Gyerekprogramok hétvégére – 2022. május 6-8.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Madarak és Fák Napja kirándulások, zöld programok, Óbuda Napja, Európa Nap, nyílt nap a Vigadóban, könyvbemutatók, garázsvásár, filmek, koncertek, múzeumi programok, bringás verseny és kutyás események. A város számos pontján és még azon is túl családi programok sokasága vár rátok a hétvégén!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Óbuda Napja – Óbuda, több helyszínen: Fő téren, a Szentlélek téren, a Kobuci Kertben és a Csobánka téren, május 7-8.

Koncertek, utcaszínház és kalandvár reggeltől estig. A zenés családi és gyerekprogramok mellett kézműves kirakodóvásár és streetfood gasztrosétány várja a vendégeket. A Goldberger Textilipari Gyűjteményben május 7-én nyomozó játékkal készülnek, amelyet 10 éves kortól ajánlanak. Az esernyősben szombaton társasjáték klub vár benneteket (ide 2500 Ft a belépő). A Kobuci kertben és a Fő téren is mindkét nap koncertek lesznek. A szomszédos Szentlélek téren május 7-én, szombaton 10 órától Halász Judit lép a színpadra, május 8-án, vasárnap 12 órakor pedig nagy kedvencünk, a Rutkai Bori Banda fog fellépni, előttük, 10 órától pedig az Apacuka. A Csobánka téren szombaton kutyás bemutató, Bogár Muzsika koncert és rendőrzenekar is szórakoztatja majd a közönséget. Az Ezüsthegyi Könyvtárban szombaton A méhek világnapjára játékos ismerkedést szerveznek 6-10 éves gyermekeknek a családi öko-játszóházba. A legtöbb program ingyenes! Részletek itt.

Óbudai csillagutazás – Önállóan használható óriás társasjáték, Óbudai Múzeum, május 7-8. (ingyenes)

Üstökösökön, csillagokon lépdelve oldd meg a feladatokat, juss el Nyuszival a Holdra, és hozzátok le a sajtot Egérkének! De vigyázz, a világűr számtalan veszélyt tartogat! Az egész kiállítást lefedő, élő társasjátékban a gyerekek a bábuk, akik egy felszerelt felfedezőtáska és Holdnapló segítségével vágnak neki a kalandnak. Jutalmuk pedig nem csupán Egérke boldogsága, hanem a játék főszereplőit ábrázoló matrica! A játék időtartama 60–90 perc. Ajánlott korosztály: 6–99 éves korig. A felszerelt táska és a Holdnapló, a játék végén pedig az ajándék a recepción vehető át. A belépés ingyenes!

Floralia Tavaszköszöntő Ünnep – Gorsium Régészeti Park, Tác, május 7-8.

A Floralia a Szent István Király Múzeum hagyományos tavaszköszöntő ünnepe Tácon a Gorsium Régészeti Parkban. Hagyományőrzők táborai, öltözet-, fegyver- és hadigép-bemutató, légiós kiképzés, kelta kiképzés, gladiátor kiképzés, római ételek, vásár, múzeumpedagógiai, régészeti és antropológiai programok, ismeretterjesztő családi játékok és kézműves foglalkozások, kovács-bemutató is vár rátok egész hétvégén. Családi jegy: 4200 Ft.

GyereKert – Veszprém, Színházkert, minden május 7-8. ; 15.; 22.; 29. (ingyenes)

Májusban öt napra Gizella királyné udvarává változik a Színházkert, meghívva Veszprém és környéke legkisebb polgárait egy feledhetetlen mesés mulatságra!Megelevenedik a Lovarda, a Könyvtár, a Palota kert, a Lovag terem, sőt még a Trónterem is, de felmászhatsz a vár falán még az Őrtoronyba is! Megvarrhatod saját udvari zászlódat, aminek csodájára jár majd Veszprém egész népe! Természetesen a terülj, terülj asztalkám sem marad el, lesz minden, mi szem-szájnak ingere! Május 7-én, szombaton fellép: 10 órától Lovászi Edina; 14:30-tól a Rutkai Bori Banda; 16:30-kor Szalóki Ági gyerekkoncertje. Vasárnap: 10:00 – Kabóca Bábszínház: Kuszakeszi történet; 14:30-tól a Boridalok és 16:30-tól az Apacuka. Emellett játékok, természetközeli foglalkozások is lesznek. Részletek itt. A belépés ingyenes! A GyereKert a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében valósul meg.

