Gyerekprogramok hétvégére – 2022. november 5-6.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

November első hétvégéje többek között Moziünneppel, közösségi vásárral, csecsemőszínházi előadással, Bálint Ágnes évfordulóhoz kapcsolódó programokkal, koncertekkel, bábelőadásokkal, boszi bulival is vár benneteket. Gyerekprogramok a Minimatiné válogatásában!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Moziünnep és Cinema City Filmünnep – Sugár mozi és a Cinema City mozik, november 3-6.

November 3. és 6. között egy különleges Moziünneppel várnak a Sugár Moziban! Ezeken a napokon nemcsak a régebbi, hanem a premieres filmek is kedvezményes áron nézhetők meg. A kínálatban családi filmeket is bőven találtok. Részletek itt. Jegyár: 990 Ft. A Cinema City mozikban is Filmünneppel várnak benneteket. A 2D filmekre a jegy 1100 Ft-ba, a 3D filmek 1300 Ft-ba (+ szemüveg) kerülnek.

A tölgy – az erdő szíve – premieres film

Laurent Charbonnier és Michel Seydoux hatalmas mozivásznakra álmodott természetfilmjében betekintést nyerünk egy tölgyfa mindennapjaiba, hihetetlen felvételeken testközelből ismerjük meg azt a színes élővilágot, amit a turistaútról nem látunk. A Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatkozott A tölgy – Az erdő szíve több évszakon át követi a magányos óriás életét, és emlékeztet minket a természet csodáira. A film megnézésével bárki támogathatja az erdővédelmet, mert a filmet forgalmazó Mozinet minden néző után 100 forinttal segíti az Erdőmentők Alapítvány faültetési tevékenységét.

Ingyenesen elérhető filmek a Mediaklikken

Ezen a hétvégén megnézhetitek többek között az Özönvíz című animációs filmet, a Tüskevár 2013-as feldolgozását, Amiről a fák suttognak, illetve a Négy évszak a magyar pusztán című természetfilmeket is.

NOVEMBER 5., szombat

Tollasok testközelből – madárgyűrűzés a Jági-tónál, Pilisszentiván, szombaton 9:00-12:00 (regisztrációs)

Novemberben még tart a madárfajok vonulása. Hogy megismerkedjünk az erdő gyakori madaraival és különleges átmeneti vendégeivel, madárgyűrűzési bemutatót tartanak. Miért is kezdték el régen gyűrűzni a madarakat, s miért folytatjuk ma is? Ezekre e kérdésekre is mind megkaphatjuk a választ a program alkalmával, miközben testközelből ismerkedünk a madarakkal. Részletek itt. Jegyár: 700-1200 Ft. Előzetes bejelentkezés szükséges!

„Anya, kinőttem!” közösségi vásár – Gyömrő, Prause József (régi) Művelődési Ház, szombaton 9:00-15:00 (ingyenes)

Az asztalok már elfogytak, de szeretettel várják a vásárlókat szombaton ezen a remek hangulatú közösségi vásáron, ahol igazi kincsekre lelhettek! Részletek itt. Ingyenes!

KÁVA Színház: Borka – MU Színház, Stúdiószínpad, XI. Budapest, Körösy József u. 17., szombaton 9:30 és 11:15

Az első „színházi előadás” egy kisbaba életében az, amikor az anyja eljátssza, hogy eltűnik a párna mögött, majd újra felbukkan.„Kukucs, hol a mama? Itt a mama!” Erre a különleges kapcsolatra épül Borka című előadásunk, amit a legkisebbeknek ajánlanak. Húsz perces játékunk egy teljes napot foglal magába, felkeléstől lefekvésig, és számtalan közös játékötletet sorakoztat fel, amit pillanatok alatt lehet reprodukálni, akár otthon is. Az előadás utáni húsz perc az alkotók és a nézők közös játéka. Ez a foglalkozás lehetőséget nyújt, hogy az előadás élménye, tapintható valóságos tapasztalás legyen a szülőknek és a gyerekeknek egyaránt. Részletek itt. Jegyár: 1500 Ft.

Yakari – a mozifilm – Puskin, szombaton 10:00

Yakari, a kis sziú indián törzse a vándorló bölénycsorda nyomát követi. A fiú saját útját járja legjobb barátjával, a bátor és szabad lóval, Kismennydörgéssel. Útja során Yakari találkozik totemállatával, a Nagysassal, aki egy varázslatos tollal és egy rendkívüli képességgel ajándékozza meg: beszéli és érti az állatok nyelvét. Yakari és Kismennydörgés hosszú utat járnak be a félelmetes prémvadászok földjén, Észak-Amerika lélegzetelállító, de veszélyes tájain, míg újra megtalálják a hazavezető utat. Részletek itt. Jegyár: 1200 Ft.

