Gyerekprogramok hétvégére – 2022. május 28-29.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A temérdek gyereknapi program mellett még további ötleteket találtok május utolsó hétvégéjének ajánlójában. Klasszikus zene, természetfilmek, kirándulás, sportos és gasztró programok, illetve még sok minden más is vár rátok.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Gyereknapi válogatásunkban további kisebb és nagyobb budapesti programokat, országos és balatoni linkajánlót is találtok! (Kép: dm Gyereknap, Vasúttörténeti Park)

Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál – Gödöllői Királyi Kastély, május 28-29.

Aki egy kicsit nyugodtabb, kevésbé zsibongós Gyermeknapra vágyik, nekik ajánljuk a Természet- és Környezetvédelmi Fesztivált Gödöllőn. A magyar tudományos és természetfilmes szakma célul tűzte ki 2015-ben, hogy újjászerveződve és megerősödve útjára indít egy Nemzetközi Természetfilm Fesztivált Gödöllőn. A sikeres nyitányt követően egyre több kísérőrendezvény kapcsolódott a Fesztiválhoz, melynek célja, hogy lehetőséget adjon a mai kiváló filmkészítőknek és alkotóknak műveik szélesebb körben való megismertetésére, bemutatására és a megmérettetésre. Részletek itt és itt.

Gourmet Fesztivál – Millenáris – május 27-29.

Két év szünet után, idén tizedik kiadásával indul újra a gasztronómia legnagyobb hazai ünnepe, az OTP Bank Gourmet Fesztivál. A jubileumi esemény főszereplői ezúttal is az ország legjobb éttermei, cukrászdái, borászatai, sör- és pálinkafőzdéi. Az óriási szabadtéri kóstolón túl, Gourmet Akadémia helyszínén sztárséfekkel és megismételhetetlen programokkal várják a tanulni és szórakozni vágyókat. A vasárnapi napon rengeteg gyerekprogrammal is készülnek a fesztiválon: workshopokkal, játszótérrel és kézműves foglalkozásokkal. Napijegy ára: 4990 Ft + 1000 Ft/workshop. Részletek itt.

Szeláví Fesztivál – Pilisborosjenő, Egri-vár másolata, május 27-29.

A Szeláví májusban ismét elhozza nektek a legjobb nyárindító fesztivált gyerekprogramokkal, zöld beszélgetésekkel, workshopokkal, koncertekkel, vásárral! Májusban az Egri vár másolatánál szórakozhattok és táncolhattok közösen a gyereknapi hétvégén! Fellép majd Varró Dániel és Molnár György, Gryllus Vilmos és Kárász Eszter, de lesznek még vezetett séták, környezettudatos workshopokon, műemlék körhinta, a felnőtteket pedig többek között irodalmi estek, az Anima Sound System vagy a Random Trip koncertjei várja. 6 éves korig ingyenes! Részletek itt. Jegyvásárlás itt.

Nagy Sportágválasztó és Nagy Hangszerválasztó – Merkapt Sportközpont, május 27-28. (ingyenes, regisztrációs)

Több mint 100 sportág, több mint 20 hangszer, 20 000 látogató, olimpiai, Világ – és Európa-bajnok sportolók, neves zenészek, szakképzett oktatók. Ez mind a Budapesti Nagy Sportágválasztó és Nagy Hangszerválasztó, amely május 27-28-án (péntek, szombat) 9 és 17 óra között várja a látogatókat a Merkapt Sportközpontban (Budapest, X. kerület, Maglódi út 12/A). A program ingyenes, de regisztráció szükséges. Részletek itt.

Belvárosi Fesztivál – több helyszínen, május 27-29. (ingyenes)

6 helyszínen: Szabadság tér – Erzsébet tér – Zrínyi utca – Vigadó tér – Bástya park – V.30 Belvárosi Sportközpont várnak benneteket könnyű-, világ- és népzenével, gyerekprogramokkal, egyéb eseményekkel Budapest belvárosában. Május 29-én, vasárnap délelőtt a Szabadság téren, délután a vadonatúj Bástya parkban lesznek kifejezetten családi programok. Minden program ingyenes!
Részletek itt.

Kalandra fül! Fesztivál az Óbudai Danubia Zenekarral – Budapest Music Center, május 28-29.