X. Forgórózsa Fesztivál – Tatabánya, A Vértes Agorája, május 6-8.

A Forgórózsa Fesztivál a térség legjelentősebb népművészeti eseménye, ahol népzenei, néptáncos villámcsődületek, hagyományőrző csoportok, ének-, zene- és táncegyüttesek várnak benneteket. Fellép majd a Kolompos együttes (szombaton 15:00) és lesznek népi játékok is. Részletek itt.

Giro d’Italia – több helyszínen, május 4-8.

Újra szurkolhatunk a magyar indulóknak is az egyik legnagyobb kerékpáros versenyen, a Giro’d Italián! Május 6-án a 195 km-es Budapest-Visegrád szakasszal veszi kezdetét a verseny, amely során Székesfehérváron és Esztergomban is lesz egy-egy részhajrá. Május 7-én, szombaton egy 9,2 km hosszú egyéni időfutamot rendeznek Budapest szívében: a bringások a Hősök teréről indulnak és a Budai Várba érkeznek. A harmadik, egyben utolsó magyarországi szakasz május 8-án, vasárnap startol Kaposvárról, és Nagykanizsán, Badacsonyon, valamint Tihanyon át Balatonfüredig teker majd a mezőny.
A hétvégén több helyszínen útlezárásokra lehet készülni! Indulás előtt érdemes tájékozódni.

MÁJUS 6., péntek

Kalas Györgyi PAVLOVA KISASSZONY ÉS A DOBOSTORTA A SÜTEMÉNYEK TÖRTÉNETE könyvbemutató – Babka Deli, Pozsonyi út, pénteken 18:00 (regisztrációs, ingyenes)

Szeretnétek megismerni a sütemények édesen izgalmas történetét?Ti is szeretitek a mézeskalácsot, a csokitortát meg az almáspitét? És azon elgondolkodtatok már, hogy ki találta ki, miből és hogyan lehet ilyen finomságokat sütni? Vajon miért kerek a torta, és kiről nevezték el a Sacher-tortát? Honnan érkezik hozzánk a csoki, és hogyan került Amerikába a méz? Május 6-án 18:00 órakor a Babka Deliben Mautner Zsófi és Kalas Györgyi (Sandwich grófja és a nápolyi pizza, Pavlova kisasszony és a dobostorta) segítségével eredhettek a sütemények történetének nyomába! A program ingyenes, de regisztrációs jegy igénylése szükséges itt.

Fülemülék éjszakája – Dunakeszi Tőzegtó, pénteken 18:30-21:30

Két év után újra Fülemülék Éjszakája! Várnak szeretettel mindenkit Dunakeszin, a tőzeglápnál.
Találkozó: a tőzeg-tavi horgászháznál, autóval érkezők az Auchan-Bay-Way áruházak közötti parkolóban állhatnak le, innen gyalog a kishídon át kb. 5 perc séta a horgász házig. Program: rövid séta alatt a láp bemutatása, fülemüle és társai koncert, sötétedés után, ha nem esik az eső, vetített képes előadás. Részletek itt.

MÁJUS 7., szombat

Gyerekkönyv csere-bere és gomba szakkör Stark Attilával – Margit-negyed, Mechwart ligetnél, szombaton 9:00-12:00

Ezen a szombaton a két programmal készülnek. Amíg a szülők elbarterezik a gyerekek kiolvasott könyveit új, izgalmas példányokra, az utódok addig a gombák világába merülnek el Stark Attilával. Részletek itt.

Madarak és fák napja – Budakeszi Vadaspark, szombaton 10:00

Május 7-én, szombaton megismerkedhetsz az erdő madaraival, a fák és madarak életéhez szorosan kapcsolódó hangyákkal, és az erdei növényvilággal. Vadaspark belépővel látogatható. Részletek itt.

