Gyerekprogramok hétvégére – 2022. november 19-20.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ezen a hétvégén a legkisebbek mellett a kamasz korosztálynak, sőt a felnőtteknek is hoztunk néhány remek programot. Gyerekprogramok hétvégére a Minimatiné válogatásában!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Nyílik Budapest 2 legnagyobb karácsonyi vására!

Az Advent Bazilika már két alkalommal nyerte el Európa legjobb karácsonyi vására címet, és idén ismét megtöltik Budapest ikonikus terét az ünnep csodájával. A Vörösmarty téri vásár pedig megújult, Vörösmarty Classic Xmas néven, sok újdonsággal várja a látogatókat. Mindkét vásár 2022. november 18-ától nyitja meg kapuit. Részletek és programok itt.

Országos Rajzfilmünnep – országszerte művelődési intézményekben, november 18-20.

Idén november 18-a és 20-a között kilencedik alkalommal kerül sor az Országos Rajzfilmünnepre. Ahogy a fesztivál címe is jelzi, nem csak egy helyszínre koncentrálódik az esemény. Abaújkérttől Zámolyig, megyénként 5-7 helyszín biztosítja a teljes kikapcsolódást kicsiknek és nagyoknak, az egész családnak. A helyszínek listája és a megtekinthető rajzfilmek folyamatosan frissülnek. A vetítések mellett a helyszínek többsége izgalmasabbnál izgalmasabb kísérőprogramokkal (kézműves foglalkozás, kvíz, totó, táncelőadás, stb.) várja a látogatókat. Részletek itt.

Cinemira TEEN Nemzetközi Ifjúsági Filmfesztivál 2022 – Corvin Mozi, november 19-20.

A CINEMIRA TEEN-en a világ legkiemelkedőbb fiataloknak szóló rövidfilmjeit és mozifilmjeit láthatjátok, és számos interaktív filmes előadással is készülnek. A Stranger Things világhírű magyar rendezője Antal Nimród ellátogat hozzájuk Hollywood-ból és minden kérdésedre válaszol. Itt lesz az Eufória forgatást megjárt magyar operatőr hallgató is. A programok 13 éves kortól ajánlottak! Részletek itt, programfüzet itt. Jegyár: napi bérlet 3000 Ft.

Nyílik a Városligeti Műjégpálya – november 17-étől!

A hosszúra nyúlt szünet után csütörtökön újra megnyitja kapuit a Városligeti Műjégpálya. A nyitó hétvégén kísérőprogramok is lesznek, a jegyeket érdemes előre online megvenni, illetve korcsolyát is lehet bérelni. Részletek itt. Ha további korizási lehetőségeket kerestek Budapesten, itt találjátok válogatásunkat az idei szezonra!

Vasútmodell kiállítás – Klebelsberg Kultúrkúria, november 18-20.

Az 1-es Villamos Klub jóvoltából több méternyi terepasztalos, működő vasútmodell bemutató várja az érdeklődőket a Kultúrkúriában. A kiállításon látható lesz: 35 méter hosszú, H0-s méretarányú terepasztalunk vasút, villamos és autóbusz közlekedéssel, éjszakai vonatozás, LEGO város működő vasutakkal, RC helikopter bemutató. Részletek itt. Jegyár: 1900 Ft, diák jegyár: 1500 Ft, családi jegyár (2 felnőtt, 2 gyerek): 5500 Ft, családi +gyerek: 1200 Ft.

Farm bejárás a Breier farmon – Pomáz, szombaton és vasárnap 10:30-tól (ingyenes)

A farm bejárás során a látogatók megismerhetik a birtok adottságait, történetét, a jövőre vonatkozó fejlesztési terveket. Az állatsimogatóban a kis kecskék és bárányok etetése, simogatása mindig nagy sikert arat, a gyerekek körében. Ezután meglátogathatjátok a borjakat, a baromfikat, sertéseket, teheneket és rengeteg érdekes információval gazdagodhattok. Ezt követi a Bisztró előtt a zamatos termék kóstoltatás a helyben készült finomságokból. A teljes program kb. 1-1,5 órát vesz igénybe. Babakocsival, vagy kisebb gyerekekkel is részt lehet venni, mert a túra bármikor megszakítható. Részletek itt. Ingyenes!

NOVEMBER 18., péntek

Boldog szülinapot, Budapest!  Évfordulós minifesztivál – Művész, Puskin, Toldi, Corvin, Tabán, pénteken 14 órától

Közel 150 éve egyesült Buda, Pest és Óbuda, és létrejött az a város. Ünnepeljetek együtt a főváros 5 művészmozijában november 18-án! Egy fergeteges programsorozattal készülnek: lesz Comedy Central stand-up est, Momentán impró színház, Larry filmpremier, fantasztikus koncertek és még sok szuper program – főszerepben a szülinapos Budapesttel. Részletek itt. Nagyobb gyerekekkel és felnőtteknek ajánljuk!

