Gyerekprogramok hétvégére – 2022. január 22-23.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem múlhat el ez a hétvége sem remek programok nélkül. Szombaton és vasárnap is várnak benneteket a múzeumok, színházak, művelődési házak, nézhettek kedvezményesen filmeket is, de ha inkább a szabadba mennétek, korcsolyáznátok vagy egy online programhoz kapcsolódnátok, arra is találtok lehetőséget ajánlónkban.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Januári Moziünnep – Sugár Mozi, január 20-26.

Az elmúlt időszak legsikeresebb és legviccesebb alkotásait nézhetitek meg kedvezményes, 790 Ft-os jegyáron, köztük olyan családi filmeket is, mint a Ainbo – A dzsungel hercegnője, az Encanto, az Énekelj! 2. és a Sütimanók – Ide süss! Részletek itt.

JANUÁR 22., szombat

Ingyenes a belépés a Mesemúzeumba – szombaton 10:00-17:00

A Magyar Kultúra Napja alkalmából szombaton ingyenesen mehettek be a Mesemúzeumba. Emellett társasjátékokkal is várnak benneteket 11 és 13 óra között.

Legkisebbek mozija: Kuflik és az Akármi – Puskin, szombaton 10:00

A harmadik Kuflik mozifilmből azt is megtudhatjuk, miért bánjunk csínján a szőrbogyókkal, mit tegyünk, ha elfurcsul az árnyékunk, hogyan néz ki egy vadonatúj évszak, mire használható az odavissza-gumó, no és legfőképpen: hogy mi is az az Akármi! Jegyár: 1100 Ft.

Világjáró gyerekek: Szlovákia – Deák17 Galéria Fb oldala, szombaton 10:00 (később is elérhető a galéria Youtube oldalán)

2022-ben első utazáson egy szomszédos országba, Szlovákiába kirándulhattok. Hallottatok már a Habakuky mesevilágról, ahol egy egész falunyi mese vár az oda látogatókra, hát a Horalkyról, na és a “korbácsikiről”? Szlovákiát a Vendég Szlovákiából című előadás keretében a KultúRecept Produkció mutatja be. Bartók és a fából faragott királyfi interaktív zenés gyermekelőadás a Kempelen Biomatic Orchestra előadásában kerül bemutatásra. Kézműves foglalkozások is lesznek: a fából faragott királyfi bábfiguráját, hegyi gyopárt, az egyedülálló díszítésű csicsmányi házak makettjét készíthetitek el. Az ország gasztronómiai sajátosságát, a Pozsonyi kifli elkészítését is megtanulhatjátok. Ingyenes!

Művészek Svábhegyen – Jókai-kert, szombaton 10:00 (regisztrációs)

A Magyar Kultúra Napja alkalmából kultúrtörténeti sétára hívják az érdeklődőket Jókai Mór egykori svábhegyi birtokára. A területen működő egykori kőbányát Jókai és felesége – a kor ünnepelt színésznője – Laborfalvi Róza varázsolta földi paradicsommá. A művészházaspár több, mint harminc nyarat töltött itt el, ahol különleges fákat ültettek, a kertben szőlőt és haszonnövényeket termesztettek, igazi kis mintagazdaságot hoztak létre saját borászattal, háziállatokkal. A 1,5 órás könnyű sétára előzetes regisztráció szükséges a kovaria@dinpi.hu címen a résztvevők számának és egy telefonos elérhetőség megadásával. Jegyár: 1100-1800 Ft. Középiskolás kortól ajánlott!

MÁV Szimfonikusok családi koncertje – Strauss maraton – Müpa, szombaton 10:30

Ezen a délelőttön R. Strauss Burleszk zongorára és zenekarra és a Till Eulenspiegel vidám csínyjei című darabjait hallgathatjátok meg. 10 éves kortól ajánlott. Jegyár: 1500 Ft.

Hórusz örököse, a fáraó – Szépművészeti Múzeum, szombaton 11:00

A 60 perces tárlatvezetés során a látogatókkal egy-egy témát járunk körül: bemutatjuk az ókori egyiptomiak hétköznapjait, írását, isteneit, uralkodóit és túlvilági elképzeléseit. 9 éves kortól ajánlott. Jegyár: 1000 Ft + múzeumi belépő.

Katáng koncert – Eiffel Műhelyház, szombaton 11:00

A Katáng megzenésített versekből mesevilágot varázsol. Magyar költők verseit zenésítik meg, és a gyerekeknek írt bensőséges dalaikat mesebeli hangszerelésben szólaltatják meg. Muzsikájukban a kelta hárfa légiessége békésen megfér a tangóharmonika harsányságával, az ír furulyák szárnyaló hangjával, a bőgő brummogásával és a különböző ütőhangszerek koppanásaival, zörejeivel. Ez alkalommal az üveghegyen túlra utazhatunk velük, ahol találkozhatunk tündérekkel, óriással és még a sárkánnyal is megvívhatunk. Jegyár: 3000 Ft/fő.