Az Óbudai Danubia Zenekar klasszikus zenei családi és gyerekfesztiválja vár benneteket május 28-án és 29-én a Budapest Music Centerben. A részletes programot itt éritek el. Jegyárak: 1000-1500 Ft.

Orchideák a Sas-hegyen – Sas-hegyi Látogatóközpont, május 28-29., 10:30

Aki a zsivaj helyett inkább egy csendes, kirándulós programot választana, pompás orchideákat kutathat fel. Ezen a túrán letérnek a megszokott tanösvényről és a Sas-hegy erdeiben bóklászhattok. A körtúra során új perspektívából láthatjátok a hegy – számos fajnak otthont adó – meredek dolomitszikláit is. Jegyár: 1700-2000 Ft. Előzetes jegyváltás szükséges! Részletek itt.

Megnyílt a Néprajzi Múzeum!

Május 23-án adták át az új Néprajzi Múzeumot, melyet mi is bejártunk. A hétvégén is minden nap 20 óráig nyitva tartanak. Május 29-én gyermeknapi programokkal készülnek. Miről mesél a bábtáncoltató betlehem, vagy az Amur-vidéki halbőr ruha? Mi az a kópic? A múzeum Megérkeztünk című időszaki kiállításában a tárgyak története, a ZOOM térben azok értelmezése és a mesék, a Kerámiatérben pedig a tárgyak izgalmas beazonosítása várja a gyerekeket. A programokra több időpontban is be lehet csatlakozni 10-16 óra között. A meghirdetett foglalkozások mellett egy egész napon át tartó animációs alkotási folyamatban is részt lehet venni az Animono Animációs Filmkészítő Műhely közreműködésével.
Részletek itt.

Újra megnyitott a Közlekedési Múzeum kiállítása

2022. május 28-tól újra látogatható a Közlekedési Múzeum népszerű kiállítása a Volt egyszer egy Északi … a történet folytatódik, amely a Múzeum leendő otthona, az Északi Járműjavító történetét meséli el. A kiállítás az Északi Járműjavítóban karbantartott mozdonyokkal, vasúti járművek modelljeivel és fotókkal, plakátokkal meséli el az ország egykor legnagyobb vasúti műhelyének történetét. A 2022-ben megnyíló  kiállítás számos meglepetést tartogat a látogatók számára: a közkedvelt vasúti járművek mellett a Közlekedési Múzeum gyűjteményének kincsei, többek között a Ford T modell, a faros Ikarus busz, vagy a GAZ-12 ZIM is látható lesz. Gyereknapon, május 29-én programokkal is készülnek. Részletek itt.

Rippl Rónai Fesztivál – Kaposvár, május 27-29.

A Rippl-Rónai Fesztivál családi programjai a BábSzínTér közreműködésével. valósulnak meg. Vásári bábjátékok, cirkuszszínház, utcaszínházi produkciók, mesetisztás, fuvintó gyerekkoncertek sora várja a családok apraját nagyját Kaposváron. Részletek itt. Teljes program itt.

Gyermekhétvége – Pécs, Zsolnay Negyed, május 28-29.

A Zsolnay Negyed ezen a hétvégén Pécs legnagyobb játszóterévé változik! Május 28-29-én 10:00 és 19:00 óra között a Városi Gyereknap helyszíne lesz a negyed. A Pirogránit Udvaron május 28-án, szombaton lesz a „Közlekedik a Család” közlekedésbiztonsági vetélkedő Baranya megyei fordulója az Országos Rendőr-főkapitányság szervezésében, vasárnap a Varázshangok csapata várja a családokat sok-sok játékkal és foglalkozással. A Ginkgo térre Star Wars-hősök érkeznek, bűvész „járőrözik”, bemutatkozik a Magnus Aircraft, a Duna-Dráva Nemzeti Park, többféle ügyességi és kézműves játék valamint Varázsóra várja a gyerekeket. A Látogatóközpontban planetáriumi előadások, a Varázstér és a VR Univerzum (29-én mindenkinek diákjegy jár!) csalogatja a családokat, az m21 Galériában pedig legújabb, az univerzum tematikájához kötődő kiállításunk nyílik. A Negyed déli oldalán a sport kedvelő „nagyobb gyerekeknek” mászófalak, motoros bemutatók! A Gyereknap hétvégéjén lesz még többek között Olvasóliget, Europe Direct sátor, sakk oktatás és szimultán, slackline, társasjáték-foglalkozások, játékavatás a Csillagteraszon, Mosolyország, Rátgéber Akadémia kosárlabdameccsek és sokféle finomság! Részletek itt.

