Gyerekprogramok hétvégére – 2022. június 25-26.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A leghosszabb nappalokon és a legrövidebb éjszakákon igazi fesztiválhangulat vár benneteket országszerte, hiszen jön a 20 éves Múzeumok Éjszakája, lesz bolygóles és szentjánosbogár rajzás, színházi fesztiválok és zenei programok, különleges, repülő járművek és gyerekbúcsú is.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

VéNégy Fesztivál – több helyszínen, június 23-26.

A fesztivál ugyan inkább színházi és zenei rendezvény, de sok-sok gyereknek és családoknak szóló programmal is készülnek, példul öko-játszóházzal, irodalmi kuckóval, vezetett túrákkal lábon, bringával és vízen. Jegyárak itt. Részletek itt.

Székely Fesztivál – Millenáris, június 24-26. (ingyenes)

Háromnapos székely kulturális, turisztikai, gasztronómiai és kézműves fesztivál vár benneteket a Millenárison. Részletek itt.

Levendula Fesztivál – Tihany, június 18.-július 3.

A Levendula Hetek megőrizte alapvető célját: egy kis időre Tihanyba, a magyarországi levendulatermesztés egyik fellegvárába hívni ennek a csodálatos növénynek a kedvelőit, vigyék hírét annak, hogy itt már száz éve is szerették a levendulát. A nagykorú Levendula Hetek idén is számos programmal, túrával, kiállítással, élménnyel vár benneteket 2 héten át. Részletek itt. További levendula szedd magad helyszíneket itt gyűjtöttünk össze!

Szent László Napok – Somogyvár, június 24-26.

Helyi csoportok bemutatkozója, a futó- és horgászverseny mellett a szombati napon 13 órától lesz még Kézművesek utcája, III. Országos Mézlovagrend Találkozó és Mézfesztivál, 52. sorgyalogezred – látványtábor és ólomkatonaöntés, GOPO – sétavonat kézművesfoglalkozások, népi játékok, pónilovaglás, Első Gyermekhuszár és Tüzér Bandérium Fonyód – íjásztatás, ágyúlövés, célba lövés egyenruhák és fegyverek múzeum sátra. Részletek itt.

Kaláka Fesztivál – Eger, június 23-26.

A fesztivál keretein belül szombaton és vasárnap délelőtt megrendezik a Gyerekfesztivált: koncertekkel, bábszínházzal és egész délelőtt játékprogramokkal várják a gyerekeket és szüleiket. Részletek itt.

Nemzetközi Bábfesztivál és nyárindító hétvége – Békéscsaba, Napsugár Bábszínház, Munkácsy-negyed, június 24-26.

Töltsétek együtt a Múzeumok Éjszakája és a Nemzetközi Bábfesztivál hétvégéjét, kalandozzatok együtt a zene, a fantázia és a digitális élmények világában! Vár benneteket ezen a hétvégén a Munkácsy-negyed. Részletek itt.

Szentjánosbogár rajzás – több helyszínen

Ha még szeretnétek szemtanúi lenni az idei rajzásnak, érdemes minél előbb betervezni a programot, mert idén egy kicsit előbb kezdték meg a bogarak a párkeresés időszakát és előbb is fejeződik majd be. Részletek itt.

Lightyear – premieres film

A Disney és a Pixar új kalandfilmjében, ami egyúttal a játékfigurát ihlető hős, Buzz Lightyear meghatározó eredettörténete, az űrhajós intergalaktikus kalandra indul egy csapat becsvágyó újonccal, no meg robottársával, Soxszal az oldalán. 12 éves kortól.

JÚNIUS 25., szombat

Vitéz László Ángliában – Tündérkert, Molnár-sziget, Soroksár, szombaton 10:00 (ingyenes)

Tovább folytatódik, alakul Vitéz László majd’ kétszáz éves története. Előadja: Barna Zsombor. Várják a Tündérkertbe a kicsiket és a nagyokat, móka és kacagás garantált. Részletek itt. Ingyenes!

