Gyerekprogramok hétvégére – 2022. március 5-6.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Március első hétvégéjére néhány újdonságok mellett hoztunk nektek tavaszi kirándulásokat, városi kertészkedős programokat, meséket és már a jövő hétre készülve huszáros programokat is.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Utazás kiállítás és 12. Járatlan Utakon Fesztivál – Hungexpo, március 3-6.

2022-ben az Utazás kiállításnak kiemelt szerepe lesz a turizmus újraindításában, hiszen a világjárvány lecsengésével, – mely jelentős kihívás elé állította a hazai és nemzetközi turisztikai szektor szereplőit, – lehetőséget teremt mind új üzleti kapcsolatok kialakítására és az úti célok népszerűsítésére, mind pedig piaci szereplők tapasztalatainak, jó gyakorlatainak megosztására, hogy a pandémia után ezekre építve az üzleti élet minél hamarabb visszatérjen a normális kerékvágásba. A 12. Járatlan Utakon Fesztivál pedig március 5-én és 6-án az Utazás kiállítás társrendezvénye lesz. Jegyár: 2600-2900 Ft.

Barlangok Hónapja – országszerte, március 1-31.

Idén márciusban ismét különleges programokkal, vezetett túrákkal, kedvezményekkel várnak benneteket hazánk barlangjai a Barlangok Hónapja programsorozat keretében. A teljes és részletes programot itt éritek el.

ÚJDONSÁGOK, ÚJRANYITÁSOK

Elkészült a pesterzsébeti Duna sétány és a játszótér

Bejártuk a megújult Duna sétány szakaszt és kipróbáltuk a megújult játszóteret is. Részletek itt.

Szombattól újra nyitva a Katalinpusztai Kirándulóközpont

Március 5-étől újra megnyitja kapuit a Katalinpusztai Kirándulóközpont játszótere, kiállítása és a mini vadasparkja is. Esőmentes hétvégéken a hangyavasút (kis kerti vasút) is közlekedik a parkolótól a központig. Innen több ösvény is indul, a mi kedvencünk a minden évszakban csodás Gyadai tanösvény. Itt írtunk róla részletesebben.

Március 5-én nyit a Majki Kamalduli Remeteség

Március 5-étől újra megnyílnak a Majki remeteség eddig felújítás alatt álló területei: a celláhazák, az angolpark és a templomtorony is. Itt írtunk róla bővebben.

MÁRCIUS 5., szombat

Tollasok testközelből – madárgyűrűzés – Pilisszentiván, Jági-tó, szombaton 9:00-11:00 (regisztrációs)

Hogy megismerkedjünk az etetők gyakori madaraival, téli madárgyűrűzési bemutatót tartanak. Miért is kezdték el régen gyűrűzni a madarakat, s miért folytatjuk ma is? Aki ellátogat programra, ezekre a kérdésekre is választ kaphat. Előzetes bejelentkezés szükséges: pilisilen@dinpi.hu. Jegyár: 700-1200 Ft.

Madárröptetés és kócsagles a Dinnyési-fertőn – szombaton 9:00 (regisztrációs)

Tavaszi nászidőszak kezdetén kócsag nászjelenetet és fészek anyaghordást is láthatunk. Megbecsülhetjük a fészkelő párok számát. Az első tavaszi madárvendégeket is megfigyeljük.  Távcsövet érdemes vinni! Madárgyűrűzési bemutatót is tartanak. Előzetes bejelentkezés szükséges: fenyvesil@dinpi.hu. Jegyár: 1100-1800 Ft.

Madárgyűrűzés az Öregfaluban – Ócsa, Tájház, szombaton 9:00 (regisztrációs)

Délelőtt az etető mellett madárgyűrűzési bemutatót tartanak, ahol sok érdekességet hallhatunk a minket meglátogató madarakról, a téli etetésről, és a madárgyűrűzés hasznáról. Itt lehet jelentkezni. Jegyár: 700-1200 Ft.

Egyhajúvirág túra – Tura, szombaton 9:00-12:00 (előzetes jegyváltás szükséges)

A Turai-legelő Természetvédelmi Terület legnagyobb értékét mutatják meg a részt vevőknek. A fokozottan védett egyhajúvirágnak (tavaszi kikerics) a település határában található a második legnagyobb hazai állománya. A védett terület ebben az időszakban csakis és kizárólag vezetővel látogatható! A programra csak a jegymester.hu felületen, előzetesen lehet jegyet vásárolni! Helyszíni jegyvásárlásra nincs lehetőség! Jegyár: 1100-1800 Ft.