Ludas Matyi – koncert és gyermektáncház a Kolompos együttessel – Kőrösi Kulturális Központ, szombaton 10:00

Fazekas Mihály klasszikus „négylevonásos” elbeszélő költeménye ezúttal a Kolompos együttes tolmácsolásában jelenik meg a színpadon sok díszlettel, kellékkel, a közönség soraiból választott gyerekszereplőkkel és természetesen jó kis muzsikákkal. Utána kézműves foglalkozás is lesz. Részletek itt. Jegyár: 2000 Ft.

Tamburázó / Matiné a Söndörgővel – nem csak gyerekeknek – Márai Sándor Művelődési Ház, szombaton 10:00

A Söndörgő útját a Vujicsics Együtteshez kötődő családi szálak és a délszláv népzene iránti elragadtatás jelölte ki. Ezúttal a gyerekeknek készült műsorukkal négy részes sorozat keretében vezetik be közönségüket a balkáni ritmusok, és hangszerek világába. 6 éves kortól ajánlott. A programra szeretettel várják a szülőket, érdeklődő felnőtteket is! Részletek itt. Belépő: 2000 Ft, kedvezményes jegyár (diák, nyugdíjas, I. kerületi kártyával): 1600 Ft. 2 éves korig ingyenes!

MÁV SZIMFONIKUS ZENEKAR: ŐSZI KONCERT – Magyar Zene Háza, szombaton 10:30 (a jegyek elfogytak!)

A Magyar Zene Háza sorozatának részeként ezúttal az őszhöz kapcsolódó interaktív hangversenyüket mutatják be, ahol a leghíresebb zeneszerzők műveivel, az évszakhoz kapcsolódó vetítéssel, közös zenei játékokkal, népdalok és mondókák megidézésével segítik a gyerekeket abban, hogy megismerkedjenek, és lehetőleg örök barátságot kössenek a klasszikus zene és a hangszerek világával. Ezt a célt szolgálja a hangverseny utáni foglalkozás is, ahol a közönség közelebbről is szemügyre veheti a hangversenyen szereplő hangszereket. 3-12 éveseknek ajánlott. Részletek itt. Jegyár: 2400 Ft.

MÉTA Matiné – Néprajzi Múzeum, szombaton 10:30

Játékos csatangolások a Néprajzi Múzeum kiállításaiban gyerekeknek és/vagy kísérőiknek. Vegyetek részt párhuzamosan zajló gyerek- és felnőtt múzeumpedagógiai foglalkozásokon. Amikor már nem kedvez az idő a kint tartózkodásra, amikor hideg szelek jelzik a tél közeledtét, akkor szokott „Dömötör juhászt táncoltatni”. A birkapásztorok mulatságának jeles napját táncos‐, énekes játékokkal, és a múzeum tárgyainak meséivel idézik meg. Részletek itt. Jegyár: gyerek 1700 Ft, felnőtt 2550 Ft.

Danubia Zenekar: Bélamese – BMC, szombaton 10:30

Ki is volt ez a szuperhős – mesemondó, aki bejárta a világot, elvitte a hírünket Amerikába, és azóta is a leghíresebb magyar? Aki imádta a természetet, szeretett mindenfélét gyűjteni – állatokat, hangokat, dallamokat? Aki számára mindig fontos volt a barátság? Aki a testvériséget hirdette és persze az örömet, ami a zene egyik lényege? Most megtudhatjuk egy interaktív, zenés-táncos délelőttön. Részletek itt. Jegyár: 1500 Ft.

Bálint Ágnes 100. Mazsola és Tádé dramatikus játszóház – Mesemúzeum, szombaton 11:00

Ki ne ismerné Mazsolát a megzabolázhatatlan étvágyú kismalacot, aki a csupaszív Manócskával és Tádéval, könnyen belopja magát az olvasók szívébe. Ezen a délelőttön Bálint Ágnesnek állítanak emléket egy nagy közös játékkal. Ebben a rendhagyó mesélésben ti is szereplőkké válhattok és kis írókként alakíthatjátok a történetet. 5-10 éves korig. Részletek itt. Jegyár: múzeumi belépő.

