Gyerekprogramok hétvégére – február 5-6.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Időjós állatok, farsangi mesedélelőtt, űrdiszkó, madárgyűrűzés, vadlovak, nem klasszikus mesezenék és csillagászati bemutató is vár benneteket február első hétvégéjén. Íme a legjobb gyerekprogramok!

FEBRUÁR 5., szombat

Madárgyűrűzés az Öregfaluban – Ócsa, Tájház, szombaton 9:00 (regisztrációs)

A tájház madáretetője mellett délelőtt madárgyűrűzési bemutatót tartanak, ahol sok érdekességet hallhatunk a minket meglátogató madarakról, a téli etetésről, és a madárgyűrűzés hasznáról. A gyűrűző bemutató után lehetőségetek lesz madárkalácsot készíteni (itt kell jelentkezni a kézműves programra, melynek díja 1300 Ft/fő: bereczt@dinpi.hu). Itt tudtok jelentkezni a madárgyűrűzés programra!

Legkisebbek mozija: Vadlovak – Hortobágyi mese – Puskin, szombaton 10:00

A lélegzetelállítóan szép Hortobágy védett területén, Pentezugban található a világ egyik legnagyobb vadló ménese. Az őshazájukban, Mongóliában a kihalás szélére került állatok fennmaradásában fontos szerepet játszik Magyarország, a vadlovak háborítatlanul élhetnek a pusztán. Ide születik meg Cseppke, a vadlócsikó, aki hamarosan már szülei vezetésével vándorol a hatalmas mocsarakkal és kis ligeterdőkkel megtört végtelen rónaságban, ahol rókákkal, sasokkal és sok más állattal élnek együtt. A körülöttük lévő lenyűgöző világ viszont távolról sem veszélytelen: a vadlovak élete folyamatos küzdelem egymással és a természeti elemekkel. Jegyár: 1100 Ft.

Ó, FÁRAÓ! Óegyiptomi farsangozás – Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria, szombaton 10:00 (ingyenes, regisztrációs, felnőtteknek védettségi igazolvány szükséges)

A farsangi időszakban az ókori Egyiptomba utazhattok. Egy különleges télűző programra hívják a családokat. Egy izgalmas ismeretterjesztő előadás keretében megismerkedünk a fáraók korával, közös alkotómunka keretében ki-ki elkészítheti a saját farsangi álarcát és rossz ellen védelmező amuletteket is készíthettek. 6-12 éveseknek ajánlott. A program ingyenes, de regisztrációköteles.

MACI NAP a Sóstó Látogatóközpontban – Székesfehérvár, Sóstó Látogatóközpont, szombaton 10:00-12:00 és 14:00-16:00 (regisztrációs)

Keresd a macit, és találkozz a Sóstó állataival! Hogy megtaláld a maci barlangját, egy akadálypályán kell átjutnod, emellett maci fejdíszt is lehet készíteni. A program regisztrációhoz kötött, amit az alábbi e-mailcímen lehet megtenni: sosto@szekesfehervar.hu. A belépődíj 1000 Ft/gyerek. Jegyvásárlás a helyszínen lehetséges. A program 3 éves kortól ajánlott. Egy turnusban maximum 10 gyermek vehet részt. Érdemes megfelelő ruházatban érkezni, hogy a program előtt vagy után bejárjátok a hosszabb vagy rövidebb tanösvényeket is, amelyek télen is csodásak.

Fényből szőtt mesék: A kristálygolyó – Bajor Gizi Színészmúzeum, szombaton 10:00

A programsorozat elsősorban óvodás korú gyerekek és szüleik számára kínál kellemes perceket egy-egy szombat délelőtt, mely során a mesék és a muzsika világában barangolhatnak. A februári tündérmese ifjú hősére nehéz feladat vár. Fel kell oldania egy sötét átkot. Ehhez bátorságra, kitartásra és némi furfangra is szükség lesz. Vajon sikerül legyőzni a gonosz hatalmat, hogy a világszép királylány ismét valódi szépségében tündökölhessen? E kérdésre is fény derül a program során. Közreműködik: Kecskés Karina színész-drámapedagógus és Fehérváry Lilla előadóművész. Belépő: 500 Ft (3 év alatt ingyenes).

Óbudai Danubia Zenekar: Nem klasszikus mesezenék – BMC, szombaton 10:30

A zene – álom, az álom pedig ideális terep a mese és a fantázia szárnyalására. Ezen a koncerten Bartók és Ravel rövid zenekari művei köré építenek egy fantasztikus álmot, ahol minden megtörténhet – és meg is történik. A klasszikus Grimm és Andersen mesék világa találkozik az okostelefonokkal, Harry Potter és Chuck Norris pedig vállvetve győzik le a tűzokádó sárkányt. Jegyárak: gyerek 14 év alatt 1000 Ft, felnőtt 1500 Ft.