Madarak és Fák Napja – Magyar Természettudományi Múzeum, szombaton 10:00-18:00

Madárfigyelő séták, műhelytitkok, állati bemutatók és még számos izgalmas program vár rátok ezen a szombaton. Részletek itt.

Minden út Aquincumba vezet – Aquincumi Múzeum, szombaton 10:00-18:00 (ingyenes)

A kiállítás a római kori szárazföldi és vízi utakat mutatja be a látogatóknak. Az érdeklődők megismerhetik, hol futottak, milyen módon készültek ezek az utak, mivel és kik utaztak rajtuk, és arra is választ kaphatnak, hogy mi maradt ránk az egykori birodalom híres útjaiból, és vajon hogyan lehetett társasjátékozni utazás közben. Óbuda Napja alkalmából ingyenesen látogatható az Aquincumi Múzeum minden állandó és időszaki kiállítása, illetve a Régészeti Park is. 

Mimó és Csipek a városban – Újpalotai Közösségi Ház, szombaton 10:00

A városi kalandtúrán segítsetek Mimónak és Csipeknek megtalálni a találós kérdésekre a választ, hogy egy közös alkotás részesei lehessetek! Felnőttjegy: 900 Ft, gyermekjegy: 700 Ft. Jegyek az előadás előtt a helyszínen és online is vásárolhatók a https://csokonai15.jegy.hu/ oldalon.

Legkisebbek mozija: Mirjam kalandjai – Puskin, szombaton 10:00

Észtország egyik legnagyobb és legrégebbi bábanimációs stúdiója, a Nukufilm stúdió népszerű Mirjam-sorozatának kisfilmjei jelennek meg a nagyvásznon. Az 5-6 perces bájos bábanimációk Mirjam és kisöccse kalandjairól nemcsak a gyerekek, hanem szüleik számára is szórakoztatóak.A filmek dialógus nélküliek. Jegyár: 1100 Ft.

Madarat tolláról, odút madaráról – Pilisszentiván, szombaton 10:00-14:00 (regisztrációs)

A Madarak és Fák Napja alkalmából Pilisszentivánra invitálják a madárkedvelőket. Madarászszemmel járhatjátok végig a fokozottan védett Szénások Európa Diplomás Területet egészen a Borbás-gerincig. Megnézhetitek, hogy kik használják a mesterségesen kihelyezett fészekodúkat, valamint megismerkedhettek a terület fáival, védett növényeivel és virágzásában tekinthetitek meg a pilisi lent is. A távcsövét senki ne hagyja otthon! Teljes árú jegy: 1.800 Ft/fő kedvezményes (diák, nyugdíjas, pedagógus) jegy: 1.100 Ft/fő. Előzetes bejelentkezés szükséges! Regisztráció: menrathr@dinpi.hu.

Orchideák lencsevégen – Csákvár, Haraszt-hegy, szombaton 9:00 (előzetes jegyvásárlás szükséges)

Séta a Haraszt-hegyi tanösvényen, ahol gyönyörködhetünk a bíboros kosborokban, a nagyezerjófüvekben, s közben meghatározhatjuk az utunkba kerülő madarakat. A fényképezőgépet ne felejtsétek otthon! Miközben a terület élővilágával ismerkedünk, gyönyörű fotókat készíthetünk a tavaszi virágokról, a karsztbokorerdőről, és az elénk táruló körpanoráma is igen hálás témát nyújt. Amatőröknek és profi fotósoknak egyaránt ajánlják! Teljes árú jegy: 1.800 Ft/fő kedvezményes (diák, nyugdíjas, pedagógus) jegy: 1.100 Ft/fő.

