Gyerekprogramok hétvégére – 2022. január 29-30.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A diafilmek, múzeumi események, kisvasutazás és kirándulás mellett már farsangi programokat is találtok a Minimatiné ajánlójában.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Mackófarsang – Fővárosi Állat- és Növénykert, január 29-30.

Január 29. és január 30. között a jelmezben vagy játékmackóval érkező 14 éven aluli gyermekeknek 200 Ft a belépés a budapesti Állatkertbe a Mackófarsang rendezvényén. Részletes program itt.

Helló, Héraklész – Budapest Bábszínház, szombaton 19:00 és vasárnap 15:00

Tasnádi István Héraklész mítoszából írt új darabot, kifejezetten a Bábszínház társulata számára. A legendás hős (ma úgy mondanánk: szuperhős), Héraklész és hétköznapi halandó féltestvére, Iphiklész történetén keresztül a mitológia eszköztárával, de a mai gyerekek nyelvén beszél bátorságról, hősiességről, kiválasztottságról, elbizakodottságról, testvérféltékenységről és testvéri szeretetről. Igazán látványos előadás, nekünk nagyon tetszett. 10 éves kortól ajánlott. Jegyvásárlás itt. Jegyár: 2800-3400 Ft.

JANUÁR 29., szombat

Eszter-lánc mesezenekar 10 éves születésnapi koncert, közreműködik: Halász Judit – MOMKult, szombat 11:00

A zenekar nagy szülinapi bulit tart ezen a délelőttön, ahol régi és új dalokkal, és egy nagyon kedves vendéggel várnak benneteket. Együtt muzsikálhattok, táncolhattok. Jegyár: 2000 Ft.

Kézműves foglalkozás sok-sok kalózkodással és játékkal – Mesemúzeum, szombaton 11:00

Útra kelhettek és felfedezhetitek a világot, hogy rábukkanjatok egy rég elrejtett kincsre. A kincskeresés után mindenki készíthet magának egy vitorlás hajót, vikinget, csörgőt, hangszereket. Sok-sok alapanyag, kreatívoknak mindent szabad! A foglalkozást Farkas Réka iparművész vezeti. Múzeumi belépővel látogatható. 5-11 éveseknek ajánlott.

A népzene ünnepe – a táncháztól a világzenéig – Müpa, szombaton 16:00 (ingyenes)

A felvidéki Révkomáromból származó Korpás Éva megjárta a pozsonyi Ifjú Szívek Táncegyüttest, 1995-től tizennégy éven át volt a Tükrös együttes énekese, a Lakatos Róbert és a RÉV zenekarral pedig kísérletet tettek a népzene és a klasszikus zene határainak átlépésére. 2007-ben készítette el első önálló, gyermekeknek szóló lemezét Csalogató címmel. A rendezvényre a belépés díjtalan. A járványügyi intézkedéssel kapcsolatos tudnivalók itt.

Rejtély a villában-családi program – Bajor Gizi Színészmúzeum, szombaton 18:00 (regisztrációs)

Bajor Gizi a Nemzeti Színház legendás színésznője volt. Egykori lakhelye megannyi titkot rejt. A hatalmas villában barangolva a legkülönfélébb kalandokba keveredhetnek a gyerekek. Szülők számára is programokkal készülnek: színházi történetekkel, vetítéssel, kvízjátékkal. A részvétel REGISZTRÁCIÓHOZ kötött. A program 7 éves kortól ajánlott. Információ és regisztráció: gerecs.katalin@oszmi.hu. Jegyár: 500 Ft/fő.

Medvevilág Szicíliában – m2 gyerekcsatorna, szombaton 18:15

Dino Buzatti varázslatos meséje arról, hogyan vették át az uralmat a medvék Szicíliában, majd hogyan tértek vissza a hegyekbe, mikor ráébredtek, milyen rossz hatással van rájuk az emberi társadalom. A 2020-ban készült animációs film 6 éves kortól ajánlott.

JANUÁR 30. , vasárnap

Tánc, románc és csipkés ármányok – Élő történelem – Pesti Vigadó, vasárnap 11:00-12:00

A bálok fénykorában a tél, és nem a nyár volt a kikapcsolódás ideje. A fagyos magány elől mindenki a fűtött tánctermekbe gyűlve kereste a testi és lelki felhevülést. Bálok jelezték a farsang eljövetelét, háborúk lezárását, de hatalmas botrányok kirobbanásának is csillogó keretet adtak. Élő történelmi sétánkon megelevenednek a hullámzó XIX. század báli idényei, melyek nem csak a pompás ruhákban, de a báli közönség emlékeiben is sok izgalmat rejtenek. Ajánlott korosztály: 10 éves kor fölött. A program a Mare Temporis közreműködésével valósul meg. Részletek, jegyvásárlás itt.

