Gyerekprogramok hétvégére – 2022. március 26-27.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Virágokban, kirándulásokban és tavaszi programokban gazdag hétvége elé nézünk. Ugyan szombaton munkanap lesz, de bőven akad program március utolsó hétvégéjére. Meseösvény, szabadtéri családi fesztiválok, koncertek, és játékbemutató is vár benneteket. Gyerekprogramok a Minimatiné válogatásában!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Tavaszi nagytakarítás – Takarítsuk ki a természetet együtt! – országszerte, több időpontban

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) tavaszi nagytakarításra hívja a kirándulókat, erdőjárókat, túrakerékpározókat. A „Tavaszi nagytakarítás – Takarítsuk ki a természetet együtt!” akciót március 21-én az Erdők Nemzetközi Napján indítják, és egészen április 22-ig, a Föld napjáig fog tartani. A szervezők egyrészt szeretnék szemétszedő túrákon megtisztítani a kedvelt kirándulóhelyeket, másrészt pedig az erdőjáráshoz kapcsolódó etikettet kívánják megismertetni a nagyközönséggel. Érdemes valamelyik programhoz csatlakozni. Részletek itt.

A rosszfiúk – premieres film

https://www.youtube.com/watch?v=jxUEZRb8e7M

Miután egy életen át legendás rablásokat hajtottak végre, öt hírhedt rosszfiú – Mr. Farkas, Mr. Kígyó, Mr. Piranha, Mr. Cápa és Ms. Tarantula – nekiveselkednek az eddigi legnehezebb kihívásnak… megpróbálnak jó útra térni. Még senki nem bukott ekkorát a megjavulással, mint a Rosszfiúk, a DreamWorks Animation új animációs filmjében. A film Aaron Blabey bestseller sorozata alapján készült. 12 éves kortól. Március 24-étől a mozikban!

Boxi, a Film! – elérhető március 28-ig a Mediaklikken (ingyenes)

Kartomi, a kisfiú és Boxi, a kutya egy kincskereső térképet találnak a városban. Követik a térkép jeleit, és hatalmas utat tesznek meg. Közben ahol lehet, segítenek. Laradírozzák a falfirkákat, társat találnak egy magányos doboznak, segítenek az űrlényeknek, megtalálják az elveszett cirkuszi oroszlánt. Útjuk végén még a legnagyobb kincset is meglelik, ha nem is épp olyan formában, ahogy azt elképzelték. 6 éves kortól ajánlott. Itt éritek el.

MÁRCIUS 26., szombat

Szemétszedő túra a Csömöri Őslápon – Csömör, szombaton 9:00-12:00

Csömöri gyalogos körtúra szemétszedéssel. A túra során Kazi Róbert természetvédelmi őr vezetésével a Csömöri gyalogos körtúra egy rövidebb szakaszát járjuk be és szabadítjuk meg a szeméttől a település határában lévő őslápot. Találkozó: Csömör HÉV megálló, 8.30 VAGY (autóval érkezők számára) 9.00-kor a Palotai út és a 3. sz. bekötőút kereszteződésénél. A programmal az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ „Tavaszi nagytakarítás – Takarítsuk ki együtt a természetet” című akciójához csatlakoznak.

Gólyaköszöntő és tavaszi madárgyűrűzés a Madárdal tanösvényen – Dinnyés, szombaton 9:00 (regisztrációs)

A gólyák nászát és építkezését figyelhetjük meg a találkozási ponton. Javában tart a tavaszi madárvonulás is. Nádi és bokorlakó madarakkal ismerkedhetünk közelről a madárgyűrűzési bemutatón. A Madárdal tanösvény jelképével is találkozhatunk, a csilingelő hangú barkóscinegével. A programra előzetes bejelentkezés szükséges: fenyvesil@dinpi.hu. Jegyár: 1100-1800 Ft.

