Gyerekprogramok hétvégére – 2022. július 9-10.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kultúrák találkozása, ezzel jellemezhetnénk leginkább a hétvégét, hiszen a hagyományőrző programok mellett lesz például francia utcabál, indiai Szekérfesztivál is, de ajánlunk még meseösvényt és mesefesztivált, szabadtéri koncerteket és járműves programokat a mini mozdonyoktól a kéklámpás találkozóig.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok – július 8-10.

Visegrádon, az élő középkor városában rendezik meg több mint három évtizede Magyarország egyik legnagyobb nyári szabadtéri történelmi fesztiválját, a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokat. A háromnapos rendezvény az 1335-ös visegrádi királytalálkozó korszakát idézi fel, gyalogos és lovas lovagi tornával, várostrommal, solymász- és táncbemutatókkal, Európa számos országából és Magyarországról érkező hagyományőrző csapatok fellépésével. Jegyárak itt. Részletek itt.

Terepasztalok az Északiban – Északi Járműjavító, új Közlekedési Múzeum, július 9-10.

Hétvégén óriási, különleges terepasztalokkal várnak a Dízelcsarnokban: több mint 100 m2 alapterületen 200 m vasúti pálya, 100 db vasúti szerelvény és 25 db folyamatosan mozgó vasúti kocsi. Jegyár: itt. Részletek itt.

X. Bálint Ágnes Mesefesztivál – Vecsés, Bálint Ágnes Kulturális Központ, július 8-10.

2022-ben július 8-9-10-én kerül megrendezésre Vecsésen a Bálint Ágnes Mesefesztivál. Az egész hétvégét felölelő eseménysorozat az elmúlt 10 év Mesefesztiváljait ötvözi majd névadója Bálint Ágnes születésének 100. évfordulójával. A minőségi programok mellett látványos és különleges meglepetés játékokkal is készülünk, természetesen nem maradhat el a retro kisbusz és a kisvonat sem, mely a Bálint Ágnes Kulturális Központ és a Bálint Ágnes Emlékház között közlekedik majd. Ingyenes! Részletek itt.

Zsolnay Fényfesztivál – Zsolnay-negyed, július 7-10. (néhány program fizetős)

2022-ben július 7. és 10. között ismét várja a látogatókat az ország legnagyobb fényünnepe! A 4 napos fesztivál igazi élmény családoknak és baráti társaságoknak Pécs mediterrán belvárosában, nemzetközi fényfestőversennyel, a Fény Útja körülbelül 30 látványosságával, különleges utcaművészeti és zenei programmal! Részletek itt.

Göcseji Dombérozó – 32 településen, július 8-17.

32 település 52 helyszínén 10 nap alatt több mint 100 program vár rátok. Az idei Dombérozó vezérfonala Göcsej népi építészete. Bringás- és gyalogostúrák, előadások, gyerekprogramok, nyitott porták is várnak rátok ezen a csodaszép vidéken. Részletes program itt.

JÚLIUS 9., szombat

Kékevező Fesztivál – Horány, szombaton 8:00-23:00 (ingyenes)

A horányi Piac téren, a vízparton és a Pusztamonostori Birkásban várnak mindenkit. Lesz reggeli, zenés jóga a vízparton, gáton futás érmekkel, egész nap mini vízitúrák, pancsolás, élményevezés és sárkányhajó verseny is. A Birkásban állatsimogató, póni lovaglás, sajtkóstoló, kézműveskedés vár mindenkit. Ingyenes! Részletek itt.

II. Kéklámpás Találkozó – Aeropark, szombaton 9:00-20:00

A tűzoltó-, rendőr-, és mentőautók mellett várhatóan helikopterek is tiszteletüket teszik a nagyszabású rendezvényen. Látványos bemutatók, izgalmas szimulációk, élményautózás, speciális eszközök, kéklámpás játszótér és járműfelvonulás vár mindenkit a ferihegyi repülőmúzeumban. Jegyár: Aeropark belépővel látogatható. Részletek itt.