Gryllus Vilmos: Maszkabál koncert – Puskin, vasárnap 10:00

Itt a farsang, a báli szezon, a Kuckóban pedig Gryllus Vilmost látjuk vendégül, aki az alkalomhoz illően Maszkabál című albumával lép fel. Részletek itt. Jegyár: 2500 Ft. Február 13-án 2 időpontban (9:30 és 11:30 a MOMKultban is vár benneteket.

Nyílt nap – Gyermekvasút Széchenyihegy végállomás, vasárnap 10:00-16:00 (ingyenes, a vonatozás fizetős)

A nyílt napra ellátogató gyerekek kipróbálhatják Széchenyihegy állomás vasúti berendezéseit. Így akár a legkisebbek is nyomtathatnak jegyet a jegykiadó számítógéppel, felpróbálhatják az egyenruhát, valamint kisfilmeket nézhetnek a mozikocsiban. Az iskolások hangosbemondóként is bizonyíthatnak, betekinthetnek a váltókezelő munkájába, és az állomáson álló szalonkocsiban valódi vasutas felszerelésekkel végezhetik a jegyvizsgáló teendőit. A nyílt nap alkalmával járműbemutatóval is várják az érdeklődőket Széchenyihegyen: kívül-belül meg lehet tekinteni egy kiállított gőzmozdonyt, a kis vasútbarátok felszállhatnak egy hagyományos Mk45-ös típusú dízelmozdonyra, a C50-es kismozdonyra és a lillafüredi motorkocsira. Részletek itt.

Monteverdi, a kórusforradalmár – Zeneakadémia, vasárnap 11:00

Az ember, aki elindította az operát világhódító útján. A szerző, aki szembe mert menni a hagyományokkal. A forradalmár, akinek nem volt mindegy, miről szól egy-egy zene szövege. Ő Claudio Monteverdi, a barokk zene Puskás Tivadarja, a Liszt-kukacok Akadémiája tavaszi évadának első feltalálója. A szezonnyitó matinén Mona Dániel zenetörténész a régi századok kórusmuzsikájának legavatottabb hazai együttese, a Szent Efrém Férfikar segítségével mutatja be, milyen volt a kóruséneklés Monteverdi előtt, miben áll az itáliai mester eredetisége, és miért csodáljuk a mai napig az újításait. Állathangok, könnyek, vacogás, nevetés a zene nyelvén és persze a szerelméért az alvilágba is alászálló Orfeusz története – tudta ez a Monteverdi, mi kell a Liszt-kukacok közönségének! 10-15 éveseknek ajánlott. Jegyár: 2500 Ft.

Vasárnapi barangoló – Kiscelli Múzeum, vasárnap 15:00 (regisztrációs)

A Vasárnapi Barangolón elmerülhettek a cirkuszosok és artisták világában. A januártól márciusig terjedő időszak a farsang időszaka. A hamarosan nyíló időszaki kiállítás anyagát felhasználva megismerkedhettek az 1800-as évek Pest-Budájával, a mutatványosok jellegzetes alakjaival, a kor optikai játékaival. Mindeközben jelmezt ölthettek és lassan-lassan elengedhetitek a telet. Belépőjegy: 2400 Ft, kísérőjegy szülőknek: ingyenes. 7-12 éveseknek ajánlott. Regisztráció szükséges itt.

Diafilmek délutánja – Kultúrkúria, vasárnap 15:30-tól (ingyenes)

Újra leperegnek a klasszikus mesék, népmesék és a régi tévés sorozatok, egyéb kedvelt diafilmek képei, valamint a legújabb mesék. Emellett kalandregények feldolgozásai, indiántörténetek és a kötelező olvasmányok feldolgozásai is láthatók. Várják azokat a „gyerekeket”, akik ezeken a diákon nőttek fel, és azokat a gyerekeket is, akik még csak most ismerkednek meg a diafilmes mesék varázsával. Ingyenes!

Játsszatok velünk hétfő éjfélig, és nyerjétek meg a tavalyi év nagy kedvencét, a Valódi példaképek című könyvet!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.