Miénk a tér 2. – Családi nap a családokért, az élhető jövőért és a békéért – III. kerület, Csobánka tér, szombaton 10 órától (ingyenes)

Színpadi programokkal és kézműves foglalkozásokkal várnak benneteket egész nap: Levendula Játszóház és Alkotóműhely (tavaszváró kézműves foglalkozás gyapjúból, textilekből, virágokból és népi játszóház); Vitéz László bábjáték automata, 11 órától Kiskalász koncert; 12 órától Langaléta Garabonciások, 14 órától Danny mesél. A rendezvény ideje alatt folytatják a gyűjtést az Ukrajnából menekült családoknak. Kérik, aki segíteni szeretne, csak az alábbiakkal járuljon hozzá: vény nélkül kapható gyógyszerek (lázcsillapító, fájdalomcsillapító…), Bepanthen krém, baba popsitörlő, pelenka, cumis üveg, cumi, pelenka, baba konzerv, takaró, játék, tisztálkodó szerek, egyéb személyes higiéniai termékek. Ruhákat most ne vigyetek! A programok ingyenesek!

Tavaszváró piknik – Bikás park, szombaton 10:00-19:00 (ingyenes)

Az idei Tavaszváró piknik a fenntarthatóság és a sport jegyében zajlik. Az ökológiai lábnyom csökkentése érdekében figyelemfelkeltő, interaktív játékok ösztönzik cselekvésre az odalátogatókat. Az ingyenes rendezvény mindemellett látványos és szórakoztató programokat kínál nemcsak a zöld szemlélettel rendelkezőknek. Egész napos családi programok is várnak rátok: pecsétgyűjtő játék, malac-puzzle, hulladéklabirintus, mag-zsákbamacska, superfood-rakodó, termény-memória játék, arcfestés, óriás fajátékok, óriás buborék, állatsimogató, évkerék, kézművesfoglalkozás újrahasznosítható anyagokból, mozgásos játékok – labirintus futás, fenntarthatósági programok és tanácsadás. Fellép a Veronaki és a Langaléta Garabonciások is. Ingyenes!

Tavaszi virágpompában a Sas-hegy! – Sas-hegyi Látogatóközpont, szombaton 10:30-12:30 (regisztrációs)

Ha március, akkor kökörcsinek a Sas-hegyen. A déli oldal néhány kökörcsin töve már termését érleli, a keleti, észak-keleti oldal virágai ekkor vannak teljes pompájukban. A tavaszi héricsek fényes sárga sziromleveleikkel csatlakoznak a hegyen élő sárga virágok csapatához. A program belépőjegye tartalmazza a kiállítás megtekintésének és kilátóra való felmenetel lehetőségét is! Jegyár: 1200-1600 Ft. Regisztráció itt.

Tavaszváró zongorás foglalkozás 1-10 éveseknek – Maminti Kuckó Könyvesbolt és Kávézó, szombaton 10:30

„Egyszer volt, hol nem volt Zenén innen, mesén túl már mindenki nagyon várta a tavaszt. Szeretnétek tudni, hogyan segítenek Tavaszanyónak? Kíváncsiak vagytok, hogyan tudják kismackót felébreszteni álmából? Hogy mit csinált Süni és Mókus? És azt tudjátok, hogy hogyan juthattok el Zeneországba kocsival? Énekeljetek, meséljetek együtt, ismerjétek meg Zene- és Meseország lakóit és izgalmas kalandjaikat!” Ajánlott korosztály: 1-10 éves korig. Jegyek az üzletben kaphatók elővételben.
Ár: 3500 Ft/ 1 gyerek + 1 felnőtt, 500 Ft minden további személynek, 1 éves kor alatt ingyenes.

Blaskovich Kúria átadó ünnepség – Tápiószele, szombaton 13 órától (ingyenes)

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum Blaskovich Múzeuma Tápiószelén március 26-án, szombaton 13 órakor megnyitja a felújított Blaskovich Kúria főépületét és a megújult állandó kiállítást. Az átadó ünnepségre és az azt követő családi programokkal várják az érdeklődőket.

