Gyerekprogramok hétvégére – 2022. június 17-19.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Illatozó levendulamezők, éjszakai kirándulások, Balaton és Budapest, szabadtéri fesztiválok, Apák napja, sportos programok és sok-sok zene. Igazán jól kezdődik a vakáció! Gyerekprogramok hétvégére a Minimatiné válogatásában!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Levendulaszüret és szentjánosbogár rajzás

Ha elindul a nyári szünet, biztosak lehetünk benne, hogy hamarosan kezdődik a szentjánosbogár rajzás. A vezetett séták a Soroksári és a Vácrátóti Arborétumban már elkezdődtek, az Alcsúti Arborétumban pedig hamarosan elindulnak. Itt gyűjtöttük össze a szentjánosbogár programokat, ahol szemtanúi lehettek ennek a csodás természeti jelenségnek. Ha pedig levendulát gyűjtenétek, 15 jó helyet találtok idei összeállításunkban a főváros környékén, a Balatonnál és még számos illatos helyszínen.

Balaton hét a Minimatinén!

Hogyan is indíthatnánk jobban ezt a nyári szünetet, mint rengeteg balatonos ajánlóval. Ezen a héten ajánlunk nektek nyári fesztiválokat, új helyeket és vasárnap éjfélig még Bartos Erika: Brúnó a Balatonon című mesekönyvét is megnyerhetitek. További kicsiknek és iskolásoknak szóló balatonos meséket, regényeket itt találtok, illetve aktualizáltuk nagy balatonos bakancslistánkat is, ahol tanösvényeket, játszótereket, állatos helyeket, látogatóközpontokat gyűjtöttünk össze.

Utolsó hétvége a Gyerek Szigeten – Hajógyári-sziget, június 18-19. (ingyenes)

A gyerekek legnagyobb fesztiválja, a Generali Gyerek Sziget lassan végéhez ér, de az utolsó hétvégén is sok-sok újdonsággal, koncerttel és játékkal várják a családokat a Hajógyári-szigetre június 18-19-én. 
Szombat délelőtt Violin király és Hangakisasszony zenés mesejátéka a hangok országába kalauzol mindenkit, délután a Toppantó táncház zenéire rophatják, majd a Kiskalász együttes (szombat 16:30) hozza el a Nyuszimot(u)r dalait. Vasárnap Farkasházi Réka és a Tintanyúl (vasárnap 11:00) együttes érkezik, míg délután a Kabóca Bábszínház Kodzsugukila a boszorkány (vasárnap 14:30) előadásával szórakoztatja a nagyérdeműt, majd a Rutkai Bori Banda (vasárnap 16:30) koncertezik. Ingyenes! Részletek itt.

II. kerület napja – Mechwart liget, június 18-19. (ingyenes)

Június 18-án és június 19-én kerületi rendezvénysorozattal készülnek: családi- és gyermekprogramokkal, egészségügyi szűrésekkel, gasztronómiával, kézműves foglalkozásokkal, koncertekkel és rengeteg meglepetéssel a Mechwart ligetben. Szombaton fellép többek között 11 órától a Kabóca Bábszínház, 15 órától Farkasházi Réka és a Tintanyúl, 17 órától Varró Dani, Radványi Balázs és Balog Péter és 20 órától Palya Bea. Ingyenes! Részletek itt.

Normafa – Induljon a szezon! – Normafa, régi parkoló, a Síház mellett, június 16-19.

Az eseményen bemutatkoznak a pavilonok, amelyek mostantól séta előtt, kirándulás után várnak új ízekkel a Normafa kultikus ételei mellett. A 4 napos ünneplésen a legnyáribb dallamokkal, programokkal és italakciókkal is készülnek. Szombaton 14:00-18:00 KidSpirit játéksarok, vasárnap 16 órától a Tekergő Bábszínház A bundás bocsok kalandjai című előadása vár benneteket. Részletek itt.

JÚNIUS 17., péntek

VakációZOO – A Medveotthon nyárköszöntő éjszakájára – Veresegyház, pénteken 19 órától

Kertmozi, éjszakai előadások, vezetések, tűzvarázs és éjszakai vonatozás is vár rátok a nyári szünet első péntekén. Részletek itt. Medvepark belépővel látogatható.

Mozgás Éjszakája 2022 – Hősök tere, pénteken 19 órától (ingyenes, néhány program regisztrációs)

Sportolj június 17-én (pénteken) egész éjszakán át Budapest szívében, a gyönyörűen felújított Városligetben és a Hősök terén. Az ikonikus helyszínen 25 sportágban próbálhatjátok ki magatokat és rátalálhattok arra, melyben a legtöbb örömötöket lelitek. Az eseményen való részvétel az idei évben is ingyenes! Részletek itt.