Fele Királyság: Utazás Paródiába – Magyar Zene Háza, szombaton 10:30

A műsor elsősorban ötletesen kitalált, műfajokon átívelő feldolgozásokból, paródiákból áll, amelyekben mai köntösbe bújtatva régi mesefilmek főcímzenéi köszönnek vissza. Ezek mellett a zenekar lendületes saját számai is elhangzanak, amelyek egyszerre virtuózak és szórakoztatóak. Az interaktív koncerten kicsiket és nagyokat egyaránt bevonó, ismeretterjesztő elemek segítenek felfedezni számos zenei világot és mai technológiát, illetve a közös zenélés örömét. Részletek itt. Jegyár: 1000-2000 Ft.

XI. Táncház Napja – Liszt Ferenc tér, a Zeneakadémia előtt, szombaton 14:00 (ingyenes)

Az első táncház megrendezésének jubileumi 50. évfordulóján ország-, világszerte ismét számos program várja majd mindazokat, akiket már magával ragadott a népzene, néptánc sodró világa és azokat is, akik csak most szeretnének belekóstolni. A központi rendezvényt ezúttal rendhagyó módon a Liszt Ferenc tér Zeneakadémia előtt részén rendezik meg, ahol egész délután élőzenével kísért tánc- és énektanítás, és kézműves-foglalkozások várják az érdeklődőket. Ingyenes!

HVG Könyvek garázsvásár – Marczibányi Téti Művelődési Központ, május 4-7.

Garázsvásár vs raktárvásár? Tulajdonképpen egyik sem, hiszen a Marczibányi Téri Művelődési Központ kamaratermében tartják meg első HVG garázsvásárt május 4-7-ig! Üzleti, pszichológia-, gasztro-, tényirodalmi és természetesen gyerekkönyveinket is árulnak. Részletek itt.

LUDOVIKA FESZTIVÁL 2022 – Orczy Park, május 5-7. (részben ingyenes)

Két év kihagyás után új köntösben és a korábbiaknál gazdagabb programkínálattal tér vissza a Ludovika Fesztivál az Orczy-parkba! Zenei programokkal és koncertekkel, szabadegyetemi előadásokkal, valamint izgalmas gyerek- és sportprogramokkal várunk mindenkit az eseményen, ahol természetesen nem maradnak el a látványos és hagyományos hivatásrendi bemutatók sem. A szombati nap a családoké. Május 5-én és 6-án az esti koncertek belépőjeggyel látogathatók. Május 6-án a Ludovika Szabadegyetem, valamint a 7-ei egész napos családi programokon a részvétel ingyenes!

Nyitott Ház – Vigadó, szombaton 10:00-17:00 (ingyenes)

A Pesti Vigadó minden évben újra és újra szélesre tárta kapuit és különleges programokkal várja az érdeklődőket szombaton. A kiállítások, koncertek, gyermek kézműves foglalkozás, drámapedagógiai foglalkozás, táncház, társasjáték foglalkozás, épülettörténeti séták, használtruha-újrahasznosító valamint kártyatartó-készítő workshopok mellett ezen a napon az épület műemléki részei is térítésmentesen tekinthetőek meg. Részletek itt.

MÁJUS 8., vasárnap

Nem félek! – Öt mese a bátorságról – Millennium Háza, vasárnap 10:00

Vasárnap a Millennium Háza és a Manó Könyvek közös programján a bátorságé lesz a főszerep. A Családi vasárnapra Farkas Nóra és Szepessy Zsófia Nem félek! -Öt mese a bátorságról című könyvét hozzák el. Bátorságpróbával, bátorság-jelvény készítéssel és tanulságos történetekkel várják a kicsiket, hogy megismerjék, mindannyiunknak vannak félelmei, de bátorsággal oldani tudjuk azokat! Jegyár: szülő-gyerek párosjegy 1500 Ft.

A csökönyös kiselefánt – mesetúra – Újpalotai Kiserdő, vasárnap 10:00

A Marica Bábszínház mesés túra igazi családi programja: egy séta és mese az erdőben, miközben meg is tisztítják az utat közösen, és az utolsó állomáson a csökönyös kiselefánt történetével is megismerkedhettek. Találkozópont: Újpalotai kiserdő – a Parkerdő melletti tisztáson (a parkoló, illetve a Szentmihályi utat átszelő zebra mögött). A program a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében valósul meg.