Danny mesél – Családi Szombat – Tündérkert, Molnár-sziget, Soroksár, szombaton 10:00 (ingyenes)

Egy Danny mesél című előadáson ugyanakkora eséllyel találkozhatsz tradicionális afrikai dobokkal és brazil berimbauval, mint egy házi készítésű harsonával, amely egy konyhai mosogatóból készült, vagy egy xilofonnal, ami fémhulladékból és egy létrából lett összetákolva. Fülbemászó dallamok, izgalmas történetek, és Danny egyedi zenés komédia-stílusa együtt egy olyan különleges előadást hoznak létre, amely az egész családnak szól. Ingyenes! Részletek itt.

Ratha-Yātrā Szekérfesztivál Budapest 2022 – Andrássy út – Városliget, szombaton 10:00-18:00 (ingyenes)

Két év kihagyás után ismét megrendezik az Indiai Fesztivált az Andrássy úton, majd a Városligetben. Az idei Szekérfesztivál vezérmotívuma a béke és az érzés, hogy mindannyian egyetlen hatalmas család részei vagyunk, ahogyan azt szanszkritul mondják: vasudhaiva kutumbakam. A menet 10 órakor indul a Vörösmarty térről és 13 órára érkezik a Városligetbe. Ingyenes! Részletek itt.

Urban Ride – Westend Tetőkert, szombaton 10:00-24:00 (ingyenes)

Bringával vagy rollerrel közlekedsz? Akkor ott a helyed a július 9-én a Westend Tetőkertben, ahol biciklis és rolleres programokkal várnak, sőt az Art & Design Market kiállítói is csatlakoznak a rendezvényhez. Lesz még molinó újrahasznosító workshop a Medence Csoporttal, Kempf Zozo BMX világbajnok bemutatója, e-bike teszt, bringás ügyességi pálya gyerekeknek, játékos fejtörők, oktatóprogramok, ökojátékok és Bringa Divat vásár. Ingyenes! Részletek itt.

Asztro-matiné ‘Naprendszer’ – Svábhegyi Csillagvizsgáló, szombaton 10:00-12:00

A program során a gyerekek könnyen érthető, de annál színesebb nyelvén magyarázzák el az univerzum érdekességeit, interaktív módon mutatjuk be a jelenségeket, és megválaszoljuk a gyerekek sokszor egyszerűnek tűnő, de fogas kérdéseit. 6-12 éves gyerekeknek. Részletek itt.

Misztrál: Álomkófic – Magyar Zene Háza, szombaton 10:30-11:30 (ingyenes)

Jobbnál jobb koncertekkel várják az egész családot, egész nyáron a Magyar Zene Házában. Számos nagyszerű együttes érkezik hozzájuk szombat délelőttönként, hogy szórakoztassák a legifjabb korosztályt. Ezúttal a Misztrál együttes koncertezik. Ingyenes! Részletek itt.

A fából faragott királyfi – Millenáris G épület (Zenélő Budapest), szombaton 11:00 (ingyenes)

Az előadás új megközelítésben a báb- és táncművészet elemeit ötvözve, rendkívül intenzíven érzékelteti Balázs Béla meséjének, és Bartók csodálatos természetlélek-zenéjének népi szecessziós stílusát. 8 éves kortól ajánlott. Ingyenes! Részletek itt.

Mesetúra – Sóstó Látogatóközpont Székesfehérvár, szombaton 16:00-17:00 (regisztrációs)

Ismerjétek meg a Sóstó különleges állatvilágát egy interaktív mesés túra keretében. A 60 perces izgalmas kaland során kicsik és nagyok együtt énekelhetnek, hallgatózhatnak vagy éppen leskelődhetnek az élővilág után. A túrát 4-8 éves kor közötti gyermekes családoknak ajánlják. A túra létszámkorláthoz kötött (max. 15 gyerek). A programon való részvétel regisztrációhoz kötött! Jegyár: 1500 Ft/fő, 3500 Ft/család (2 fő felnőtt és 2 fő 18 év alatti gyerek). Részletek itt.