JÚNIUS 18., szombat

Schatz Gyereknap! ESŐNAP – Schatz Gasztroműhely, Budakeszi, szombaton 8:30-tól

Itt kezdhetitek a napot egy közös reggelizéssel, készülnek frissen sült pékáruval, kávékkal, kakaóval, teával. Később lesz helyben készült pizza, torták, frissítő italok. Andi, a Toppantó megálmodója tart egy zenés táncos foglalkozás a kicsiknek 10:30-tól, lesz quadro mászóka, lego duplo sarok, olvasó sarok, kreatív sarok, zene, csillámtetoválás, kisautók, horgászat, és lezárásként egy izgalmas tombola. Részletek itt.

Búgócsiga Zenede – Soroksár, Tündérkert, szombaton 10:00 (ingyenes)

Szombat délelőttönként szünidei programsorozattal készülnek a soroksári Tündérkertben 10 és 13 óra között. Ezúttal a Búgócsiga zenede szórakoztatja majd a közönséget, de lesz még állatsimogató és kézműves foglalkozás is. Ingyenes! Részletek itt.

Szünidei Kikapcspont rendezvénysorozat nyitó – Bókay-kert, szombaton 10:00 (ingyenes, regisztrációs)

Az egész nyarat felölelő kreatív-kézműves-művészeti foglalkozás-sorozatot szerveznek a Kult18 intézményeiben. 9+1 alkalommal várják a családokat, ahol képzőművészek és szakemberek segítségével készíthetnek egyedi, értékes alkotásokat, sajátíthatnak el izgalmas művészeti technikákat… és mindezt teljesen ingyenesen. A nyitó eseményen 10 órától fellép a Kolompos. Ingyenes, de regisztráció szükséges. Részletek itt.

Fiktív Hétker: családi nap // 5.0 – Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény, szombaton 10:00

A „múzeumi évad” utolsó családi napja: kreatív alkotás, felfedezés, múzeum és irodalom jegyében zajlik majd. Jegyár gyermekeknek és alkotni vágyó szülőknek 1000 Ft/fő, a programban részt venni nem kívánó kísérőknek ingyenes. Részletek itt.

Majorka Színház: GYURKA CITERÁJA – Margitsziget, Szabadtéri Színpad szomszédságában – szombaton 10:30 (ingyenes)

A király szépséges leánya, ki szomorúsága miatt elkendőzte szép arcát, akkorát kacag ezen a muzsikás legényen, s két táncoló egérkéjén, hogy nem csak a kendője hullik a földre nagy nevettében, de bizony még a kezét is odanyújtja leendő férjurának. Itt a vége fuss el véle. Ingyenes! Részletek itt.

IV. Nyárindító Gyermekfesztivál – Érd, Nemzeti Lovaskultúra Központ, szombaton 11 órától

Színes családi programokkal várjuk a gyerekeket és felnőtteket a Nemzeti Lovaskultúra Központban, ahol lesz többek között népi játszótér, kirakodóvásár, íjászat, WTCR versenyautó szimulátor, kézműveskedés, kisállat simogatós, sétalovagoltatás, sétakocsikázás, interaktív előadás gyerekeknek a fogatokról, interaktív istálló látogatás, harcművészeti bemutató, habfürdőzés a tűzoltóság közreműködésével, interaktív kutyás bemutató és még sok minden más. Ingyenes! Részletek itt.

VÁROS TÉR KÉP #3 ÉVZÁRÓ JUNIÁLIS és POP-UP ZÁRÓKIÁLLÍTÁS A GYIK-Műhely 2021/22 ÉVADÁRÓLGYIK Műhely, szombaton 13 órától

Évzáró mulatság a GYIK Műhelyben! Szeretettel várnak benneteket az évzáró majálisra és egy rendhagyó GYIK foglalkozásra. Idén vissszatértek az online-ból az élő térbe, és bár költözniük is kellett, de sikerült belakniuk az új, Fő utcai helyet. Ünnepeljétek meg az évet a csoportok munkáiból készült mini-kiállítással és közös alkotással! Részletek itt.

VITÉZ LÁSZLÓ ÁNGLIÁBAN – Virág Benedek Ház, I. kerület Döbrentei utca 9., szombaton 16:00

Megszületett Vitéz László és Vas Juliska kisfia. Bizony ám, pajtikák! Csakhogy van egy kis bökkenő: mi legyen a gyerek neve? Juliska ragaszkodik hozzá, hogy egy ilyen kemény gyereknek a Henrik nevet kell kapnia, viszont László mindenképp a László nevet adná a kicsinek. Mivel nem jutnak dűlőre, László elhatározza, hogy meglátogatja ángliai barátját, Punch urat, aki még a Lamancsi-csatornán is túl lakik. Az úton hihetetlen kalandokba keverednek, leleményes hősünknek újra bizonyítania kell talpraesettségét! Belépő: 1500 Ft, testvérkedvezménnyel 1000 Ft/fő, 2 éves kor alatt ingyenes. Részletek itt.