AmCars vol. 13 – Aeropark, vasárnap 10:00-17:00

Amerikai autós és motoros találkozó, autós versenyek, felni kitartó verseny, légvár, játszóház, csillámtetkó, tombola is vár rátok ezen a vasárnapon az Aeroparkban. Normál belépővel látogatható. Részletek itt.

Legkisebbek mozija: Lotte és az eltűnt sárkányok – Puskin, vasárnap 10:00

Lotténak, a minden lében kanál kutyalánynak kishúga születik. Barkácsfalvára tudósok érkeznek: Karl, a mosómedve, és Viktor, a hal egy nagy népdalgyűjtő verseny résztvevőiként a világ legősibb állatfaja, a legendás tűzfújó sárkányok után kutatnak. A verseny fődíját ugyanis az nyeri, akinek sikerül felvennie a sárkányok énekét. Lotte és Roosi csatlakoznak az expedícióhoz, és ezzel hihetetlen kalandok sora veszi kezdetét. Jegyár: 1100 Ft.

Európa-nap – Szabadság tér, vasárnap 10:00 (ingyenes)

Koncertekkel, EU-s információkkal, változatos családi és gyerekprogramokkal, kreatív foglalkozásokkal, kvízekkel és játékokkal várják a látogatókat. A nagyszínpadon fellép a Kiscsillag, a The Biebers és Mrs Columbo. A legkisebbek számos gyerekprogram közül választhatnak: 10:30 Kaláka koncert; 13:00 Adnijóga: gyerekjóga; 15:15 Kovácsovics Fruzsina gyerekkoncertje; 17:30 Ákom-Bákom bábcsoport: Egyszer volt… az aranyszóló pintyőke. A Szabadság térről indul a Magyarország 18 éves EU-tagságát ünneplő, „18 év – 18 km” – EU-s futás is. Minden program ingyenes! Részletes program itt.

Belvárosi Családi Piknik – Olimpia Park, vasárnap 10:00-18:00 (ingyenes)

Idén is megrendezik a Belvárosi Családi Pikniket az Olimpia Park születésnapján. Bábelőadásokkal, zenés műsorokkal, kézműves és kreatív foglalkozásokkal várják egész nap a családokat. Lesz Ringató, Ládafia Bábszínház, Méhes Csaba és a Brass in Five, Klárisok és Tintaló Társulat is. A rendezvény ingyenes! A park mellett ugyanezen a napon kerül megrendezésre a belváros legnagyobb ingyenes kutyás rendezvénye, ahol a felelős állattartásé a főszerep. Részletes program itt. Ingyenes!

Kutya Jó Nap! – Gesztenyés-kert, vasárnap 10:00-15:00 (ingyenes)

Kutyás bemutató, a városi kutyatartás etikája, tudatos kutyaválasztás, örökbefogadás, állatorvosi tanácsadás, magyar kutyafajták bemutatkozása és még sok minden más. Részletek itt. Ingyenes!

Kastélymesék a szabadban – Klebelsberg Kastély, vasárnap 15:00 (ingyenes, regisztrációs)

15 órától kézműves foglalkozás lesz Gabi nénivel, majd 16 órától A Székely menyecske és az Ördög című előadást nézhetitek meg Fabók Mancsi előadásában, 17 órától pedig családi táncház vár benneteket. A belépés ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a klebelsbergprotokoll@gmail.com e-mail címen lehet. Részletek itt.

Miénk itt a part! – Duna-sétány átadó, Pesterzsébet, vasárnap 15:00 (ingyenes)

A Gubacsi hídtól a vizes játszótérig játékos foglalkozások, kézműves programok, kalóz kaland vár rátok a megújult sétányon és a játszótéren, amelyről itt írtunk részletesebben. A programot itt találjátok. Ingyenes!

Időpont szerint a Napibontóban találjátok a programokat!

Nézzétek meg legújabb könyves válogatásunkat, amelyben a kisiskolásoknak és a 10+-os korosztálynak is találtok újdonságokat!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!