Nyitva a Tűzoltó Skanzen – Újpest, szombaton 10:00-16:00 (ingyenes)

Picike, de jó 1 órás program minden tűzoltóautó rajongónak. Most szombaton nyílt napot tartanak! Itt írtunk róla bővebben. Ingyenes!

MÁRCIUS 27., vasárnap

Bailavidrum meseösvény – Hidegkúti vitorlázóreptér és Vörös-kővár, vasárnap 10:30-tól, több időpontban (regisztrációs)

Újabb Bailavidrum meseösvényre hívnak! Az út ezúttal a Vörös-kővár körüli napsütötte réteken, csalitosokban és erdőkben vezet majd. Egy élményteli nap a természet, a népmese és sok-sok játék segítségével. Ezúttal Sárkányölő Sebestyén útját járhatjátok végig. Mivel nagybátyjai irigy gazdák voltak, a szőlőbirtok visszaváltozott galagonyássá, s a birkák meg kövekké, bár a régi aklot is megpillanthatjátok még a domboldalban. Majd jön a neheze: Sebestyénné változva, felcseperedvén megszerzitek-e a mesebeli csodás kardot? 4 év feletti gyermekeknek és a felnőtteknek is egységesen 1800 Ft a belépő. A négyévesnél fiatalabbaknak ingyenes. Regisztrálni szombatig reggelig kell, ekkor küldik el a részleteket.

Fabula Bábszínház: Nagy akarok lenni! – Puskin mozi, vasárnap 10:00

A kiscica nagy szeretne lenni, mert nem engedi el az anyukája sehová egyedül. Az oroszlán kicsi szeretne lenni, mert vele senki sem játszik, senki sem törődik. Egy találkozásuk alkalmával az erdőben szerepet cserélnek. Ebből rengeteg mókás helyzet adódik. Részletek itt. 3 éves kortól. Jegyár: 1800 Ft/fő.

Családi vasárnap: A Liget-tündér küldetése interaktív, nyomozós játék – Millennium Háza, vasárnap 10:00

A Liget tündérkirálynőjének ellopták a varázserejű nyakláncát! Ez beláthatatlan következményekkel járhat! A természet egyensúlyának fenntartása érdekében mindenképp vissza kell kapnia nyakékét, ehhez pedig Hősökre és Hősnőkre van szüksége. Egy Liget tündér vezetésével együtt útra kelhettek a Városligetben és teljesíthetitek a küldetést. Jegyár: szülő-gyerek páros jegy 1500 Ft.

Ízkavalka Szabi a Pékkel! – VII. Öko Zsibongó ELTE Füvészkert, vasárnap 10:00-16:00 (ingyenes, regisztrációs)

Sok-sok finomság a hazai és nemzetközi termelők, manufaktúrák, kézművesek jóvoltából, melyeket meg lehet kóstolni, ízlelni és akár vásárolni, bio, mentes, mindenmentes, vegán, vegetáriánus és húsimádó formában is! A részvétel díjmentes, de regisztrációhoz kötött! Regisztráció és további információ itt.

NAGYON KÉK – Gévai Csilla könyvének bemutatója, workshop, kiállításmegnyitó – Erzsébetligeti Színház, vasárnap 10:30 (ingyenes, regisztrációs)

A Nagyon KÉK című kiállítás a Nagyon Zöld Könyv folytatásaként megjelenő Nagyon Kék Könyv című munkáinak illusztrációit foglalja magába. Ez a könyve a VÍZ történetét meséli el iskolásoknak, színesen, humorosan, de komoly szakmai hátérrel és azzal a reménnyel, hogy elkoszolt bolygónkat kellő elszántsággal akár még vissza is színesíthetjük. A rendezvényen a művésszel közös alkotásra és könyvdedikálásra is lehetőség nyílik. A programon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Jelentkezni az info@kulturliget.hu e-mail címen lehet.