Az esti erdő meséi-családi túra – Pilisszentiván, Villa Negra előtt, szombaton 20:00 (regisztrációs, előzetes jegyvásárlás szükséges)

Mit rejt az erdő éjszaka? A túra nyomvonalán több állomást alakítanak ki, melyek mindegyike az esti erdő különleges világából tár fel egy-egy érdekes részletet. Ismerkedés az erdei állatok világával, esti lepkemegfigyelés, a Jági-tó lakóinak rejtett élete, élőlények UV fény alatt. Ha szerencsénk van, a túra során a szentjánosbogarak táncában is gyönyörködhetünk. Jegyvásárlás kizárólag online történik. Helyszíni jegyvásárlásra nincs lehetőség! Előzetes bejelentkezés szükséges! Jegyár: 1700-2400 Ft. Részletek itt.

Szent Iván Éji túra – Az éjszakai erdő – Ócsa, szombaton 20:30 (előzetes jegyvásárlás szükséges)

Családi kalandozásra hívnak mindenkit a Selyem-réti tanösvényre a nyári napforduló alkalmából! Az esti sétán megismerkedhetünk a láperdő élővilágával, éjszaka is hallható állathangokat tanulunk, és összebarátkozhatunk az éjszakai erdő hangulatával. Fejlámpát érdemes vinni! A túrán csak a jegymester.hu oldalon előre megváltott jeggyel lehet rész venni, helyszíni jegyvásárlásra nincs lehetőség! Jegyár: 1700-2400 Ft. Részletek itt.


JÚNIUS 19., vasárnap

Apák napi Pöttömkert – Budapest Park,vasárnap 10:00-15:00

Ezen a vasárnapon 10-15 óra között a Budapest Park átalakul egy játékbirodalommá, ahol színes alkotó folyamatokon át, az ugrálásig, a mondókázáson át az Eszter-lánc mesezenekar koncertjén túl Hajnal Máté kápráztat el, hogy aztán az Aranyszamár színházasoknál megpihenhessünk Vackor történetét hallgatva. A belépés 9. kerületi lakcímkártyával, illetve 0-2 éves korig ingyenes. Gyerekjegy 2-18 éves korig: 499 Ft, felnőtt jegy: 999 Ft. Részletek itt.

Ingyenes belépés a Vasúttörténeti Parkba – vasárnap egész nap

A Vasúttörténeti Parkba a belépés és a fordítókorongozás, valamint a MESEÖSVÉNY program is díjmentes, a további interaktív programok térítés ellenében vehetők igénybe. Részletek itt.

Kalandos művészeti foglalkozás gyerekeknek – Massolit Books & Café in Budapest, vasárnap 10:30 (ingyenes, regisztrációs)

„Programunk során a Szaharába költözünk, hogy kövessük egy lengyel utazó, Kazimierz Nowak izgalmas útját. Ő – a „Kerékpárral Afrikában. Igaz történet” című könyv főhőse – volt az első, aki végigkerekezte ezt a kontinenst. A foglalkozáson természetes anyagokból makettet készítünk a sivatagról (igazi homok is lesz) Kiderül, hogy nem is olyan üres a sivatag, mint amilyennek gondoltuk.” A belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció: wonderlandalapitvany@gmail.com. Részletek itt.

Trópusi ehető gyümölcsök – tematikus szakvezetés – ELTE Füvészkert, vasárnap 11:00 (előzetes jegyvásárlás szükséges)

Rengeteg olyan élelmet fogyasztunk, amelyről nem tudjuk honnan jön. Mi fán terem a kesudió? Honnan érkezik a kávé? A főzés népszerűségének köszönhetően ma már sokan tudják, hogy egyes kaktuszok is fogyaszthatóak, viszont nem mindenki látott még termő banánokat Budapest szívében. A séta során ezeket és más izgalmas ehető növényeket ismerhetünk meg. Jegyek csak online vásárolhatóak itt: https://tixa.hu/elte-fuveszkert. Ára: 3900 Ft/fő, mely tartalmazza a Füvészkerti belépőjegyet is. Az online jegyet nem szükséges kinyomtatni, elég a telefonon bemutatni a Füvészkert portáján. A séta a portától indul és kb 1,5-2 órát tart. Részletek itt.

V4 Forgatag – A magyar V4 elnökség záróeseménye – Várkert Bazár, vasárnap 12 órától (ingyenes)

Az elmúlt egy évben Magyarország töltötte be a Visegrádi Négyek elnöki tisztjét. Ezt megünneplendő kerül sor a június 19-i V4 Forgatagra, azaz a 2021/22-es magyar elnökség záróeseményére, ahol déltől egészen késő estig koncertekkel, kulturális-, gasztronómiai- és gyermekprogramokkal, sportbemutatókkal és még ennél is több meglepetéssel várunk minden kedves érdeklődőt a Várkert Bazárhoz. 12:30-tól és fellép Kőhalmi Ferenc gyermekzenekara, 13:30-tól lesz Freestyle foci bemutató és workshop, 14 órától Kolompos Együttes koncert és még sok minden más. A rendezvény ingyenes. Részletes program itt.

Budapest, nyár, gyerekek

Rengeteg jó ötletet gyűjtöttünk össze az idei nyárra, ha Budapestre látogattok vagy éppen itt éltek. Ingyenes programok, újdonságok, múzeumok, foglalkozások és még sok minden más is szerepel budapesti nyári válogatásunkban.

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!