Ziránó Színház: A HÁROM KISMALAC – Margitsziget, Interaktív meseszínpad, a Szabadtéri Színpad mellett, szombaton 10:30 (ingyenes)

Az előadásban a klasszikus mese jelenik meg, drótos marionett bábok játékának segítségével, üde zenei kísérettel. A három malackának ezúttal is sok gondja akad a farkassal, de a végén felépül az a ház, amely menedéket nyújt mindhármuknak. Részletek itt. Ingyenes!

Családi Zöld Nap – 19. FINA Világbajnokság/Szurkolói zóna – Margitsziget, FINA VB Fan Zone (Wonder Island Kertmozi), szombaton 13:00-18:00 (ingyenes)

A június 18. és július 3. között zajló FINA világbajnokság nem csak a vízisportok fantasztikus versenyeiről szól, hanem szeretnék felhívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára is. Ennek a jegyében rendezik meg a Családi Zöld Napot, ahol gazdag programmal várják a családokat. Részletek itt.

GYIK Műhely Piknik a Kacsakőnél – Szentendre, Kacsakő Bisztró, szombaton 15:00-17:00 (ingyenes)

Egy (poszt)szentiván-délutáni közös dunaparti alkotásra vár mindnekit a GYIK Műhely a Múzeumok éjszakáján a Kacsakő árnyas, óriási fatörzsektől ölelt zugában, ahol Oberon és Titánia is megbújna szívesen… Színes szalagos csörgőket és buborékfújókat készítünk, Mustármag, Pókháló és Moly tündérek, és egyéb erdei szellemek jelmezeibe bújunk. Gyertek velünk ünnepelni a nyár egyik leghosszabb napján! 5-12 éveseknek ajánlott. Részletek itt. Ingyenes!

Múzeumok Éjszakája – országszerte, szombaton 16 órától

Az ország legnagyobb kulturális rendezvényét, a Múzeumok Éjszakáját a nyári napfordulóhoz legközelebb eső hétvégén, szombaton, azaz idén június 25-én rendezik meg – immár huszadik alkalommal. Ebben az évben a kiállítóterek és gyűjtemények újra teljes erőbedobással koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal, valamint számos meglepetéssel készülnek arra, hogy felejthetetlenné tegyék ezt a varázslatos nyárestét. Mi itt gyűjtöttünk össze több, mint 20 budapesti programot, ahol a gyerekek is jól mulatnak majd! A Múzeumok Éjszakája kiemelt helyszíne 2022-ben Szolnok lesz. Részletek és program itt. Felnőtt jegyár Budapesten 2200 Ft, 6 éves kortól a diákjegy 1000 Ft.

Múzeumok Éjszakája – Szolnok, Reptár, szombaton 16 órától (ingyenes)

A RepTár Szolnoki Repülőmúzeum idén is csatlakozott a Múzeumok Éjszakája eseménysorozathoz. 2022-ben az ország kiemelt városa Szolnok. 2022. június 25-én, 16:00 órától éjfélig díjmentes belépéssel várja a látogatókat. A „Derítsd fel a Baglyot!“ elnevezésű felfedezőjáték során 10 Bagoly századjelvényt kell felkutatni, melyek elrejtőztek a RepTár különböző pontjain. A családokat, kisgyermekeket, gyereksarok várja, ahol repülős kifestők, századjelvény és repülős csillámtetoválás készül. Részletek itt.

Különleges éjszaka a Mini Magyarországban – Szarvas, Mini Magyarország makettpark, szombaton 20:00-24:00

Minden évben csupán az év legrövidebb éjszakáján látható ez a különlegesség a Mini Magyarország makettparkban! Ezen az estén a „vetítővászon” a makettpark lesz, ahol a kicsinyített épületek varázslatos színekben pompáznak majd. A makettpark épületeinek ablakaiban fények gyúlnak, ráadásul a gombnyomásra indítható kis vonatok is világító éjszakai üzemmódra kapcsolnak az ország leghosszabb szabadtéri makettvasút-hálózatán! Az éjszaka leglátványosabb produkciójaként egyedülálló fényfestésre várják a látogatókat. Részletek itt.