Vitéz László menyecskét keres – 6szín, szombaton 11:00

Vitéz László történetekből kiindulva, a hagyományokhoz hűen, de mégis új megközelítésben láthatják a híres, palacsintasütős, vörös sipkás kispajtást. Bábjáték 3-10 éveseknek. Részletek itt. Jegyár: 2800 Ft.

Esti vadlibahúzás a Dinnyési-fertőnél – Dinnyés, szombaton 14 órától (regisztrációs)

Ebben az időszakban láthatjuk a Dinnyési-fertőn a legtöbb vadludat. Az esti túra a természet harmóniájának hangulatát adja vissza.  A visszaút már sötétedés után lesz. Közepesen könnyű, 3 km-es túrára készüljetek. Részletek itt. Előzetes bejelentkezés szükséges! Jegyár: 1100-1800 Ft.

Csiribiri családi délután – Kultúrkúria, szombaton 15 órától

Ludas Matyi – a Kereplő Színház előadásában, „Kertem alatt liba totyog” – a Gágogó zenekar műsora, illetve kézműves játszóház is vár rátok. Részletek itt. Jegyár: 2500 Ft. Családi jegy – 2 felnőtt és 1 (14 éven aluli) gyermek: 6500 Ft, kiegészítő gyermekjegy családi jegyhez: 2000 Ft.

NOVEMBER 6., vasárnap

Évzáró Látogatói Nap – Bálint Ágnes Emlékház, Vecsés, vasárnap 10.00-17:00

A kicsiknek ismét lehetőségük nyílik a Futrinka utca apró, színes házainak felfedezésére: őrködhetnek a Morzsa-lakban; Mazsolával süthetnek-főzhetnek a Tökházban; a Csőrszerkesztőségben megismerkedhetnek egy régi írógéppel, vagy csatázhatnak a téli- és nyári hadsereg festett, fa katonáival; a Köcsög házban Cica micának „koncertet” adhatnak a mini zongorán, majd zárásképpen „elfogyaszthatják” a Mézeslép Cukrászda díszes, festett, fa ínyencségeit. És ha ez még nem elég, számos egyéb kerti játék (hinták, csúszda, gumiasztal, rollerek, mini járgányok, stb.), vagy egy emeleti játszószoba is rendelkezésükre áll. Sőt szerencsés esetben Sompolyogi róka föld alatti csúszdája is működik és száraz lábbal használható, valamint a parkocska mini kisvasútja is üzemel. Részletek itt. Jegyár: felnőtt 450 Ft/fő, gyerek jegy 400 Ft/fő (3 év alatt ingyen), kisvonat: 150 Ft/fő.

Fabula Színház: Mazsola és Tádé – Puskin mozi, vasárnap 10:00

Az olykor szigorú, ám mindig megértő Manócska segítségével Mazsola jószívűsége újra meg újra felülkerekedik dacosságán, s kiderül, hogy a testvéri szeretet segítségével minden nehézség legyőzhető. Részletek itt. Jegyár: 2000 Ft.

Szofi átváltozik – Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház, vasárnap 10:00

Harcos Bálint: Szofi átváltozik és Szofi varázsol című könyvei alapján írta: Makranczi Zalán. Az előadásban elhangzik Weöres Sándor: Vásár című versének részlete, valamint Julia Donaldson A majom mamája című meséje. Részletek itt. Jegyár: 1500 Ft.

Integrált családi vasárnap a NEO segítő kutyáival – Millennium Háza, vasárnap 10:00 (ingyenes, regisztrációs)

A NEO MSKE egyik fő célja a fogyatékossággal élő emberek érdekképviselete és társadalmi beilleszkedésének elősegítése speciálisan képzett segítőkutyákkal. Családi vasárnapunkra egy interaktív mozgássérült-segítő kutya bemutatóval készülnek. A gyerekek egy játékos élményfoglalkozáson vehetnek részt, mely keretében kutyasimogatás és kutyás trükkök bemutatása mellett azt is megtanulhatják, hogyan kell viszonyulni segítő négylábú társainkhoz. A program ingyenes, regisztrációhoz kötött. Részletek itt.

Vadvasárnap – Székesfehérvár, Sóstó Vadvédelmi Központ, vasárnap 10:00-12:00

Állatorvosi bemutató, állatgondozói bemutató és madárgyűrűző bemutató vár rátok, illetve a természetvédelemmel kapcsolatos kérdésekre is választ kaphattok. Részletek itt. Jegyárak: felnőtt 1000 Ft/fő, gyerek: 500 Ft/fő, 3 éves kor alatt ingyenes!