Rutkai Bori Banda: Űrfarsang – Budapest Jazz Club, szombaton 11:00 (érdemes előre jegyet venni)

A zenekar vidám, táncos zenékkel és Bori vetített fényfestményeivel varázsolja át a Budapest Jazz Clubot az Űrcsűr nevezetű diszkóvá. Ide várják a repülő csészealjakon vagy tejúthajókon érkező bolygóközi „távoli barátainkat”: ufókat és más űrbéli,mesebeli lényeket, azaz a jelmezes gyereksereget. Az Űrcsűrhíre messzi-messzi galaxisokig is elér és idecsalogatja régi barátainkat is: Nyúl Ubult, Űr Lajost, a Békalepkét és a Sárkányjárgányt is, akiket az Űrhering kalauzol a kozmoszban.A Banda eddig megjelent dalai, valamint videoklipjei bőven kínálnak ötleteket a maskarák elkészítéséhez. Jegyár: 2500 Ft, családi 9000 Ft.

Időjós állatok – Budakeszi Vadaspark, szombaton 11:00

Vajon Romulusz, a barnamedve meglátja az árnyékát? Közeleg a tavasz vagy még várat magára? Mit jelent a „farkasordító hideg” kifejezés? Mire következtethetünk, ha a varjak télen a szántóföldeken gyülekeznek?A medve és a farkas látványetetés közben izgalmas nép hiedelmeknek járhattok utána, majd miután megtanultatok mindent, a lovaknak és a szamaraknak kedveskedhettek némi harapnivalóval. Vadasparki belépővel látogatható.

…mesÉLJÜK a farsangot! – családi mesedélelőtt – Mesemúzeum, szombaton 11:00

A farsang zajos mulatozás, tréfacsinálás, bolondozás, eszem-iszom, a tánc, a lakoma, a párválasztás és szerelem, a dal időszaka, valódi örömünnep, különleges átlényegülés. Akkor jó, ha a gyerek és a felnőtt „kibújhat a saját bőréből, ha más lehet, tökéletesen más, mint aki a valóságban. …néhány óráig azt játszhatja, hogy megváltozott, elvarázsolták, idegen és ismeretlen lett hirtelen.” A családi mesedélelőttön a Népmesekincstár Mesepedagógia Műhely mesélői fogják mesÉLNI a farsangot. A mesedélelőttre szeretettel várnak minden meseszeretőt, akár jelmezben is. 4-10 éveseknek ajánlott. Múzeumi belépővel látogatható.

Csiribiri farsangoló mesedélután – Kultúrkúria, szombat 15:45

15:45-től Két kis mese a Galóca Bábtársulás előadása, majd 17 órától a Kolompos együttes farsangi mulatsága, valamint kézműves játszóház is vár benneteket a Csiribiri farsangi délutánon. Jegyár: 1400 Ft.

FEBRUÁR 6., vasárnap

Fabula BábszínházMazsola – Puskin mozi, vasárnap 10:00

Mazsola, a gazdájától elkergetett induri-pinduri malac és a melegszívű Manócska felejthetetlen történetei elevenednek meg Fabuláék bábszínpadán. Az előadás Bálint Ágnes eredeti meséjéből íródott, s nagy  sikerét az emlékezetesen kedves bábfigurák garantálják. Jegyár: 1800 Ft.

Violin király és Hanga királykisasszony – Barabás Villa, vasárnap 10:00 (ingyenes, regisztrációs)

Interaktív játék, amelynek fő célja több népi hangszer (tekerő, koboz, citera, furulya, doromb, csörgődob, esőbot) játékos bemutatása és a gyerekek általi megszólaltatása, mesekeretbe ágyazva. Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy hatalmas birodalom, a hangok országa, Pentatónia… A belépés díjtalan! Regisztráció a villa.barabas@gmail.com e-mail címen.

Asztro-matiné ‘Meteoritok’ – csillagászat (nem csak) gyerekeknek – Svábhegyi Csillagvizsgáló, szombaton 10:00

„Egy izgalmas meteorit előadást követően kísérletben szimuláljuk a meteorit becsapódást, majd eljátsszuk, hogy hogyan menthetnénk meg a Földet egy aszteroidától!? Miután jól kijátszottátok magatokat a kezetekbe is vehetitek az igazi égből hullott meteoritokat, sőt még mikroszkóppal is megvizsgáljuk ezeket a különleges égi csemegéket. A program végén ellátogatunk a Budapest-kupolába, ahol megnézhetitek Budapest legnagyobb távcsöveit, valamint sok-sok érdekességeket hallhattok arról, hogy mi mindent lehet látni a távcsövekben.” 6-12 éveseknek ajánlott. Részletek itt.

Családi vasárnap – Millennium Háza, vasárnap 10:00

Alkalmanként változóan zene, irodalom, művészet és sok-sok kreativitás fogadja az ide érkezőket. A komplex, két részből álló családi program második felében művészeti workshopon vehettek részt, mely a foglalkozás adott témájához kapcsolódik. Most vasárnap Mechler Anna és Hajba László a Vonat mesék szerzői lesznek a vendégek.

Bruschino úr, avagy a jégkorszaki szakik – Müpa, vasárnap 11:00

Rossini egyfelvonásosa ideális alapanyag az opera műfajával történő ismerkedésre. A siker az első pillanattól fogva borítékolható volt: amikor Velencében 1813-ban először látta-hallotta a közönség a Bruschino úr, avagy a véletlen gyermek című vígoperát, csupa jól ismert karakterrel és tipikus helyzettel, delikát zenei poénnal találkozott. Eleve azért is, mert Rossini mester maga is kedvvel nyúlt a farce műfajához: e mű egy sorozat ötödik darabja. 10-14 éveseknek ajánlott. Jegyár: 2000 Ft.

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.