Adventi koszorú készítő workshop az Édes Sáriban az Airikával – Édes Sári cukrászda, pénteken 18:00 (regisztrációs)

Ha készítenél egy gyönyörű adventi koszorút és közben ráhangolódnál a karácsonyi ünnepekre, akkor ott a helyed. Az esemény az Édes Sári Cukrászdában lesz, ahol fantasztikus süteményekkel, és karácsonyi hangulattal is várnak benneteket. Regisztrációs szükséges! Részletek itt. Workshop ára: 12.500 Ft.

NOVEMBER 19., szombat

Törpeegér Gála és Forgatag – Fővárosi Állat- és Növénykert, szombaton 9:00-15:30

Az Agrárminisztérium, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., valamint a Fővárosi Állat- és Növénykert együtt szervezik meg idén az Év emlősével – a törpeegérrel fémjelzett, előadásokkal és díjátadóval egybekötött rendezvényt. Lesz Barlangos című film vetítése, pódiumbeszélgetés a film kulisszatitkairól,
pályázatok eredményhirdetése és díjátadója, Gryllus Vilmos „Törpeegerek és egyebek” gyerekkoncertje és Vadonleső filmek. Az Óriások termében egész nap (09:00–15:30) Vadonleső forgataggal várják az érdeklődőket. Részletek itt. Állatkerti belépővel látogatható!

Szombati Szemezgető – Szépművészeti Múzeum, szombaton 11:00-12:30 (csak online jegyvásárlás!)

A gyerekek számára meghirdetett játékos foglalkozásokon a Szépművészeti Múzeum szemet gyönyörködtető műtárgyai közül szemezgetnek. Alkalmanként csupán egy műalkotással ismerkedhetnek a gyerekek, de azzal azonban alaposan, játékosan és kreatívan. Részletek itt. Belépés: a Szombati Szemezgető a hónap harmadik szombatján kerül megrendezésre, amikor a 6–12 éves látogatók, valamint az őket kísérő két felnőtt részére a belépő díjtalan az állandó kiállításokra. A Szemezgető programra 500 Ft-os jegyet kell vásárolni a gyerek korának megfelelően 6-8 vagy 9+-os, kizárólag online, elővételben lehet megvenni!

A hisztis királykisasszony – Puskin, szombaton 10:00

Van, hogy néha nem pakolod el magad után a játékaidat vagy a ruháidat? Vagy semmi kedved a szüleid uncsi barátainak köszönni? Vagy csak jobb szeretnél benyomni egy tábla csokit, vagy gumicukit, mint az ebédet? Mint sok más gyereknek, mesénk királykisasszonyának is sokszor meggyűlik a baja az apukájával. Boldizsár király bizony nem nézi jó szemmel kislánya viselkedését és elküldi szerencsét próbálni. Tarts velünk ebben a kalandban az Óperenciás-tengeren túlra! Lesznek tündérek, lidércek, ördögök, hippogriffek és ha jól figyelsz, még lehet, hogy egy kutyus is a nyomunkba szegődik. 4 éves kortól. Részletek itt. Jegyár: 2000 Ft.

Gryllus Vilmos: Télköszöntő koncert – Budaörs, PostART, szombaton 10:00 (MINDEN JEGY ELFOGYOTT!)

Várjátok együtt a telet és köszöntsétek a hideget, a téli csodákat együtt Gryllus Vilmos dalaival a PostARTban! Részletek itt. Normál jegy : 3500 Ft, családi jegy: 12 000 Ft. Családi jegy két felnőtt és két gyermek belépésére alkalmas. Jegyet 1 éves kor felett szükséges váltani.

Egy húron pendülünk – Magyar Zene Háza, szombaton 10:30

Egy húron pendülünk, hiszen a zene összeköt. Ennek a gondolatnak a jegyében zajlik a Ramazuri harmadik alkalma, amikor kifejezetten a húros hangszerek kerülnek a középpontba. Rohmann Ditta Baba Bach koncertjével a legkisebb korosztály, a 2 éven aluliak felé nyit a Zene Háza. Sőt, a kismamákat is sok szeretettel várjuk erre a rendhagyó alkalomra, mert a zenehallgatást nem lehet elég korán elkezdeni!. Anasztázia Razvaljajeva, Junior Prima-díjas hárfaművész és Tarr Ferenc, zenepedagógus a hárfa iránt érdeklődőket várják rendhagyó foglalkozásukon. Farkas Izsák, hegedűművész nemcsak a klasszikus zene nagy ismerője, hanem a különböző elektroakusztikus kütyüké is, amikkel ördögien tud bánni. Egyszemélyes zenekara a legnagyobb slágerektől Bachig bármit képes előadni és bemutatni. Részletek itt. Jegyár: 2800 Ft/fő/ 2 foglalkozás