Cifra Palota – Müpa, vasárnap 10:00-13:00 (ingyenes)

Ha vasárnap, akkor Cifra Palota! A Müpa sokszínű családi sorozata egész délelőtt inspiráló kulturális környezetben, kreatív és művészeti programokkal várja a kicsiket és nagyokat az épület minden szegletében. Részletek itt. Ezen a napon lesz ingyenes Hetedhét Táncház is 12 órától. Ingyenes!

Ingyenes családi nap – Természettudományi Múzeum, vasárnap 10:30-15:00 (ingyenes)

A Családi napon interaktív ismeretterjesztő játékokkal, állat- és könyvbemutatóval, kézműves foglalkozással, mézkóstolással, gyermekkoncerttel és még sok más izgalmas programmal várják az érdeklődőket. Részletek itt. Ingyenes!

Boszi buli – Budapest Jazz Club, vasárnap 11:00

A Rutkai Bori Banda őszi beöltözős gyerekbulijába, ami a Halloween budapesti változata, nemcsak boszorkányokat, hanem manókat, mágusokat, denevéreket, mindenféle maskarásokat, valamint földönkívülieket is nagyon várnak. Bori saját készítésű horgolt bábjaival kelti életre a mesezenék szereplőit, a vetítővásznon pedig a dalokhoz készített színpompás festményei ragyognak fel. Részletek itt. Jegyár: 3500 Ft, családi jegy 12.000 Ft.

Márton nap a Marczin – nem csak gyerekeknek! – Marczibányi Téri Művelődési Központ, vasárnap 14 órától

A Márton-napi rendezvényen ihletet meríthetsz az ünnepekre. Kreatív ötleteket adnak otthon található alapanyagokból létrehozott dekorációkra. 16.30-tól Márton napi lámpás felvonulásra várják a családokat, élő népzenével Nyíri Lászlóval és Martus Évával. Részletek itt. Jegyár: 1500 Ft.

Budapest Táncszínház: Lázár Ervin: A legkisebb boszorkány – Müpa, vasárnap 11:00 és 15:00

Csupa kaland és izgalom A legkisebb boszorkány története, amelyben legkedvesebb meséink számos eleme fellelhető a szerelmes fiataloktól a boldogságukra féltékeny gonoszig, a hőst akadályozó ellenfelektől a hosszú utat szegélyező próbatételekig. A legizgalmasabb szereplő mégis a címbeli Amarilla, aki vörös, szeplős, kistermetű, ráadásul egyáltalán nem olyan kegyetlen, amilyennek boszorkány családtagjai szerint lennie kellene. Molnár Zsuzsa színes látványvilága, az Esszencia Produkció népzenéből, klasszikus zenéből és jazzből táplálkozó muzsikája, meg persze a Budapest Táncszínház művészei új életre keltik a mesét. 4-12 éveseknek. Részletek itt és itt. Jegyár: 2500 Ft.

Paár Julcsi és a Fitos Dezső Társulat: Kerekutca – mesejáték – Hagyományok Háza, vasárnap 11:00

A Kerekutca minden lakója – a csacsogó leányoktól, az erejüket, ügyességüket próbálgató legényekig, az öreg pásztoron át, a javasasszonyig – egytől-egyig hétköznapian furcsák, de szerethető figurák, a közösség fontos részei, részesei. Mindenkitől meg lehet tanulni valamit, ami eligazít, végigkísér a Kerekutca ezer zegzugán. Hiszen a zene és a tánc színes forgatagában megelevenedő falunak, a házak közt szövődő kalandoknak, egy szempillantás alatt részese lesz minden néző, hallgató, éneklő, táncoló.
A Kerekutca nem csupán Varga Julcsáról és Basa Pistáról szól, sokkal inkább mindannyiunkról, gyerekekről és felnőttekről, emberi kapcsolatokról egyaránt. Részletek itt. Jegyár: 2500-3000 Ft.

Ország Játéka játszónap – Groupama Aréna, vasárnap délelőtt és délután

A Játszónap keretén belül a gyerekek több mint a 70 nevezett játékot kipróbálhatják! A rendezvény délelőtt és délután kerül megrendezésre 2 felvonásban, melyre jegyek külön kaphatóak. Mindkét eseményt Kovácsovics Fruzsina koncertjével zárják. Részletek itt. Jegyár: elővételben 1000-2000 Ft, a helyszínen 1500-2500 Ft.

Nyitókép: Toldi – A mozifilm