JÚNIUS 26., vasárnap

Budapest Classic Grand Prix – vasárnap 9:00-15:35

Vasárnap mintegy nyolcvan oldtimer-, és különleges youngtimerből álló autókaraván látható a fővárosban és a Gödöllői-dombságban. Idén 15. alkalommal gördülnek ki a Budapest Classic Grand Prix márkafüggetlen oldtimer autós túraverseny résztvevői a garázsból, hogy guruló múzeumként bemutassák az autózás történetét az érdeklődőknek. Tervezett útvonal: Budaörs / RAJT – Millenáris, Szabó Magda sétány – Budai Vár, Kapisztrán tér – Bálna – Groupama Aréna – Ludovika Campus – Mogyoród, Fő tér – Gödöllő, Uszoda parkoló – Budapest, Erzsébetligeti Színház / CÉL. Részletek itt.

Zsámbéki Templomtéri Búcsú – Zsámbék Római Katolikus Plébánia, vasárnap 8:30-22:00

A templom búcsújára várják az érdeklődőket, ahol lesz süteménybörze, kirakodóvásár és programok egész estig: pl. 11:00 ACAPELLART Énekegyüttes Nyíregyházáról; 13:00-15:00 Hétpróba gyerekeknek és felnőtteknek a Középkori élményműhely szervezésében; 16:30 Az alkalmazkodás mesterei – Tóth Gábor és állatai; 17:30 Wass Albert: Erdők könyve – az Aranyszamár bábszínház előadása. Részletek itt.

Panni és az erdő szimfóniája – Millennium Háza, vasárnap 10:00

Június 26-án koncerttel, babamuzsikával várja a legkisebbeket a Gardrób Művészeti Csoport a Millennium Házában. Az előadás egy varázslatos, zenés mese arról, hogyan lesz a nyughatatlan erdei állatokból csodásan játszó zenekar, ami nem mellesleg megmenti az évszakokat. A programot 4 éves korig ajánlják! Jegyár: 1500 Ft/fő. Részletek itt.

Red Bull Röpnap 2022 – BudaPart – Kopaszi-gát, vasárnap 10 órától (ingyenes)

10 év után visszatér a Red Bull Röpnap! A Röpnapon kattant mérnökök és vakmerő pilóták váltják valóra az álmukat, hogy repüljenek. Először megépítik a repülő masinájukat. Aztán elrugaszkodnak az ismeretlenbe. Vagy – ahogy az a leggyakrabban történik – megmártóznak a vízben. Részletek itt. Ingyenes!

Illaberek Bábszínház: ROBIN HOOD – Margitsziget, Szent Margit kolostor-romok, vasárnap 10:30 (ingyenes)

Ki ne hallott volna Robin Hoodról, a sherwoodi erdő lakóinak bátor vezéréről? A tréfára mindig kész, szabadságszerető bujdosók történetei 800 éve köztünk élnek és most a tisztelt nagyérdeműhöz is elérnek. Az interaktív előadást, amely a vásári bábjátékok hagyományaiból merít 5 éves kortól ajánlják az alkotók. Részletek itt. Ingyenes!

A sivatag növényei – tematikus szakvezetés – ELTE Füvészkert, vasárnap 11:00 (jegyek csak elővételben kaphatók)

A séta során megismerkedhetünk a sivatagi táj változatosságával, illetve azzal, hogy az ott élő növények miképp alkalmazkodtak a mostoha körülményekhez és hogyan hódították meg ezt a szélsőséges vidéket. A program nagyobb gyerekekkel ajánlott. Részletek itt.

Gyerekbúcsú – Kultúrkúria, vasárnap 16 órától (ingyenes)

A hagyományos évadzáró gyermekmulatságon lesz 17 órától Az égigérő fa – a MárkusZinház előadásában, 18 órától Szajlai Szabolcs bűvész műsora, majd 19 órától Itt van a nyár, a Kiskalász zenekar koncertje. Emellett Pegazus mesés játéktár,  Bogárháton – bogaras játszóház, Szamárlétra, Horgonyt fel! játszósarok, Tekergőtér – az izgalmas játékok tere, kézműves terasz, arcfestés, hempergő, logikai és ügyességi játékok várják a gyerekeket. Részletek itt. Ingyenes!

Folytatódik a Balaton hét a Minimatinén, így a legjobb nyári fesztiválokat és a legújabb helyeket is bemutatjuk nektek!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!