Marica Bábszínháza: Cipőmese – Müpa, szombaton 11:00

Zenés-bábos heje-hujára várja Marica Bábszínháza közönségét, ezt biztosan nem szabad kihagyni! Topánka királykisasszony és Bakancs Bandi egymásra találásának útja rögös, és mindenféle nehézséggel van kikövezve, de ha a gyerek- (és a kellőképpen huncut felnőtt)közönség benne van a játékban, akkor nem holmi cipőtalpkeménységű, csontszáraz mesét kapunk, hanem élettől és jókedvtől vibráló, kacagtató közös játékot. Legkésőbb a történet végére pedig megértjük: mindannyian ugyanabban a cipőben járunk! 3-8 éveseknek. Részletek itt. Jegyár: 2000 Ft.

Mesetánc a dzsungel állataival – workshop gyerekeknek – K11 LABOR, szombaton 16:00-17:00 (regisztrációs)

Az Országos Rajzfilmünnep november 19-i programsorozatában a rajzfilmvetítések között workshopokkal is várnak benneteket a K11-ben. 16:00-tól Rubi Anna kortárs tánctanár Lovrity Anna Katalin animációs filmrendező közreműködésével tart workshopot gyerekeknek, melyen különböző hangulatú és formájú állatokat kelthettek életre. A játék fejleszti a kreativitást, a megfigyelőképességet és jól átmozgatja a résztvevőket. A workshop alsó tagozatos általános iskolásoknak ajánlott és regisztráció szükséges! Részletek itt. Jegyek: elővételben: 1000 Ft, a helyszínen: 1500 Ft.

Kamasz táncház – Fonó Budai Zeneház, szombaton 18:00

November 19-én a Fonó Budai Zeneházban 18 órától kamasztáncház és a Sarjú Bandavárja az érdeklődőket. Az esemény vendége Sebő Ferenc, aki az 50 éves táncházmozgalomról beszélget a fiatalokkal. Az est Koncz Gergely és tanítványai, Kodoba Florin és fiai koncertjével és a Sarjú Bandával közös táncházzal zárul. Részletek itt. Jegyár: 1500 Ft, diákigazolvánnyal 500 Ft.

Rejtély a villában – Bajor Gizi Színészmúzeum, szombaton 18:30 (regisztrációs)

A Nemzeti Színház legendás színésznője volt Bajor Gizi. Egykori lakhelye megannyi titkot rejt. A hatalmas villában barangolva a legkülönfélébb kalandokba keverednek a gyerekek. A szülőket színházi történetekkel, vetítéssel, kvízjátékkal várják. A séta végén „családegyesítés” a múzeum tetőtéri manzárdjában történik. A részvétel regisztrációhoz kötött: gerecs.katalin@oszmi.hu. A program 7 éves kortól ajánlott. Részletek itt. Belépő: 1000 Ft/felnőtt; 500 Ft/14 éven aluli gyermek.

NOVEMBER 20., vasárnap

Hetet egy csapásra, avagy a rászedett ördög meseösvény – Hármashatár-hegy, vasárnap délelőtt több időpontban (regisztrációs)

Újabb Bailavidrum meseösvényre hívnak! A helyszín ezúttal a Hármashatár-hegy pompás őszi erdeje lesz. Mesés utatok nagyjából 1,5 km hosszan kanyarog majd az erdőben. Útközben leereszkedhettek egy háborús bunkerbe, és megmászhatjátok a Homok-hegyet is, melynek lábánál érdemes nyitott szemmel járni, hátha kincsekre lelhettek. A kalandok fáradalmait egy erdei tisztáson pihenhetitek majd ki. 4-10 éveseknek ajánlott. Előzetes jelentkezés szükséges! Részletek itt. Jegyár: 2200 Ft/fő.

KLÍMAHŐSÖK KONFERENCIA | UNICEF Magyarország – Magyar Telekom Nyrt. Székház, vasárnap 10:00-15:00 (ingyenes, regisztrációs)

November 20-án, a Gyermekjogok Világnapján kerül megrendezésre hazánk eddigi legnagyobb fiataloknak szóló klímavédelmi konferenciája a téma legnevesebb szakértőivel! A konferencián való részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött, töltsd ki a jelentkezési lapot, amíg van hely. Részletek itt.