Legyél Te is Természetbúvár! – Hétköznapi tudomány Királyréten, Hiúz Ház, szombaton 11:30-14:30 (regisztrációs)

A tudomány sokszor rettentően száraznak tűnik, bonyolult összefüggésekkel és rengeteg ismeretlen kifejezéssel. Ha viszont megfigyeléssel és egyszerű, izgalmas kísérletekkel próbálunk egy-egy tudományos kérdés nyomába eredni hatalmas felfedezéseket, életre szóló tapasztalatokat szerezhetünk. Erre vállalkozik ez a 3 órás családi program. Előzetes regisztráció szükséges itt: kiralyret@dinpi.hu. Ár: 5250 Ft/család

Magyar Kultúra Napja: A különleges cseresznyefa története – Kultúrkúria, szombaton 16:00 (ingyenes, regisztrációs)

Ezen a délutánon a Magyar Népmese Színház a különleges cseresznyefa történetét mutatja be. Ingyenes, de regisztráció szükséges itt.

Téli Etyeki Piknik – Etyek, szombaton

Téli dűnék, forralt bor, Gasztrosétány farsangkor! Tüzes és gőzölgő italok, toros ételek és igazi mulatság vár benneteket szombaton. Előtte vagy utána pedig érdemes egyet kirándulni a környéken, amely télen is csodás. Részletek itt.

Vízipók Csodapók – m2 gyerekcsatorna, szombaton 18:15

Egyik kedvenc gyerekkori sorozatunk felújított, egészestés változatát nézhetitek meg szombaton.

Jégpályák Éjszakája – országszerte, 40 helyszínen, délutántól

A Magyar Jégkorong Szövetség 2022-ben hatodszor szervezi meg a Jégpályák Éjszakáját, a legnagyobb hazai télisport-rendezvényt. Az esemény kiemelt fő helyszíne ezúttal is a budapesti Városligeti Műjégpálya lesz, ahol többek között közönségkorcsolya és meghosszabbított nyitva tartás vár mindenkit. További részletek és helyszínek itt.


 JANUÁR 23., vasárnap

Kaland, játék, régészet családi nap – Budapest Történeti Múzeum, vasárnap 10 órától (regisztrációs)

Készen állsz egy izgalmas utazásra? Hallgass meg egy érdekes előadást a régészetről, majd próbáld ki az új kalandfüzetet, amelyben egy középkori ember bőrébe bújva teljesíthetsz feladatokat, küldetéseket! Itt írtunk róla bővebben. Az alkotó kedvű látogatók kézműves foglalkozáson is részt vehetnek. Az eseményen programjegy megvásárlásával lehet részt venni, és regisztráció is szükséges itt! A programjegy ára: 1000 Ft.
Megvásárolgató elővételben a Vármúzeum „Királypince” jegypénztárában vagy online a jegy.hu-n!

Nefelejcs Bábszínház: Boribon és a hóember – Puskin, vasárnap 10:00

Boribon egy szép szánkót, és sok-sok kék mackót kap ajándékba születésnapján. Boldogan játszik a mackókkal, s mikor végre hull a hó, elindulnak Annipannival szánkózni. Marék Veronika Boribon mackói és Annipanni hull a hó című mesekönyvei alapján készült vidám, zenés bábelőadás. Jegyár: 1800 Ft.

Kolompos táncház és gyerekmulatság – Erzsébetligeti Színház, vasárnap 10:30

Elsősorban nem az ismeretadás a zenekar legfőbb célja, hanem az élményszerzés, hogy jó hangulatú, vidám, játékos, táncos-zenés mulatságokon megszerettessék a kisgyerekekkel a magyar táncművészetet. 2-8 éves korig ajánlott. A táncház hossza: kb. 60 perc. Jegyárak: 1000 Ft/db, családi 3400 Ft.

Janikovszky Éva: Az úgy volt – 6szín, vasárnap 11:00

Janikovszky Éva eddig színpadon soha be nem mutatott könyvei alapján, először színpadon: a születéstől a kiskamaszkorig az élet minden nyűge. Iskolás kortól ajánlott. Jegyár: 2100-2800 Ft.

Góbi Rita: Pici Bonbon – Nemzeti Táncszínház, vasárnap 11:00

Góbi Rita – a Magyar Táncművészeti Főiskolán diplomázott táncművész, koreográfus, táncpedagógus táncelőadása a legkisebbek számára. Jegyár: 1500 Ft.

Téli dia mesék – Art&Cinema, vasárnap 11:00

A következő filmeket vetítik: A kismalac meg a farkasok, A didergő király, Vaskakas, vagy amit akartok, A tizenkét hónap, Róka Rudi, a falurossza. Mesélő Seder Gábor színész. Közreműködik: Bíró Ferenc diafilm szakértő. Belépő: 600 Ft/fő.

Paár Julcsi és a Fitos Dezső Társulat: Kerekutca – mesejáték – Hagyományok Háza, vasárnap 11:00

A Kerekutca nem csupán Varga Julcsáról és Basa Pistáról szól, sokkal inkább mindannyiunkról, gyerekekről és felnőttekről, emberi kapcsolatokról egyaránt. Jegyár: 2500-3000 Ft.

Budapest Fesztiválzenekar: Kakaókoncert – BFZ próbaterme, vasárnap 14:30 és 16:30

A sorozat otthonos, mesélős, a zene világába beavató délutánokat ígér. Idén is szeretettel várják a családokat kötetlen interaktív koncertjeinkre, utána pedig, amikor lecseng a muzsika, a pöttyös bögrékben gőzölgő kakaóra. Jegyár: 3000 Ft/fő.

Időpont szerint a Napibontóban találjátok a programokat!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.