kínál kellemes perceket egy-egy szombat délelőtt, mely során érdekes történetek és a muzsika világában kalandozhattok. Közreműködik: Kecskés Karina – színész-drámapedagógus és Fehérváry Lilla – előadóművész. Részletek itt. Jegyár: 500 Ft (3 év alatt ingyenes)

Állatok világnapja – Magyar Természettudományi Múzeum, szombaton 10:00-14:00

Kézbe vehető, simogatható állatok: hörcsög, egér, leopárdgekkó, többféle botsáska, afrikai óriáscsiga és ezerlábúak várnak rátok. Ellesheted és kipróbálhatod a rovarpreparálás csínját-bínját. Elkészítheted kedvenc állatodat különböző kézműves technikák segítségével. Miközben készülnek a preparátumok és az állatfigurák, megtudhatsz egy-két érdekességet róluk. További izgalmas programokkal is készülnek, részletek itt. Múzeumi belépővel látogatható!

Mesehősök növényei – Szamóca kiskertész-tanoda – Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15 (regisztrációs)

A foglalkozásokon játékosan, észrevétlenül tanulnak a gyerekek, a növényekről, élővilágról tapasztalás útján. A kedvenc mesehőssel való közös kertészkedés olyan gyerekkori élmény, amire mindig emlékezni fognak. Minden foglalkozás más meséhez kapcsolódik. Szeretettel várnak 10.00 és 11.15-től. A foglalkozás 1 órát tart. A foglalkozást szabadtéren a Szamóca Kiskertész Tanodában tartják. Regisztráció szükséges! Regisztrált résztvevők a helyszínen is megválthatják a jegyet készpénzben. Részletek itt. 3-12 éves gyerekeknek ajánlott. Részletek itt. Ára: 2500 Ft/gyerek.

Állatok világnapja – Bikás park, szombaton 10 órától (ingyenes)

A fotópályázat és kutyamustra mellett lesz háztáji parasztudvar, állatsimogató (alpaka, láma, racka juh, törpekecske, szamár és póniló), kutyás bemutató, terápiás kutyák, beszélgetés a felelős állattartásról, orvosi tanácsadás, hüllők és egyéb „csodabogarak”, a legkisebbeket pedig állatos játszópark és zsákbaMACSKA várja. Részletek itt. Ingyenes!

Ramazuri: Utazás a zongorám körül – Magyar Zene Háza, szombaton 10:30

Várnagy Andrea, Liszt-díjas zongoraművész immár hosszú évek óta a klasszikus zenei ismeretterjesztés egyik nagykövete. Zenevarázslat című interaktív foglalkozásán nemcsak a zongorával és a négykezes fogalmával ismerkedhet meg a család, hanem rajta keresztül a klasszikus zenével is. A nagyobbaknak azonban Tápai Dóra, zenepedagógus foglalkozását ajánljuk, a 6 éven aluliakat pedig a Tündérfátyol Zeneszó várja, hogy utazást tegyenek Tündérországba. Részletek itt. Jegyár: 2800 Ft, amely 2 program látogatását tartalmazza.

Virágcsokrok, nyaralók és városi fények | Tárlatvezetés gyerekeknek – Magyar Nemzeti Galéria, szombaton 11:00

Minden hónap egy hétvégéjén az ifjú művészetkedvelőket invitálják Vaszary János festészetének megismerésére. Bár már elmúlt a nyár, a tavasz pedig még messze van, Vaszary János festményeinek segítségével újra élvezhetjük a nyári napsütést és a tavaszi virágok illatát. Legeltessük a szemünket a ragyogó színeken, és fejtsük meg együtt festőnk változatos világának rejtelmeit. Korosztály: 7-12 éves korig. Maximális létszám: 20 fő. Részletek itt. Jegyár: programjegy: 1000 Ft/gyermek. A kísérők az időszaki kiállításra váltott kedvezményes belépőjeggyel vehetnek részt a programon (1900 Ft/fő).

János vitézke – Eiffel Műhelyház, szombaton 11:00

Petőfi irodalmi hőse Kacsóh Pongráctól kapott olyan muzsikát, amely nekünk, magyaroknak a legkedvesebb. Jelen műsor a jövőt kívánja alapozni: olyan rendszeres matiné-előadásokat kínálnak, melyek később az Eiffel Műhelyház mellé épülő Közlekedési Múzeumba érkező családok számára is kiváló zenés kikapcsolódást nyújthatnak. Az Opera Gyermekkarának szólistái, valamit kis kardalosai és persze, a vendégek mind Kőrösi András mesélő vezetésével teszik meg Petőfi és Kacsóh szereplőinek útját egy rövid órában. Részletek itt. Jegyár: 2000 Ft.

OKTÓBER 9., vasárnap

Cifra Palota – Interaktív családi programok – Müpa, vasárnap 10:00-13:00 (ingyenes)

Ha vasárnap, akkor Cifra Palota! A Müpa sokszínű családi sorozata egész délelőtt inspiráló kulturális környezetben, kreatív és művészeti programokkal várja a kicsiket és nagyokat az épület minden szegletében. Ezúttal a mese kerül a középpontba. A piciknek lesz Kerekítő, a nagyobbaknak Búgócsiga Zenede koncert és drámafoglalkozás, de nem maradhatnak el a kézműves programok sem. Részletek itt. Ingyenes!

Belefér egy pici szívbe – Énekeltető, kacagtató gyerekelőadás – Várkert Bazár, vasárnap 11:00

A Grecsó Krisztián gyerekverseire épülő zenés-verses gyerekelőadás a színház varázsát, a koncert szívdobogását viszi el a gyerekekhez. A Kossuth-díjas Csík Zenekar három tagja erre az előadásra a civil énjüket is hozhatják: Majorosi Mariann (énekes) maradhat anyuka, néptáncos és óvónő, Makó Péter (fúvós hangszerek) három fiús apuka, Szabó Attila (húros hangszerek) pedig apuka és egy kicsit újra tanító bácsi. A Grecsó Krisztián verseskötetéből készült interaktív gyerekelőadás a nagycsoportos óvodásoktól a kisiskolásokig várja az énekelni, verselni szerető gyerekeket és családjaikat. Részletek itt. Jegyár: 1500 Ft/fő.

Szamár a torony tetején – Stúdió K Színház, vasárnap 11:00

Élő-zenés mesejáték bábokkal, 6 éves kortól, Marc Chagall képeinek ihletéséből. Zalán Tibor műve 2012-ben a kritikusok díját is elnyerte, mint a legjobb gyerek- és ifjúsági előadás. Részletek itt. Jegyár: 2000-3500 Ft.