Téli Pagonyfeszt – Marczibányi Téri Művelődési Központ, vasárnap 10:00-14:00 (MINDEN JEGY ELFOGYOTT!)

Készülj a legszebb mesékkel és játékokkal, kreatív foglalkozásokkal és színházi előadásokkal, koncerttel és közös élményekkel az ünnepekre! A Téli Pagonyfesztnek ezúttal a csodálatos Marczibányi Téri Művelődési Központ ad otthont, töltsük meg együtt melegséggel és szeretettel ezt a kedves helyet! Itt írtunk róla bővebben. Jegyár: gyerek 2000 Ft, felnőtt 2500 Ft. MINDEN JEGY ELFOGYOTT!

Családi vasárnap I Árnyvadászat Afrikában – játékos foglalkozás a Kentridge kiállításban – Millennium Háza, vasárnap 10:00 (regisztrációs)

Az időszaki kiállítás záró hetén szeretettel várnak benneteket a videóinstallációhoz kapcsolódó interaktív foglalkozásra. Vajon hogy jelenik meg a fény és árnyék vagy az afrikai kultúra William Kentridge művében? Fedezzétek fel együtt a videó rejtelmeit, a játékos foglalkozást követően pedig lehetőségetek lesz egy közös alkotásra művészeti workshop keretein belül. Részletek itt. Szülő-gyerek jegy 2000 Ft, plusz gyerek/szülő 500 Ft.

Cifra Palota: Barangolás Szimfóniában – Müpa, vasárnap 10:00-13:00 (ingyenes)

Ha vasárnap, akkor Cifra Palota! A Müpa sokszínű családi sorozata egész délelőtt inspiráló kulturális környezetben, kreatív és művészeti programokkal várja a kicsiket és nagyokat az épület minden szegletében. 10 órától Barangolás Szimfóniában – interaktív zenés-játékos előadást a Presto Kamarazenekar és Weidemann-Tóth Krisztina vezetésével, kb. 11 órától A boldogság kék madara – zenés mese előadást, majd 12 órától Saint-Saëns: Az állatok farsangja – bábetűdök programot láthatjátok, hallhatjátok. Részletek itt. Ingyenes!

Ősember – Kicsi az ős, de erős – Puskin, vasárnap 10:00

A Csibefutam és a Wallace és Gromit atyjának legújabb őrült családi animációs vígjátékában őskori hősök kelnek életre. 6 éves kortól ajánlott. Részletek itt. Jegyár: 1200 Ft.

Ingyenes családi nap – MOM Sport, vasárnap 10:00-18:00 (ingyenes)

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány november 20-án a diabétesz világnapjához kapcsolódóan ingyenes családi egészségnapra várja az érdeklődőket, ahol az ingyenes szűrővizsgálatok és a tanácsadások mellett mintegy 20 mozgásos aktivitással szeretnének kedvet csinálni a testedzéshez. A gyerekeket olyan fellépők szórakoztatják, mint a Kolompos Zenekar, Peller Anna és a Street Sixteen tinizenekar, lesz interaktív játszóház, de Paulina és Csonka András koncertje is színesíti a programot, 15 órakor pedig indul a hagyományos Diabétesz Séta. Részletek itt. Ingyenes!

Őszi gyerekdélután – Barabás Villa, vasárnap 14 órától (ingyenes, kivéve Szalóki Ági koncertje, de regisztrációhoz kötött)

A Barabás Villában Grela Alexandra illusztrátor workshopjával, Laboda Kornél író meséivel, a Wonderland könyveivel, Márton-napi hagyományok felelevenítésével, a Tadám! rajzpályázat mini-kiállításával és ünnepélyes díjkiosztójával, a Majecsko finomságaival várnak benneteket. Részletek itt. A program ingyenes, de regisztráció szükséges: wonderlandalapitvany@gmail.com. A Tadám! rajzpályázatra még november 19-éig várják a papírszínházi rajzokat! Részletek itt.

Adventi Workshop – MITZI – Kávé, Konyha, Bár, vasárnap 13:00-16:00 (regisztrációs)

A Kuckó Műhely adventi koszorú készítő workshopja vár rátok a Mitziben: gyerekeknek, gyerekeseknek, örök gyerekeknek, egyszóval bárkinek. Regisztráció szükséges! Részletek itt. Részvételi díj: Adventi csomag: adventi koszorú készítés 11.500 Ft, Kuckó csomag: adventi koszorú + kopogtató készítés 15.000 Ft, Kifalva csomag: Grincsfa készítés 17.000 Ft.

További programokat találtok Advent rovatunkban is!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!