MÁJUS 27., péntek

Készítsd el saját Titkos naplód – könyvkötés gyerekeknek – Minurka, pénteken 17:00-19:00 (regisztrációs)

Titkai mindenkinek vannak, na de titkos naplója? A Minden, ami papír Kreatív Alkotóműhely jóvoltából ismét könyvkötő workshop lesz gyerekeknek a Minurkában. Ezúttal papír borítású könyvecskéket készíthettek 2 féle fűzéstípussal, tetszőleges borítóval. Jegyár: 6000 Ft. Regisztráció:  minurkainfo@gmail.com címen. Részletek itt.

MÁJUS 28., szombat

Világjáró gyerekek: Tatárföld – Deák17 Galéria, szombaton 9:30-12:30 (ingyenes, regisztrációs)

Hallottatok már Tatárföldről? A Világjáró gyerekek májusi úticélja ez a különleges múlttal rendelkező köztársaság lesz. A program alkalmával megismerkedhettek Tatárföld kultúrájával, állat és növényvilágával. Fővárosában, Kazanyban tett kiránduláson olyan különleges épületeket is felkereshettek, mint a Kazanyi Kreml, amely a főváros citadellája. A Tatárföldön tett utazást követően táncelőadással és kreatív foglalkozásokkal is készülnek. Ingyenes, de regisztráció szükséges itt.

Nyílt nap – Hungária kocsiszín, szombaton 10:00-16:00 (ingyenes)

Több mint két év kényszerszünet után újra nyílt nap a BKV-nál! A lehető leghagyományosabb módon, „offline”, személyesen, várják a városi közlekedés szerelmeseit, a járműrajongókat, a BKV iránt érdeklődőket május 28-án gyermeknapi rendezvényükre.A nagy találkozásnak az 1902-ben épített, többször átalakított, felújított Hungária kocsiszín ad helyszínt, ami 2006 óta a Combino villamosok otthona. A nyílt napon működés közben is megtekinthető lesz a kocsiszín különlegessége, az a beépített emelőberendezés, amely teljes, 54 méteres hosszában tudja megemelni a nagykörúti „cirkálókat”. A látogatók hangulatát tovább emeli a vezetett csarnoklátogatás, a járműkiállítás és a Magyar Autóklub közlekedésbiztonsági élményprogramja és az Álmok Álmodói kiállítás. A gyerekeket arcfestés is várja. A Hungária kocsiszínben debütál a BKV-s nyílt napok újonca, a Gördülő játszóház. Ingyenes! Részletek itt.

Majorka Bábszínház: PÁRTÁS KIRÁLYLÁNY – Margitsziget, Interaktív meseszínpad, Szabadtéri Színpad mellett, szombaton 10:30 (ingyenes)

Magyar népmese alapján készült a mese, amelyből kiderül, hogy a szívnek nem lehet parancsolni. Van benne ármány, szerelem, háború, sőt rögtönzött katonai kiképzésben részesülhet egy bátor néző is. A sok humorral, énekkel, citeramuzsikával tarkított előadásban megjelenik a boszorkány, oroszlány és sárkány, és végül a király mégiscsak enged a világ rendjének és a szerelmesek egymáséi lesznek. Részletek itt.

Spakni hakni – egy nap a régészekkel – BTM Vármúzeum, szombaton 10:30-14:00

Hogyan zajlik egy ásatás? Mit csinál egy archeozoológus? Milyen játékokkkal játszottak a középkorban gyerekek és a felnőttek? Ismerkedj meg velük, és próbáld ki, milyen régész lennél! Programjegy ára: 1500 Ft. A programjeggyel a BTM Vármúzeum összes (állandó és időszaki) kiállításai is látogathatók a program napján. ​A program Régészet Napja rendezvényhez kapcsolódik.

BFZ Zenei Vásár és Családi Nap – Aquincumi Múzeum, szombaton (ingyenes, koncertek regisztrációsak)

A Budapesti Fesztiválzenekar 2022. május 28-án, szombaton zenei vásárt és családi napot rendez az Aquincumi Múzeumban. A BFZ Zenei Vásár és Családi Napon óránként kezdődnek a gyerekeknek és felnőtteknek is szóló zenei programok, emellett kézműves foglalkozások, tárlatvezetések, előadás, néptánc, és játékok várják a látogatókat. A belépés minden látogató számára ingyenes! Részletek itt.