Utcabál – Francia Intézet, szombaton 17:00-24:00 (ingyenes)

A Francia Intézet 2022. július 9-én rendezi meg hagyományos utcabálját az Intézet előtti téren, ahol a francia nemzeti ünnepet zenével és tánccal, illetve kézműves foglalkozással fogják megünnepelni. 17 és 19 óra között a GYIK Műhely tart művészeti foglalkozást gyerekeknek és felnőtteknek, az épület 30. évfordulójához kapcsolódó közös alkotásokkal, este pedig koncertekkel készülnek. Ingyenes! Részletek itt.

JÚLIUS 10., vasárnap

Platz Piac • 2. Szülinap + Pilis Food & Drinks – Pilisvörösvár, Kacsa-tó, vasárnap 9:00-14:00 (ingyenes)

Július 10-én várnak szeretettel egy igazi szülinapozós, ünneplős piacozásra a Pilis Food&Drink csapatával együtt, akik street food ételekkel készülnek. Lesz még ⁣Szamóca Stone Art: ingyenes kavicsfestés 14 éves korig, koncertek és természetesen helyi termékek. Ingyenes! Részletek itt.

WAMP – Várkert Bazár, Neoreneszánsz kert, vasárnap 11:00-19:00 (ingyenes)

A WAMP kiállítók színe-java készül erre az alkalomra egyedi tervezésű ruhákkal, táskákkal, grafikákkal, kerámiával, ékszerekkel, kiegészítőkkel. Ingyenes! Részletek itt.

Mákszem és Gubó bringatúrák – Szentendrei Skanzen, vasárnap 11:00 (regisztrációs)

A nyár folyamán több alkalommal vehettek részt kifejezetten gyerekeknek szóló bringás túrán a Szentendrei Skanzenben. Mákszemmel és Gubóval a Skanzen mesekönyvére épített tematikus biciklis túrán a családok végigjárhatják, milyen kalandos és varázslatos utat tett meg az eltévedt ikerpár. Megismerkedhetnek a mesekönyv emblematikus szereplőivel, Palikával a vízimalom macskabaglyával és a két pásztorkutyával Mákossal és Gubával is. A programra előzetes bejelentkezés szükséges, részletek itt.

Mini Mozdonyok Nagy Napja – Szarvas, Mini Magyarország Makettpark, a Szarvasi Arborétum mellett, vasárnap egész nap

Ismét a vonatoké a főszerep a Mini Mozdonyok Nagy Napján. Évről-évre egyre több különlegesség várja a vonatok és a vasútmodellek rajongóit. A kizárólag erre a napra érkező vendég vonatok ismét a makettpark sínein róják majd a köröket, hazánk leghosszabb, több mint hatszáz méter hosszú szabadtéri modellvasút-hálózatán, ahol a látogatók egy gombnyomással indíthatják el makettpark saját mozdonyait is! A Mini Magyarországba érkező gyerekek ezen a napon ajándék sípjukkal térhetnek haza, de előtte „mini vasutasként” járhatják be a makettparkot. A kürtölő, zakatoló gombnyomásra indítható vonatokat nagyon szeretjük! Jegyár: itt . Részletek itt.

Zenélj velünk a Millenárison! (Zenélő Budapest) – Millenáris, vasárnap 16:00-19:00 (ingyenes)

Közösségi hangszerek kiállítása, interaktív térzene gyerekeknek júliusban minden vasárnap 16:00-tól 19:00-ig a Millenáris Széllkapu parkjában. Ingyenes! Részletek itt.

Táncház a parkban – Néprajzi Múzeum, vasárnap 17:00 (ingyenes)

Szeptemberig minden második vasárnap táncházzá alakul a városligeti promenád. A táncház mozgalom legkiválóbb bandái fogják húzni a talpalávalót a térség legkülönfélébb népi hagyományait felelevenítve. Legyen szó klasszikus erdélyi vonós zenéről, vagy balkáni rezesekről, moldvai csángó muzsikáról, itt mindent meg fog találni az érdeklődő. Ingyenes! Részletek itt.

Huszárruhás rézfúvósok (Zenélő Budapest) – Várkert Bazár Gloriettjénél  vasárnap 17:00-17:30 (ingyenes)

A Zenélő Budapest programsorozat keretében minden vasárnap koraeste huszárruhás rézfúvósokkal találkozhattok a Várkert Bazárban. Ingyenes! Részletek itt.

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!