Fényből szőtt mesék: A három mag – Bajor Gizi Színészmúzeum, szombaton 10:00

A sorozat elsősorban óvodás korú gyerekek és szüleiknek szól egy-egy szombat délelőtt, mely során a mesék és a muzsika világában barangolhatnak. Márciusi történetük már a tavasz közeledtéről és egy legényről szól, aki különleges magokhoz jut. Ezekkel vág neki a nagyvilágnak szerencsét próbálni. Vajon mi történik e magokkal, ha jó kezekbe kerül? Közreműködik: Kecskés Karina színész-drámapedagógus és Fehérváry Lilla előadóművész. Belépő: 500 Ft (3 év alatt ingyenes). Részletek itt.

Lengemesék – Puskin mozi, szombaton 10:00

A lengék a Nádtenger apró, de bátor, zöldbőrű őrei. A gyerekeket csak akkor avatják őrzővé, amikor bebarnul a hajuk. Addig viszont unalmas az élet, mivel zöldhajúként tilos nádirigón repkedni, vízre szállni, sőt még a békaderbin sem vehetnek részt. Füttyös Vilkónak legnagyobb álma, hogy végre ő is őrző lehessen, ám a kíváncsisága folyton bajba sodorja. Amikor azonban a Nádtenger ellenségei, a harácsok, a hattyúkkal szövetkeznek, az egész tó veszélybe kerül. Az őrzők tehetetlenek, de Vilkó vakmerő tervet eszel ki, hogy megmentse otthonát és fogságba esett barátját, Táltost. Szerencsére nincs egyedül, mert Nagyapó, a vízisiklók és a békák is a segítségére sietnek… Részletek itt.

Szamóca Kiskertész-tanoda – Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15 (regisztrációs)

Ismerjük meg együtt a rémisztő „húsevő” (rovaremésztő) növényeket a Füvészkert gyűjteményein keresztül. Az otthon maradtak ijesztgetésére ültethettek is. Regisztrált résztvevők a helyszínen is megválthatják a jegyet. A Füvészkertbe a felnőtt kísérő belépőjegy megvásárlásával tud bemenni, de az 5 év feletti gyerekeket ott is lehet hagyni az 1 órás programra. Regisztráció itt. Jegyár: 2000 Ft/gyerek, 3-10 éveseknek ajánlott.

RAMAZURI – Hangszerünk a levegő! – Magyar Zene Háza, szombaton 10:30 (előzetes jegyvásárlás ajánlott)

Ramazuri havonta jelentkező programsorozatának első alkalma a levegő körül forog! A Péter és a farkasnak fúvószenekari átiratát mutatja be a Pro Musica Fúvósegyüttes és Lukácsházi Győző. A klasszikus zenei koncert során nemcsak a fúvóshangszerek többségével ismerkedhet meg a nagyérdemű, hanem a történetet megismerve az is világossá válik, hogyan képes egy-egy hangszer egy-egy szereplőt megszemélyesíteni, életre kelteni. Ebben nyújt segítséget Kiskovács Eszter, grafikusművész helyszíni, élő illusztrációja is, akinek köszönhetően a gyerekek pontosan tudják követni, hol is tart éppen a történet. 4 éves kortól ajánlott. Lesz még 11:30-tól Téridő jam Rubik Ernővel és Dömötör Lucával  (6 éves kortól), illetve 11:30-tól Tündérfátyol Zeneszó, mely 3 éves kortól ajánlott. Kombinált jegy (koncert + workshop): 2500 Ft, koncertjegy: 2000 Ft, workshop jegy: 1000 Ft. Érdemes a Magyar Zene Házában található állandó kiállítást is megnézni, gyerekekkel is remek, interaktív program. Itt írtunk róla bővebben.

Óbudai Danubia Zenekar: Mozart kommandó 1.0. – Budapest Music Club, szombaton 10:30

Három kommandó mérkőzik meg egymással: vérre menő zenei erőpróba keretében döntik el – a közönség bevonásával – hogy ki lesz a legsikeresebb kommandó, melynek vezetője eljátszhat egy versenymű-tételt a zenekarral. Majd a bosszúszomjas vesztes kommandók „spontán” elfoglalják a színpadot, és előadják a saját versenyművüket is. Jegyek 1500 Ft-os áron kaphatók a helyszínen,
jegy.hu oldalon, valamint az InterTicket országos Jegypont hálózatában. Jegy 14 éves kor alatt: 1000 Ft.

Erre varrj gombot! – Eiffel Műhelyház, szombaton 10:45

Az Opera vadonatúj Műhelyháza olyan manufaktúráknak is otthont ad, amelyek a kézügyesség finom mozdulatait igénylik. A két nagy varroda, a kalapos, a parókás és a cipészműhely szakavatott kollégáinak segítségével olyan tanfolyamot szerveznek, amely minden műhely életébe betekintést ad, és közben egy-egy mesterfogásra meg is tanítja a benevező gyerekeket. A program kizárólag 10 és 14 éves kor közötti gyermekek számára látogatható, melyet a belépéskor ellenőriznek! Jegyár: 2000 Ft.