Csapdában a múzeumban! – Gyereknapi szabadulós játék Geronimo Stiltonnal – Mesemúzeum, szombat 11:00-12:30

Nem fogjátok elhinni, mi történt Geronimo Stiltonnal! Csapdába esett a Mesemúzeumban, és csak rajtatok áll, hogy sikerül-e neki kijutni onnan. A segítségetekkel és néhány nyom felderítésével el kell érnie a kijárathoz, nehogy lekésse a Rágcsáliába tartó repülőjét. Tartsatok velük egy extraegeres kalandra, hagyatkozzatok a megérzéseitekre és használjátok az eszeteket! 7-10 éveseknek. Részletek itt. Múzeumi belépővel látogatható!

MÁV Szimfonikusok: Zene-Tér-Kép Plusz koncertek – Budapest Jazz Club, szombaton 11:00

Vámos-Ligeti Katalin, Vámos Marcell és gyermekeik, Emmes és Benedek közös koncertjére várják a családokat. A foglalkozást Székely Edit fuvolaművész, zenepedagógus vezeti. Részletek itt. Jegyár: 1000 Ft.

LÁSS MINKET ÉS SUHANJ VELÜNK – Integrációs Sportnap Budapesten – Margitszigeti Atlétikai Centrum, szombaton 11:00-18:00 (ingyenes)

A sportnapon való részvétel INGYENES és mindenki számára nyitott, a számtalan sportág kipróbálása mellett szeretnék felhívni a figyelmet fogyatékossággal élő társaink sportolásának fontosságára. Részletek itt.

PILIS EXPO 2022 – „Élmény és érték” – Pilisszántó, Kék-ház, szombaton 10:00-22:00 (ingyenes)

Egész napos kaland az egész családnak. Túrabeszámolók, előadások a pilisi barlangoktól és vadmacskáktól a lovasterápián át az erdei gombák, vadvirágok világáig. Kipróbálható szabadtéri aktivitások, e-bike, 3-D íjászat, a barlangászat élménye. Kóstoljátok meg a környék házi készítésű termékeit, az ízes sajtokat, borokat, az erdő kincseiből készült termékeket. Gyerekeknek kisállat bemutató, Portéke Színpad, Alma Együttes koncert is lesz. Részletek itt. Ingyenes!

MÁJUS 29., vasárnap

HolddalaNap lemezbemutató – Nemzeti Táncszínház, vasárnap 10:30 (ingyenes)

A Millenáris Park közkedvelt játszótéri mesefigurája, Zöld Péter elevenedik meg a HolddalaNap Zenekar új meselemezének bemutató koncertjén. Május 29-én, gyereknapon autentikus népi hangszereken, népdalok és versfeldolgozások által kel életre Zöld Péter meséje a Nemzeti Táncszínház színháztermében a Millenárison. A koncert mesésen fölépített dramaturgiája lehetővé teszi, hogy a gyermekek, az ismétlődő motívumok által maguktól tudjanak kórusban bekapcsolódni a történetbe, átéljék a királylány s a szerencsét próbáló hős szerepét. A koncert után táncház is lesz. Ingyenes!
Részletek itt.

Aranygyapjú Társulat: RÚZSA SÁNDOR, AZ ALFÖLDI BETYÁR – Margitsziget, Szent Margit kolostor-romok, vasárnap 10:30 (ingyenes)

Az Aranygyapjú Társulat különös előadásának gerincét a Rúzsa Sándorról szóló dudán kísért hagyományos dél-alföldi népdalok adják. A korabeli ponyvaregények stílusában előadott jelenetek felvonultatják a hajdani népélet legjellemzőbb karaktereit, a parasztokat, piaci kofákat, a kikapós menyecskét, a pletykás asszonyokat, no és persze a rablót, a zsandárt, és a bírót… Részletek itt. Ingyenes!

IZRAEL74 – Szent István park, vasárnap 14:00-21:00 (ingyenes)

Kulturális programok kicsiknek és nagyoknak Bauhaus városi séta és izraeli finomságok egész délután. Hamisítatlan izraeli fesztiválhangulat sok zenével és zárásként Regev Hod koncerttel, és még sok minden mással. Részletek itt.

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!