Klárisok zenekar családi mesekoncertje – Mesemúzeum, vasárnap 10:30

Korzenszky Klára gyermekpszichológus, énekes valamint a kiterjedt népzenei ismereteikre és széleskörű hangszeres tudásukra támaszkodó zenésztársai mesekoncertjein a sok évszázados népi bölcsességek, mesék, mondókák és népdalok harmonikusan fonódnak össze a gyermekpszichodráma és a meseterápia elemeire épülve. A koncertek során a fantáziára, a szerepjátékra és a mintha-élményre helyezve a hangsúlyt közös énekléssel, játékkal, interaktív módon, együtt alkotjuk meg a mindannyiunk számára biztonságos útmutatásként szolgáló mesét. 5-8 éveseknek. Múzeumi belépővel látogatható: 400-600 Ft.

Építs velem, Boribon! játékbemutató – Pagony Játékház, Pozsonyi út 36., vasárnap 11:00 (ingyenes)

Boribon játékbemutató és dedikálás Lencse Mátéval és Marék Veronikával március 27-én délelőtt a Pagony Játékházban. Dedikáltassatok játékot, könyvet, és vásároljatok szuper kedvezményekkel mindent, ami Boribon! A program ingyenes!

Farkasházi Réka és a Tintanyúl: Életmesék koncert – Marczibányi tér, vasárnap 11:00

Az év hazai gyermekalbuma kategóriában, kétszeres Fonogram-díjas Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar a koncerten az Életmesék című lemezének anyagával szórakoztatja a kicsiket és nagyokat. Hazai kortárs költők megzenésített versei mellett, a zenekar saját szövegei és dalai is felcsendülnek, melyek a családról, a barátságról, a szerelemről, emberségről, összetartozásról szólnak. A zenekar a hangzásvilág kialakításakor különösen figyelt arra, hogy az egész családnak igazi, közös zenei élményt nyújtson. Jegyár: 2600 Ft/fő.

A növényvilág törpéi és óriásai – tematikus szakvezetés – ELTE Füvészkert, vasárnap 11:00

Az iskolában mindenki hallotta, hogy évmilliókkal ezelőtt a páfrányok uralták a Földet, de vajon mi maradt mára a birodalmukból? Az égig érő helyeket más fajoknak adták át, ők maguk pedig visszahúzódtak az óriások vetette árnyékba. A séta során gondolatban visszamehetünk a múltba, ahol valódi fák helyett páfrányok és zsurlók súrolták az eget, megnézhetjük, hogy ma mely fajok tartoznak ezen ősi növények leszármazottai közé. Szakvezető: Kiss Noémi, kertészmérnök. Felső tagozatos kortól ajánljuk! Jegy ára: 3900 Ft/fő, mely tartalmazza a Füvészkerti belépőjegyet is. Az online jegyet nem szükséges kinyomtatni, elég a telefonon bemutatni a Füvészkert portáján. A séta a portától indul és kb 1,5- 2 órát tart.

Látogatóképző a Budakeszi Vadasparkban – Budakeszi Vadaspark, vasárnap 11:00-12:00 és 13:00-14:00

Az eseményen megtanulhatjátok többek között, hogy mit jelentenek a „Ne etesd!” vagy a „Ne simogasd!” táblákon szereplő felhívások; miért nem szabad kutyával látogatni a vadasparkokat, állatkerteket; mi egy állatgondozó feladata és hogyan működik egy állatkert; miből van a zoocsemege. 2022. március 27-én, vasárnap két időpontban vehettek részt a Látogatóképző szakvezetésen: 11:00-12:00 a nagyvadas körletben vagy 13:00-14:00 a kisragadozó körletben. A résztvevők jutalma a Látogatóképző teljesítéséért járó oklevél és egy meglepetésajándék. Vadasparki belépővel látogatható program.

Időpont szerint a Napibontóban tudtok keresni!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.