Kaland a Galériában – Színek forradalma – Magyar Nemzeti Galéria, szombaton 11:00 (regisztrációs)

Vajon mennyi ideig festette Szinyei Merse Pál Majális című főművét, vagy milyen foglalkozást választott eredetileg Csontváry Kosztka Tivadar? Gyerekeknek szóló kalandos tárlatvezetés során járhatjátok be a Galéria zegzugos tereit! Programjegy: 1000 Ft/gyermek. A kísérők az állandó kiállításra váltott kedvezményes belépőjeggyel (50% kedvezmény) vehetnek részt a programon. A jegyvásárlás online és a helyszíni pénztárban is lehetséges. A 10:30-kor kezdődő tárlatvezetés betelt. A 11 órától kezdődő 10-14 éveseknek szóló programra még van hely!

Családi nap – városi kertészkedés – Kassák Múzeum új foglalkoztató terme, szombaton 11:00-13:00 (regisztrációs)

A világszerte rohamosan fogyatkozó beporzó rovarok számára építhettek kényelmes lakot. Méhek, darazsak, katicák áttelelésre vagy kicsinyeik felnevelésére alkalmas „házikót” készíthetünk természetes anyagok (toboz, nád, bambusz, szalma, kéreg, fahasáb) felhasználásával, amely egy lakótelepi erkélyen, vagy az ablakpárkányon is elfér. Kényelmes, koszolható ruházat ajánlott. Belépő: 800 Ft/fő, családi jegy: 1800 Ft (legfeljebb 2 szülő és 2 vagy több kiskorú gyermek). Regisztráció: kassakmuzeum@pim.hu.

Együtt a család – Mesemúzeum, szombaton 11:00-12:00

Az Együtt a család című könyvből válogattak mesét, játékokat és készíthettek alkotásokat. 3-6 éveseknek ajánlott program. Múzeumi belépővel látogatható: 400-600 Ft.

Divatmánia: szecessziós kalaptervező workshop gyerekeknek Földi Andrea jelmeztervezővel Ráth György-villa, szombaton 14:00

Érdekel a divat? Szeretsz tervezni? Szívesen kipróbálnád magad divattervezőként? Ezen a rendezvényen tervezhetsz kalapokat és különböző kiegészítőket. A belépőjegy a kiállításokra és a 16 órakor kezdődő tárlatvezetésre is érvényes. Jegyár: 3200 Ft, családi 6400 Ft. Jegyvásárlás itt.

MÁRCIUS 6., vasárnap

Talpra, magyar! Forradalmi délelőtt – Millennium Háza, vasárnap 10:00

Légy részese az 1848-as forradalomnak! Tarts Petőfi Sándorral és a márciusi ifjakkal, írd meg a Nemzeti dal szövegét, foglaljátok el a Landerer-nyomdát, és nyomtassátok ki a 12 pontot! Fejtsétek meg a kódolt üzeneteket, és cselezzétek ki a titkosügynököket! A program során együtt társasjátékozhatsz a Talpra, magyar! című forradalmi szabadulókönyv szerzőjével, Fodor Veronikával és az illusztrátorral, Lanczinger Mátyással, és elkészítheted saját kokárdádat és Fürkész jelvényedet, sőt, megkapod a Tízek Társasága igazolványod is! Páros szülő-gyerek jegy: 1500 Ft. Felső tagozatosoknak ajánlott.

LEGYÉL TE IS HUSZÁR! – családi felfedezőnap az 1848-49-es szabadságharc korában – Erzsébetligeti Színház, vasárnap 10:30

A 6-12 éves korosztálynak szóló játszóházban a hagyományok, a történelem és a természettudományok varázslatos világában kalauzolják el a családokat vasárnapi élményprogramok. A játékos felfedezőnapokon minden érzékszervünkre hatva segítenek felfedezni ezeket az érdekes témákat az interaktív és kreatív feladatok. A családi délelőttöket a Budaörsi Régészeti Múzeum „Utazó Múzeum” programja hozza el számotokra az Erzsébetligeti Színházba. Jegyár: elővételben 1500 Ft/fő, helyszínen: 2000 Ft/fő.

Ha már március 15-ére kerestek programokat, itt gyűjtöttünk össze néhány jó lehetőséget! A jövő hétvégi ajánlóban pedig még rengeteg jó ötletet találtok majd a hosszú hétvégére! Tartsatok velünk!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.